LG OLED65GX – Művészet a falon

Az LG 2020-ban is szinte ontja a jobbnál jobb minőségű OLED televíziókat a legkülönfélébb igényekhez igazítva azokat. Az egyik ilyen friss design megoldása az új Gallery Series, ami talán a hagyományos talpon álló C sorozat és a tapétaként rögzíthető Wallpaper Series között foglal helyet kialakítás szempontjából.

Megjelenés

A GX ugyanúgy csak falra rögzíthető elhelyezést kínál, mint a W sorozat modelljei, viszont jóval „vastagabb” annál, mivel az összes elektronikát a kijelző mögé rejtették. A vastagság alatt mindössze 2 centimétert kell érteni. Igazi mérnöki bravúrnak is mondható, hiszen még a készülékhez járó fali konzol is a kijelző hátlapjába süllyed, mikor a készüléket rásimítjuk a falfelületre. Az LG GX-et egyértelműen fali készüléknek tervezték, mivel nem is tartalmaz talpat a GX doboza, csomagolása (gyári talp opcionálisan vásárolható hozzá). Itt fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a pontos illeszkedés és az esztétikum miatt, vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy falfelületünk, ahova a kiszemelt OLED tévénket tenni szeretnénk, teljesen sima és egyenletes legyen.

A számunkra kényelmes magasságot is érdemes jó alaposan kimérni, mivel a rejtett konzol értelemszerűen nem tud sem függőleges, sem vízszintes állítási lehetőséget nyújtani. Azt le kell szögezzük, hogy a falra helyezett LG GX, tényleg pazar látványt nyújt! Kicsit furcsa is, mert korábban is láttunk már falra szerelt készülékeket, de ezt most valahogy nagyon eltalálta az LG. Talán a teljesen letisztult formavilág miatt, de a készülék teljesen beleolvad a fal felületbe, mintha annak szerves része lenne. A koreai gyártó idén a legnagyobb hangsúlyt a saját fejlesztésű WebOS operációs rendszerére és a harmadik generációs α9-es képfeldolgozó processzorára fektette, mindamellett azért számos technikai újítást is implementáltak az idei készülékekbe, melyekről még szót ejtünk.

Újdonságok

A WebOS 5.0-ás rendszer első pillantásra a már megszokottnak mondható felülettel rendelkezik, és megtartotta azt a két jó tulajdonságát, hogy gyors és jól áttekinthető. És ezzel az újdonságok itt el is kezdődnek. A képernyő alján megjelenő menüsáv sokkal vékonyabb lett, nem lóg bele annyira a képbe, mint korábban. A sávban található alkalmazáslista is könnyen átrendezhető, tehát előre helyezhetjük az általunk preferált forrásokat, de törölhetjük is azokat a listáról, ha nincs rájuk szükségünk. A kijelző bal oldalán megjelenő Beállítások menün is csinosítottak. Ez is keskenyebb lett, hogy kevesebb helyet foglaljon a képből és a menü sorrendjét, elrendezését kedvünkre át is tudjuk szabni. Ez apróságnak tűnhet, de pont ezek azok a finom különbségek, amik valódi felhasználói szabadságot adnak a készülék tulajdonosának, amivel teljesen a személyes használatához tudja igazítani a televízióját.

Szolgáltatások

És ha már „Galéria” televízióról beszélünk, a GX kapott egy „Művészeti galéria” alkalmazást, ami témákba rendezve előretelepített, nagy felbontású tájképeket és festményeket tartalmaz, melyek háttérképként is beállíthatók. Ez a galéria funkció egyébként több más modellnél is elérhető, de leginkább a GX és W sorozatoknál van értelme. Természetesen a galériához hozzáadhatunk saját témákat is, melyeket ugyanúgy törölhetünk is. A következő újdonság a „Sportriasztás”, mellyel kedvenc labdarúgó, kosárlabda, amerikai foci vagy jégkorong csapatunkat hozzáadva a listához, értesítést kaphatunk a mérkőzések ütemezéséről vagy a meccsek pillanatnyi állásáról is. Ez a funkció értelemszerűen interneten keresztül érhető el. A tervek szerint a sportágkínálat a jövőben bővülni is fog. Az „Otthoni Irányítópult” egy remek vezérlőpult, ami teljeskörű áttekintést ad, a készülékre vezetékkel, vagy anélkül csatlakoztatott eszközökről.

Kezelhetőség

Az LG ThinQ alkalmazásával innen vezérelhetjük az otthoni IoT eszközeinket, háztartási gépeinket, ha éppen arra lenne igényünk, de itt láthatjuk azt is, hogy milyen eszközök vannak csatlakoztatva a HDMI vagy USB portokra. Bluetooth kapcsolat segítségével, itt állíthatjuk be, hogy az okos telefonunkról lejátszott zene, a televízió hangsugárzóin szólaljon meg. Az LG ThinQ alkalmazás, ahogy a Google Assistant vagy az Amazon Alexa, lehetőséget ad a hangvezérlésre is, ám ezek egyelőre csak angolul értenek és rövid, egyszerű utasításokat képesek értelmezni. A szolgáltatások terén szintén nem szenvedünk hiányt, hiszen adottak a legnépszerűbb adatfolyam szolgáltatók, úgymint Netflix, Amazon Prime, HBO Go, Apple TV, emellett számtalan alkalmazás is elérhető.

Feljavított α9 processzor

Ami a harmadik generációs α9-es képfeldolgozó processzort illeti, az LG ennél is jelentékeny újításokat hozott. Az egyik, hogy sikerült a felskálázási eljáráson javítani. Nyilván ez függ a tartalom felbontásától és minőségétől, mégis láthatóan jobban skálázta fel az alacsonyabb felbontású videókat 4K felbontásra, mint a tavalyi képfeldolgozó egység. A másik, hogy az alacsonyabb bitrátájú tartalmak esetén, a széles és színes területeken jelentkező sávosodást (pl.: egy reflektor egyszínű sugárban megjelenő fénye) is sikerült csökkenteni, így sokkal simább, egységesebb képelemet kapunk.

AI fényerő-vezérlés

Az eljárás a helység megvilágítottságát elemezve tudja a megjelenített képet a fényviszonyokhoz igazítva kalibrálni. Az AI-kép Pro szintén egy igazán látványos és jól sikerült fejlesztés, mivel a „mesterséges intelligencia” és a mély tanulási technikán alapuló algoritmusok segítségével képes a tartalom jellemzői szerint optimalizálni a digitális jelforrásból (digitális műsorszórás, USB-n vagy HDMI-n érkező videojel) származó képet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kiemeli a finom részleteket, anélkül, hogy túlélesítené azt, vagy az éleket túlzóan kihangsúlyozná. A bőrszövet felülete élethűbbnek, az anyagok, textíliák sokkal megfoghatóbbnak, szinte tapinthatónak tűnnek. A dinamikus tónusáthelyezés is javult a Dynamic Tone Mapping – Optimalizálja a kontrasztbeállításokat a HDR tartalom képfényessége alapján. Még a kihangsúlyozott, nagyon fényes képelemek mellett is szépen megmaradtak a kevésbé megvilágított vagy sötét részek átmenetei.

Képminőség

Az LG a GX sorozatban is ugyanazt a kiváló 120Hz-es, 10 bites 4K Ultra HD (3840 × 2160 képpont) felbontású OLED panelt használja, mint amivel CX-nél találkoztunk előző tesztünkben. A tavalyi modellekkel összevetve talán annyi a különbség, hogy a fényerő valamivel nagyobb lett – 800 nit körüli HDR csúcsérték -, míg a fehéregyensúly sokkal pontosabb. Ahogy az összes idei LG OLED és LCD televízió, a GX is megkapta a „Filmmaker” kép üzemmódot, ami az UHD Alliance által tanúsított, optimalizált mozi képminőséget biztosít.

Ennek célja, hogy a mozifilmek képi tulajdonságait a rendező elképzelése, szándéka szerint jeleníti meg, megtartva az eredeti színeket, képarányt, képkocka számot, kiiktatva minden mozgássimító eljárást. Összehasonlítva az LG saját „Mozi” kép üzemmódjával, mindössze annyi eltérést fedeztünk fel, hogy a „Mozi” kép üzemmód esetén az alacsony szintű zajcsökkentés bekapcsolt állapotban van.

A GX ugyanúgy rendelkezik a Dolby Vision tovább fejlesztett, kiegészített változatával, a Dolby Vision IQ-val, ami a HDR képet a környezeti fényviszonyokhoz igazítja, hasonlatosan az AI fényerő-vezérléshez. A HDR palettát elsőként egészítette ki a HGiG HDR móddal, ami a játékok látványos HDR megjelenítését hivatott biztosítani. És ha már játék, akkor ki kell térjünk arra, hogy a gyártó elsőként implementálta az Nvidia G-Sync technológiáját, ami a képfrissítést hivatott a beérkező jelhez igazítani.

Ez a funkció a HDMI 2.1 szabványban is megtalálható VRR (Variable Refresh Rate – változtatható képfrissítési érték) és hivatalosan is megerősítve, az év folyamán az LG G-Sync kompatibilis OLED és a NANO 90/91-es szériájú NanoCell LCD modellek megkapják az AMD FreeSync technológiáját is. Ez azt jelenti, hogy három változtatható képfrissítési eljárást is támogatni fognak ezek a kijelzők. A panel frissítése 40-120Hz között tud mozogni. A játékok gyors kezelésével itt sem lesz gond, hiszen „Játék” kép üzemmódban 13 ms körüli értéket kapunk, ami remek szám, még gyors mozgású játékok esetén is.

A gyártó mind a négy HDMI portja 2.1-es, azaz képes a 4K felbontású kép 100 és 120 képkocka/másodperc sebességű megjelenítésére. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy az LG valamiért a 2020-as 4K felbontású készülékeiben található HDMI csatlakozóin nem biztosítja a 2.1-es szabványban meghatározott maximális 48Gbps-os sávszélességet, hanem „csak” 40Gbps-ot enged. Ez a gyakorlatban semmi hátrányt nem fog jelenteni, mivel a 48Gbps-os sávszélesség csak a 12 bit színmélységű 4K/120fps videókhoz szükséges, aminek pontos megjelenítéséhez eleve 12 bites professzionális panelre van szükség.

A 10 bites LG OLED paneleken értelemszerűen adott a 10 bit színmélységű 4K/120fps videojel megjelenítése. Mivel még nem kapható olyan eszköz (játékkonzol, videokártya, médialejátszó), ami rendelkezne HDMI 2.1-es aljzattal, így – ahogy a CX esetében is – csak USB-s tárolóeszközről tudtunk HFR (High Frame Rate – nagy képkockaszámú) videót kipróbálni. A 100fps-es demo videónk lejátszásakor nem találtunk szinte semmi hibát, egy-egy apró, alig észrevehető ugráson kívül. Mint azt már említettük, a panel és a képfeldolgozó processzor teljesen megegyezik a CX-esben is találhatóéval, így pontosan ugyan azt a kiváló képminőséget kapjuk mind SDR, mind HDR tartalom esetén.

A tavalyi modellekhez képest valamivel simább, „folyékonyabb” lett a mozgásmegjelenítés – anélkül, hogy jelentkezne a „szappan opera hatás” – és még a sötét tónusok ábrázolásán is tudtak javítani. Amint azt már a CX-es bemutatása során is említettük, az LG az első olyan gyártó, aki készülékeivel nemcsak a minőségi filmnézés híveit célozza meg, hanem a magas képfrissítésnek, az alacsony bemeneti késleltetésnek (input lag) és válaszidőnek köszönhetően a számítógépes és konzoljátékok rajongóit is megszólítja.

Hangzás

Az LG Galéria X tévéje egy 4.2 csatornás rendszert kapott, ami 60 Watt (40 W + 20 W szub) teljesítmény leadására képes. Természetesen lehet állítani a hangzáson, akár itt is bevetve az AI Sound Pro, „mesterséges intelligencia” alapú hangjavítást, de mi alapbeállításon is igen jónak találtuk a megszólalást. A körül ölelő térhangzás elérése érdekében, lehetőségünk van Bluetooth kapcsolat segítségével két kompatibilis vezeték nélküli hangsugárzóval bővíteni a televízió hangrendszerét, így kedvenc hordozható hangkeltőinket „surround” hangfalként is tudjuk hasznosítani.

Ajánlás

Az LG a Galéria televízióival, egy minden szempontból prémium terméket tett le az asztalra, amibe elég nehéz belekötni. Az LG az OLED65GX-ben sikeresen egyesíti a kiváló képminőség, a kifogástalan játékélményhez szükséges teljesítmény és az esztétikus design hármasát, ami szerintünk bőven alátámasztja az elsőre borsosnak tűnő árcédulát. Ha figyelembe vesszük, hogy a koreai gyártó mennyi újdonságot, szolgáltatást és időtálló megoldást – HDMI 2.1 – pakolt a készülékbe, amelyek által milyen sokrétűen használható a GX-es (is), az ár/érték arány mindjárt az érték felé fog billeni. Az LG Galéria tévéi 55”, 65” és 77” méretben lesznek elérhetőek, és bátran merjük ajánlani mindenkinek, aki egy művészi formatervezésű, kifogástalan képminőségű OLED televíziót szeretne otthonában látni – és élvezni – nap, mint nap.

(Denon Dániel)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]