Panasonic HX830 LED LCD TV – LCD tévében is erős

A Panasonic továbbra is egyike a leginnovatívabb televízió gyártó cégeknek, amely mostanában a kiemelt hangsúlyt az OLED modelljeire fekteti, de ettől függetlenül a hagyományos LED LCD képalkotási technológiát sem engedték el. Kipróbáltuk a Panasonic HX830 típusjelzésű, 4K felbontású, HDR támogatású televíziót.

Az előzetes információk alapján ilyen a Panasonic HX830 típusjelzésű termékük, amelyet mi is kézbevettünk. Lássuk hát, hogy hogyan teljesít a valóságban ez a papíron ígéretesnek tűnő termék!

Képminőség

Kezdjük is a legfontosabbal, hiszen azért intelligens funkciók, trükkös dizájn vagy komoly hangrendszer ide vagy oda, egy televízió megítélése során még mindig a képminőség számít igazán. Nos, elöljáróban elmondhatjuk, hogy a tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy e téren a Panasonic HX830-nak nincs oka a szégyenkezésre. Bár mindent összevetve a kép minősége nem éri el azt a szintet, amit a vállalat felső kategóriás OLED modelljei produkálnak, azért így is remek a képi világa.

Mind ez elsősorban a vállalat saját HCX képfeldolgozó processzorának köszönhető, amely többek között a tónusok valósághű megjelenítéséért felel. A méréseink szerint e téren a termék kimagaslóan teljesít a megfelelő beállítások esetén és a színtérlefedettség (~125% sRGB) is rendben van. A képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes feketéről és ezáltal a végtelen natív kontrasztról le kell mondanunk, de a közel 5000:1 valós kontraszt érték egyértelműen jónak számít a mai LED LCD mezőnyben.

Fényerő és képfrissítés

A készülék 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, azaz 4K-s, tehát a részletességgel nincsen probléma. Megkapta a felbontás felskálázás algoritmust is, azonban ez az alacsonyabb felbontású anyagok esetén csak némi kozmetikázásra képes, radikálisan nem képes a kép minőségén jelentősen javítani.

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok megjelenítését, viszont a HDR effekt nem jelenik meg annyira, mint mondjuk a Panasonic OLED televíziók esetén, aminek hátterében, esetünkben, a viszonylag alacsony 350 candelás maximális fényerő áll. A betekintési szög megfelelő, átlagos hétköznapi használat esetén nem kell tartani az árnyalatok fakulásától, ez csak akkor tűnik fel, ha valaki nagyon kiszorított pozícióból nézi a képernyőt.

A háttérvilágításul szolgáló LED-eket a keretbe építették, azaz a Panasonic HX830 tv Edge-LED rendszerű. Emiatt egy kicsit tartottunk a felhősödéstől, de a gyakorlati próba során bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak a félelmeink. Bár a műszeres mérések alapján a háttérfény eloszlása nem 100 százalékosan homogén, mégis zavaró felhősödést nem tapasztaltunk, noha enyhe zajosodás azért néha észlelhető alacsony minőségű források, tehát például médiaboxos tévéadások, alacsony bitrátájú online streamek esetén.

A modell 60 Hz-es és a dinamikusan változó képfrissítési ráta funkciók is hiányoznak. Emiatt hiába alacsony (viszonylag) a bemeneti késleltetés (15,4 ms inpug lag), a készülék gamerek számára nem éppen az elérhető legjobb megoldás. Természetesen erre is lehet használni problémamentesen, de ha valaki direkt e célra vásárolna egy televíziót, akkor javasoljuk nézzenek jobb megoldás után.

Az előzetesen programozott képi profilok száma kellően nagy, hiszen hat darab közül választhatja ki a felhasználó a számára legszimpatikusabbat. Ezek ráadásul kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól a képi világ és az aktív képmódosító funkciók tekintetében. Ezáltal jó eséllyel mindenki találhat köztük olyat, amely passzol ízléséhez, vagy legalább kiindulási alapnak jó lehet.

Hangrendszer

Már vannak olyan prémium ligás Panasonic televíziók, amelyekbe kifejezetten erős, extra hangsugárzókkal, illetve integrált mélynyomókkal megtámogatott hangrendszer került. A HX830 azonban nem tartozik ezek közé, hiszen csupán két, rejtett, 10 wattos hangszóróval látták el. Ezekből ugyan hallhatóan kipréselték a legtöbbet, hiszen zavaró hanghibák nincsenek és a hangerővel sincsen probléma, azonban a végeredmény még így is messze van az ideálistól.

A mélyek gyakorlatilag érzékelhetetlenek, emiatt a megszólalásból hiányzik a vitalitás, az összhatás pedig steril és vékony. Nem mondjuk, hogy használhatatlan a tévé, erről szó sincs, de az tény, hogy ha valaki a képhez méltó hangélményre vágyik, annak muszáj beállítani valamilyen jobb fajta külső hangrendszert, minimum egy soundbart. Azt érdemes megjegyezni, hogy a modellhez Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható vezeték nélküli úton bármilyen kompatibilis audio eszköz, tehát például akár fej- vagy fülhallgató is.

Konzervatív külső

A Panasonic legtöbb modelljéhez hasonlóan a HX830 is a konzervatív külsővel bíró televíziók táborát erősíti. Ebből fakadóan a hangsúly a nagy képernyőn van ezért a különféle vásári, figyelemfelkeltő dizájnelemeket elengedték. Ez persze egyáltalán nem baj, hiszen nincsen azzal semmi probléma, ha egy tv visszafogott, ízléses, elegáns megjelenésű és ezáltal szinte bármilyen stílusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.

A kávák rendkívül vékonyak és mivel egy síkban vannak magával a képernyővel, kikapcsolt állapotban szinte láthatatlanok. A vékony fémtalp nem különösebben mutatós, de funkcionális, hiszen stabilan, masszívan tartja a tv tekintélyes tömegét, ami végül is a legfontosabb. A modell természetesen egy szabványos konzol segítségével akár a falra is egyszerűen felhelyezhető.

Csatlakozások

A ki- és bemenetek a szokásnak megfelelően a hátlapon kaptak helyet és ezek mennyiségére és minőségére sem lehet panasz. A portoknak köszönhetően egyszerűen és gyorsan csatlakoztatható a termékhez külső médialejátszó, számítógép, HTPC, NAS, hangrendszer vagy játékkonzol is akár. A fizetős műsorok kódolásához elengedhetetlenül szükséges CI+ slot sem hiányzik és a beépített WiFi-t sem spórolták ki a tévéből.

Intelligens szolgáltatások

A Panasonic sok szempontból mindig is különc cégnek számított a szórakoztatóelektronikai univerzumban, többek között amiatt, mert nem álltak be a sorba, hanem kitartottak a saját okostévé rendszerük mellett, ami a MyHomeScreen platform nevet kapta, amely ebbe a készülékbe is bekerült. A korábbi változatokhoz képest ez az 5.0 verzió sokkal mutatósabb, modernebb felülettel is bír. Átlátható struktúrája logikus és a felhasználónak van arra módja, hogy bizonyos keretek között személyre is szabja a grafikus kezelőfelületet. Ebből fakadóan pedig a számára fontos funkciók, szolgáltatások vagy opciók igen gyorsan, szinte egy gombnyomásra elérhetővé válnak.

A rendszer természetesen magyar nyelven is kommunikál, kellően gyors és stabil, akadozásokat, szaggatást, fagyást, vagy önújraindulásokat egyáltalán nem tapasztaltunk. A tv mellé járó távirányító egy átlagos kialakítású, nem különösebben szép, de meglehetősen funkcionális darab. A gombjai segítségével közvetlenül elérhető ugyanis a legtöbb fontos menüpont vagy paraméter, illetve szolgáltatás.

A MyHomeScreen organikus részét képezik a különféle internetes applikációk, amelyek közül nagyjából 200 darab áll rendelkezésre. Ezek között rengeteg tartalomszolgáltató alkalmazás akad, köztük olyan manapság igen populáris és fontos szolgáltatók, mint például a Netflix, a Spotify vagy a YouTube. A böngészőről sem feledkeztek meg, így bármilyen weboldal egyszerűen felkereshető.

Értékelés

A Panasonic HX830 esetében egy felhasználóbarát, kellemes külsejű, átlagos hanggal felvértezett és kényelmesen kezelhető televíziót ismertünk meg. Az ízig-vérig középkategóriásnak számító televízió képminőség terén a kategória fölé nő, hiszen a színpontossága és mozgásmegjelenítése átlagon felüli. Ez egy remek kis készülék, bátran tudjuk ajánlani azoknak, akik nem akarnak vagy tudnak különösebben sok pénzt költeni televízióra.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]