PANASONIC JX940E – LCD TÉVÉ A FELKELŐ NAP ORSZÁGÁBÓL

Megnéztük, kipróbáltuk a Panasonic egyik legnagyobb tudású LED LCD eljárásra épülő televízióját, ami ennyi idő után is tudott még pozitív meglepetéssel szolgálni a számunkra.

Bár rengeteg szó esik a feltörekvő, újabb technológiákról, azért a televíziós szektort továbbra is a LED LCD modellek viszik a hátukon, legalábbis, ami az eladott darabszámot illeti. Ennél fogva minden piaci résztvevő továbbra is komoly energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy életképes termékekkel jelenjen meg ebben a szegmensben is.

Ezt az utat követi a Panasonic is, hiszen a japán konszern ugyan rendelkezik kifogástalan OLED televíziókkal is, ám a választékában továbbra is ott tartja a hagyományos LCD modelleket is. Ezek közé tartozik a JX940E típusú készülék is, amely ráadásul papíron egyike a cég legnagyobb tudású televízióinak, mi pedig kipróbáltuk, megnéztük, hogy mit tud a valóságban.

Szokatlan dizájn

A termék a tradicionális megoldás helyett apró talpakon nyugszik, ami ma már nem számít szokatlannak. Az viszont igen, hogy ezek pozíciója megváltoztatható, így a felhasználó döntheti el, hogy középre vagy oldalra helyezi őket. Ez nagyon jó ötlet, hiszen így akár egy keskenyebb asztalkára vagy állványra is felállítható biztonságosan a televízió. A kávái vékonyak, de nincsenek egy síkban a kijelzővel, a készülékház pedig kifejezetten keskeny.

A külseje friss, látszik rajta, hogy egy modern, technológiailag fejlett termékről van szó. Régebben volt rá példa, hogy a konszern próbálkozott extrémebb dizájnelemekkel, ám mára ezeket elengedték és így a Panasonic JX940E is teljesen egy teljesen letisztult, minimalista megjelenést kapott. Ez persze egyáltalán nem gond, hiszen ennek révén gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.

Természetesen a megszokott ki- és bemenetek sem hiányoznak róla, így egyszerűen és gyorsan csatlakoztatható hozzá új generációs játékkonzol épp úgy, mint asztali médialejátszó, vezérlő periféria, hangprojektor, sztereó- vagy akár házimozi szett. Rendelkezik integrált WiFi-vel, illetve Bluetooth adapterrel, ezáltal a vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatokat is támogatja, így például a hangja kiküldhető egy kompatibilis fejhallgatóra vagy hangprojektorra is.

Intelligens funkciók

A Panasonic azon cégek közé tartozik, amelyek rendelkeznek saját okostévé rendszerrel, és ebbe a televízióba is ez a platform, a MyHomeScreen legfrissebb verziója került. A tesztelés során keményen meghajtottuk, de akadozás, lassulást, fagyást vagy összeomlást egyáltalán nem tapasztaltunk, tehát a stabilitás és a sebesség terén hibátlanul teljesít. A grafikus kezelőfelület egyszerű, de nagyszerű, azaz átlátható, felesleges szolgáltatások, idegesítő reklámok nem tolakodnak elénk a képernyőn.

A struktúra kellően egyszerű és logikus, ennek köszönhetően használatával minden szolgálatás nagyon hamar megtalálható. A rendszer magyar nyelven is kommunikál, a kislexikon sem hiányzik belőle, és mindent összevetve a kezelés még annak sem okozhat problémát, aki idegenül mozog az elektronikai eszközök világában.

Távirányító

A távirányító egy átlagos kialakítású, sok gombbal felvértezett, ergonomikus darab, amelynek egyetlen komolyabb hibája, hogy hiányzik róla a háttérvilágítás. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető dedikált applikáció révén mobil eszközzel, illetve a tv képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott kontrollerrel, egérrel vagy billentyűzettel, ami pedig nagyon hasznos a különféle internetes alkalmazások futtatása során, melyek organikus részét képezik az okostévé rendszernek.

Durván kétszáz darab ilyen szoftver található a kínálatban, melyek között a mai trendeknek megfelelően kiemelt arányban kaptak helyet a különféle online streamingre épülő tartalomszolgáltató appok. Ezek között megtalálható a YouTube, az Amazon Prime, Spotify és a Netflix is, azonban van egy nagy hiányzó az HBO Go esetében. Ez utóbbi miatt már régóta érik kritikák a Panasonicot, de a jelek szerint nincs akarat vagy kapacitás a probléma orvoslására.

Képminőség

A Panasonic a jelek szerint nem igazán hisz a kvantumpontos vagy nanocellás technológiában, legalábbis erre utal, hogy több közvetlen riválisukkal ellentétben ilyen modellek nem találhatóak meg a portfóliójukban. A Panasonic JX940E is a LED háttérvilágítású LCD képalkotási technológiára épül, amelynél a fénykibocsátó diódákat a keretbe építették.

Maga a panel 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, azaz 4K-s, valamint támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok visszaadását is. A készülék megkapta a cég exkluzív, HCX Pro AI névre hallgató képfeldolgozó processzorát. Ez a chip felel a pontos szín- és mozgásmegjelenítésért, illetve tartalmaz jó néhány képfeldolgozó, képmódosító funkciót is.

Ezek egyike például a felskálázás, amely mesterséges intelligencia segítségével javítja fel a részletességet, abban az esetben, amikor a felbontás csak Full HD vagy HD. Ilyenkor egy hatalmas, képi mintákat tartalmazó adatbázis segítségével pótolja a hiányzó képpontokat a chip és az algoritmus, ami által kihasználhatók a nagy felbontásban rejlő lehetőségek.

A méréseink szerint a maximális fényerő 623 nit, ami egyértelműen középkategóriás értéknek számít. És a gyakorlati próba során is úgy tűnt, hogy a HDR nem olyan látványos, mint amit például a cég nagyobb fényerejű OLED televíziói produkálnak.

IPS paneltechnológia

Az alkalmazott IPS paneltechnológia remek betekintési szögeket szavatol, a színpontosságra nem lehet panasz megfelelő beállítások mellett. A kontraszt viszont meglehetősen átlagos, hiszen 1056,1:1 valós értéket mértünk, a színtér lefedettség pedig 112 % sRGB, ami szintén nem számít kiemelkedő adatnak. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz és a modell támogatja a dinamikusan változó képfrissítési ráta (VRR) technológia használatát, amely a tesztelés során be is bizonyosodott.

A mozgásmegjelenítés egyébként gyakorlatilag hibátlan, semmilyen akadozásba, szaggatásba vagy egyéb anomáliába nem futottunk bele. Emiatt nem is láttuk értelmét az interpolációs technológia aktiválásának, amely a processzor által megalkotott, virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Az input lag a méréseink alapján csupán 12,3 ms, ami remek eredmény és játékra is kifejezetten alkalmassá teszi a terméket.

Az alkalmazott Edge LED háttérvilágítás miatt kicsit féltünk attól, hogy a háttérfény eloszlásával akadnak majd problémák. Az tény, hogy a homogenitás nem tökéletes, hiszen az egyes képi tartományok közötti fényerő különbség néha eléri az 5 százalékot, és ez a mai mezőnyben teljesen jó értéknek számít, de ami ennél is fontosabb, hogy felhősödés nem tapasztalható, nem tűnnek fel zavaró foltok a képernyőn.

Megszólalás

Már vannak olyan Panasonic televíziók, amelyekbe kifejezetten erős, mélysugárzókkal megtámogatott integrált hangrendszert építenek, azonban a JX940E sajnos nem tartozik ezek közé. E modellbe mindössze két darab 10 wattos, rejtett hangszóró került, ezért hangzás terén csodákra nem képes. A megszólalás meglehetősen visszafogott, mert bár a hangerővel nincs gond, az tény, hogy a mélyek nagyon hiányoznak, és a dinamika sem érződik.

A tisztasággal akadnak kisebb problémák, a modell hajlamos a finomabb részeket elkenni, elmosni, azonban azt sem hallgathatjuk el, hogy durva, zavaró hibákba nem futottunk bele. Tehát nem zúgott, búgott, statikus zörejeket nem produkált, és a készülékház rezonanciájából fakadó zörgéstől is megkímélt bennünket.

Értékelés

A japán vállalat a Panasonic JX940E televízióval bebizonyította, hogy még ma is lehet olyan LED LCD készülékkel előállni, amely megfelel a magas szintű elvárásoknak. Azt nem mondjuk, hogy egy ligában játszik a vállalat prémium OLED modelljeivel, nem is azok ellenfelének szánták. A kép minősége rendben van, a hangzás elfogadható, a kezelés remek, és a dizájnnal is elégedettek voltunk.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]