MAGNAT REFERENCE 3A – ÚGY SZÓL, MINT A NAGYOK

Az aktív hangfalak már régóta jelen vannak a hifi világában, már nevükben is többet ígérnek passzív társaiknál. A Magnat Reference 3A minden kétséget kizáróan a legjobbak között foglal helyet, amit már találkozásunk első pillanatában érzékeltetett velem.

Kompakt, kétutas bass-reflex aktív hangfal. Méreteit tekintve a Reference 3A született könyvespolc hangsugárzó, 205 mm széles és 335 mm magas. Külsejét tekintve kimondottan bizalomkeltő.

Kompakt és elegáns

Ahogy a Magnat kínálat többi modelljén is található a képességek teljes skáláját kínálja. Televíziókhoz használva “hangzás-kiegészítéseként”, teljesen új szintre emeli a tévézést, ugyanakkor önállóan teljes értékű sztereó rendszerként is megállja a helyét. Egy elegáns úr, ha van a hangfalak között többneműség, aki kellő helyet követel magának egy tévé vagy egy lemezjátszó mellett a hangulatos szobai berendezések között, ahol a szabadidőnket zenehallgatással is töltjük…

Felépítés és teljesítmény

Felül egy 25 milliméteres dóm magassugárzó, erőteljes ferrit mágnessel és az irányítottságért és szóródásért felelős hullám-vezetővel ellátva, míg alul egy 170 milliméteres bevont membránú mély-középsugárzó, alacsony rezonancia frekvenciával és torzítás optimalizált mágnes rendszerrel, biztosítja a megfelelő mélyeket egészen 34 Hz-ig.

Az integrált D osztályú erősítő 2 x 40 Watt RMS teljesítményt produkál, de a jelcsúcsoknál eléri a 2 x 80 Watt teljesítményt, ami nagyon meggyőző. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Reference 3A egy teljes értékű hifi hangszóró. A keresztváltó 3300 Hz-en kapcsol át. Természetesen ebben a rendszerben is találunk egy aktív és egy passzív hangdobozt, utóbbit egyszerűen hangszóró kábellel kell csatlakoztatni az aktív hangfalhoz. Mint a sorozat összes változata, a Reference 3A is nagyon jól sikerült, nemcsak a látványt, hanem a beltartalmat is beleértve. Az aktív hangfal tömege 6,4 kg, míg a passzívé 5,8 kg és rezgéscsillapító gumi lábakon áll.

A hangfalpár aktív tagja értelemszerűen a nehezebb, hiszen a 2×40 Wattos sztereó végerősítőt is magában foglalja. A gyártó szándéka szerint a jobb oldali hangfal az aktív. Ennek hátoldalán kapott helyet az elektronikai platform. Balról jobbra és lentről felfelé haladva itt találjuk a ki/be kapcsolót, mellette középen a földelt hálózati csatlakozót, majd alul jobb szélen a hangfalpár bal, passzív tagjához „vezető” kábelcsatlakozót / Left Channel felirattal ellátva, ami egyben a sztereó hangzásra is utal. A panel felső részén találjuk az analóg bemeneteket.

Az analóg AUX IN, egy 3,5 mm-es kis-jack aljzat és mellette az RCA vonalbemenet, ami átkapcsolható phono bemenetre. A phono előerősítő kiváló minőségű és MM hangszedőkhöz jó. A kapcsoló az RCA felett található. Az analóg bemenetek mellett megtalálhatók a digitális bemenetek is, úgymint: egy optikai bemenet és egy HDMI (ARC) csatlakozó, amit dedikáltan TV kapcsolatra szánt a gyártó. A HDMI (ARC) kapcsolaton keresztül a TV távirányítójával is tudjuk vezérelni a hangerőt.

A hátsó panelt bemutató „utazásunk” felső harmadában a jobb oldalra került a hangerő potméter és a bemeneti jelforrás választó. Az aktív hangfal Bluetooth jelek fogadására is képes. Teljes a kiszolgálás – mondhatnánk, de mondjuk is, hiszen full szervízben van részünk. A hátoldalon történő utazásunk végállomása a hangfal felső részét elfoglaló reflex nyilásnál ér véget.

Az előlapot védő hangszóróvászon eltávolítás után gyönyörű matt szürke felület tárul a szemünk elé, a Magnat által gyártott és tervezett 25 mm-es dóm magassugárzóval felül, alatta a mély és közép hangok sugárzását végző 170 mm-es gumiszélű műanyag membrános hangszóróval. Az előlap összképet egy kör alakú LED-es kijelző teszi teljessé, ami a hangszóróvásznon keresztül is láthatóan és jelzi a hangfal üzemmódját, egyben támpontot adva a távirányítóval történő kezeléshez. A Bluetooth® bemenet (5.0-s verzió) támogatja az aptX® high-end audio szabványt a kiváló minőségű lejátszást biztosít mobileszközökről. Párosítása a laptoppal könnyű és gyors.

Meghallgatás

A Little Feat “Let it Roll” című szerzeménye szól. Szép nyugodt hangzás, kiegyenlített hangkép, fényes magas hangokkal, ami megfelelő karaktert ad az éneknek, a háttérben jól hangsúlyozott percussionok jól erősítik a ritmus szekciót. A hangszerelés kellő zenei alapot nyújt a kissé karcos énekhangzásnak.

Prince „The Vault: Old Friends 4 Sale” cimű albumáról a Woman című. felvétel húsz évvel később készült a 60-as években született előző opusnál. A lüktető funky zene feszes alapja lehengerlő módon szólalt meg a Magnat Monitor Reference 3A hangfalpár közvetítésével, magával hozva a német hifi kissé prezenszes hagyományait. A hangkép, akárcsak az előző felvételnél itt kellően nyitott volt.

„The Best of Eric Clapton” c albumról a Blue Eyes Blue című dalt hallgatva magával ragadott az énekes gitáros szerző szenvedélyes előadásmódja, az akusztikus gitárok csilingelő hangját kifejezetten jól reprodukálta a Magnat Reference 3A. A háttérben szóló vokál a hangtérben jól elhelyezett finom, lágyan elterülő hangzása „magasba” emelte a produkciót…

A Magnat Monitor Reference 3A élményszerűen, reprodukálta a hallgatott zenéket. A hosszú hallgatás után, egyáltalán nem érzékeltük magunkon a más esetekben gyakran előforduló „fáradtság” jeleit…

Legyen csak hab a tortán, hogy a most készült saját felvételeimet is meghallgattam a Magnat Reference 3A aktív hangfalakon. Ezt megelőzően, kell leírnom, hogy a dalok, még csak waw. formátumban léteznek, az online megjelenés előtt kíváncsi voltam a hangzásra, de ami a legfontosabb, hogy pl. az általunk feldolgozott Volare című örök érvényű dalban megszólaló Big Band hangzás, – nem is beszélve a saját hangomról – szerényen fogalmazva, impozáns módon szólalt meg.

Összesítés

A Magnat Reference 3A a mindenes szerepét töltheti be otthonunk HIFI berendezései között. Mivel bemeneti lehetőségekben bővelkedik számos más eszközöket is rákapcsolhatunk. A mellékelt távirányítóval a Magnat kényelmesen kezelhető és minden funkció elérhető vele. Megjelenése esztétikus, az alkalmazott anyagok jó minőségűek. Különösen a “D” osztályú erősítő igazán minőségi szolgáltatást nyújtott. Viszonylag alacsony áráért minden bizonnyal sokak kedvencévé válik.

(Soltész Rezső)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]