Loewe Bild i.65 – A LOEWE VISSZATÉRT

A százéves múltra visszatekintő Loewe a luxuskategóriás szórakoztatóelektronikai termékek vezető német gyártójaként tündökölt sokáig.

Az elmúlt másfél évtizedben a vállalat komoly mélypontra került, hasonlóan sok más, alapvetően prémium termékekre fókuszáló riválisához hasonlóan. A Kronach-ban működő német vállalat egy rövid időre kénytelen volt felfüggeszteni működését, ám egy komoly befektetői csoportnak köszönhetően sikerült rendezni a sorokat és a cég 2021-ben már friss termékekkel jelentkezett.

Prémium termékek palettán

Számos új termék között egy új televízióval is színre léptek, amely a Loewe Bild One sorozatnevet kapta, közülük a Loewe i.65 készülék, egyik első példánya a németországi gyártó jóvoltából a nyáron szerkesztőségünkben landolt, így alkalmunk nyílt saját szemünkkel meggyőződni arról, hogy milyen irányba is indul a kronachi vállalat új termékstratégiája, amely egyike az utolsó megmaradt európai tévégyártóknak.

Elegancia és dizájn

Ez jellemzi a Loewe valamennyi készülékét. Az új tulajdonosi kör érezhetően törekedett arra, hogy megőrizze a márka prémium értékeit, hiszen az új Bild i. széria külsejében számos új elemmel, a régi, legendás időket idézi. Első pillantásra rögtön látszik, hogy itt egy Loewe televízióról van szó, köszönhetően a készülékház alsó-középső részén elhelyezett markáns, kör alakú szenzornak, amely a kétezres évek után a brand védjegyévé vált.

Megjelenése elegáns, mértéktartó, érzékelteti, hogy a látvány mellett, az elmúlt időszak technológiai újításai a televíziógyártás teljes átalakulása a Loewe készülékeiben is jelen vannak. Ennek köszönhetően a kávák döbbenetesen vékonyak, szó szerint alig láthatók, maga a készülékház pedig nagyon keskeny mondhatnánk karcsú.

A talp elegáns, nagyon stabilan tartja a képernyőt, sőt lehetővé teszi annak elforgatását is. Ez pedig nagy szó, hiszen manapság erre nem nagyon figyelnek a gyártók. Bár akadnak már olyan televíziók, amelyeknél a ki- és bemeneteket egy külön dobozon helyezik el, a Loewe Bild i.65 esetében a tradicionális megoldás mellett tették le a voksukat a döntéshozók, így ezek a hátlapra kerültek. Mindent összevetve azt mondhatnánk, hogy a termék kialakítása remek, a dizájn pazar, és az új sorozat modelljei abszolút hozzák a korábbi Loewe televízióktól megszokott magas prémium színvonalat a megjelenésben.

Lélegzetállító látvány

Egy ilyen kaliberű televízió esetében elvárás a csúcs képminőség és e tekintetben a Loewe Bild i.65 nem is okoz csalódást. A modellbe az LG Display által gyártott 65 inches OLED panel, illetve a házon belül készülő NT7 processzor került, amely tartalmazza a különféle képmódosító, képjavító eljárásokat, illetve a pontos színmegjelenítésért felel. Ez utóbbival nincs is hiba, hiszen a műszeres méréseink alapján a színhűség kiemelkedő (az átlagos delta E érték 0,36), és a színgazdagságra sem lehet panasz, ugyanis a tv az sRGB színtér 137,6 százalékának a lefedését szavatolja.

Az egyedi pixelvezérlésen alapuló alkalmazott OLED képalkotási technológia itt is a maximumot teljesíti, tehát 0 nit a készülék fekete fényereje és ennek köszönhetően a készülék képes a végtelen natív kontraszt megteremtésére. A tónusok természetesek, naturálisak, egyszerűen ragyogók, a LED/LCD riválisokra mind a mai napig jellemző fátyolosságnak – a Loewe esetében- nyomát sem lelni. A készülék 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, ami 4K-s felbontásnak felel meg, tehát a kép részletessége megfelelő.

Ráadásul, a már említett képfeldolgozó chip része az a felskálázási eljárás, amely képes a HD vagy Full HD anyagok feljavítására is. Ezt követően pedig ezek minősége megközelíti az eredetileg is 4K forrásanyagokét. A modell biztosítja a nagy dinamikatartományú anyagok kezelését, és még a legjobbnak számító Dolby Vison szabvánnyal is boldogul. A Loewe i65 maximális fényereje eléri a 950 nitet, aminek eredményeként a HDR effekt visszaadása kifejezetten látványos.

Nézzük mit látunk

Ez alkalommal nem filmeken teszteltük a képminőséget, hanem a YouTube 4K-ás videóiból válogattunk. Borús napunk lévén, Bali és Indonézia trópusi tájain barangoltunk, élveztük a tenger leírhatatlanul kék színét az aranysárga partokat és a szuperzöld pálmafákat. A Loewe i65 hozta, amit vártunk tőle. Teljesen elvarázsolt a valósághű színeivel és a kellemesen hangzó audio megszólalás csak fokozta az élményt.

A tévé betekintési szöge hibátlan volt, oldalról tekintve sem tapasztaltuk, hogy fakulnak, vagy torzulnak a tónusok, kiszorított pozícióból is kíváló minőségben láttuk a képernyőt. A mozgásmegjelenítés egyszerűen kifogástalan volt, a tenger hullámai és strandoló, hajózó emberek mozgásában sem észleltünk hibát.

Kipróbáltuk Full HD minőségű videókkal is, de normális minőségű videoforrások esetén sem észleltünk zavaró anomáliát. Utánhúzást, szellemképesedést sem tapasztaltunk és objektumok, sem jelent meg az a bizonyos remegő aura. Viszont előfordult néha, hogy alacsony bitrátájú online streaming videók, illetve boxból származó tv adások esetén némi u.n. szaggatás észleltünk.

Ezen viszont azonnal tudtunk segíteni méghozzá az MMC nevű eljárás aktiválásával, amely interpoláció segítségével mesterségesen teszi folyamatosabbá a mozgást. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, azaz másodpercenként dupla annyi képkocka megjelenítését támogatja, mint a hagyományos televízió modellek. Emellett a készülék a dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia (VRR) használatát is támogatja, ami a játékosok a gamerek számára kiemelten fontos.

Az elektronika egyébként nagyon pontosan vezérli a fényerőt, ezért homogenitással kapcsolatos problémák akkor sem jelentkeznek, ha teljesen egyszínű a megjelenített tartalom. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a különféle védelmi funkcióknak (pixelátmosás, pixeleltolás) köszönhetően a Loewe i65 esetében beégéstől akkor sem kell tartani, ha sokáig jelenik meg ugyanaz a képi tartalom a kijelzőn. A teszt során, mi egyszer sem észleltük a jelenséget.

Hangzás

A Loewe mindig is híres volt arról, hogy a televízióik a megszokottnál lényegesen jobb megszólalást produkálnak. Nos, ez a Bild i.65 esetében sincsen másként, hiszen a termékbe 40 wattos integrált hangrendszert építettek, és a dedikált mélysugárzó sem hiányzik a készülékből. Ez pedig azt jelenti, hogy a basszusok is jól érzékelhetőek, ami a jó megszólalásnak betonbiztos alapot teremt.

Ebből fakadóan a hangzás kellően organikus, dinamikus, ebből fakadóan pedig nincs szükség feltétlenül egy külső hangrendszer beüzemelésére. A sztereó hangtér több méteres távolságból is észlelhető némiképp meglepő módon és e téren e modell egyértelműen jobban teljesít a legtöbb mai riválisánál. Hanghibákat egyáltalán nem tapasztaltunk, tehát kásásodás, zajosodás, sistergés, zúgás egyáltalán nem jelentkezett.

Okos alapokon

Anno a Loewe volt az első szórakoztatóelektronikai gyártó, amely smart platform kifejlesztésébe fogott, és természetesen ez a szolgáltatás innen sem hiányzik. Persze már egy újabb, teljesen modern, friss megoldás került az új modellbe, amely a Loewe os7 névre hallgat, ami egyébként az egyik legmodernebb a Vidaa okostévé operációs rendszer módosított változata.

A Loewe os7 magyar nyelven is kommunikál, de egyelőre még nem annyira kiforrott, mint a konkurens cégek saját rendszerei. Gyorsnak gyors és a stabilitással sincsen probléma, ám a kezelőfelület szerintünk még fejlesztése szorul. Néha túlzsúfoltnak tűnik és bizonyos fontos menüpontok, paraméterek elhelyezése is átgondolást igényel, noha ez azért szubjektív dolog.

Nyilván meglehet szokni és szerintünk néhány frissítés után már felhasználóbarátabb lesz az Loewe os7, és abban egészen biztosak vagyunk, hogy a cég jelenleg is gőzerővel fejleszt e téren. A platform organikus részét képezik a különféle közvetlenül elérhető internetes appok. Ezek nagyjából úgy működnek, mint a mobilos rokonaik, tehát egy applikációs boltból lehet őket letölteni és telepíteni. A kínálatban kiemelt arányban kaptak helyet a manapság igen népszerűnek számító tartalomszolgáltató szoftverek. Tehát például a YouTube, a Netflix vagy az Amazon, ám tény, volt amit nem találtunk, így például az HBO Go is hiányzott.

A böngésző jól működik, tehát internetes oldalak is egyszerűen meglátogathatók a televízión. A távirányító kifejezetten szép, igényes, fémből készült periféria, külön erénye a kellemes háttérvilágítás, ami megkönnyíti a kezelését. Csak hab a tortán, hogy a távvezérlő egyszerűen kiváltható egy ingyenesen letölthető alkalmazással és működik mobil eszközzel is. A Loewe tv képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, illetve billentyűzettel is, ami sok esetben jelentős könnyebbség főleg a sokszor home office-ra kényszerülők számára.

Beépített merevlemez

Tipikus helyzet amikor egy sportközvetítés, vagy filmnézés közben történik valami és abba kell hagyjuk a történetet. A Loewe i65 esetében ez nem gond, mivel egy beépített 1 Terrabyte-os merevlemez áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindent rögzítsünk, például kedvenc csapatunk góljait vagy akár az egész meccset újra megnézhessük.

Értékelő

Meggyászoltuk a Loewe márkát, mikor úgy tűnt, hogy a cég nem tud úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, viszont nagyon örültünk a feltámadásának. Annak pedig különösen, hogy a vállalat életében, bár új fejezet kezdődött, a minőség terén ez az új készülék nyugodtan odatehető a régi legendás modellek mellé igazolva azt, hogy a Loewe továbbra is a minőség elkötelezettje maradt. Az i65 OLED televízió képének minősége szédületesen jó, a megszólalás is kiemelkedő, a tv megjelenése pedig pazar. Gratulálunk.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]