Onkyo TX-RZ70 házimozi erősítő – ÚJRA A CSÚCSON

Az Onkyo erősítője 11 csatornával, rengeteg streaming funkcióval és kétféle automatikus EQ-val csábít.

Az elmúlt néhány évben nagy csend volt az Onkyo környékén, de a Sharp és a Premium Audio Company élénkítő partnersége meghozta az ikonikus japán márka visszatérését. Az új modell a TX-RZ70, ami a korábbi kilenccsatornás TX-RZ50-et követi, nagyon sok újdonságot ígér a felhasználóknak, és bátran állíthatjuk, hogy versenyez a Denon, a Marantz, az Arcam és a Yamaha csúcskategóriás modelljeivel.

Erős versenytárs

Az Onkyo TX-RZ70 modellt a riválisoktól többek között a gazdag funkciókkal különbözik, amelyek között számos streaming opció és a Dirac szobakorrekció teljes licencét is megtaláljuk, miközben gyárilag szinte minden más, Diracot támogató AV-vevő az 500 Hz alatti beállításra korlátozódik, és extra kiadásokat igényel, ha a teljes frekvenciatartományban szeretnénk kalibrálni. A TX-RZ70 ezenkívül jobb AB osztályú erősítést ígér, ez csatornánként 140 W-ot jelent 8 ohmos terhelésen. A nagyméretű tápegység jelentősen hozzájárul a készülék, 22 kg-os súlyához.

Áramvonalas ipari formatervezése nagyon hasonló az RZ50-hez, beleértve az előlap lehajtható ajtaja mögött rejtőző gombok sokaságát. A vevőegység hátoldalán található hat HDMI bemenet mindegyike HDMI 2.1 kompatibilis, így egyaránt kiszolgálja az ALLM és VRR támogatással a következő generációs konzolos és PC-s gamereket. Hagyományos video bemeneteivel a retro játékeszközök tulajdonosainak kedvez. Az RZ70 három video kimenetei (két 8K/60, egy 4K/60) támogatják a HDMI-váltást.

Letisztult és ésszerű

A kezelőfelülete kristálytisztán jelenik meg a 4K képernyőkön és projektorokon, ráadásul letisztult és ésszerű, a tíz fő elemmel gyorsan elvezet a keresett opcióhoz. Tetszik a különálló, a tartalom felett megjelenő „gyorsmenü”; ami az általában szükséges lehetőségeket kínálja, mint például a Dirac előbeállítások, a csatornaszintek és a párbeszédek javítása.

Jelen van minden, ami egy ilyen szintű AV készüléktől elvárható, kiválaszthatjuk, hogy milyen hangszóró típust használunk a magas csatornákhoz, de beállíthatunk háromzónás hangzást és bi-amping lehetőségeket az első és középső csatornákhoz. A 11.2 csatornás előcsatlakozókkal kombinálva a legtöbb vevővel együtt használt 7.2.4-estől eltérő beállításokat is létrehozhatunk.

A hangszóróbeállítás során találkozunk, a Klipsch optimalizált üzemmóddal. Ez nem meglepő, mert az Onkyo és a Klipsch mostanra egyazon vállalat égisze alá került, ami nagyon hasznos lesz a Klipsch Reference Premier hangszóró-tulajdonosok számára, de természetesen más hangszórómárkákkal is jól működik, de ilyenkor néhány beállítást magunk kell megtegyünk. Kevés olyan AVR van a piacon, amely annyi streaming lehetőséggel rendelkezik, mint ez az Onkyo modell.

A Chromecast, az AirPlay 2 és a kétirányú Bluetooth mellett beépített szolgáltatások, fájl-lejátszás és internetes rádió is rendelkezésre áll, amelyek vagy a TV felületen, vagy a meglehetősen takaros Onkyo Controller alkalmazáson keresztül érhetők el. A fő streaming platform a DTS Play-Fi, amelyhez saját alkalmazás szükséges – valójában választhatunk az általános Play-Fi alkalmazás vagy egy Onkyo márkájú alkalmazás között.

Elegáns teljesítmény

Az RZ70 képességei határozottan megmutatkoztak egy KEF R Series Meta ötcsatornás surround szett meghajtása közben, amelyet négy DALI Alteco magas-hangszóróval és egy ELAC Sub 2050-gyel egészítettünk ki. A KEF hangszóróknak több lendületre van szükségük a dinamikusabb teljesítményhez, amit a TX-RZ70 pontosan hallatott a Dűne tömegcsatái alatt. A hirtelen robbanás az olasz hegyek fölött remekül visszhangzik a Bond-filmben Vesper Lynd sírjánál, Hans Zimmer zenéje Sardaukar ostrománál a „Dűne” -ben ütős és testes volt. Pontosan erre a gyors, dinamikus élményre vágytam.

Az RZ70 -nek elegendő teljesítmény-tartaléka van a legtöbb hangszóró meghajtásához, de nem ez teszi különlegessé, hanem az, hogy még a legőrültebb akciójeleneteknél is felfedezhető volt egy kis finomság és légiesség, és ez jobban feltárja a finom részleteket a hangzásban. Az RZ70 akkor emelkedik ki igazán, amikor a KEF Uni-Q-meghajtókkal kombináljuk, ügyesen pozícionálva a hanghatásokat a tágabb térben. Ami átjött a klasszikus Dolby Atmos demókban, beleértve a Horizon trailerét is, ahol az űrhajók nemcsak meggyőzően íveltek a magasban, hanem több textúrát is hallattak, mint általában.

Elképesztő Dirac

A szobakalibrációnak fontos szerepe van a hangzásban és az Onkyo lehetőséget biztosít a saját rendszere (AccuEQ) és a Dirac közötti választásra. Az előbbit akkor célszerű választani, ha nem szeretnénk túl sok időt fektetni a finomhangolásba. A Dirac a legjobb általános eredményt kínálja, de némi tanulási nehézséggel jár.

Alfonso Cuarón Róma című filmjének hosszú bevezetőjét lejátszva a TX-RZ70 nagyon jó eredményeket mutatott a jó öreg AccuEQ-val. Az Oscar-díjas dráma Dolby Atmos hangtervezése kifogástalan, a sok szituációs finom hang megteremti a főszereplő életének izgalmas hangi hátterét. Megnéztem, meghallgattam a Dirac -al is, a surround mező jobbnak, tisztábbnak tűnt, de az AccuEQ nekem még mindig jobban hozta a TX-RZ70 kiváló hangzásbeli képességeit.

Összefoglalás

Kétségtelen, hogy az Onkyo TX-RZ70 pontosan azt nyújtja, amit ígér: kifogástalan hang- és videóminőséget, 11 csatornás teljesítményt és mindezt nagyon versenyképes áron.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]