Marantz Melody X – Az elődök nyomában

A nagy múlttal rendelkező Marantz folytatva az elődök (M-CR610 és M-CR611) sikerét, egy igazi svájci bicskát tett le az asztalra, az utód Marantz X M-CR612 hálózati CD rádióerősítővel.

Egy igazi mindenes a szó legjobb értelmében! Remekül ötvözi a hagyományos micro és a különálló egységekből összeállított sztereó rendszerek legjobb tulajdonságait, mindezt bőséges szolgáltatás kínálattal megtoldva. A HEOS multi-room kompatibilis Marantz M-CR612 valóban az ideális kompromisszum lehet a helytakarékosság, jól felszereltség és a minőségi hangkeltés terén.

Megjelenés

A mindössze 3.4 kg tömegű, 28 cm széles, 11 cm magas és 30 cm mély készülék nem valószínű, hogy problémát fog okozni az elhelyezés szempontjából. Noha nagy melegedést nem tapasztaltunk több órás használat során sem, azért érdemes ennek a készüléknek is teret hagyni, hogy levegőhöz jusson. A készülékházat a már megszokott Melody stílus jegyében tervezték, a jellegzetesnek mondható Marantz formavilággal (legömbölyített szélek, íves előlap, függőleges bemélyedések) és a pezsgő mellett fekete színben is kapható. A készülék burkolata ugyan műanyag és nem alumínium, de ez ne tévesszen meg senkit, mert ebben az esetben is minőségi anyagról beszélünk. Az igényesen kidolgozott előlapan, ésszerűen helyezkednek el a legfontosabb kezelőgombok, úgymint a ki-bekapcsolás, hangerő szabályozás, input gomb.

A nagyméretű OLED kijelző informatív, megjeleníti az előadót, az albumot, az adott számot és az időtartamot, egyúttal óraként is használható készenléti állapotban. Apró, de szerintünk zseniális esztétikai/hangulati elem a kijelző két széle mentén függőlegesen végig futó, diszkréten az előlapba süllyesztett LED világítás, ami természetesen kikapcsolható. Az előlapról csak a hagyományos USB csatlakozót hiányoltuk, de a temérdek vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőség miatt ez lehet, hogy nem fog sokaknak hiányozni. A készülék hátlapja szintén átgondolt: A hangfal csatlakozók mellett található két optikai bemenet, egy analóg bemenet és egy analóg kimenet, egy opcionális subwoofer kimenet (ha mélyládával szeretnék kiegészíteni a hangfalpárunkat), FM és internetrádió antenna csatlakozó, egy USB és egy Ethernet aljzat, egyedül koaxiális csatlakozót hiányoltunk.

Szolgáltatások és kezelés

A kor elvárásainak megfelelően a Marantz M-CR612 gyakorlatilag minden fontos zenei streaming szolgáltatást támogat. A könnyen kezelhető készüléken a gyors csatlakozást követően egyből megszólalt a telefonunkról vezérelt Spofify, Tidal, Deezer, TuneIn Internet Radio vagy az AirPlay 2, köszönhetően a gyakran frissített HEOS alkalmazásnak. A Wi-Fi és Bluetooth mellett rendelkezésünkre áll a HEOS multi-room rendszere is, amivel a készülék gyakorlatilag zóna-lejátszóként is funkcionálhat, hiszen más HEOS-képes hangsugárzókkal párosítva, egyszerre több helységben szólaltathatjuk meg kedvenc zeneszámainkat. Ha valaki hangalapú vezérlésre vágyna, annak biztosított a Google Assistant, az Amazon Alexa vagy az Apple Siri (az Apple csak angolul tud). A készülékhez mellékelt távirányítót kiválthatjuk a tévéjével, ha azzal akarjuk használni.

Minőségi hangélmény

Elérkeztünk a legfontosabb részhez. Mit is tud nyújtani hangminőség terén egy ilyen sokoldalú, kompakt kis készülék? Sokat! A D osztályú erősítővel szerelt készülék 2 x 60 Watt teljesítmény leadására képes 6 ohmon, ami közepes méretű helység kiszolgálására is elegendő lehet. Lehetőség van ugyanakkor két pár hangsugárzóval is összekötni a berendezést, ekkor azonban csatornánként 30 Watt teljesítménnyel kell beérni, ami persze hagyományos zenehallgatáshoz még elmegy. Ennél az installációnál a hangfalpárok hangereje külön is szabályozható. Egy pár hangsugárzó használatánál a bi-amping (kettős erősítés) mód is választható, vagy a Parallel BTL mód bekapcsolásával, egy csatornát négy erősítő tud meghajtani (alapesetben egy csatornára két erősítő jut), amivel a teljesítmény is növelhető. A hangminőség javítása céljából érdemes alkalmazni a Source Direct funkciót, ami a hangszín szabályozást hivatott kikapcsolni.

Ha veszteségmentes zenei állományokat óhajtunk hallgatni, akkor érdemes a Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolatokat kilőni. Az M-CR612 ekkor csillantja meg igazán mire is képes! Jó hangfalakkal párosítva a karakterisztikája finom, légies, a részletek is jól elkülönítve jelentek meg, s a kellő dinamizmust sem hiányoltuk. Hank Marvin „Oxygene 4” feldolgozása remekül szólt, talán a tér mélység érzete hiányzott egy kicsit, de a hangszerek megszólalása kellően szeparált volt (nyilván más hasonló kategóriájú termékkel összehasonlítva). Chopin játékos szonátáit egyaránt élvezettel hallgattuk, hol kifejezett figyelemmel, hol csak úgy háttérzeneként.

Ütemesebb, elektronikus zenéknél a basszus erejét keveselltük, de ugye ez könnyen orvosolható egy opcionálisan csatlakoztatható mélyládával. A kiváló minőségű Audio CD-k és a nagy felbontású, veszteségmentes zenei file-ok hangját természetesen és lendületesen jelenítette meg a Melody X. Összességében egy kifinomult és részletező megszólalás fültanúi lehettünk, kihallva sokszor olyan apró háttérszólamokat, hanghatásokat, amiket más ebbe a termékkategóriába tartozó versenytársaknál nem érzékeltünk.

Ajánlott vétel?

A Marantz Melody X M-CR612 egy minden jóval felszerelt, szép megjelenésű, kompakt rendszer, ami tökéletes választás lehet kisebb méretű ingatlanokba, akár kis sztereó házi-mozi hangrendszereként a digitális optikai kimenetén televízióra kötve, multimédiás zeneközpontként vagy tömörítettlen zenei állományokkal és minőségi hangsugárzó párral belépőként a Hi-Fi hangzás világába. Bárcsak ez a hangminőség és igényesség lenne az alapkövetelmény az úton-útfélen kapható, tömegesen gyártott elektronikai eszközök piacán.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]