LG SL10Y – MOZIÉLMÉNY A NAPPALIBAN

Először a 2019-es IFA szakkiállításon találkoztunk az LG SL10Y típusjelű, különálló mélysugárzóval ellátott hangprojektoros rendszerével, amely kiemelt helyet kapott a vállalat egyébként óriási standján. Már ott és akkor elhatároztuk, hogy közelebbről meg kell ismerkednünk a termékkel, mert amit hallottunk, az nagyon-nagyon biztatónak tűnt.

Konzervatív külső

Szerencsénk volt, mert az LG helyszínen tartózkodó munkatársai rengeteg olyan információt elárultak el a modellről, ami még izgalmasabbá tette a terméket. Korábban az LG részéről is megfigyelhetők voltak olyan törekvések, hogy szokatlan, meghökkentő külsejű hangprojektorokkal álljanak elő, de úgy látszik, hogy mostanra elfordultak ettől az iránytól. Az SL10Y soundbar külseje ugyanis kifejezetten konzervatív, visszafogottan harmonikus, nem hivalkodó és nem különösebben figyelemfelkeltő. Ez így is van jól, hiszen egy céleszköznek az a feladata, hogy kevés helyet foglalva bújjon meg a tv vagy a projektor közelében. Egyébként ez nem azt jelenti, hogy csúnya lenne, hiszen a kerekített éleknek, sarkoknak, és a szálcsiszolt készülékháznak köszönhetően igen vonzó darab lett.

A szélessége 144 centiméter, a magassága pedig mindössze 6,3 centiméter, így a legtöbb mai televíziókészülék elé nyugodtan oda lehet tenni, nem fogja kitakarni a képet. A vezeték nélkül csatlakozó mélysugárzó dizájnjában passzol a hangprojektorhoz, és kompakt (22,1 x 39 x 31,28 cm) kialakítása révén könnyű neki helyet találni egy kis szobában is. Rendelkezik egy-egy HDMI ki- és bemenettel, illetve optikai digitális audio és USB porttal, ráadásul Bluetooth adapterrel és WiFi modullal is ellátták. Ezek révén pedig egyszerűen és gyorsan csatlakoztatható hozzá tv, asztali médialejátszó, számítógép, HTPC, otthoni szerver vagy akár játékkonzol is, és a 4K videojelek továbbítása is megoldott.

Hangminőség

A hangprojektort ellátták a két szokásos első sugárzó mellett egy extra center sugárzóval, illetve darab felfelé állított hangszóróval is! Ezek mindegyike 50 watt maximális teljesítmény leadására képes, a mélynyomó pedig 150 wattos. Ráadásul a termék képes együttműködni az LG SPK8-S típusú, 70 wattos hátsó hangfalakkal, így a maximális teljesítmény egészen 570 wattig kitolható. Ráadásul ezek vezeték nélküli úton csatlakoznak a központi egységhez egy adapter segítségével, így a felhasználónak nem kell bajlódnia a szobán keresztülkúszó kábelekkel. Ennek a megoldásnak természetesen óriási előnye, hogy segít megteremteni a tökéletes térhatású hangzást. A hangprojektor felfelé állított hangszórói révén a plafonról történő visszaverődést kihasználva az objektumalapú, Dolby Atmos vagy DTS:X, 3D surround megszólalás megteremtése is megoldott!

Tehát papíron minden adott volt ahhoz, hogy jó hangminőséget produkáljon a masina, s az LG SL10Y nem is okozott csalódást. A neves audio specialistával közösen fejlesztette a hangrendszert az LG, ami hallatszik is mert szépen, tisztán szólal meg a termék. Kisebb aránytalanságok olykor tapasztalhatóak, de ez egyszerűen korrigálható az equalizer beállítások módosításával. A tisztaságra nem lehet panasz, és a subwoofer révén a mélyek is erőteljesen, tisztán és telten dörrennek meg. A dinamika tökéletesen érzékelhető, mélysége, tere van a hangzásnak, ami kifejezetten életszerűvé teszi a végeredményt.

Hanghibákat egyáltalán nem hallani, amennyiben jó minőségű forrást használunk. A gyatra, alacsony felbontású tömörített állományok esetén viszont értelemszerűen bele lehet futni kisebb anomáliákba. Az LG mérnökeinek dicséretére legyen mondva, hogy igyekeztek ezt is kiküszöbölni, ugyanis ellátták a terméket egy úgynevezett felskálázó technológiával, amely egy okos algoritmus révén képes “kipótolni” a hiányzó adatokat az állományokból. A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a sztereó tér egy kicsit keskeny a hangprojektor fizikai adottságaiból kifolyólag, de a térhatást szinte tökéletesen adja vissza. A hangok onnan jönnek, ahonnan érkezniük kell!

Kezelés és extrák

A termék mellé járó távirányító kényelmes, kézre áll, és a funkciógombok segítségével minden fontos szolgáltatás elérhető a segítségével közvetlenül. Itt kell megjegyezni, hogy a készülékből nem hiányzik az Automata Hangerő Szabályozás funkció sem, ami nagyon hasznos lehet, hiszen megakadályozza, hogy forrás- vagy csatornaváltás esetén zavaró mértékben megugorjon a hangerő. A készülék rendelkezik beépített médialejátszó alkalmazással, amely gond nélkül boldogul a fontos és népszerű formátumokkal, legyen az MP3, WAV, FLAC, AAC+ vagy épp OGG. Az LG SL10Y támogatja a Chromecast technológia használatát is. Ehhez nem kell mást tenni, mint megnyitni a csatlakoztatott mobil eszközön egy Chromecast-kompatibilis appot, mondjuk a Deezert vagy a Spotify-t, megérinteni a Cast gombot, és a hangrendszer máris kezdi lejátszani a kívánt dalt!

Értékelés

Előzetesen nagyon sokat vártunk a rövid berlini találkozás után az LG SL10Y hangrendszertől, és a berendezés otthoni körülmények között sem okozott csalódást. A kezelés abszolút felhasználóbarát, és a kapcsolódó-kiegészítő szolgáltatások is rendben vannak, illetve a dizájn is jól sikerült. Mindez persze mit sem érne, ha a hang minőségébe bele lehetne kötni, de erről szó sincs! A hangerő több, mint elegendő, a hang minősége pedig az átlagnál lényegesen jobb, a térhatás reprodukciója pedig kifogástalan.

Herskovits Tamás