Musical Fidelity M6x DAC – HANGZÁS FELSŐFOKON

Az M6x DAC minimalista dizájnja megjelenésében tökéletesen illeszkedik az M6 sorozat többi tagjához. Mérete, akárcsak a tömege tekintélyes. Két színben, feketében és ezüstszínben érhető el.

A Musical Fidelity történelemben az M6x DAC egy új mérföldkő. Elődje, az M6s DAC volt, ahol először használták a kritikusok által elismert 32 bites ESS-t HyperStream Il DAC architektúrát. Az M6sR DAC-kal, továbbfejlesztették a firmware-t és tovább javították a minőséget. A DSD-t könnyebben kezeli és teljes Roon támogatást kapott. Új ki- és bemenetekkel látták el, hogy lépést tartson a digitális világ fejlődésével. És nagy dolog, hogy az: a M6sR DAC már az EU-ban készül! Az M6x DAC-val a Musical Fidelity még előrébb lépett.

Megjelenés

Az előlap bal oldalán felül kis ezüst táblácska hirdeti a két legfontosabb tulajdonságot, 768 kHz upsampling és 32 bit. Az előlapon vannak a paramétereket visszajelző apró kék színű ledek, és itt van az a néhány apró nyomógomb, ami a DAC kezeléséhez és az üzemmódok beállításához szükséges. A paraméter visszajelző ledek balról jobbra haladva az alábbiak: A forrás mintavételi frekvenciája PCM 44,1 KHz-től 768 kHz-ig, a DSD 64-től a DSD 512-ig, és az MQA.

Ami beállítható: nyolc választható digitális filter, az órajel újraütemezése és a mintavételi frekvencia felskálázása. Itt van elhelyezve a bemenet választókapcsoló. Választható továbbá, hogy a kimenet fix szintű legyen vagy szabályozott. Ha szabályozni akarjuk, a választógomb melletti nagyméretű forgató gombbal megtehetjük.

Be és kimenetek

A hátoldalon kaptak helyet a digitális be- és az analóg kimenetek. Az SPDIF bemenetek, 2 optikai (TOSLINK) és 1 koaxiális (RCA). Ezeken max. 192 kHz mintavételi frekvenciáig fogadhatunk 24 bites PCM jeleket és MQA jelfolyamot. Az SPDIF bemenetre az ilyen kimenettel rendelkező CD játszót, vagy egyéb média lejátszót kapcsolhatunk. Az AES/EBU szabványú PCM jeleket – professzionális berendezésről – az XLR bemeneten veszi az eszköz, szintén a 192 kHz/24 bit felbontásban.

Számítógépről PDA-ról stb., minden egyebet az USB 2.0 bemeneten keresztül táplálhatjuk a gépbe. Ezek: 768 kHz / 32 bit PCM, DSD 256 (natív DSD 512), és MQA adatfolyamot. (Natív DSD lejátszásához Windows rendszereken driver installálása szükséges.) Számítógépről az M6x DAC az alábbi formátumokat támogatja: CD, MP3, WAV, AAC/+, OGG, FLAC. Minden egyébhez megfelelő lejátszó szoftver kell. Az M6x DAC kapott aszimmetrikus kimenetet 1 pár RCA csatlakozó és szimmetrikus kimenetet 1 pár normál méretű 3 pólusú XLR-M aljzat képében. Mindkét kimenet viszonylag magas kimeneti szintet szolgáltat. Az RCA 2 V RMS, az XLR 4 V RMS feszültséget.

Újítások a DAC szekcióban

Az Sabre ESS chipekből kettő újabb ES9038Q2M típusú lett beépítve, a dual mono kialakítás miatt dual differenciál módban. A Time Domain Jitter Eliminator alkalmazása kiváló jel/zaj viszonyt és nagyon alacsony, csak a zajjal együtt mérhető teljes harmonikus torzítást eredményezett, igen jó tranziens átvitel mellett. A további fejlesztések közé tartozik a túlmintavételezés és az órajel újra ütemezésének lehetősége, amik egymástól függetlenül kapcsolhatók ki és be. A 16.magos XMOS és CPLD MAX Il Altera processzorok biztosítják, hogy mindig legyen elegendő tartalék, az új digitális szűrőkhöz és az MQA feldolgozáshoz.

Kimenet és tápegység

Az aszimmetrikus RCA és a szimmetrikus XLR kimenetek mindegyike saját kimeneti pufferrel rendelkezik. A teljesen szimmetrikus erősítő kialakítást a szimmetrikus XLR kimeneteken keresztül használhatjuk ki. Mindkét kimeneti fokozat kiváló hangminőséget, nagyon alacsony zajszintet, és mint ahogy írtam, az átlagosnál magasabb kimeneti feszültséget és nagy áramot biztosít.

A kiváló erősítési sávszélesség és a nagyon magas kapcsolási sebesség (slew rate) kivételesen alacsony torzítást eredményez. A M6x beépített fejhallgató erősítőt is kapott. Az előlapon található a fejhallgató 6,3 mm-es jack aljzat. Teljesítménye 1,5 Watt. Frekvenciamenete szinte teljesen egyenes +0,1 dB 20 Hz-nél és -0,4 dB 20 kHz-nél. Az csatlakoztató fejhallgató impedanciája optimálisan 32 Ω.

A folyamatos fejlesztés révén az M6x DAC a szuper csendes teljesítmény transzformátorokat kapott (Super Silent Power Transformers) Az EMI szűrővel (elektromágneses interferencia) és DC blokkolóval (egyenáram blokkoló) ellátott ipari minőségű csatolók megszüntetik az interferenciákat és ezáltal a transzformátor (brumm feszültséget) zúgását. Az árnyékoló burkolattal ellátott alacsony magtelítettségű toroid transzformátor – a rendkívül alacsony elektromágneses sugárzása miatt – ideális a digitális audio berendezések táplálására.

A hang

A tesztelést Hegel HE 190 erősítővel és Moon Voice 22 hangdobozokkal végeztük. Forráseszközként Marantz CD6006 CD lejátszót, a magas felbontású anyagokhoz számítógépet használtunk. A “reclock” azaz a mintavételi frekvencia újra ütemezése állandóan be van kapcsolva, ami az alacsony jitter miatt nagyon jót tesz a DA konverzió során. Ezt egészíthetjük ki – igény szerint – a jel felskálázásával (upsample).

Ebben a kategóriában elvárt az, hogy a hang tonális egyensúlya tökéletes legyen. Ezen elvárásnak természetesen az M6x tökéletesen megfelel. Frekvencia menete tökéletesen kiegyenlített, ami a gyártó szerint a 10Hz-20kHz-es sávban a -0,4 dB-es határon belül marad. Ami az első pillanatban is feltűnik az, hogy az egyébként teljesen egyensúlyban lévő zene rendkívüli dinamikával szólal meg.

Aaron Neville – Nature Boy: The Standards Album c. Verve Records (CD 2003) kiadványról a Summertime c. számban a ritmus szekció akusztikus bőgőből és egy nagyon finom ütős együttesből áll (dobfelszerelés seprűvel és konga, shaker…). A mélyek ütnek, jó ritmust adva. Nagyon érdekes hatású a basszusklarinét elképesztő részletezettséggel megszólaló unisono játéka a bőgővel. A mélyebb térben a rézfúvós szekció plasztikusan támasztja meg a karakteres éneket.

Natalie Cole – Ask A Woman Who Knows Verve Records (CD 2002) lemezén, az azonos című számban az énekesnőt Big band kíséri. A térben szélesen szól a zene a hangszerek nagyon jól pozícionáltak. Mint az előzőleg részletezett számban itt is nagyon részletezett hangot hallunk. A mély rézfúvósok felhandús hangja csodálatos szőnyeget terít az énekesnő mögé. A közép tartományban jó hangsúlyt kap az érzelmekkel teli női énekhang.

A Musical Fidelity a hallgatót a felvételi helyszínére viszi, az előadókat egy valós idejű holografikus térbe helyezi el a hallgató otthonában.
A gyártó 8 digitális filtert épített be az eszközbe. Ezek kiismeréséhez és véleményezéséhez hosszabb ideig kellett volna használnom a berendezést.

Összesítés

Az Musical Fidelity M6x DAC-ról minden tekintetben csak felsőfokon lehet beszélni. Gyönyörű kristálytiszta torzításmentes, “teljes” hang, amit a bekapcsolás egyből érezhetünk. Mindent tud, amit egy DAC-nak tudni kell. Gyakorlatilag minden típusú digitális bemenetel rendelkezik és az összes ma használatos formátumot kezeli. (Amit nem, megfelelő lejátszó szoftverrel számítógépről az is használható.) A szimmetrikus XLR kimenetekkel professzionális rendszerekhez is csatlakozhatunk.

A tervezés gondos, a PCB panelek elhelyezése jól átgondolt. A nyomtatott áramköri lap kialakítása különös figyelemmel történt a DAC igényeinek megfelelően. A minőséget nem áldozzák fel a szép kinézet miatt. Kiválóan megtervezett és felépített rendszer. Kiváló minőségű felhasznált anyagok és jó építési minőség. Nem utolsósorban említem, hogy egy nagyon jó minőségű tápegységet kapott. High-End hangminőség.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]