Panasonic JZ 2000 OLED TV – Egy ízig-vérig csúcstelevízió

Kipróbálhattuk és letesztelhettük a Panasonic elérhető legjobb tévéjét, amely OLED technológiára és saját okostévé rendszerre épül.

A Panasonic jó ideje már nem törekszik arra, hogy mindenki másnál több televíziót adjon el, viszont arra nagyon odafigyel a japán cég, hogy a kínálatukban mindig megtalálhatóak legyenek az abszolút legfelső kategóriát képviselő készülékek. Ennek érdekében hihetetlen energiákat koncentrálnak a kutatás-fejlesztésre és állandóan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel jobbá tehető a kép- és hangminőség.

A törekvések materializálódtak a Panasonic JZ 2000 típusjelzésű készülékben, amely 2021 végén jelent meg és amit most végre mi is kipróbálhattunk egy hosszabb vizsgálat keretében a teszt laboratóriumunkban. Nincs mit finomkodni, az elvárásaink nagyok voltak, hiszen a cég korábbi, hasonló kaliberű készülékei a maguk idejében magas nívót képviseltek, így joggal várhattuk el, hogy a JZ 2000 is kiváló képi világot és hangélményt produkáljon, lássuk, hogy tesztünk során miként viselkedett a termék!

Tradicionális megjelenés

A Panasonic a televízióinál mindig is a hagyományosabb dizájn megoldásokat részesítette előnyben és e készülék esetében is maradtak a már jól kitaposott ösvényen. A tv ugyanis abszolút klasszikus megjelenéssel bír, hiányoznak róla a bátor, meghökkentő formai elemek, de hát ez egyáltalán nem probléma, sőt. Mi egyébként jobban is szeretjük a konzervatívabb dizájn irányzatot, ami véleményünk szerint inkább passzol egy ilyen alapvetően drága, nagy tudású, innovatív berendezéshez, amit esetünkben is a Panasonic JZ 2000 típusú készüléke képvisel.

A modell megjelenését alapvetően meghatározza a képernyő alá épített, nézők felé fordított hangprojektor. Ezzel a megoldással már az elmúlt években is találkozhattuk a Panasonic televízióknál. A kávái igen vékonyak, kikapcsolt állapotban szinte láthatatlanok. A talp egyszerű, de funkcionális, hiszen tökéletes stabilitással tartja a monumentális, 65 inches kijelzőt, amely egyébként természetesen akár fel is akasztható a szabványos VESA konzolok segítségével.

A ki- és bemenetek elhelyezését illetően a Panasonic ezúttal is a már bevált módszert részesítette előnyben, mivel azok – ellentétben más gyártókkal – minden készüléken a hátlapon kerülnek elhelyezésre. Nincs ez másként a JZ 2000 esetében sem, sőt a legmodernebb HDMI 2.1 portok sem hiányoznak a termékről, amelyen többek között helyet kapott egy-egy digitális optikai, fejhallgató, három darab USB csatlakozó, valamint két CI+ slotot is találunk a csatlakozók között.

Fantasztikus képminőség

A tv az LG Display által fejlesztett és gyártott OLED panelre épül, amelyet azonban a Panasonic mérnök zsenijei alaposan „megbütyköltek”. Egészen pontosan javítottak a hűtésén, aminek köszönhetően a panel minden korábbinál nagyobb fényerő megteremtésére képes. A pontos szín- és mozgásvisszaadásért pedig a mesterséges intelligencia technológiákkal is felvértezett, számos képmódosító funkciót is tartalmazó HCX Pro AI névre hallgató, házon belül előállított képfeldolgozó processzor felel, ami a cég egyik nagy büszkesége.

Az alkalmazott képalkotási eljárásnak köszönhetően lehetőség van a pixelek fényerejének egyedi vezérlésére, aminek köszönhetően elméletileg elérhető a tökéletes, 0 nit fényességű hibátlan mélyfekete, valamint ebből fakadóan a végtelen natív kontraszt megteremtése is. A fénymérővel végzett vizsgálataink bebizonyították, hogy ez a valóságban is így van. Mivel nincs LED háttérvilágítás, ezért az állandó, enyhe fátyolosságot is sikerült kiküszöbölni, a színek pedig élénken, erőteljesen ragyognak. A kalibrálás után gyakorlatilag tökéletes színhűséget kaptunk, hiszen az úgynevezett Delta E érték 0,89 volt, azaz a szemmel látható hibahatár (1) alá esett.

Ez pedig azt jelenti, hogy a készülék megfelelő beállítások mellett akár professzionális grafikai vagy filmes munkákra is használható. Az előzetesen, gyárilag programozott profilok között is akad olyan, mint például az Igazi Mozi (True Cinema) névre hallgató, aminél a tónusok maximálisan természetesnek, valósághűnek tűnnek. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz teljesen kiszorított szögből sem érzékelhető kontrasztvesztés, vagy az árnyalatok torzulása. A kijelző 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, azaz 4K-s, tehát a kép részletessége a megfelelő szinten van.

A modell megkapta a cég felskálázási metódusát is, amelynél a processzor és a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmus, gigantikus képi minták (patternek) tömegét tartalmazó adatbázis segítségével, képes feljavítani a felbontást. Ennek révén a Full HD vagy HD forrásanyagok használata során is ki lehet használni a 4K által kínált lehetőségeket, ami remek dolog. A Panasonic JZ 2000 esetében a maximális képfrissítési ráta 120 Hz, a modell támogatja a dinamikusan változó képfrissítési ráta funkciót, aminek köszönhetően a panel játékra is használható, pláne, hogy az input lagja kifejezetten alacsony, 11,4 ms – a méréseink alapján.

A mozgásmegjelenítés hibátlan, még a rosszabb minőségű, SD tévéadások, vagy alacsony bitrátájú online streaming tartalmak esetén sem futottunk bele akadozásba, döcögésbe, szaggatásba vagy szellemképesedésbe. A fényerő homogenitása gyakorlatilag tökéletes, és zavaró felhősödés, foltosodás esetünkben egyaltalán nem jelentkezett. Az OLED-panelek esetén már régóta nem kell tartani beégéstől, és ezt a modellt is számos egyéb védelmi rendszerrel ellátták, amelyek ezt a problémát hivatottak kiküszöbölni.

Döbbenetes megszólalás

A készüléket egy integrált, komplex audio rendszerrel szerelték fel, melyet a Technics mérnökei fejlesztettek. A már említett hangprojektor 3 darab 15 wattos, nézők felé fordított hangszórót tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz még két darab 15 wattos, oldalra irányított, valamint két 15 wattos függőlegesen pozicionált hangsugárzót, illetve egy 20 wattos mélynyomót is. Ezek együtt igen erőteljes és tiszta, mindenféle hibától mentes megszólalást produkálnak úgy, hogy a hangok gyakorlatilag körülölelik a felhasználót.

A sztereó hangtér megteremtése kifejezetten jól sikerült és a virtuális surround technológia sem hiányzik a készülékből, ami virtuálisan képes olyan akusztikus illúziót kelteni, mintha egy több komponensből álló szettet hallgatnánk. A végeredmény tényleg meglepően jó, így ez a készülék egyike azon ritka daraboknak, amelyeknél nem éreztük, hogy feltétlenül szükség lenne egy dedikált külső hangrendszer üzembe helyezésére.

Kezelés, okos funkciók

A modell a házon belül fejlesztett MyHomeScreen smart platformra épül, amely kellően stabil és gyors. Magyar nyelven kommunikál, és bár nem a legszebb a grafikus kezelőfelület, mégis nagyon felhasználóbarát, mert minden a helyén van, az összes szolgáltatás, illetve funkció igen hamar elérhető. A távirányító remek, a fogása kényelmes és a funkciógombokat sem spórolták le róla. A rendszer organikus részét képezi az előzetesen gyárilag telepített médialejátszó alkalmazás, amelyre a helyi hálózaton vagy az USB portokon keresztül juttathatók el a videó és audio tartalmak, illetve képek.

Tapasztalataink szerint ez a szoftver korrektül működik, a formátumtámogatás is megfelelő. A MyHomeScreen-en keresztül a mai trendeknek megfelelve számos különféle online applikáció is elérhető. A kínálatban pedig megtalálhatók a legnépszerűbb tartalomszolgáltató szoftverek, tehát például a Netflix, az Amazon Prime, a Spotify vagy a YouTube is.

Összegzés

A Panasonic JZ 2000 OLED TV egy közel hibátlan televízió, amellyel a japán konszern ismét bebizonyította, hogy a legmagasabb szinten is képes versenyképes kompromisszum nélküli, kíváló modelleket gyártani. A kép- és hangminőség ugyanis párját ritkítóan jó, a kezelés rendben van, és a dizájnra sem lehet panasz. Ez egy kiváló készülék!

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]