LG SP11RA 7.1.4. SOUNDBAR – A ZÁSZLÓSHAJÓ

Az LG SP11RA a koreai gyártó legújabb zászlóshajója, és a tavalyi SN11RG hangprojektorhoz hasonló funkciókkal büszkélkedhet,  vezeték nélküli hátsó hangsugárzókkal, amelyek felfelé sugárzó meghajtókat tartalmaznak a teljesen magával ragadó 7.1.4 csatornás Dolby Atmos élményért.

Az LG SP11RA egy csúcskategóriás soundbar, mondhatnánk viszonylag drága, jelenleg kb. 600.000.- forintba kerül, amin lehet vitatkozni minden esetre az LG kezelte a tavalyi típusnál lévő problémákat, úgy ahogy azt egy zászlóshajónál illik.

Meridian audiotechnika és más

Az LG, amely élenejár a televíziós technikában, nem bízta a véletlenre a dolgot ezért az SP11 RA építéséhez a nagy múltú Meridian audiotechnológiát alkalmazta: AI szobakalibrációs funkcióval rendelkezik, támogatja az eARC-t, Chromecastot, AirPlay 2-t és a Hi-Res Audio-t, együttműködik az Amazon Alexával és a Google Asszisst-al, valamint a Spotify Connect funkcióval is.

Már első látásra is úgy tűnik, hogy szinte mindent tud. Az új kiadáshoz idén az LG hozzáadta a TV Sound Mode Share megosztást, amely lehetővé teszi a soundbar számára, hogy használja a 2021-es TV-kben megtalálható Gen 4 Alpha 9 processzor mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett változatát, valamint az új játék- és sporthangeffekt megoldásokat is.

Tervezés és dizájn

Az LG SP11RA ugyanazt a házat kapta, mint elődje a tavaly bemutatott SN11RG modell, ugyanolyan elegáns vázzal és ívelt élekkel. Az építési minőség kiváló, teljes hosszában körbeburkolt perforált fémrács, a tetején szálcsiszolt alumínium felület, mindkét végén kör alakú fémrácsokkal. Mi tagadás – jól néz ki a termék.

A fémrács mögött az előre és oldalra sugárzók, a tetején a felfelé sugárzó hangszórók előtt kör alakú rácsok találhatók. A szélessége miatt jobban illeszkedik az 55 hüvelykes vagy nagyobb képernyőmérettel rendelkező tévékhez, de ezenkívül az LG pedig sablont és dedikált konzolokat is mellékel azok számára, akik falra szeretnének szerelni a készüléket.

Vezeték nélküli mélynyomó és hátsó hangszórók

Az egység ugyanaz a modell, amit az előző generációinál alkalmaztak. MDF-ből készült, és a fő egységhez illő felülettel rendelkezik. 7 hüvelykes előre sugárzó meghajtót használ hátsó csatlakozóval. A vezeték nélküli hátsó hangsugárzók előre néző és felfelé sugárzó meghajtókat tartalmaznak, jól kidolgozott és ésszerűen kompakt házakban, a főegységhez illő felülettel.

Csatlakozások és vezérlés

Az LG SP11RA soundbar csatlakozói a készülék hátsó részének süllyesztett részében helyezkednek el, itt található két HDMI bemenet és egy HDMI-kimenet, amely támogatja az eARC-t . A HDMI-portok átengedik a 4K-t, a HDCP 2.3-at, a VRR-t, az ALLM-et és a nagy dinamikatartományt , beleértve a HDR10-et és a Dolby Vision-t. Ami a többi fizikai csatlakozást illeti, van egy optikai digitális bemenet és egy USB-port is, de nincs Ethernet-port vezetékes kapcsolathoz, amiért kár.

A beépített vezeték nélküli kapcsolatok Wi-Fi-ből (2,4 és 5 GHz) és Bluetooth 5.0-ból állnak, valamint támogatja a Google Chromecastot és az Apple AirPlay 2-t is. A hangsugárzó érintésérzékeny kezelőszervei a fő egység tetején és közepe felé helyezkednek el. Ezek lehetővé teszik a bemenet kiválasztását, a hangerő módosítását, a be- és kikapcsolást, a lejátszást/szünetet, valamint a Bluetooth-eszközök párosítását.

LG SP11RA távirányító

Az új darab határozott továbblépést jelent a korábbi LG soundbarokhoz mellékelt kicsi és macerás távirányítóhoz képest, az új forma pedig nagyobb, kényelmesebb a kézben tartani és egy kézzel is könnyebben használható.

A gombok elrendezése leegyszerűsödött, ésszerűen vannak elhelyezve. A tetején van egy be-/kikapcsoló gomb, alatta a hangerő fel/le, a némítás és a bemenet kiválasztása. Van egy dedikált gomb a Bluetooth-eszközök párosítására, egy kör alakú navigációs vezérlőkészlet, valamint a hangmódok és beállítások menük eléréséhez szükséges gombok, amikkel gyakorlatilag mindent, még extra funkciókat is kezelhetünk: Dynamic Range Control, Auto Volume Leveller és AI szobakorrekció. A HDMI-CEC-en keresztül csatlakozók a TV távirányítójával is szabályozhatják a hangerőt.

Jellemzők és specifikációk

Az SP11RA 7.1.4 csatornás hangsugárzó-konfigurációt használ, amely az elülső bal és jobb meghajtókon, a középső csatornán, az oldalirányú szélessávú hangfalakon, a felfelé sugárzó magassági csatornákon, a vezeték nélküli hátsó hangsugárzókon és a felfelé irányuló meghajtókon működik.

A két előresugárzó hangszóró és a középső csatorna egy 40×100 mm-es mélysugárzóból és egy 20 mm-es selyemdóm magassugárzóból áll, míg a hátsó hangsugárzók csak a 40×100 mm-es mélynyomókat használják. A négy felfelé sugárzó hangszóró egyenként 2,5 hüvelykes mélynyomót használ, a basszus reflex mélynyomó pedig egy 7 hüvelykes meghajtót.

50 W-os beépített erősítő található az első, középső, oldalsó, hátsó és felfelé sugárzó hangsugárzókhoz és 220 W-os a mélynyomóhoz – összesen 770 W teljesítményt biztosítva. Ez igazán megfelelő erő, ami biztosítja, hogy ez a soundbar nagy és erőteljes teret betöltő jelenlétet produkáljon.

Nézzük meg közelebbről

Az SP11RA soundbar támogatja az objektumalapú hangzást Dolby Atmos és DTS:X formájában a 7.1.4-es hangsugárzó-elrendezésnek köszönhetően, ami igazán magával ragadó élményt nyújt. Támogatja az összes többi Dolby és DTS változatot is (az IMAX Enhanced DTS:X kivételével ), az LPCM-mel együtt. Ami a fájltámogatást illeti: nagy felbontású hang 192 kHz/24 bites DAC-val, valamint MP3, WAV, AAC/AAC+, AIFF, OGG és FLAC fájlformátumok támogatása. A Google Chromecast, az Apple AirPlay 2 és a Spotify Connect is beépített, lehetővé téve a tartalom streamelését más eszközökről.

Beállítás és működés

Az LG SP11RA egyszerűen beállítható, különösen, ha a Soundbar alkalmazást használjuk. Nemcsak lehetővé teszi, hogy megkerülje a hangsáv elején található, kevésbé informatív LCD-kijelzőt és csatlakozzon a Wi-Fi-hez, hanem így több funkcióhoz is hozzájuthatunk, mint a távirányítóval. A hátsó hangszórókat a fő hallgatási pozíció mögé kell helyezni, és a felfelé sugárzó meghajtókat minél hátrébb helyezzük, annál jobb. A hangszórók bal és jobb oldali jelöléssel vannak ellátva, ezeknél csatlakoztatni kell a főegységet, a mélynyomót és a hátsó hangsugárzókat – ez összesen négy csatlakozó.

Ha TV támogatja az eARC-t, akkor veszteségmentes hangot küldhet vissza HDMI-n keresztül, de ha nem, akkor a veszteségmentes forrásokat közvetlenül a soundbarhoz kell csatlakoztatni. Ha a tévé nem támogatja az ARC-ot, akkor használhatjuk az optikai digitális csatlakozást. A teszteléshez LG UP970  és Panasonic DP-UB820  4K Blu-ray lejátszókat, Sony PS4 játékkonzolt és LG 77C9 OLED TV-t használtunk. Az LG könnyen kezelhető, a Soundbar pedig felismeri a bejövő audiojeleket a kiválasztott bemenetről és automatikusan dekódolja.

Teljesítmény

Az LG SP11RA kiváló teljesítményt nyújt, és határozottan jobb, mint a tavalyi SN11RG, amelynek gondjai voltak a mélyhangok surround csatornákhoz való hozzárendelésével. Az általános hangszín a front panorámán bőven széles, elsősorban magának a soundbar méretének és az oldalsó meghajtóknak köszönhetően.

Jó a térhangzás, amit az elülső és a hátsó felfelé sugárzó meghajtók hatékony felső csatornái produkálnak, amihez a mélynyomó a mélyhangok szilárd alapjait fekteti le. A hátsó hangsugárzók elhelyezésekor minél távolabb tudjuk őket elhelyezni a fő üléshelyzettől, annál jobb. Az SP11 jobban illeszkedik a nagyobb helyiségekhez, bár a mélysugárzó kissé alul teljesít, ha nagyobb felülettel találkozik.

Az LG soundbar működésekor hihető hangfélgömböt hoz létre, a Dolby Atmos bemutató Amaze előzetese pedig kellően magával ragadó volt. Az effektusok irányítása sima és precíz a rovarok zümmögtek és madarak is repkedtek a fejünk felett. Kellemes mennydörgés, majd áztató felhőszakadás követi a bemutatót, és az általános élmény nagyon valósághű volt. Ahogy végigfutottam a különböző teszteken, úgy éreztem, hogy a csatornák megfelelően elkülönültek, és a basszus megfelelően volt hozzárendelve az öt fő csatornához.

Tovább lépve a DTS:X-re, az LG is ugyanolyan sikeres volt, az „Atomic Blonde” filmzene hallgatásakor, ami kellően zúzós és brutális szólt. Az ütések és rúgások, a zsigeri puffanások, a lövöldözés kegyetlen hatású, a párbeszéd pedig éles és részletes.  Az SP11 a zenével is felfedi képességeit, és remekül kezeli a film 80-as évek beli popdalait.

Ami a kétcsatornás zenét illeti, az SP11RA soundbar a szélességéből adódóan kiváló sztereó panorámát produkált. Ennek köszönhetően a képalkotás és az effektusok elhelyezése nagyon jó, a soundbar pedig meleg és gazdag hangzású. A sub is jól integrált, így az LG meglepően hatékony módja a zenehallgatásnak.

Ajánlás

Összességében az SP11RA nagyszerű, teljes körű teljesítményt nyújtott, ami jó választássá teszi a tévézéshez, zenehallgatáshoz, kedvenc filmek nézéséhez vagy játékhoz.

(Markovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]