LG OLED65CX – Egy új korszak hírnöke

Megérkezett az LG CX-es (az „X” római tízest takar) sorozatú csúcs OLED készüléke, amely bővelkedik újdonságokban. A 65”-es modellt teszteltük.

Az LG az elmúlt évtized talán leginnovatívabb tévégyártójaként, szinte tökélyre fejlesztette az OLED paneles képmegjelenítőket. A tavalyi, nagy sikerű C9-es sorozat után, sokakban felmerült a kérdés, vajon idén milyen újításokkal tudja még emelni a tétet a koreai gyártó. A CX-es sorozat esetében az LG meggyőző választ adott a kérdésre, hiszen jelentős és hasznos fejlesztéseket implementált a 2020-as év készülékeibe úgymint Filmmaker Mode, Dolby Vision IQ, 3. generációs α9-es képfeldolgozó processzor, FreeSync és a legfontosabb: HDMI 2.1, amelyeket fentebb már megemlítettünk és tesztünk során külön ki is térünk rájuk.

Az első benyomások

Talán nem meglepő, de a CX szinte egy az egyben úgy néz ki, mint a korábbi évek modelljei. A kijelző maga rendkívül keskeny a felső felénél, míg hátul, az alsó részen található az elektronikát és a csatlakozókat rejtő doboz. A stabil tartást biztosító talp is teljesen megegyezik a tavalyi C9-esével, amely biztosítja a kábelek rejtett elvezetését. Az LG-nél valamiért ragaszkodnak, hogy hátrafelé néző aljazok is kerüljenek a készülékeikre, így a CX esetében is az egyik HDMI, két USB 2.0, az Ethernet, az optikai digitális audio kimenet, a fejhallgató és az antenna csatlakozója is hátra kerültek.

A maradék 3 darab HDMI és a CI+ aljzatok szerencsére baloldalt kaptak helyet, így ezek akkor is könnyen hozzáférhetőek, ha a televízió fali konzolra kerül. A kijelző felületét illetően, az LG OLED panelek változatlanul talán a legkevésbé tükröződnek a TV piacon, ami részben az OLED belső szerkezetének köszönhető, ugyanakkor a tükröződést csökkentő bevonattal ellátott fényes kijelző nappali fénynél vagy erősen megvilágított helységben mutat némi tükröződést, de ez elhanyagolható. Emellett a bevonat segít megőrizni a színeket és a kontrasztot is szélesebb betekintési szögeknél.

Szolgáltatások

Az LG idei kijelzői megkapták a saját fejlesztésű webOS 5.0 operációs rendszert. Sajnos a korábbi modellek visszamenőleg nem frissülnek, így egy-egy új szolgáltatás nem tud széles körben elterjedni és ismertté válni. A rendszer megjelenése és kezelése gyakorlatilag nem változott és a kedvenc alkalmazásaink ikonjait is ugyanúgy kezelhetjük. Néhány alkalmazás, úgymint a Netflix, a YouTube támogatják az úgynevezett AI Preview funkciót, ami azt jelenti, hogy az alkalmazás ikonja fölött megjelennek az ajánlott tartalmak. Nyilván ezt a fogyasztott tartalmak elemzése alapján végzi a mesterséges intelligencia, ami azért megint felvet biztonsági kérdéseket.

Utalva, a fentebb említett frissítések hiányára a korábbi webOS-eknél, ugyan a legújabb verziók támogatják az olyan új alkalmazásokat, mint az Apple+, a Disney+, de kérdés, hogy a kifejezetten PC és konzol játékra is kiváló CX-nél is ez lesz-e a helyzet, hiszen a közel jövőben várható, pár nagy durranásnak ígérkező streaming szolgáltató széleskörű debütálása: HBO Max, Google Stadia, Microsoft xCloud stb. Meglátjuk. Remélhetőleg az LG változtat ezen üzletpolitikáján. A tartalomkeresés – például filmek, sorozatok – jól működnek, hiszen a keresett filmet mind tévécsatornák, mind streaming szolgáltatók kínálatában megkeresi.

Itt azonban megint abba ütközünk, hogy csak pár nagy globális tartalomszolgáltató – YouTube, Netflix, Amazon, Rakuten kínálatából tud meríteni, más nemzetközi vagy helyi szolgáltatókéból nem. Az Apple kínálatából támogatott az AirPlay 2 és a HomeKit. Az AirPlay 2 segítségével mozgóképeket, zenéket és képeket küldhetünk vezeték nélkül iOS és macOS rendszereket használó Apple termékekről a CX-re. Az Apple TV boxhoz képest az AirPlay 2 televíziókba szánt implementációja nélkülöz pár szolgáltatást, úgymint a tévé hangjának kiküldése vezeték nélkül AirPlay 2 kompatibilis hangsugárzókba vagy erősítőkbe.

 

A HomeKit, mint az Apple otthoni eszközöket összekötő rendszere lehetővé teszi, hogy az iPhone-ról, iPad-ről futatott „Remote” alkalmazással vezéreljük a CX bizonyos funkcióit. Ezt hangvezérléssel is megtehetjük egy Siri kompatibilis Apple eszközzel, ha erre lenne igényünk. A webOS 5.0 keretében az LG frissítette az „Otthoni Irányítópult” (Home Dashboard) felületét, ami – a gyártó saját „ThinkQ” mesterséges intelligenciájú platformját használva – vezeték nélküli összekötetést biztosít az arra alkalmas IoT eszközökkel, például okos háztartási gépekkel.

A frissített irányítópult ezek mellett megjeleníti a különböző bemeneti aljzatokat (HDMI, USB) és az azokra csatlakoztatott eszközöket is. Ha ezek a kényelmi funkciók nem lennének elegek, beállíthatunk „hang rutinokat”, például „Jó reggelt!”, amik aktiválják a különböző eszközöket. Az LG tévékre szánt AirPlay2 és Apple TV alkalmazások támogatják a 4K Dolby Vision adatfolyam tartalommegjelenítést, míg a Dolby Atmos hangformátum támogatása az év folyamán várható. A menüben újdonság az optimális beállítás lehetősége (Optimisation Settings), mely az éppen nézett tartalomhoz ajánl megfelelő képbeállításokat.

Kezelhetőség, hangzás és képminőség

A CX változatlanul a „Magic Remote” nevű távirányítót kapta meg a kezeléshez. Ezen gyakorlatilag semmit nem változtattak. A kijelzőn megjelenő kurzornak változatlanul nem vagyunk túlzott hívei és sajnos ezúttal sem lehet ezt kikapcsolni. A készülék felvételi és kép-a-képben lehetőséget is kínál.

Az LG CX a hangszórókat is megörökölte az előd C9-es sorozatból, azonban a hangrendszeren újítottak. Az „AI Sound Pro” névre keresztelt rendszer talán legnagyobb novuma, hogy ügyesebben érzékeli a párbeszédeket, jobban kiemelve azokat a tisztább érthetőség kedvéért, valamint szélesebb hangteret is kínál. Persze az igazán jó hangzást külső hangsugárzókkal tudjuk elérni, amiket HDMI (eARC) vagy optikai kábellel, valamint WiSa vezeték nélküli kapcsolattal tudunk csatlakoztatni a tévéhez. A Dolby Atmos hangsávot HDMI-n tudjuk csak kiküldeni. A készülék maga 2.2 csatornás hangsugárzó rendszerrel van felszerelve, ami 40 W teljesítményt nyújt.

A LG CX természetesen a saját fejlesztésű 120Hz-es, 10-bites, ULTRA HD (3840 x 2160p) felbontású, fehér OLED panellel állítja elő a kiváló képet. A betekintési szög a panel technológiájából fakadóan hibátlan, hiszen még teljesen oldalról nézve sem tapasztaltuk az LCD kijelzőkre jellemző fakulást a színeknél. Az OLED panel maximális fényereje 740 nit körül van, amit hagyományos használat mellett bőven elegendőnek éreztünk. A bevezetőben említett újdonságok közül a Filmmaker Mode képbeállítást emelnénk ki először, ami a lehető legközelebb áll az adott film eredeti képéhez, igazi mozis színvilágot és mozgásmegjelenítést nyújtva. Érdekes, hogy az LG saját Cinema képbeállítása is szinte teljesen megegyezett a Filmmaker Mode beállításaival.

A szoftver beépítéséért, elsősorban a legnépszerűbb hollywoodi rendezők és az UHD Alliance lobbizott. A céljuk az volt, hogy a különböző mozgássimító (motion smoothing) és egyéb képjavító technológiák kikapcsolhatóak legyenek, hogy a filmeket a rendező eredeti elképzeléséhez hűen lehessen megjeleníteni. Egzakt követelményeket ugyan nem támasztottak a színpontosságot illetően, mindenesetre tényleg ezt a képmódot találtuk a legpontosabbnak a képi beállítások közül, mind SDR, mind HDR esetén.

A nagy dinamikatartományú képformátumok közül a CX támogatja a HDR10, a Dolby Vision IQ, valamint a HLG szabványokat. A konkurens koreai gyártó által favorizált és jelenleg még csak marketing szinten létező HDR10+-t nem. Itt el is érkeztünk a következő, általunk igencsak üdvözölt fejlesztéshez, a Dolby Vision IQ-hoz, amely a már széleskörűen elterjedt Dolby Vision HDR formátum kiterjesztése, tehát nem új HDR formátum.

Dolby Vision IQ

A HDR tartalmaknál sokszor komoly gondot jelentett, hogy a túl sötét képrészeknél elvesztek a részletek, a finom árnyalatok. A Dolby Vision IQ ezt hivatott orvosolni azzal, hogy az adott kép beállításait a környezeti fényviszonyokhoz igazítja egy beépített szenzor segítségével. Meg kell jegyezni, hogy a Dolby Vision IQ egyelőre csak a fényerőt szabályozza a környezethez igazítva, tehát a színeket nem babrálja. A másik, ehhez szorosan kapcsolódó újítás, hogy műsorforrás váltásnál automatikusan a legideálisabb képbeállításra vált a rendszer, módosítva például a szín hőmérsékletet. Az eljárást idén egyedül az LG és a Panasonic televíziói kapják meg. Mivel az LG úttörőként a konzoljátékok kedvelőire is gondol, egyre több olyan képjavító funkciót épít kijelzőibe, amelyek a játékmegjelenítés minőségén képesek javítani.

Ennek értelmében vált elérhetővé a dinamikus tónusáthelyezésen belül (Dynamic Tone Mapping) a HGiG (HDR Gaming Interest Group) opció, ami röviden a konzoljátékok HDR képének optimális, a játék fejlesztői szándékának megfelelő képbeállítást jelent. Az LG CX megkapta az Nvidia G-Sync technológiáját is, ami elvileg a videokártya és a kijelző képfrissítését hangolja össze a szakadásmentes megjelenítés érdekében. Ugyanezt teszi a HDMI 2.1-es szabvány részeként a VRR (Variable Refresh Rate – változó képfrissítés) funkció is és várható, hogy az év folyamán az LG készülékei megkapják az AMD FreeSync technológiáját is.

Képfrissítés

Ami a képfrissítést illeti, az LG tavaly elsőként látta el televízióit HDMI 2.1-es csatlakozókkal, így hivatalosan mind a tavalyi, mind az idei kijelzők képesek a 4K/120fps jelek fogadására és megjelenítésére. Az idei készülékek képfrissítése – tekintettel az előbb felsorolt változtatható képfrissítési technológiákra – 40Hz – 120Hz között mozog. Lévén az új generációs játékkonzolok piaci megjelenése csak ez év vége felé várható, – ahogy az új generációs videokártyáké is – a 4K/120fps játékmegjelenítést még nem tudtuk kipróbálni. USB eszközről azonban lejátszottunk egy 100fps sebességű demó anyagot, amit gyönyörűen, akadozásoktól mentesen vitt a készülék.

Mindenesetre, ha semmi műszaki limitálásba nem futunk majd bele a fenti eszközök megjelenése és kipróbálásakor, akkor elmondható, hogy az LG tényleg egy olyan értékálló, prémium OLED TV-t tett le asztalra, ami a kifejezetten játékra szánt monitorokkal is könnyedén felveszi a harcot. Ezt erősíti az is, hogy a bemeneti késleltetése (input lag) alig 14ms körül mozgott „Játék Mód” képbeállításnál. Ez az érték vonatkozik a Full HD és 4K felbontású, valamint SDR és HDR játékokra, ami igazán jó értéknek számít figyelembe véve a készülék egyéb tulajdonságait. A CX remek színtér lefedettséggel is bír, hiszen a DCI-P3 96%, míg Rec.2020 71%-át képes megjeleníteni.

Mozgásmegjelenítés

Mindent egybevetve ez is rendben volt, pláne a játékoknál, és főleg azért, mert OLED panel lévén a színpontosságba és a kontrasztba sem lehet igazán belekötni. A LG készülékei ráadásul megkapták a német TÜV Rheinland intézet „Eye Comfort Display” tanúsítványát is, mivel azok mentesek a villódzástól és elfogadhatóan kevés szemet károsító kék fényt bocsátanak ki. A koronát a történetre az teszi fel, hogy a gyártó, reagálva a vásárlói igényekre, az 55” és a 65” mellett, 48”-es méretben is elérhetővé teszi a CX-es modellt, ami szerintünk sokaknak vonzó és elérhető ajánlat lesz, lévén, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint pontosan ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel fog rendelkezni, mint a nagyobb testvérei.

Ritkán van ennyire könnyű dolgunk, hiszen ezt a készüléket tényleg bátran merjük ajánlani minden film illetve konzoljáték rajongónak, mert a kiváló képminőség mellé számtalan időt álló plusz képesség és szolgáltatás társul. Mi összességében nagyon elégedettek voltunk az LG OLED65CX-zel és reméljük, hogy idehaza is mielőbb elérhető lesz a 48”-es modell.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!

Pages: [ 1 ] [ 2 ]