LG SL10YG HANGPROJEKTOR – A mindent tudó hangadó

A soundbarok, mérhetetlen fejlődésen mentek keresztül az első típusok óta. Mára egyfajta verseny alakult ki, amiben minden gyártó, így az LG is részt vesz. Mint azt tesztünk is bizonyítja – nagy a kihívás.

Kezembe veszek egy apró távirányítót, megnyomok rajta egy gombot, majd azt mondom: Kapcsold fel a világítást a médiaszobában és vedd le a fényerejét húsz százalékra!. Az LG SL10YG hangprojektor rögtön reagál és pont azt teszi, amit kértem tőle. De én még többet kérek… Hé, játszd le Gregory Isaacs „Night Nurse” című számát! A következő pillanatban már hallom is az előadó jellegzetes hangját. Nagyon jól szól. Most Játszd le a Pink lejátszási listámat a Spotify-on, és növeld a hangerőt. Már el is indul a „Bad Influence”, méghozzá jó hangosan. Pinket is nagyszerűen szólaltatja meg a készülék, rekedtes hangja fényesen és tisztán szól a dal ütős szövegét pedig jól lehet érteni.

Tökéletes kényelem

Bármilyen zenét is játszottam le rajta, az SL10YG jobbára remek hangzást produkált. Ez igaz volt a filmekben elhangzó párbeszédekre is. Szinte mindig jól érthetők voltak a dialógok anélkül, hogy fel kellett volna hangosítani, vagy a hangszínszabályzón kellett volna állítsak. Az erőteljes hanghatások, mint például a robbanások pedig meggyőzően ütősek voltak. Ennél persze jóval több szeretni valót találunk az LG top kategóriás hangprojektorában, melynek árcédulája 300-340 000 Ft körül mozog. Azonban azt is érdemes tudnunk, hogy mik az SL10YG kevésbé csábító tulajdonságai, mivel ezeken állhat vagy bukhat, hogy valaki a megvásárlása mellett dönt-e vagy sem. Az LG 5.1.2 kiosztású soundbarnak hívja az SL10YG-t – én viszont nem. Ami engem illet, itt inkább egy 3 és fél.1.2-es rendszerről beszélhetünk, tekintve, hogy a két állítólagos „hátsó” hangszóró tulajdonképpen elől található, a készülék két oldalán.

Noha a hangprojektor valójában hét hangsugárzóval rendelkezik, a hátsó csatornák hangját a fent említett jobb és baloldali hangszórók szolgáltatják, melyek hangja a falakról visszaverődve és némi Meridian digitális jelfeldolgozás segítségével jut el a füleinkhez. Akárcsak a bal és jobboldali front csatornák, valamint a center esetében, mindkét oldalra sugárzó hangszóróra 50 W jut, hogy feladatát teljesítse. Azonban a tesztelés során sajnos nem sikerült hatásosan célt érniük, és kielégítő térhangzás biztosítaniuk. Nem számított, milyen filmmel vagy sorozattal tettem próbára és milyen forrásból – érkezett a streaming, 4K lejátszó, Blu-ray – egyszer sem volt az az érzésem, hogy a hang valóban a hátam mögül szólna.

Hangeffektek és teljesítmény

Ez természetesen azt is befolyásolja, mennyire tűnnek valóságszerűnek a különböző hangeffektusok. Így a fejünk felett elszáguldó vadászgép nem kimondottan hangzik úgy, mint ami tényleg átrepült volna felettünk, a filmvásznon zajló képsorok szerint mögülünk kilőtt és vállunk mellett elsüvítő lövedékek zaja pedig inkább hat olyannak, mintha a golyók valahonnan oldalt a semmiből érkeztek volna. Talán az általam alkalmazott elrendezés nem volt a legmegfelelőbb az SL10YG felépítése vagy jelfeldolgozó egysége számára, azonban a hangprojektor szabadon foglalt helyet egy nagy TV asztalon, a helyiség falai pedig úgy 2,5 – 3 méterre helyezkedtek el a készülék széleitől. A falak csupaszok, nincsen rajtuk sem függöny vagy más egyéb burkolat.

Ennek látszólag passzolnia kellene az SL10YG pszicho akusztikájához, azonban a hanghatások egyszer sem voltak igazán meggyőzőek, függetlenül attól, melyik előreprogramozott hangmódot alkalmaztam (az alapbeállításként használt automatikus Adaptive Sound Control-t vagy az általunk kiválasztható Standard, Music, Movie, Bass Blast, Bass Blast+ módok valamelyikét). Gyanítom, a surround effektek egy kisebb szobában jóval élethűbbek lennének, vagy talán két valódi hátsó hangszóró orvosolná a problémát. Ezek kaphatóak is az SL10YG-hoz, azonban a teszteléshez nem álltak rendelkezésre. A 60 000 Ft körüli összegért kapható SPK8-S hangfalszett tartalmaz egy erősítő modult, mely vezeték nélkül kapcsolódik az LG hangprojektorhoz, valamint két kisméretű, egyenként 70 W teljesítményű hangfalat, melyek viszont kábel segítségével csatlakoznak az előbbi modulhoz.

A Dolby Atmos hangzás

Az SL10YG által produkált magassági hangok kissé csalódást okoztak. A hangprojektor kezeli mind a Dolby Atmos, mind a DTS:X objektumalapú hangsávokat – ami előrelépést jelent a korábbi, SK10Y modellhez képest, mely csak a Dolby Atmos-t tudta dekódolni – melyek magassági effektusainak megszólaltatására két, a készülék tetejébe épített, egyenként 50 wattos, felfelé sugárzó hangszóró hivatott. Az elképzelés szerint a magassági hatás a mennyezetről visszaverődő hangok által jön létre, ami egy megszokott technológia az Atmos- és DTS:X-képes soundbárok körében. Az Atmos hangzás tesztelésénél nem számított, mely hangmódot választottam, az LG hangprojektora nem nyújtotta ugyanazt az érzetet, mintha valóban a föld alatt lennénk a „John Wick: 2. felvonás” római katakombákban játszódó lövöldözős jelenete során. Hasonlóképpen, a „Jumanji: Vár a dzsungel” c. filmben sem hangzott úgy a helikopter zaja a tomboló orrszarvúk elől való menekülés során, mintha az valóban a néző feje felett szállt volna el.

Nézzük a jó oldalát

Noha a filmes surround és magassági hangok létrehozása terén sem sikerült lenyűgöznie, az SL10YG mindazonáltal képes volt megtölteni az 7,5 x 5 méteres helyiséget dinamikus magasokkal és dübörgő basszusokkal. A hangerőt problémamentesen fel tudtam annyira tekerni, hogy az még egy hangos házibulin is jól hallható legyen, azonban mégse torzítson. A front hangok megszólaltatása mind filmek, mind zenék esetén precíz volt – könnyű volt kihallani az egyes hangszereket és érezni térbeli elhelyezkedésüket, az elhangzó párbeszédeket pedig végig úgy lehetett érzékelni, mintha az adott részek az éppen beszélő színész szájából hangzottak volna el.

Az SL10YG szép munkát végzett az élő koncertek érzetének megteremtése terén. Ennek teszteléséhez Dave Matthews és Tim Reynolds „Live at Radio City Music Hall” fellépésének Blu-ray, valamint Crosby & Nash „Another Stoney Evening”-jének DVD-Audio verzióját hallgattam meg. A Crosby-Nash koncert elején és végén a nézőközönség zaja úgy szólalt meg, hogy teljesen a tömeg részének éreztem magamat. Emellett pedig rögtön magával ragadott az, ahogyan a soundbar leképezte a Radio City Music Hall nagyságát és terességét Dave Matthews koncertjén.

Elhelyezés és fontos tudnivalók

Maga a hangprojektor 144 cm-es méretével az egyik legszélesebb, melyet valaha láttam. Az LG azt javasolja, hogy 55”-os vagy annál nagyobb képátlójú képernyőkhöz használjuk, illetve mellékel a készülékhez egy konzolt a falra szereléshez, arra az eshetőségre, ha valaki nem rendelkezne akkora TV-asztallal, melyen elfér az SL10YG. A maga 14,6 cm-es mélységével egyúttal mélyebb is, mint a legtöbb soundbar, ennek megfelelően pedig combos, 7,5 kg-os súllyal bír. Magassága viszont alig több, mint 6 cm, ami mindenképpen pozitívum, hiszen így nem fogja takarni a képernyőt vagy annak keretét, esetleg a távirányító érzékelőjét, hogyha a TV-asztalra tesszük. A 220 wattos, vezetéknélküli mélyláda nem olyan nagy, mint a belőle érkező dübörgő basszusok: magassága 39 cm, mélysége 31 cm, viszont csupán 22 cm széles, súlyát tekintve pedig közel 8 kg-ot nyom.

Az SL10YG-hez tartozik egy optikai kábel, illetve egy kicsi és kompakt távirányító, melyen külön gomb található a Google Assistant elérésére, ami hozza a szokásos trükkjeit, továbbá vezérli a hangprojektor hangerejét és számos további alapfunkcióját. A Google-lel való együttműködéséből kifolyólag nem is kell meglepődnünk, hogy az SL10YG beépített Chromecast audio szolgáltatást is kínál (video-t azonban nem). A további kapcsolódási lehetőségeket tekintve rendelkezésre áll WiFi, Bluetooth 4.2, egy USB port, valamint három HDCP 2.2-kompatibilis HDMI aljzat (konkrétabban két bemenet és egy ARC kimenet). A HDMI aljzatok támogatják a 4K-t és a CEC technológiát.

Az Atmos és a DTS:X mellett az LG SL10YG soundbar kezeli az összes fő Dolby és DTS kodeket, támogatja a nagy felbontást, a 24-bit/192kHz-es audiolejátszást, valamint a népszerű hangformátumokat, úgymint MP3, FLAC, WAV és ACC, az alacsonyabb felbontású zenei anyagokat pedig 24 bitre konvertálja fel.

Az LG SL10YG méretes hangprojektora erőteljes, magával ragadó hangzást kínál, és többnyire kiválóan muzsikál mind filmek, mind zenék terén. Azonban a surround és magassági hangok terén az eredmény nem túl meggyőző. Ha ez fontos pont valaki számára, mindenképpen tudakozódjon előre a visszavételi lehetőségekről, arra az esetre, ha a soundbar teljesítménye nem elégítené ki az igényeit az otthoni kipróbálás során.

(Herskovits Tamás)