LG UN7400 LED LCD TV – Eminens jó áron

Az LG UN7400 a mai középkategóriás televíziók egyik tipikus képviselőjének tűnt az előzetes információk alapján. Az ára ebből eredően lényegesen alacsonyabb, mint a csúcstermékeké, mi pedig azt vizsgáltuk meg, hogy mindez mennyire érződik a kép- és hangminőségen, illetve a kezelésen.

Az LG 2021-re vitán felül az egyik leginnovatívabb, legmerészebb szereplővé vált a televíziós szektorban. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a cég mindenki másnál bátrabban nyúl az új technológiákhoz és az is igaz, hogy eddigi stratégiájukat fényes sikerek koronázták. Ám az is tény, hogy a reflektorfény által övezett OLED sztárok mögött ott sorakoznak a hagyományos eljárásokra épülő jobbnál jobb készülékek, amiket a vásárlók nagyon kedvelnek és vásárolják is őket.

Ezek teremtik meg ugyanis a konszern működésének stabil alapjait, amelyre építkezve aztán lehet kísérletezgetni, keresni a fejlődés új irányait. Az LG vezetése a jelek szerint nagyon jól tudja, hogy nem hanyagolhatja el ezt a termékosztályt sem és ebben a kategóriában is időről-időre új készülékkel jelentkeznek.

Hagyományos külső

A középkategória ezen szegmensében kiemelt fontosságú a költségek leszorítása, azaz a gyártók, ahol tudnak spórolnak, ami bizony a termékek külsején néha érződik. Azt nem mondanánk, hogy az UN7400 csúnya, vagy ódivatú lenne, hiszen a kávái rendkívül vékonyak, a félköríves modern, stílusos talp, pedig arányossá, harmonikussá teszi a készülék megjelenését. A képernyő forgatása és döntése itt sem lehetséges, viszont egy fali konzol segítségével egyszerűen falra akasztható.

Az LG-nek is van olyan televíziója, ahol a kimeneteket egy külön dobozba pakolták, azonban esetünkben maradtak a tradicionális megoldásnál, azaz a hátlapon kaptak helyet és a csatlakozókínálatra ezúttal sem lehet panaszunk. Találhatunk itt három 4K HDR jelek továbbítására is képes HDMI 2.0 port mellett két USB 2.0, optikai digitális hang, komponens és kompozit csatlakozót is, a tervezők a fizetős digitális tv műsorok dekódolásához szükséges CI+ kártyaolvasó modulról sem feledkeztek meg a webOS alapú okostévé tervezésekor.

Az LG a tévés fronton mindent szeretne kontroll alatt tartani, ezért a készülék működtetésért felelős smart platformot sem engedték ki a kezükből. Néhány közvetlen riválissal ellentétben a készülék tehát nem a mások által fejlesztett operációs rendszerre, hanem száz százalékosan a saját igényekhez szabott, házon belül készülő megoldásra épült. Ez a webOS, amelynek 5.0-ás verziója került az LG UN7400 televízióba.

A grafikus kezelőfelületet úgy alakították ki, hogy minél kisebb részt foglaljon el a képből, ennek köszönhetően igen felhasználóbarát és kifejezetten átlátható, könnyű eligazodni benne. Természetesen magyar nyelven is kommunikál, sőt, még arra is akad lehetőség, hogy a felhasználó bizonyos keretek között személyre szabhassa.

Mindenki eldöntheti, hogy melyik applikáció, csatlakozó vagy egyéb extra szolgáltatás kerüljön ki a fő képernyőre, ami ezáltal azonnal elérhetővé válik. A rendszer működés közben maximálisan stabil, egyáltalán nem tapasztaltunk zavaró akadást, szaggatást, fagyást és idegesítő újraindulást sem. A készülék mellé természetesen az LG egyik exkluzív csodafegyverért, a Magic Remote távvezérlőt csomagolták.

Ez egy mozgásérzékelővel ellátott periféria, amely ennek köszönhetően légiegérként működik. A néző a keze mozgatásával irányíthatja a kurzort, ami nagyon kényelmes megoldás és hamar meglehet szokni. A távirányító a szokásoknak megfelelően kiváltható Android vagy iOS alapú tablettel, illetve okostelefonnal egy ingyenesen elérhető mobilos alkalmazásnak köszönhetően. Emellett a tévé képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel is.

Netes tartalmak, médialejátszó

Ezekre pedig szükség is lehet a különféle internetes alkalmazások futtatása során, amelyek közül legalább kétszáz darab érhető el közvetlenül a televízión keresztül. A repertoárban a mai trendeknek megfelelően kiemelt arányban kaptak helyet a különféle médiaszolgáltatással kapcsolatos applikációk. Tehát például a filmnézős oldalak, videómegosztók, illetve zenei adatbázisok, netrádiók. Az LG jól ismerte fel, hogy az emberek a televíziók esetében az ilyesféle appokat keresik és a lehetőségeikhez képest megpróbálták maximálisan kielégíteni a felmerülő igényeket.

Ennek köszönhetően az olyan, manapság igen népszerűnek számító szolgáltatások megtalálhatóak a kínálatban, mint a Netflix, az HBO Go, az Amazon Prime, a Spotify, a Daily Motion vagy a YouTube. A tapasztalataink szerint az online streaming minősége megfelelő sebességű internetes kapcsolat esetén kifogástalan! A felbontás elérheti a 4K-t és a HDR támogatás is szavatolt.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tévé rendelkezik gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre a helyi hálózaton, vagy USB porton keresztül juttathatók el a különféle audiovizuális állományok. A direkt e célra összeállított fájl csomagunkkal történt tesztelési folyamat során arra jutottunk, hogy a szoftver a jelenleg általánosan alkalmazott (MKV, M2TS, Xvid, QuickTime, WMA, MP3, FLAC, WMA, WAV stb.) formátumokkal gond nélkül boldogul. A surround szabványok többségének kezelését is biztosítja, egyedül az objektumalapú (DTS:X, Dolby Atmos) anyagok állították áthághatatlan akadályok elé.

Képminőség

A készülék az LG saját fejlesztésű és gyártású képfeldolgozó chipjére, valamint IPS paneltechnológiát alkalmazó LED háttérvilágítású LCD paneljére épül. A képalkotási eljárásból fakadóan a kontrasztarány közepes, amin viszont egészen hatékonyan lehet segíteni a Dinamikus Kontraszt funkció aktiválásával, amely markánsabbá teszi a különbségeket. A színek normális beállítások mellett szépek, naturálisak, ahol arra van szükség ott erőteljesek, ahol pedig arra, ott visszafogottak.

A méréseink szerint a színtér lefedettség az átlagosnál valamivel jobb, hiszen eléri az sRGB 110%-ot, és a színpontosság terén pedig kifejezetten jól teljesített, hiszen az átlagos delta E érték 0,5 lett, ami azt jelenti, hogy az eltérés a szemmel érzékelhető hibahatáron belül marad. A modell ráadásul támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését, és a 350 nites maximális fényerő elég ahhoz, hogy a HDR effekt érzékelhető legyen. De az tény, hogy e téren azért a vállalat magasabb kategóriás készülékei, például az OLED modellek lényegesen jobban teljesítenek.

Az alkalmazott Direct-LED háttér-világítási eljárásnak hála a háttérfény eloszlása egyenletes. A műszeres mérések során csak minimális eltéréseket tapasztaltunk, és a hétköznapi használat során sem futottunk bele zavaró felhősödésbe. Némi zajosodás érzékelhető a rossz minőségű forrásból származó videók használata esetén, azonban ezen a Zajcsökkentés nevű képmódosító funkció aktiválásával egészen hatékonyan lehet segíteni.

A betekintési szög terén az IPS panelek hagyományosan jól teljesítenek, és ez az LG UN7400 esetében sem történt másként. Azaz csak nagyon kiszorított pozícióból, tág szögekből (>160 fok) érzékelhető a tónusok enyhe fakulása. A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen anomáliát, tehát például duplikálódást, szellemképesedést vagy után-húzást nem tapasztaltunk. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, és a manapság a felső kategóriában egyre elterjedtebbnek számító gamer funkciók hiányoznak, emiatt azt mondanánk, hogy játékra van jobb megoldás is ennél a készüléknél.

Hangminőség

A készülékbe épített 2.0 csatornás, 20 wattos hangrendszer különösebb csodákra nem képes, de a feladatát tökéletesen képes ellátni. A hangerő megfelelő, egy átlagos méretű lakásba bőségesen elég. Hibákat, zúgást-búgást egyáltalán nem tapasztaltunk és a készülék a statikus zörejektől is megkímélt. A basszusokat igencsak mértékkel adagolja, emiatt a dinamika terén vannak hiányosságai, de hát ez a legtöbb hasonló rendszerű televízióról ugyanúgy elmondható. A megszólalásban némi pontatlanság is felfedezhető. A különféle tartalmakhoz előzetesen optimalizált hangprofilok természetesen nem hiányoznak, mint ahogyan az equalizer sem, amivel mindenki a saját ízléséhez szabhatja az arányokat.

Értékelés

Az LG UN7400 egy nagyon jól használható, sokoldalú középkategóriás készülék, amelynek igazán nincs is gyenge pontja. A hangrendszer közepes, a dizájn átlagos, viszont az árához képest kiemelkedő képminőséget és kezelhetőséget kínál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]