Panasonic HZ2000 – Csúcstévé japán módra

A Panasonic tartva magát az elmúlt évek stratégiájához 2020-ban is hatalmas hangsúlyt fektetett a nagy tudású, felső kategóriás televíziókra. Több ilyen modellel is bővítette kínálatát a japán cég, amelyek közül a csúcsot a HZ2000 képviseli. Alkalmunk nyílt kipróbálni egy ilyen televíziót, amitől előzetesen nagyon sokat vártunk. A cég ugyanis a korábbi nagy tudású tévéivel igen-igen magasra rakta a mércét.

Képminőség

A Panasonic mindig is híres volt arról, hogy nem a külsőségekre, az extra szolgáltatásokra, speciális kényelmi funkciókra helyezi a hangsúlyt, hanem a képminőségre. Ehhez a HZ2000 esetében is tartották magukat, ami már az első bekapcsolást követően szembeötlő. A termékbe az LG által gyártott OLED kijelző került, a holding csodafegyverének számító, HCX Pro Intelligent Processor nevű képfeldolgozó chip társaságában. Ez utóbbi komponens felel a pontos árnyalatokért, színtérlefedettségért, problémamentes mozgásmegjelenítésért, valamint ez a processzor tartalmazza a különféle képmódosító, képjavító eljárásokat is.

Ez utóbbiak között kell megemlíteni elsőként a felskálázást, amely képes arra, hogy feljavítsa az alacsonyabb részletességű tartalmakat. Ennek segítségével ki lehet aknázni a 4K felbontásban rejlő potenciált. Ami pedig nagyon fontos, hiszen bár egyre több a natív 4K tartalom, de azért azt túlzás lenne állítani, hogy elárasztanak minket ilyen filmekkel és videókkal. A Panasonic mérnökei az idei évre kifőztek valamit, egészen pontosan komolyan javítottak a panel hűtésén, ennek köszönhetően a megszokottnál nagyobb fényerőt sikerült elérniük.

Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a fényesség elérheti az 1200 nites értéket. Ennek a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése során van komoly jelentősége, hiszen ezáltal a HDR effekt erőteljesebb, látványosabb lesz, mint amit általában megszokhattunk általában az OLED televízióktól. Fontos megemlíteni, hogy a Panasonic HZ2000-be bekerült a cég házon belül kifejlesztett konverziós megoldása, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni.

Ha már itt tartunk: Az önálló képvezérlésre épülő OLED képalkotási technológiából fakadóan elméletileg biztosított a hibátlan, 0 nit fényerejű, lehető legsötétebb fekete, és ebből fakadóan a végtelen natív kontrasztarány elérése. A speciális kalibrációs műszer segítségével végzett méréseink során arra az eredményre jutottunk, hogy mindez e készülék esetében a valóságban is így van. A színek fantasztikusan élethűek, belülről ragyognak, a zavaró fátyolosságnak nyoma sincs.

A színpontosság és a színtér lefedettség is kimagaslóan jó, a modell akár professzionális filmes, animációs, illusztrációs vagy egyéb grafikai munkára is alkalmas ennek köszönhetően. A betekintési szög kiváló, tehát még akkor sem érzékeljük az árnyalatok fakulását, ha valaki tág szögből, oldalról nézi a képernyőt. Ez pedig igen hasznos lehet, amennyiben többen ülik körbe a készüléket.

A modell maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azaz ennyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként. A mozgások visszaadása kimagasló, gyakorlatilag semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk. Az után húzástól megkímélt, a mozgó képi elemek körül sem jelent meg remegő aura, és elmosódottságot sem láttunk. Enyhe akadozás felléphet a rossz minőségű források használata esetén, azonban ezen igen hatékonyan lehet segíteni a vállalat saját interpolációs technológiájának bekapcsolásával.

Ez az Intelligent Frame Creation, amely valós időben elemzi a képi jeleket, és ezek tudatában a processzor kiszámol virtuális képkockákat. Ezeket illeszti be a valódiak közé, és így teremti meg a folyamatosabbnak tűnő mozgás illúzióját. A használt OLED paneltechnológia elviekben lehetővé teszi a tökéletesen homogén kép létrehozását. Ez pedig be is igazodott a gyakorlati próba során, hiszen a zavaró felhősödés effektus egyáltalán nem jelentkezett szerencsére.

Hangminőség

A japán gyártó idei csúcskészülékénél a megszólalásra is odafigyeltek, hiszen a termékbe speciális hangrendszer került. A három darab, egyenként 20 wattos hangszóró mellett ugyanis két darab 40 wattos, függőlegesen pozicionált hangsugárzóval is ellátták. Ez utóbbiak a plafonról történő visszaverődést használják ki, aminek eredményeként remek térhatású hang állítható elő. A legjobb, hogy ez a koncepció tényleg működik, hiszen a termék képes önmagában, mindenféle egyéb külső eszköz bevetése nélkül a surround hangminőség, és a szép sztereó hangtér megteremtésére.

Zavaró hanghibák egyáltalán nem jelentkeztek, a tisztaság, és a dinamika meglepően jó. A basszusok is hallhatóak, bár értelemszerűen nem olyan gazdagsággal, mintha egy különálló subwoofer gondoskodna a mélyekről. Mindent mérlegre téve nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy a hang minősége kifogástalan. Az sem túlzás, hogy ez az egyik legjobb hangminőséget produkáló televízió, amivel valaha dolgunk volt.

Természetesen mérnökök ezúttal sem spóroltak az előzetesen beprogramozott hangmódokkal, amelyek már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánják őket. Amennyiben pedig valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, akkor még mindig rendelkezésére áll a hangszínszabályozó, hogy módosítson az arányokon.

Kezelés

A Panasonic a tv gyártók közül egyedüliként, még évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy a Mozilla által megalkotott Firefox okostévé rendszerrel látja el televízióit. Ez a MyHomeScreen, amelyet viszont már a japán konszern házon belül fejleszt. E platform legfrissebb változata került be a HZ2000 televízióba, amely sallangmentesen teszi a dolgát.

Nem mondanánk, hogy a MyHomeScreen rendelkezik a világ leglátványosabb grafikus kezelőfelületével, viszont az is tény, hogy a struktúra felépítése logikus, és a magyar nyelv támogatásának köszönhetően a vezérlés senkinek sem okozhat különösebb gondot. A működés közben stabilitási problémákba nem futottunk bele, tehát a termék nem produkál fagyásokat, valamint a sebesség is megfelelő.

A távirányítója egy kifinomult külsejű darab, amelyen keresztül minden fontosabb funkció vagy szolgáltatás elérhető. A modell képes kezelni az USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákat, valamint a távvezérlő egy ingyenesen elérhető app révén mobil eszközzel is kiváltható egyszerűen. Az elérhető alkalmazások köre viszonylag szűk, hiszen nagyjából 140 szoftver közül válogathat a felhasználó. Viszont az is igaz, hogy a manapság igen népszerűnek és fontosnak számító tartalomszolgáltató szoftverek nem hiányoznak a kínálatból.

Visszafogott külső

A korábbi évek merészebb vonalaival ellentétben 2020-ban a Panasonic visszafordult a konzervatív, abszolút letisztult dizájn irányába a csúcs televíziójánál. A HZ2000 megjelenését karakteressé teszi a képernyő alatt végighúzódó hangszórórács, ami az évtizedekkel ezelőtti tévékre emlékeztet egy kicsit. A kávák természetesen igen vékonyak, és mivel egy síkban vannak a képernyővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A ki- és bemenetek a hagyományoknak megfelelően a hátlapon kaptak helyet, és egyetlen fontos csatlakozó sem hiányzik a készülékről.

Vélemény

A Panasonic a HZ2000 személyében egy szinte tökéletes televíziót tett le az asztalra. A visszafogott külső jól illik ehhez a remek termékhez, amelynek kezelése is rendben van, és az elérhető internetes tartalmakba sem belekötni. A megszólalás remek, e téren kiemelkedően jól teljesít e televízió, a kép minősége pedig egyszerűen fenomenális.

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]