MONITOR AUDIO SILVER 500 (7G) – TÖKÉLETES EISA-DÍJAS

A Monitor Audio Silver 500 (7G), az 1999-ben megjelent Silver hangfal család 7. generációs egyben legnagyobb, már az audiofil kategóriát képviselő tagja.

A Monitor Audio hangfal termékválasztéka négy önálló részre osztható, úgyis mint: Bronz, Silver (7G), Gold, Platina II. A Silver termékcsalád újabb generációi mindig örökölnek technikai újdonságokat a nagyobb testvérektől és ez a 7G. hangfalak esetében sincs másképpen.

Felépítés, technikai jellemzők

Kicsomagolásnál már a hangfal 22,5 kg-os súlyából és a 30 cm-es mélységéből sejteni lehet, hogy nem hétköznapi esettel van dolgunk. Az MDF anyagból készült 105 cm magas hangfal masszív fém lábakon áll, melyeket igény esetén a padlóburkolat dőléséhez és annak típusához tudunk igazítani. Hideg burkolathoz csak a szintezhető lábakat, míg meleg burkolat, azaz padló vagy parketta esetén, a lábakat kiegészítő M8 szabványú tüskéket ajánlja a gyártó, melyeket a csomagolásban találhatunk.

A mágneses rögzítéssel ellátott hangszórórácsot levéve tárul elénk a háromutas hangsugárzó négy hangszórójának vizuális szépsége. Mindezt, elsősorban a tányér formájú C-CAM RST II–vel (kerámia bevonatú alumínium /magnézium / merev felülettechnológia) ellátott mély és középső tartományt megszólaltató hangszóróinak köszönheti. Az RST II nemcsak a merevítést szolgálja, mivel a kisebb gödröcskék együttesen nagyobb felületet alkotnak, ez több hang sugárzását teszi lehetővé.

A mélyhangok megjelenítéséért 2db 203 mm-es C-CAM mélyhang-meghajtó felelős, ami ugyancsak RST II technológiával készült. A középhangok a 76 mm-es szintén C-CAM bevonatú RST II technológiát alkalmazó középhangsugárzó által kerülnek megszólaltatásra. A magashangok egyedülálló minőségi reprodukciójáért pedig a 25 mm–es C-CAM Arany Dome magassugárzó felelős, ami Uniform Dispersion Waveguide technológiát alkalmazva teszi lehetővé az egyenletes karakterisztikát.

Csatlakozók, backstage

Szemben a frontoldallal – ami teljesen letisztult -, a hátoldalon találjuk többek között a hangszórók stabilitását szolgáló átmenő csavarokat, amiknek az elhelyezését igényesen, esztétikusan oldották meg, hangszórónként mindössze egyetlen csavar gondoskodik a rögzítésről. A csatlakozófelület a hangfal alsó részén kapott helyet, az aranyozott dugaljzatok a kettős kábelezés lehetőségét kínálják, ezek banándugó fogadására is alkalmasak.

Ugyancsak itt található – szám szerint kettő – reflexnyílás a mélyhangszóróknak, melyek HiVe II (nagy sebességű) típusok, rovátkolt barázdái segítik a hangáramlás felgyorsítását és a turbulencia csökkentését. Az így segített hatékonyabb levegőmozgás dinamikusabb basszusreakciót hoz létre, aminek a hangfal elhelyezésnél van jelentősége ugyanis lehetővé teszi, hogy csupán csak kb. 30 cm–es távolságot kelljen tartanunk hangsugárzó és a mögötte lévő fal között. Aki viszont továbbra is zavarónak találná a mélyhangokat, annak a dobozban mellékelt reflexnyílás tömítő szivacsok használata javasolt.

Meghallgatás

Komoly darab lévén a hangsugárzó kellő bejáratási időben részesült. Szépen lassan haladtunk felfelé az alacsonyabb minőségű mp3, YouTube zenéktől a veszteségmentes audio tartalmakig, illetve a belépő szintű rendszer elemektől a felsőbb kategóriát képviselő zenékig. A hangfalpár, már az mp3 formátumú zenéknél is megjelenített olyan hangokat, melyek a felvételen eddig csak ott bujkáltak a többi hang között és nem lehetett hallani őket, a belépő szintet képviselő hangsugárzókon.

Itt kell megjegyeznem, hogy belépő szintű erősítőkkel is meglepően szépen teljesített, feljavítva azok hiányosságait Kipróbáltuk egy 20 éve EISA Díjat kapott TEAC AG- D9300 AV oldtimer erősítővel is. A részletesség egyre jobban teret kapott, ahogy növeltük a hanganyag és a megszólaltató eszközök minőségét. Végül csatasorba állítottuk a Hegel 190 típusú sztereóerősítőjét, egy Bluesound NODE 2i streamert és a Tidal veszteségmentes Audio állományából válogattuk a zenéket.

Miután szépen összeállt a rendszer, kezdődhetett is az igazi zenehallgatás. A legelején máris a legnehezebbel kezdtük: a Queen – Bohemian Rhapsody klasszikusa szólt. A minőségi hangfájlnak köszönhetően a Silver 500 (7G) át tudta adni és végig vezetni a zene valódi lendületeségét a beindulástól kezdve a végkifejletig. Igazán lenyűgöző volt mikor az intro után megérkezett a zongora mélye és a maga gördülékenységével tovább haladt az előadásban, melyhez később becsatlakozott a kisérő basszusgitár. Queen – Bicycle Race című slágerénél érezni lehetett a színpad szellőségét, ahogy elkülönülnek a más-más oldalon megjelenő hangszerek és vokál.

A magasak megjelenése lélegzetelállító reprodukcióval tették hallhatóvá a bicikli csengőket. A hangfal megszólalása rendkívüli élményt nyújt még azok számára is, akik ezidáig nem szerették a hasonló stílusú zenéket. Valójában a Silver 500 (7G) produkciójában karakteresen érezhető, hogy a zenészek hangszereken játszanak. Könnyedén betudjuk azonosítani a különböző hangszereket nem csak egy magas cicergést, vagy csak egy mély dobbanást hallunk. Ezek után talán hibának tűnhet elektronikus zenét hallgatni rajta.

De ez nagyon nem így van. Jean – Micheal Jare Oxyegen Pt. 4 című számánál, mikor a legkülönbözőbb hanghatások tűnnek fel az az érzetünk támad, hogy ott vagyunk a történések közepén. Érezzük, hogy együtt úszunk az bálnákkal, lelki szemeink előtt látjuk a bolygó haláltusáját, mikor a közel 8 perces mű a végéhez közeledik. De nem volt ez másként Timmy Trumpet, Vini Vici – Thunder című slágerénél sem, ahol teljesen jól elkülönültek a közép és mély hangtartományok, teret adva a trombitának.

A mélyek teljesítménye Ummet Ozcan – Seesaw című slágerénél volt igazán megfigyelhető, mikor a gyermek vokál után a mélyrészlet teljes erejéből megérkezik olyan erővel, amit az erősítő 75% os erővel tudott továbbítani a hangsugárzónak. Az élmény hatalmas volt, a Monitor 500(7G) hangfalpár a legkisebb torzítás nélkül olyan minőségi és hatalmas mély hangokat állított elő, hogy az avatatlan hallgató azonnal mélynyomót keresne, holott a hang egy nagyszerű megépített álló hangfalpárból érkezik.

A technikai jellemzésben leírt rengeteg mérnöki munka és fejlesztés – a teszt is ezt igazolta -nem volt hiába való, de tegyük hozzá, hogy a mérnöki munka precizitása és a fejlesztésnél alkalmazott sokéves tapasztalat, nem csak a mély hangok előadásánál nyilvánult meg.

Ajánlás

A Monitor Silver 500(7G) hangsugárzó részletező képessége abszolúte megnyilvánul a klasszikus szimfonikus zenék esetében, megszólalása lehengerlő, a műfaj kedvelői különleges élményben részesülnek hallgatásakor. Fontos persze az is, hogy milyen elektronika szólaltatja meg a sztereóláncban. Elektronikus zenékhez – főleg a finomsága miatt – kissé túlzásnak tűnhet, ugyanakkor a képesség és az erő ott rejlik benne, alkalmazása ez esetben csupán elhatározás kérdése.

Az álló hangfalpáros sztereó hallgatási módban rendkívül domináns, ugyanakkor házimozi rendszerekbe is érdemes beállítani, hiszen a Silver 7G hangfalcsalád tökéletes megoldást kínál erre az alkalmazásra is. Ez esetben feltétlenül javasolt a Silver család e-célra dedikált tagjaival párosítani a kontrasztos határok eltüntetése miatt, amiket esetleg más kaliberű hangsugárzókkal produkálna, nem is beszélve a kellemes optikai, illetve hangzásösszhang megtartásáról.

Viszont, mivel a Silver 500 (7G) szinte minden kategória hifikomponensének képviselőjével (erősítő, streamer, CD lejátszó) kitűnően tudott együtt tudott működni, ezért a rendszerüket folyamatosan fejlesztők, egy távoli cél elérésének állomásaként, könnyen betudják illeszteni ökoszisztémájukba.

(Fekete Roland)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]