LG SL8YG SOUNDBAR – DINAMIKUS HANGZÁS

A gyártó a soundbar termékpalettáját évről-évre folyamatosan, frissíti és fejleszti. A 2020-as SL szériás hangprojektorok közül most a kisebb testvért, az LG SL8YG 3.1.2. hangprojektort teszteltük.

Napjainkban a soundbar a tévék egyik legfontosabb kiegészítő eleme, ami hasonlóan a televíziókhoz már évek óta az LG ugyancsak népszerű, nagyon sikeres terméke, amire a koreai gyártónál sok figyelmet fordítanak.

Bevezetés

Az LG SL8YG soundbar először 2020 januárjában Los Angelesben a CES-en került bemutatásra. Igaz, ott az SL10YG és az SL9YG volt a fókuszban, de a hétköznapi ember pénztárcájához közelebb eső SL8YG-nek sincs mit szégyelnie. A legújabb képességeket, szolgáltatásokat a legkisebb testvér ugyanúgy megkapta, mint nagyobb teljesítményű testvérei.  Egy új szolgáltatás, az AI Room Calibration, ami lehetővé teszi a hang optimalizálását bármely szobában, annak méretétől függetlenül, ugyancsak az újdonságok között tarthatjuk számon.

Ennek lényege, hogy a hangprojektorok „önkalibrálódnak” és képesek felismerni elemezni a kibocsájtott hangokat, majd tökéletesen hozzáigazítani azokat a szoba méretéhez. Az új soundbar – egy opcionális SPK8 vezetéknélküli hátsó hangszóró-készlettel kiegészítve, Dolby Atmos hangzású mozi feelinget teremt a házimozizáshoz. Az új soundbar kompatibilis a Google Assist-al és rendelkezik beépített Chromecast szoftverrel is. A soundbar audio rendszere, a nagy múltú angol gyártóval, a Meridian Audio csapatával történő együttműködésben került fejlesztésre.

Az első látásra

A csomagolás, alakjára nézve – kis fantáziával – akár egy gitár is lehetett volna. Persze a valóságban, a hosszú rúdformájú center mellé lett a mélynyomó is egy pakkba került. Óvatosan kibontva, a szemem elé tárult a jelentősebb méretű, de tetszetős mélynyomó és a tévé elé, vagy akár a falra is szerelhető hangprojektor. Ez utóbbit jobban szemügyre véve, egy felülről lapos, a széleinél szépen lekerekített forma fogadott. Rögtön észrevettem a két darab kör alakú, felfelé néző hangszórókat is. A hangszóróknál a már korábbról megszokott fekete szövet látványa fogadja a tévé előtt ülő nézőket.

A készülék hátulján, mintegy alagútban van kialakítva a szinte létfontosságú csatlakozófelületek. Ezek sorban a következők: HDMI IN, HDMI OUT (TV Earc/ARC), optikai bemenet és egy 5V-os, 500mA-es USB csatlakozó. A dobozban mellékelve kapunk a használati útmutatáson kívül, egy távirányítót (elemekkel) és egy fémlábat a fali konzolra való szereléshez, illetve két darab 90-fokban meghaljított hálózati csatlakozót a készülékhez.

Üzembe helyezés

A hangprojektorok első pozitívuma már az összeszerelésnél kiütközik. A tévékészülékkel 1db HDMI- kábellel összekötve, majd a hálózatra csatlakoztatva a center és a mélynyomó vezetékét, pikk-pakk és már készen is vagyunk. Nálam az 55colos tévé, egy komolyabb, Norstone 2,0/b prémium HDMI kábellel került csatlakoztatásra. Az egyetlen HDMI kábellel való összekötés az ARC képes eszközök esetében lehetséges, ami napjainkban már alapelvárásnak tekinthető.

Nem úgy az eArc esetében, amivel az LG hál ’Istennek megtoldotta az új soundbar kapcsolati képességeit. Ennek köszönhetően nyílik lehetőség 32 audio csatornára, 24bit/192kHz-es tömörítetlen adatátvitelre akár 38Mbs sebességgel. Amiért pedig ez nekünk jelen esetben fontos: Dolby Atmos és DTS:X támogatás, ami mellett már csak hab a tortán, hogy a mélynyomó vezetékmentes!

Az összekötés és legelső használat úgy ment, mint kés a vajban! A tévét bekapcsolva a soundbar már működött is. Nagyon sok gyártó, már ennél a pontnál elvérzik, amikor az ember egyszerűen csak ki akarja próbálni a készüléket, sorra jönnek az „okos világ” szoftveres beállításai. Nem véletlenül került a piacvezetők közé az LG. Természetesen az eszköz részletes beállítására, kalibrálására, regisztrálására stb. itt is lehetőség nyílik, de nem zárja ki az alapvető használatot. Nagy piros pont jár ezért és azért is, mert a később bekapcsolt wifit is szempillantás alatt használatba vette a főegység és azonnal csatlakoztatta a mélynyomót.

Használat közben

Szerencsémre több napig vendégeskedett a LG SL8YG soundbar az otthonomban. Az első használatok alkalmával semmilyen külön módosítást nem végeztem a hangján. Mindezt azért, hogy megfigyeljem milyen élményt ad belepiszkálás nélkül. Erre tökéletesek voltak a hétköznapi filmek, sorozatok. Hamar szembetűnt, hogy a legtöbb soundbarhoz képest egy fokkal finomabban artikulált mélyeket adott. Elvárásunk szerint a mélynyomó alaposan „támogatta” a tévé előtt elhelyezett centert és harmonikusabb hatása volt. Filmnézés közben a hangutánzó elemek – lépések, ütközések, robbanások – komolyabb figyelmet kaptak, nem beszélve a hangulatfokozó háttérzenékről. A hangerő növelésével együtt emelkedtek a hangulati töltések is.

A puding próbája

Egy újabb – fentebb részletezett magas minőségű – HDMI-kábellel gyári BD-lemezekkel is alaposan próbára tettem az LG soundbart. Forráseszközként egy Yamaha BD-A1040-es lejátszót használtam Pure Direct üzemmódban, hogy a lehető legtisztább jellel tudjon gazdálkodni a hangprojektor. Kezdésnek a Trónok Harca első évadába néztem bele az eredeti, DTS HD Master audio hangsávval.

Figyelmemet a készülék itt is a környezeti hangokra fókuszálta. Az Ördögfióka szénakazalban történő ébredését az istálló hangjai, majd a Joffreyvel való találkozását a pofon csattanása kísérte hatásosan. Testes, magabiztos hangokkal mozogtak a szereplők. Hiányérzetem nem volt. Így aztán a Dolby Atmos iránt hallgatóztam tovább.

Sajnos nem állt rendelkezésemre a korábban jelzett kiegészítő hangsugárzó pár, így azzal tisztába kellett lennem, hogy maximum a Dolby TrueHD-t fog az eszköz sugározni (magassági hangsugárzók hiányában). Alapbeállítás mellett – (Standard) – belenéztem a Tenger Szívében című Moby Dick adaptációba, pontosabban a bálna és a hajó ütközését néztem meg vagy húszszor. Azt tapasztaltam, hogy alacsonyabb hangerő mellett is jelentős volt a hangnyomás különbség. Amíg az egyik percben a csendes hajónyikorgás uralkodott a hangképben, addig a másik pillanatban a dühös cet a hajótestet hatalmas robajlással törte össze. Meg is ijedtem tőle, pedig már sokszor láttam ezt a részt.

A fának a nyikorgó, dobbanó és recsegő hangjai nagyon jól szóltak. A vészjósló morajlás izgalmasan erős volt. A vízben úszó és a vízbe visszazuhanó, hatalmasakat csapódó bálnák hangeffektje azonban már nem voltak annyira számottevő. Volt olyan jelenet is, ahol a párommal, egyszerűen nem értettük a párbeszédet, így aztán ezt a jelenetet egy másik, előre programozott gyári hangbeállítással újra megnéztük.

Az A.I.Pro beállítása után a párbeszédek jobban érthetőbbé váltak, azonban ilyenkor a mozis hanghatások kissé csökkentek. Átváltva Movie módra jelentős hangerő növekedés mellett döbbenetes energiákat mozgatott meg a soundbar, de gyakran itt is tompa volt a párbeszéd. Végül kompromisszum gyanánt az A.I.Pro tűnt a legjobbnak, mégha kevesebb is volt a mozis sorrund hatás. Ugyanezeket a hangzásokat még kipróbáltam a Hobbit – Váratlan utazás – c. filmnél is.

Eredményként hasonlót tapasztaltam, annyi pozitív megjegyzéssel, hogy a magyar Dolby Digital 5.1-nél a párbeszédek nagyon tiszták voltak, még a hangulatfokozó effekteknél közben is. Térhangzást tekintve ez a beállítás inkább csak színezte a hangképet egy-egy irányba. Dolby Atmos teszteket hallgatva is erős maradt bennem a késztetés, hogy nagyon hiányzott az a kiegészítő hangsugárzó-pár hátulra-felülre. Nem mondom, hogy néhány repülő vagy madár iránya nem volt kivehető, de bizony elkelt volna még egy kis segítség valódi hangokkal.

Zene

Az előre beállított Music – soundeffect a távirányítón – hangzásnál egyértelmű volt számomra, hogy nem volt hiábavaló a Meridian Audio-val történő együttműködés. Az angol audio-specialista több évtizedes hangszóróépítési tapasztalata, a tökéletes zenei reprodukció megvalósítására irányuló tudatos törekvés, meghozta a várt eredményt az LG soundbar esetében is. A legtöbb gyártónál túlnyomó mély uralja a zenei hangzásokat, az SL8YG ezen átlépve egy kellemesebbre formált mély-magas arányt mutatott. A basszus továbbra is masszív, de lágyabb és a zeneileg is részletezőbb. CD-ről hallgatott zenéknél, Pure Direct módban ez tisztán kirajzolódott.

Több órán át hallgattam rajta zenét és kijelenthetem, bizony soundbarhoz képest az LG nagyon szép hangot produkált. Természetesen nincs értelme összehasonlítani a speciálisan sztereózásra épített rendszerekkel, de saját kategóriájában egy szinttel magasabbra lépett az biztos.  Telefonról – Android 10 – Google Home segítségével is sokat hallgattam zenét a saját aplikációjával. Mp3-nál már nem volt annyira részletező, de így is nagyon szépen muzsikált. Több órán át megszakítás nélkül, hibátlanul tette az app is a dolgát.

Alkalmanként – a Bluetooth–t is kipróbálva – hibátlanul szólt. USB-t kipróbálva is remekül működött. Az USB-n lejátszott fájlokat azonban az appon nem találtam, így csak a távirányító nyomógombjai maradtak vezérlésre. Átlagos felhasználásnál, animációs meséknél is kitűnően helyt állt. Gyermekeim azonnal odafigyeltek amikor élvezetesebb dallamok, hanghatások kísértek egy-egy rajzfilmet.

Az applikációról

Az LG Wifi Speaker nevű alkalmazásban rendelkezésünkre áll egy részletes beállítási lehetőség. Az A.I. kalibrációt itt is el lehet végezni, akár újra kalibrálni az egész készüléket, ami ilyenkor – néhány hangosabb sípolás után – gyorsan magához tér, használatra kész. Lehetőség van a hangszín szabályozásra és éjjeli mód beállításra is, hogy alacsonyabb dinamikával nyugodtabb környezetet teremtsen. Az appon belül lehet felvenni stream szolgáltatót is, amit aztán a ChromeCast segítségével lehet a hangszórókra juttatni. Megjegyzem, csak zene továbbításra van lehetőség.

Összegezve

A 2020-as, intelligens hangkalibrálással felvértezett vezeték nélküli mélynyomóval párosított LG SL8YG soundbar tesztünk során példásan szerepelt. A sorozat húzó erejét adó Dolby Atmos támogatás kihasználásához, mindenképpen ajánlott az opcionális SPK8 vezeték nélküli hátsó hangszóró-készlet. Filmeknél a párbeszédek kiemelése lehetne erősebb. Zenehallgatásnál meglepően jó hangzást nyújt a saját kategóriáján belül. Alapbeállítás mellett a hallott mélyek kellemesen és részletező módon szólnak. 440wattos névleges teljesítménye, könnyű kezelhetősége és modern szolgáltatásai alapján remek választás lehet bármelyik ARC képes tévé mellé.

(Dósa Miklós)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]