LG SN5Y 2.1 hangprojektor – Házimozihoz tervezve

Az LG SN5Y 2.1 csatornás soundbar dobozának külsején katonásan sorakoznak az alkalmazott technológiák. Dolby Audio, DTS virtual:X, Hi-Res Audio, Adaptive Sound Control és Wireless Sorround Ready. Kell ennél több?

Mi van a dobozban?

A termékkel – már ami a doboz méretét illeti – egy ember is elbír. Szállításához elég egy normál személyautó.Belül egymás mellett csücsül a hangrúd és a vezetéknélküli mélynyomó. Ez utóbbi tetején találjuk a használati útmutatót és minden szükséges alkatrészt az üzembe helyezéshez: egy optikai kábelt, egy közepes méretű távirányítót és a falra szereléshez kiegészítőket. A rendszer egyébként további vezeték nélküli hangfalpárral is bővíthető a teljesebb térhangzás kedvéért.

Felépítés

Maga a távirányító minden szükséges gombbal el van látva, bár használatát akár teljes mértékben el is hagyhatjuk. A hangerőt a HDMI-CEC támogatás révén a tévé távirányítójával is vezérelhetjük az ARC-képes HDMI bemenetre kötve. A hangrúd külleme és kialakítása kellemes, minimalista látványt nyújt. A grippet nagyon apró, rácsos textúrás borítással készítették. A készülék végei enyhén lekerekítettek. Az alján két vékonyka gumi csík szolgál talp gyanánt.

Hátulján került elhelyezésre a hálózati kapcsolat konnektora. Külön öbölben kapott helyet kettő HDMI (1.4-es in/out) plusz egy USB-bemenet (5V/500mA) és az optikai csatlakozó. Az optikai kábel szerencsésebben járt, mert az egyenesen beköthető, szemben a HDMI-vel, amit 90-fokban el kell forgatnunk. Az főegység oldalán, domború nyomógombokkal történik a bekapcsolás, mellette még a hangerő és a bemenetválasztók találhatók. A nyomógombok világítanak, ami sötétben vagy távirányító nélküli szituációban óriási segítségnek bizonyulhat. A mélynyomót feszültség alá helyezve már csak egyetlen gombnyomás és végeztünk is a párosítással. A sub hátulján el sem lehet téveszteni a műveletet, lévén ez az egyetlen egy gomb a visszajelző led és a hátranéző reflexnyílás felett. Az aprócska gumitalpacskákat találunk az alján, itt is épp csak hogy elválasztják a padlótól a könnyű „mélyládát”.

Pár szóban az alkalmazásról

Sok eszköz megirigyelhetné ezt az egyszerűséget és kapcsolódási gyorsaságot. A Bluetooth (4.0) kapcsolat a fal másik oldalán lévő erősítővel, laptoppal vagy épp tévével, a párosítás után kb 5 másodperc alatt létrejött. Androidos telefonhoz külön van egy – LG Audio – applikáció, ami segít megtalálni a kiválasztott termékhez a szükséges cél appot. Jelen esetben a Music Flow nevű a megfelelő. Bluetooth-al, kapcsolódik az LG SN5Y-hoz. Ez alapból négy hangbeállítással – ASC (Adaptive Sound Control hangelemző), Standard, Bass Blast, DTS Virtal:X – szolgál számunkra.

Zenét hallgatunk

A 400 watt névleges teljesítményű hangprojektort először kisebb helységben tettem próbára. Referenciaként a fal másik oldalán lévő saját rendszerem szolgált. Adott zenéket füleltem felváltva. Elsődleges észrevétel volt, hogy a hangprojektorokra jellemző kissé művi hang, itt kellemesen váltott. A gitárhúrok hangja a mélynyomó segítségével kikövéredtek, az énekhang dominált, a dalok jól szóltak és kellemesek a hangszínek is.

A hangzás jól kontrollált, megfogott volt. A hangja inkább lágy, meleg, ami popzenénél még teltebbé válik. A vezeték nélküli mélynyomó elhelyezésével játszva még egy fokkal feljebb is léphetünk a jobb hangzásért, ha nem akarjuk, hogy a fal közelsége dominálja a szubtartományt. Azonban egyértelmű, hogy az LG SN5Y hangprojektor tévéhez és filmekhez lett kitalálva.

Mozizás közben

Több gyári BD-lemez tartalmával teszteltem a hangprojektort. A nagy felbontású tömörítetlen kódolásokról sajnos le kell mondanunk. A True-HD és Dolby Atmos „mestersávok” 2.1-re érthetően dekódolva szólalnak meg. Ettől függetlenül nincs nagyon miért szégyenkeznie. Mert amíg a jóval drágább Atmos-képes hangprojektorok is csak kóstolgatják a valódi térhangzást, addig itt a minőségi hangsávok is remekül teljesítenek. „A tenger szívében” című Moby Dick adaptációban az eredeti angol nyelv kiválasztása mellett brillírozott a hangprojektor. Kiválóan érvényesültek a párbeszédek. Olyan hangok, mint a lépések, törések, loccsanások nagyon jól szóltak.

A gigantikus bálna vízbecsapódását a korábbi LG nagy testvérhez képest kisebb méretben adta vissza. Azonban ezek azok a jelenetek, ahol sok hangszóró/erősítő is elvérzik. Érdekesség, hogy nem túl széles területre „vetíti” a hangot, azonban mégis a cselekményre fókuszáltat. Részletessége tetten érhető, több az információ és jól artikuláltak a beszédhangok. Bátran lehetett komolyabb filmeket és egyszerűbb animációs meséket is nézni vele.

A „sima” tévés mesékkel ugyanolyan arányosan bánt, mint a gyári BD Jégvarázzsal, ahol a hószörny pusztítását és a zenei betétek dinamikáját határozottan, de egységesen kezelte. Szóval nem szaladtak a gyerekek világgá és a betétdalokat is felállva énekeltek. A közel kétórás élményre ők így reagáltak: ” – Nézzük meg újra”

Összegzés

Az LG SN5Y hangprojektor egy jól összeszedett, részletes hangképet produkál, ezért kisebb helységben is szépen helyt áll. Hirtelen hangerő növekedésnél is pontosabban szól, mint sok versenytársa jóval drágábban, ugyanakkor nem jellemzők rá a túlsúlyos mélyek. Házimozira tervezték. Külön előnye a vezetéknélküli mélynyomó. Aki, nem ragaszkodik – a soundbaroknál még gyerekcipőben járó – Dolby Atmos és TrueHD megszólaláshoz és nem zavarja, hogy csak Bluetooth áll rendelkezésére – ami, egyébként itt mindenre elég – azok számára az LG hangprojektorával azonnal feljebb emelheti az otthoni szórakozásának audiominőségét, és mindezt elérhető áron. Az LG ezzel a termékkel nem a felső kategóriát célozta meg. Mégis ár/értékaránya és egyszerű kezelhetősége révén, körökkel előzi „fel-extrázott” versenytársait.

(Dósa Miklós)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]