LG QNED99 Mini LED – TV MAGASABB SZINTEN

Az LG neve mostanra a televíziós iparágban egyet jelent az innovációval. A dél-koreai holding amellett, hogy hihetlen újdonságokkal jelentkezik az OLED tv fronton, a hagyományosabb LED LCD kategóriát sem hanyagolja.

Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy az LG már az év elején nagy visszhangot kiváltva bejelentette, hogy 2021-ben színre lép a Mini LED-es QNED készülékeivel, amelyek első példányai már meg is érkeztek Magyarországra.

Első látásra

A csúcsmodellt, a gigantikus méretű, 75 hüvelykes képátlóval bíró 8K LG QNED99 típusjelzésű modellt szerkesztőségünkben az elsők között próbálhattuk ki hazánkban. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy miben jelent előrelépést az új eljárás, hogy milyen gyakorlati haszna van az innovációnak. Emellett természetesen vetettünk egy pillantást a kezelésre, illetve meghallgattuk, hogy hogyan muzsikál a megszokottnál erőteljesebb integrált hangrendszer.

QNED és a képminőség

A QNED televíziók nagy újdonsága az úgynevezett Mini LED háttérvilágítás, melyet a korábban már bevezetett Nanocell technológiával ötvöznek. Az eljárás lényege, mint arra a neve is utal, hogy jelentősen sikerült lecsökkenteni a korábban általánosan alkalmazott fénykibocsátó diódák méretét, ami számos előnnyel jár. Ennek köszönhetően a megszokottnál lényegesen több LED-et tudnak elhelyezni a panelben, ráadásul úgy, hogy azokat lényegesen nagyobb számú, egyedileg vezérelhető csoportba képesek beosztani.

A megoldás egyik óriási pozitívuma, hogy sokkal-sokkal pontosabban vezérelhető a háttérvilágítás, aminek révén valósághűbb lesz a látott kép, nő a színpontosság és a kontrasztarány. Nem mellékesen pedig az apró LED-ek magasabb maximális fényerő megteremtését teszik lehetővé elméletileg, ami azt jelenti, hogy a HDR tartalmak visszaadása látványosabb.

Komoly előrelépés

Nos, a tesztelés során megbizonyosodhattunk arról, hogy a Mini LED technológiának köszönhetően a QNED99 tv tényleg előrelépést jelent a képminőség terén. Ez feketén-fehéren igazolható volt a műszeres mérések során, hiszen a natív kontraszt elérte a 2000:1 értéket, azaz lényegesen nagyobb volt, mint amit eddig a vállalat televízióinál tapasztalhattunk. Emellett ráadásul még van mód bekapcsolni a Dinamikus Kontraszt szolgáltatást is, amely még markánsabbá teszi a különbséget a sötét és világos képrészletek között.

A fényerő is megnőtt, aminek hála a nagy dinamikatartományú, akár Dolby Vision formátumú anyagok is, tényleg nagyon jól mutatnak az óriási, 75 inches képernyőn. Ebben egyébként biztos szerepet játszott a már említett Nanocell eljárás is, amely az LG egyik exkluzív fejlesztése. Ennél a folyadékkristályok és a néző között egy igen vékony, mindössze 1 nanométer átmérőjű átlátszó kristályokból álló filmet helyeznek el, amely felerősíti a tónusokat, valamelyest javít a fényerőn, illetve kiszűri az esetleges zavaró becsillanást.

Kiemelkedő színpontosság

A tónusok ragyognak, a hagyományos LED LCD készülékekre mind a mai napig jellemző zavar fátyolosságnak itt nyomát sem lelni. Ráadásul a természetességre sem lehet panasz, és még az olyan, alapvetően problémás tartalmak valósághű visszaadása is megoldott, mint az emberi arcbőr, az árnyékos mező vagy a felhős égbolt.

A Coloriméterrel végzett méréseink rávilágítottak, hogy megfelelő beállítások mellett a színpontosság kiemelkedően jó, megfelel a professzionális iparági standardoknak. A műszeres vizsgálat során az is kiderült, hogy a készülék az sRGB színtér 136 százalékának lefedésére képes, és e két tényező alapján ki lehet jelenteni, hogy a televízió akár grafikai munkákra is alkalmas.

8K Döbbenetes képi világ

A modell 7680 x 4320 pixel megjelenítését biztosítja, ami négyszer több, mint amit az átlagos 4K televíziók produkálnak, azaz 8K-s. Az extrém részletesség egészen döbbenetes képi világot garantál, amelyhez ráadásul nincs is szükség feltétlenül ilyen extrém felbontású forrásanyagra. A tv 4. generációs Alpha9 képfeldolgozó processzora ugyanis alkalmas az alacsonyabb részletességű videók vagy játékok felskálázására, tehát feljavítására.

Ennek köszönhetően pedig 4K vagy Full HD tartalmak esetében is a reprodukálás értéke megközelíthetően 8K élmény. Azt fontos kiemelni, hogy az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a betekintési szög horizontálisan és vertikálisan is kiemelkedően jó. Azaz akár többen is körbe ülhetik a tévét, senki sem fogja tapasztalni a tónusok zavaró halványodását vagy invertálódását, nem beszélve a betekintési szögtől, ami hibátlan…

Tökéletes mozgásmegjelenítés

A mozgásmegjelenítés tapasztalataink szerint kiváló, nem futottunk bele szellemképesedésbe, vibrálásba és a képi objektumok körül egyszer sem jelent meg remegő aura. Gyatra bitrátájú online streaming videók, illetve a szolgáltató dobozából érkező tv adások esetén előfordulhat enyhe akadozás, azonban ezen igen hatékonyan lehet segíteni a TruMotion nevű funkció bekapcsolásával. Ilyenkor az elektronika a már említett processzor által kiszámolt, a valóságban egyébként korábban nem létező képkockákat illeszt be az “igaziak” közé, amelynek eredményeként a problémás effektus megszűnik.

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, a készülék ráadásul támogatja a VRR (dinamikusan változó képfrissítési ráta) technológiát, a minimális bemeneti késleltetés pedig csupán 13,7 ms, tehát a televízió, a game funkcióra is remekül alkalmas, akár még a legújabb PlayStation 5 vagy Xbox Series X, tehát a nextgenerációs konzolok mellett is bevethető.

Hangminőség

Az LG ebbe a prémium kategóriás készülékébe a megszokottnál lényegesen erősebb, 60 wattos, 4.2 csatornás integrált hangrendszert épített. A beépített mélysugárzóknak hála nem csak a hangerő kellően nagy, hanem a basszusok visszaadására sem lehet panasz. Ezek kellően gazdagon, telten dörrennek, ami remek alapot teremt az organikus, valósághű hangzás megteremtéséhez. Emiatt aztán nem is éreztük feltétlenül szükségét egy külső hangrendszer bevetésének, bár azért tény, hogy egy jobb soundbar vagy pláne egy sztereó, esetleg egy házimozi szett azért jobb megszólalást produkál.

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok, amelyek a már bevált módon a nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmakhoz szánja őket a gyártó. A televízió emellett megkapta az LG exkluzív szolgáltatását is, amely a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egyik kívánt pontján megjelentetni a lehető legjobb minőségű hangzást.

Kezelés, távirányító

És ha már itt tartunk: Az LG QNED99 természetesen, a vállalat speciális csodafegyverével, a mozgásérzékelőkkel ellátott egyedi Magic Remote távirányítóval érkezik, amely igazi felhasználóbarát navigációt garantál. A modell egyébként a vadonatúj, LG webOS 6.0 operációs rendszerre épül, amelyet elődjéhez képest jelentősen átszabtak. Kell egy kis idő az átalakított grafikus kezelőfelület megszokásához, de azért nagyon hamar bele lehet jönni a vezérlésbe.

Szerencsére a stabilitás és a sebesség maradt a régi. Azaz a platform fagyást, összeomlást, önújraindulást nem produkált és kellően gyorsan reagált a kiadott parancsokra. Ez utóbbiak egyébként történhetnek az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel is, sőt a távvezérlő a gyártó ingyenes applikációja révén okostelefonnal vagy Tablettel is kiváltható. A már megszokott, népszerű alkalmazások sem hiányoznak, amelyek révén több ezernyi film, sorozat vagy tv-közvetítés érhető el közvetlenül a televízióról.

Tradicionális külső

Az LG az OLED televízióinál bátran kísérletez különféle dizájn fantáziákkal, de a QNED modellek esetében maradtak a hagyományos vonalaknál. Így a QNED99 is meglehetősen hétköznapian fest, első pillantásra meg nem mondanánk róla, hogy itt egy abszolút csúcskategóriás 8K televízióval állunk szemben. A félkör alapú talp tökéletesen biztonságosan tartja a rendkívül vékony kávákkal övezett óriási képernyőt, amely igény szerint akár a falra is felakasztható. Természetesen a ki- és bemenetek terén sem okoz csalódást, így külső hangrendszer, játékkonzol, médialejátszó vagy PC is egyszerűen csatlakoztatható hozzá.

Összegzés

Ha a technológiát vesszük alapul, akkor elmondhatjuk: végre ott tartunk, hogy a 8K TV koncepciója értelmet nyer. Ebből a szempontból az LG QNED MiniLED 99 sorozatú 8K TV tökéletesen tartható választás. Megnyugtatóan magas fényerőt és színpontosságot biztosít versenytársaival szemben, kíváló audiorendszerrel rendelkezik, az intelligens technológiák, a jó operációs rendszer és a továbbfejlesztett távirányító együttes tárházát kínálja és szemet gyönyörködtető 8K képminőséget produkál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]