MARANTZ SR 8012 – VERHETETLEN TIZENEGY

 marantz-sr8012av_1 640.jpg

Akik figyelemmel kísérik a minden évben megjelenő AV receiver újdonságokat, már bizonyára tudják, milyen fokozatokban történnek a fejlesztések két modell között – hol egy új formátum támogatásával bővítik az adott készüléket, hol pedig a kalibráción javítanak. Tekintve azonban a 3D hangformátumok egyre széleskörűbb elterjedését az elmúlt évek során, az újonnan létrehozott magassági csatornák kezelésére további erősítőcsatornák használata vált szükségessé. Cikkünkben a Marantz új házimozi erősítőjével ismerkedünk meg közelebbről, melynek 11 csatornája képes biztosítani mindazt, amire a 7.1.4 Dolby Atmos vagy DTS:X hang esetén szükségünk lehet – méghozzá egyetlen dobozban.

Felszereltség

Tizenegy igen tekintélyes csatornáról van szó, melyek mindegyike 140 watt teljesítményt ad le 8 Ohm-on a teljes frekvenciatartományban, csupán 0,05%-os THD (teljes harmonikus torzítás) mellett, két csatornát meghajtva. Valamennyi csatorna támogatja a 4 ohmos hangsugárzókat is, továbbá külön lehetőséget kapunk a terhelő impedancia 4 illetve 6 Ohmra történő beállítására az alapértelmezett 8 Ohm mellett. Ami a legnagyobb teljesítményt illeti, az erősítők 175 wattra képesek 6 Ohm terhelésnél (1kHz, 0,7% THD). Ezek az erősítőcsatornák azt jelentik, nincsen szükségünk további erősítőkre bármely Atmos vagy DTS:X rendszer maximális számú hangsugárzójának a meghajtásához (eltekintve egy csekély számú, igen egzotikus rendszertől, melyek ára a jelen receiver négyszeresénél kezdődik).

marantz-sr8012av_4 640.jpg

Zónák és csatornák

A Marantz SR8012 rendkívüli rugalmasságot kínál a további zónák meghajtása valamint plusz hangszórók kettős erősítése terén. Manapság számos receiver lehetővé teszi a kettős erősítés alkalmazását a front sugárzók esetében. De közülük vajon hány biztosít erre lehetőséget egy 5.1-es rendszer mind az öt fő hangsugárzójánál? Ha már a csatornáknál tartunk, érdemes megemlítenünk, hogy noha a készülék két sub kimenettel rendelkezik, nincs lehetőség közöttük a jel különböző részeinek a szétválasztására (például a jobboldal az egyik, míg a baloldal a másik mélysugárzóra történő küldésére). Mindamellett az érkező jelek nem azonosak: amennyiben két szubládával rendelkezünk, az Audyssey MultEQ 32 kalibrációs rendszer mind a kettőt beméri, távolságukat és szintjeiket pedig külön-külön állítja be.

Auro-3D hangzás

Mindazoknak, akik előnyben részesítik az Auro-3D dekódolást, jó hír, hogy a Marantz receivere ezt alapfelszereltségként kínálja. Az Auro-3D rendszer egyik sajátossága a „mennyezeti surround” sugárzó alkalmazása – azaz egy hangszóró a mennyezet kellős közepén foglal helyet. Nyilvánvalóan ennél a megoldásnál nincsen lehetőségünk a szabványos Atmos hangsugárzók használatára. A különleges megoldások kedvelői számára érdekes opció lehet: hogyha szeretnénk váltogatni az Atmos és az Auro-3D között, és ehhez rendelkezünk is valamennyi hangsugárzóval, igénybe vehetjük erre a célra a második szub kimenetet, hogy a jelet egy a mennyezeti surround sugárzóval összekötött erősítőre küldjük.

Csatlakozások

A Marantz által kínált csatlakozási lehetőségek, ahogyan azt el is várnánk tőle, első osztályúak. A készüléken nyolc HDMI bemenetet találunk (ezek közül egyet a front oldalon), továbbá három HDMI kimenet kapott rajta helyet. A hátoldalon található valamennyi bemenet támogatja a HDCP 2.2 szabványt, valamint UHD video kompatibilisek (beleértve a Dolby Vision formátumot és a széles színtartományt is). Ugyanez vonatkozik a három kimenetre is, melyek közül kettő a fő zónához tartozik, a harmadik pedig a második zónát szolgálja ki. Ezenkívül a receiver kompozit és komponens video bemeneteket is kínál… ugye a biztonság kedvéért. Kapunk továbbá számos analóg bemenetet is (többek közt az elülső panelen), illetve nem hiányoznak a koaxiális és optikai digitális bemenetek és a phono (MM) bemenet sem.

marantz-sr8012av_2 640.jpg

A fentiek mellett a receivert frontoldali USB aljzattal is ellátták, és ami még ennél is fontosabb, rendelkezik mind WiFi, mind Ethernet képességekkel. A készülék támogatja a kétsávos 802.11n WiFi szabványt, hátoldalán pedig két antenna foglal helyet, melyek egyben Bluetooth antennákként is funkcionálnak. Egyedül a sztenderd Bluetooth sztereo kodek, az SBC a támogatott. Rendszeres olvasóinknak már bizonyára feltűnt, hogy a készülékek hátlapját csak az aljzatok kapcsán szoktuk megemlíteni, és nem esik szó az alsó lapról – elvégre alapvetően nincsen bennük semmi különös. Nos, másként van ez az SR 8012 esetében. A készüléket összetartó valamennyi csavar rézbevonatú, az alsó lapot pedig a szokásos, hétköznapi nikkel- vagy ónbevonatú panel helyett egy gyönyörű, rézzel bevont lemez alkotja. A receiver hátsó paneljén közel az összes csatlakozó aranybevonatú – kivételt képezek ez alól a HDMI és a vezérlő portok, viszont a két WiFi/Bluetooth antenna aljzata ugyancsak arany bevonatú. Meg kell hagyni, igazán tetszetős.

Beállítás / Audyssey kalibráció

Úgy tűnik, a Marantz szakemberei ismételten javítottak az Audyssey automatikus kalibrációs rendszeren az előző generációs receivereik óta. A rendszer alapvetően mindent rendben bemér… kivéve a hangszórók méretét. (Ebben a tekintetben a legtöbb bemérő rendszer is gyakran elég véletlenszerű eredményeket produkál.) Noha hangszóróink elrendezése olyan, mint lenni szokott, az automatikus bemérő rendszer ezúttal mindent majdnem tökéletesen eltalált. Egyedül a crossover beállításokon módosítottunk valamicskét, ez volt minden, amit utólag állítottunk – de valójában ezek a módosítások sem voltak feltétlenül szükségesek.

marantz-sr8012av_3 640.jpg

A receiver végigvezet bennünket a bemérési folyamat minden egyes lépésén. A kezdéshez elegendő bedugnunk a tápkábelt és összekötnünk a receivert egy TV-vel, ezután a varázsló lépésről lépésre végigvisz minket minden egyes hangszóró csatlakoztatásán, majd következhet az Audyssey setup, a forráseszközök csatlakoztatása, valamint a hálózat beállítása. Ha a WiFi-t választjuk, lehetőségünk van iOS eszközök használatára a WiFi automatikus beállításához. Azonban a folyamat még enélkül is pofonegyszerűen, a hálózat nevének és a jelszó megadásával kivitelezhető. A készülék időről időre felkínálja a lehetőséget, hogy a varázsló bizonyos szakaszait átugorjuk, így nem kell azokon a részeken is végigmennünk, melyeket magunk is meg tudunk oldani. A folyamat végén érdemes meggyőződnünk róla, hogy az Audyssey Dynamic Volume és Dynamic EQ ki vannak kapcsolva. A Dynamic EQ nem összekeverendő a sztenderd Audyssey EQ-val, melynek használatát javasoljuk.

marantz-sr8012av_6 640.jpg

Sztereó teszt

A sztereo zenehallgatás kedvelői számára akad még egy fontos tennivaló a setup során. A kézi hangszóró beállítás menüjének alján találjuk a „2ch Playback” opciót, mely lehetővé teszi, hogy egy külön hangszóró beállítást alkalmazzunk, amikor kétcsatornás direkt vagy sztereo módban játszunk le zenét. Az elsődleges setup során a front hangfalpár méretét „Small”-ra állítottuk, a vágási frekvenciát pedig 40 Hz-re. A kétcsatornás lejátszási módnál azt mondtuk, nincsen mélyláda, így a frontsugárzók méreténél a „Large” opciót választottuk. Továbbá arról is meg