NAD C700 V2 – RENGETEG TUDÁS JÓ ÁRON

A NAD továbbra is kulcsfontosságú partner a BluOS vezeték nélküli ökoszférában, és a C700 v2 az eddigi legegyszerűbb megfizethető „all-in-one” hálózati lejátszó/erősítő piacon.

A legújabb „csak adjunk hozzá hangszórókat” hi-fi megoldással a kanadai NAD szándékai kristálytiszták. Hacsak a Masters M10 BluOS integrált erősítő formáját és funkcionalitását vesszük alapul, igazán figyelemreméltó, hogy a C 700 v2 esetében majdnem a felére csökkentették az árat, amiért egy tökéletes, jól megépített all-in-one rendszert kapunk.

A korábbi elektronikákhoz hasonlóan, a v2-es dobozban, a C 700 is lenyűgözően kompakt képet mutat. Az alumínium ház, amely bármilyen színben kapható, a mi esetünkben fekete, mindössze 22 cm széles és kevesebb, mint 10 cm magas. Ha hozzáadjuk a mindössze 4,8 kg-os súlyt, akkor ez egy olyan erősítő, aminek igazán könnyű helyet találni.

A NAD új erősítője színes kijelzővel rendelkezik, ez az első olyan modell a C sorozatból, amibe beépítették. Az 5 hüvelykes panel azonban nem érintőképernyő, a sok funkcióban való navigálást két bal/jobb gomb, valamint a C 700 fizikai hangerőszabályzója szabályozza, aminek több funkciója is van, a felfelé „görgetés és kiválasztás” menühöz.

Bemutatkozik a hátoldal

A hátulsó felület az M10-hez hasonló képet mutat, piros és kék műanyag hangszóró csatlakozókkal. A C 700 csatlakozásai a digitális felhasználást preferálják – van két sztereó RCA bemenet és egy kimenet, de nincs phono stage, a fejhallgató-támogatás pedig kétirányú aptX Bluetooth-on keresztül történik, vezetékes opció nélkül. Ezeken a hiányosságokon túlmenően azonban nagyon jól felszerelt, digitális bemenetekkel, koaxiális, optikai és HDMI eARC – al, USB-porttal, külső merevlemez-meghajtóval, valamint Wi-Fi-vel és Ethernettel a BluOS streaming/control platform elérhetővé tételéhez.

Ez az utóbbi az, ahol ez az erősítő sok felhasználó számára valóban megéri az árát, ugyanis a BluOS streaming szolgáltatások szédületes skáláját integrálja (beleértve a nagy sikerű Tidalt, Qobuz-t, Deezert és az Amazon Music HD-t), a csatlakoztatott eszközökről történő lejátszást és a többzónás hangzást, ahol a C 700 egy 64 zónán működő BluOS rendszert alkalmaz.

Mi a különbség?

Bár funkcionalitását tekintve sokban hasonlít az M10 nagy testvérhez, felmerülhet a kérdés, miben nyilvánul meg a közel 50%-al kevesebb ár. Nos, a NAD C 700 nem tartalmaz független mélynyomó kimenetet és Dolby Digital dekódolást, nincs előlapi be/ki kapcsoló, hanem a hátoldalon egy apró készenléti gombot kell nagyon hosszan megnyomni, hogy alvó módba helyezzük a gépet, amit az erősítő megvilágított NAD logója jelez, aminek a színe fehérről narancssárgára változik.

A motorháztető alatt is változások történtek. Az M10 Hypex nCore tápmoduljairól egy megfizethetőbb UcD-megoldásra váltottak, és a névleges teljesítmény 100 W-ról 80 W/8 ohm-ra csökkent. Eközben további megtakarítás történt a DAC választásánál, mivel a C 700-at ES9010 chippel szerelték fel, ami további jelentős megtakarítást eredményezett.

A könnyű használhatóság és beállítás dicséretet érdemel, különösen egy ilyen sok funkcióval rendelkező készülék esetében. Azok, akik már BluOS-t futtatnak, a C 700-at csak néhány másodperccel azután találják meg, hogy a hardver csatlakozik az otthoni hálózathoz, és a telepítési folyamatot még a kezdők sem fogják túlzottan bonyolultnak találni.

Az erősítő különféle eszközeinek és beállításainak kezelése (beleértve a mély- és magashang-szabályozást, a forrás elnevezését, az elalváskapcsolót, a mélysugárzó-crossovert, a kijelzőpanel megváltoztatását a digitális VU-mérő megjelenítésére…) az érintőképernyő hiánya ellenére is kimondottan egyszerű – nem utolsósorban azért is, mert szinte minden beállítás duplázódik a BluOS alkalmazásban.

Meghallgatás

Tony Joe White elbűvölő blues-ja, a Polk Salad Annie (Black And White; Warner Archives) ruganyos és karcsú hangzású volt, és szokatlan produkciója (dobszett a jobb csatornában, időnkénti trombitahang a bal oldalon) nem akadályozta meg a C 700-at abban, hogy magával ragadjon. Valódi meghittség volt a felvételben, amit fokoztak a részletek, amelyeket White mondott a bevezetőben, és amit a seprűs pergődobok és a megszólaló gitárhúrok feltártak.

Az instrumentális zenekar, az Ozric Tentacles karrierje csúcsát jelentő Jurassic Shift albumról (Madfish SMACDX1109) megjelent „Vita Voom” mindent borított, a C 700 kiváló időzítést és ritmusérzéket mutatott, és a tenyér tompított gitár mindent vitt és Merv Pepler dobos eszeveszett pergőjátéka lenyűgöző volt.

Ugyanennek az albumnak a „Sunhair” c. átgondoltabb és szintetizátoros hangzásvilága élénk, csillogó érzést keltett, de mégis alátámasztotta az ütőhangszerek feszes, dinamikus játékát. Ebben az esetben, az erősítő BluOS modulját használtuk a Tidalból történő streameléshez, és nem volt minőségromlás, sőt lejátszási hibákat sem tapasztaltunk.

Csökkentve a tempót azonban valami finomabbra, Ella Fitzgerald és az LSO „Someone To Watch Over Me” (Verve Records, 44,1 kHz/24 bites) feldolgozása került elő, és a C 700 csodálatosan zavartalanul szól. A lágy vonósok és a zongorahangok simák voltak, ami pótolta a felső szintű nyitottság enyhe hiányát, miközben Fitzgerald hangja finoman csengett.

A NAD C700 barátságos árcédulája akarva akaratlanul azt súgja, hogy a teljesítményének megvannak a maga korlátai, de – és ez létfontosságú – próbálja meg két kézzel összeszámolni a C 700 összes funkcióját, és meglátja, gyorsan kifogy a számjegyekből, és mielőtt belegondolna a doboz kompakt méreteibe, valamint az abból fakadó dinamizmusba és részletgazdagságába, gyorsan rájön, hogy ez egy olyan eszköz, amely minden funkcióját szó szerint a hallgató szolgálatába állítja. Élvezetes kezelni, hallgatni, sőt nyugodtan mondjuk ki együtt is élni vele…

Ajánlás

Valódi egydobozos hi-fi megoldás, a NAD C 700 vezetékes és vezeték nélküli csatlakozást, egyszerű alkalmazás-alapú működést és átütő erősítést nyújt egy kellemesen ergonomikusan kisméretű szobában. Ebben az értelemben azt is mondhatnánk, ez a nagytestvér, az M10 junior verziója, és aki tud élni érintőképernyős vezérlés és Dirac Live szobakorrekció nélkül, annak érdemes meghallgatnia. Bőven van itt energia, szolgáltatás és részlet.

A NAD C 700 egy zseniálisan megtervezett integrált streaming platform. Inkább minden egyben, mint önálló erősítő, de amikor ilyen jó a teljesítmény, nagyon kevesen fognak foglalkozni a cím szemantikával. A NAD újabb győztest avatott.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]