Monitor Audio Silver 50 (7G) – CSAK TERMÉSZETESEN

A Monitor Audio elsődleges törekvése, hogy a hangzást „ember közelivé” tegye. Ennek érdekében érvényesíti több évtizednyi tapasztalatát, hogy a hangkeltés sokrétű útvesztőjében, megtalálja a legmegfelelőbb egyensúlyi állapotokat.

A tesztalany Silver 50, az immáron 7. generációnál járó termékcsaládot képviseli, annak legkisebb, állványos hangsugárzójaként. Maga a Silver sorozat, a márka széles hangfalkínálatának a közepére pozícionálható. Az előző generáció megjelenése óta eltelt négy esztendő fejlesztései, mára még kifinomultabb hangsugárzókkal vértezik fel a 7. generációs Silver hangfalakat. A fejlődés fókusza, főleg az alacsony torzítás elérésén van.

Felépítés, technikai jellemzők

Erős középkategóriás versenyző révén, a hangfal kivitelezése, a megmunkálás minősége kifogástalan. Nálam a fekete tölgy változtat járt, amin a fa erezet tapintással is érzékelhető. Kis méretéhez képest nehéznek mondható; megkopogtatva egészen tömör, masszív dobozról beszélhetünk. A mágnesesen rögzülő grillen nincs külön márkajelzés, mert a hangfal előlapján az alsó él közelében található bilétát, nem takarja ki.

A Silver 50 hangszórókészlete a generációváltással megújult. Mind a magas, mind a mélyközépsugárzó alapos frissítéseket kapott. A magassugárzó 25 mm átmérőjű membránja alumínium-magnézium ötvözetből készült némi kerámia bevonattal, amit végül a színét is adó aranyréteggel láttak el. Ezzel az anyagkombinációval érik el, hogy a hasznos, azaz üzemi frekvenciatartományban ne legyen a membránnak saját, fals rezgése.

A membránt védő rács, ezúttal már nem lapos, korong alakú; a membrán vonalát követve dóm kiképzésű, hogy még kevésbé zavarja a hanghullámok terjedését. Nagy figyelmet fordítottak továbbá a káros rezonanciák csökkentésére, és a mágnes szerkezetének módosításával sikerült növelni a maximális membránkitérést.

A 134 mm átmérőjű mélyközépsugárzó 2,6 KHz alatt veszi át a főszerepet. Membránja az elődhöz hasonlóan kerámia bevonatú alumínium-magnézium ötvözetből készült, de új recept alapján, és így sikerült megnövelni a szilárdságát. Ez teszi lehetővé, hogy a vékony és könnyű membrán, hosszú időn keresztül is képes legyen nagyobb hangerőt elviselni. A membránfelületen látható hatszögletű mélyedések plusz merevítést adnak, ezzel javítva a magasabb frekvenciák megszólaltatását.

A lengőcséve átmérőjét 3,5 mm-el megnövelték, így ez 28,5 mm átmérőjű a 7G-ben, ami szintén nagyobb terhelhetőséget eredményez. A mágnesszerkezet is nagyobb méretű lett, ami jót tesz a mély hangok kontrolláltságának, egyfajta megfogott jelleget eredményez. Végül, hogy a magassugárzóval tökéletes egységet alkosson, itt is odafigyeltek a káros membránrezonanciák kiküszöbölésére.

A kabinet egyébként bass reflex típusú, portja a hátoldalra került. A rajta megfigyelhető csíkok a Monitor Audio saját fejlesztése, az itt közlekedő levegő suhogásának megszüntetésére. A fölötte látható csavar, a magassugárzó házában végződik, annak rezonanciamentes rögzítésére szolgál. Csatlakozóterminálja alkalmas a kettős kábelezésre, kompatibilis a banándugóval, de be tudja szorítani a blankolt kábelvégeket is.

Tesztfelállás és meghallgatás

A meghallgatás helyéül szolgáló 25 nm-es nappalimban, egy High-Res minősítésű DAC állította elő az analóg jelet, a Sony TA-FA5es típusú tranzisztoros erősítőnek, hogy a Monitor Audio Silver 50 (7G) megmutathassa értékeit.

A Monitor Audio hangfalakra jellemző egyfajta kimértség, ami a teljes frekvenciasávra igaz. Ezt úgy értem, hogy nem nagyon találni olyan zenét, ami például a középtartományból nyers jelleget tudna kihozni, a magas hangjai bőven a kellemes szinten belül maradnak, a mélyek pedig mindig tudják hol a határ, nem akar némi rájátszással megnyerő lenni.

Ezeket a jellemvonásokat hordozza hangkarakterében az újdonsült Silver 50 (7G) is, nem színezi ki a valóságot. A hangerő növelését, változatlan hangminőség mellett vigyorogva tűri, esetleges port-zajok nagyobb membránkitérésnél sem jellemzőek. A kis dobozméret, és a csupán 134 mm-es mélyközép ellenére, az olyan felvételeknél, mint például Eli Keszler – Stadium című dobjátéka is, meglepő teljesítményt nyújt a berendezés.

Természetesen a falakat nem fogja ledönteni, a teáscsészék sorrendje sem fog változni a szekrényben, viszont elismerésre készteti a hallgatóságot mind a keltett hangnyomás, mind pedig a dobok megszólalásának részletezettsége által. Képes megmutatni a különbséget eltérő minőségű zongorák hangjában, valósághű énekhangjaival reprodukálja a felvételben rejlő hangulatot, mondhatni a közepes frekvenciatartománya jól illeszkedik az összképbe.

A magas hangok higgadt megszólaltatása nem megy a felbontóképesség rovására, nem vesz fel csillogó, vagy szikrázó jelleget, a természetességet szem előtt tartva végzi a dolgát. A széles színpadon egyidejűleg megszólaló hangszerözönben kis odafigyeléssel jól követhetőek az egyes hangszerek, még annak ellenére is, hogy azok nem kapnak kifejezetten erős hangsúlyt.

Ajánlás

Az új Monitor Audio Silver 50 (7G) tetszeni fog a természetes hangzást keresőknek. A jól eltalált egyensúlyi állapotából szinte nem lehet kibillenteni, bármely zenei stílussal is próbáljuk megingatni. A hangerőt nyugodtan oda lehet csavarni neki, tudni fogja, mit kell kezdeni a nagyobb energiával. Testes basszusokat kívánó elektronikus zenéknél, akár az EQ-val is kicsit rá lehet segíteni, ha szükséges, így sem fog szétesni a hangkép. Ha nagyobb helységben szeretnénk „szóra bírni”, nem árt egy mélyládával kiegészíteni amit a Monitor Audio Silver sorozat kínálatában megtalálunk.

(Varga Balázs)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]