Panasonic RW-S300W – FÜLHALLGATÓ IPHONE-HOZ

Manapság a vezeték nélküli eszközök elterjedésének lehetünk szemtanúi. Az élet minden területén egyre inkább teret hódítanak. Ez alól az audio területe sem kivétel.

Szintén jellemző, hogy egy-egy készülék több funkcióval rendelkezik és a hálózatok lehetőségeit kihasználva más eszközökkel összekapcsolódva, részben átveszi azok feladatát is, kényelmi szolgáltatásokat nyújtva ezzel a felhasználóinak. A Panasonic RZ-S300W típusú fülhallgató is közéjük tartozik. Az RZ sorozat két tagból áll az S500W-ből és az S300W-ből. A különbség az, hogy a S500W aktív zajcsökkentő üzemmódban is képes működni, az S300W nem, viszont egy töltéssel tovább bírja.

Jellemzők

A Panasonic RZ-S300W teljesen vezeték nélküli hallójárati (fülbe helyezhető / in ear) Bluetooth fülhallgató. Három elemből áll, a fülhallgató párból, egy un. “töltőbölcsőből” és egy mobil alkalmazásból, amin keresztül az egyes funkciókat vezérelhetjük. A fülhallgatók érintésével irányítható a lejátszás, fogadható telefonhívás és ki és be kapcsolható a környezeti hang. Kompatibilis az Apple “Siri” és az Android “Alexa” hangasszisztens rendszerével.

A Panasonic fülhallgatója körülbelül kétszer akkora méretű, mint egy hagyományos vezetékes fülhallgató. A fülbe helyezve, egy kissé kiáll a fülből, de ez nem lépi túl azt a határt, ami az esztétika rovására menne. Formája, egy átmérőjével azonos magasságú hengerre hasonlít, aminek legömbölyítették az éleit.

A fül alakjához jól illeszkedik. A felülete teljesen sima. Külső oldalán csupán egyetlen apró led van, ami minden üzemmódot és állapotot jelez. A belső oldalon vannak besüllyesztve a töltéshez való réz érintkezők és ezek alatt az oldal-helyességet mutató “L” és “R” betűk. Ezek nélkül nem lehetne megállapítani melyik a bal, illetve a jobb oldali fülhallgató.

Az RZ-S300W egy Panasonic szabadalmaztatott speciális antennát kapott, aminek külső felülete érintésérzékeny. A felület megérintésével vezérelhető a lejátszás és a külső környezeti hang bekapcsolása, a telefonhívások kezelése is ennek megérintésével lehetséges. A telefon mikrofonja nem a hagyományos elektret, hanem az alaplapra integrált MEMS (micro-electro-mechanikal-system) mikrofon.

A MEMS mikrofonhoz egy akusztikai labirintuson keresztül jut a hang, ami a környezeti zajok (pl. szélzaj) elnyomását segíti. A két fülhallgató független működésű, mindkettő önállóan veszi a jeleket, szemben más típusokkal, ahol a két fülhallgató csak együtt képes működni. A beépített hangszórók neodímium mágneses kivitelűek. A membrán átmérője 6 mm. A fülhallgatók mellé négy méretben kapunk szilikon fül illesztéket.

Töltés

A fülhallgatókhoz tartozik a fent említett töltőbölcső, amibe a használaton kívüli fülhallgató párt helyezhetjük. Értelemszerűen, a töltőbölcsőben vannak a töltő érintkezők ellenoldali párjai. A fülhallgatók csak egyféleképpen helyezhetők a töltőbölcsőbe, stabil rögzítésük mágnessel van megoldva.

Az új fülhallgatót használat előtt fel kell töltenünk. A töltőbölcsőbe helyezve, a fülhallgatók töltése azonnal megkezdődik, amit a kis led piros fénnyel jelez. Feltöltött állapotban a jelzőfény már nem világít. Teljesen feltöltve 7,5 órányi zenét hallgathatunk. A töltőbölcsőt is fel kell tölteni, ami egy USB-C porton keresztül lehetséges. A töltőkábelt kapjuk hozzá.

A töltőbölcsőn 3 fehér színű LED jelzi a töltöttségi állapotot. A töltőbölcső egy töltéssel 30 óra zenehallgatáshoz szükséges áramot képes tárolni, ami a fülhallgatók négyszeri teljes feltöltéséhez elegendő, azaz egy feltöltés 7,5 óra használatot tesz lehetővé. Tizenöt percnyi gyorstöltés után hetven percig élvezhetjük a muzsikát.

Panasonic Audio Connect alkalmazás

A használathoz először telepíteni kell a “Panasonic Audio Connect” alkalmazást, amit az App Store (Apple) vagy a Google Play áruházból lehet szabadon letölteni. Az app. Bluetooth-on keresztül kommunikál a fülhallgatókkal. Az alkalmazás segítségével lehet a fülhallgatókat párosítani és csatlakoztatni. A hangszínszabályozás, a környezeti hang be- és kikapcsolása és a hangerő szabályozása is lehetséges az alkalmazáson keresztül. Az app pontosan mutatja a töltöttségi állapotot, külön a bal és jobb fülhallgatóra. Lehetőség van a hangüzemmódok beállítására, a beállítások inicializálására és a fülhallgató keresésére.

Siri és Alexa

Az RW-S300W kompatibilis az Apple Siri és az Android Alexa hangasszisztenseivel, amiket például telefonhívások indításához használhatunk, amennyiben bejelentkeztünk a szolgáltatásra és engedélyeztük a hozzáférést telefonunk szinte minden funkciójához.

Használat

A már feltöltött fülhallgatók töltőbölcsőből való kivételével a automatikusan bekapcsolódnak. Kikapcsolásuk a visszahelyezésükkel lehetséges. A mobilunkra telepített “Panasonic Audio Connect app elindítása után végig vezet minket a párosítási folyamaton. A kapcsolat létrejöttét egy női hang igazolja vissza. A hang a kapcsolat elvesztését is jelzi és más üzemmód változtatást is folyamatosan közöl velünk. Ha ezzel megvagyunk megnyílnak a beállítási lehetőségek az appon. Ha már párosítottuk egy eszközünkkel a fülest onnantól kezdve roppant gyors a kapcsolódás és stabil marad a kapcsolat.

A megfelelő méretű illesztéket kiválasztva jól ül a fülben. A külső zaj (ambience sound) csillapítása jó. Ha bekapcsoljuk a környezeti hang módot, némi alapzajjal együtt hallható a “kinti” világ hangja. A cél itt nyilvánvalóan nem az, hogy hifi minőségben halljunk, hanem az hogy fülbe helyezett fülhallgatóval is tudjunk kommunikálni a környezetünkkel. A beszéd jól érthető.

A környezeti hang ki- és bekapcsolása érintéssel és az alkalmazáson keresztül is lehetséges. A környezeti hang funkcionál zenelejátszás alatt is. A zenelejátszó alkalmazás is vezérelhető a fülhallgató érintésével. Az így használható utasítások: lejátszás, állj, ugrás előre és hátra egy számmal és a hangerő szabályozása. A hangszín csak Panasonic Audio Connect appon keresztül vagy a lejátszó alkalmazásban állítható.

Zenét a Spotifyon hallgattam. Több stílussal és előadóval kipróbáltam Anne Sophie Mutter elképesztően virtuóz előadásában Csajkovszkij- Korngold. D-dúr hegedűversenyének 3. Finale tételét (Deutsche Grammophon) hallgattam meg. A zenekar kissé vékonyan szólt, akárcsak az igen érett hegedűhang. A tér széles, de kissé zavaros. A szólamok jól értelmezhetők. A felső-közép tartomány kissé túlhangsúlyozott.

Madonna Frozen című albumának meghallgatásával, amit eddig is tudtunk nyilvánvalóvá vált, hogy ez a fülhallgató fiataloknak készült. Pop zenére sokkal alkalmasabb, mint klasszikus zene hallgatására. A basszus kellően mélyre megy. Az női énekhangok kellő kiemelést kapnak, a szöveg jól érthető. Sting: Thousand Years című számában a basszus 40 Hz alá megy, a fülhallgató hibátlanul hozza. Az térhatás itt is jó.

A pozíciók jól behatárolható. Tina Turner: What’s Love Got to Do with It 2015-ös újramaszterelt változata tulajdonképpen megerősítette az előzőekben tapasztaltakat. Mint ahogy az előbb írtam, a hangszín a Panasonic Audio Connection appon keresztül szabályozható és kettő fix, valamint egy felhasználói “Equalizer” beállításra van lehetőség.

A két fix beállítás: Bass Enhancer és Clear Voice. A harmadik, a felhasználói beállítás egy öt sávos equalizer, amivel ízlés szerint alakíthatjuk a hangképet. A 100 Hz, 315 Hz, 1 kHz, 3,15 kHz és 10 kHz frekvenciákon +/- 6 dB korrekció lehetséges. A kissé vékony hang a basszus-emeléssel, akárcsak az equalizátorral megfelelően javítható.

Összesítés

A Panasonic RW-S300W tisztán vezeték nélküli fülhallgatóval a gyártó a fiatal zenehallgatókat célozza. Háromféle, fekete, fehér és halványzöld színben kapható. Megjelenése esztétikus. A felhasznált anyagok (műanyag) kellemes tapintású, a kivitel elég masszív. A hangja inkább illik a könnyűzenéhez. A gyártó elkészítette a Panasonic Audio Connect alkalmazást Android és iOs eszközökhöz egyaránt, de utóbbiakkal jobban működik, mint Android eszközökkel.

A párosítás után a kapcsolódás nagyon gyors és stabil. A dokumentáció szerint 10 m a hatótávolsága, de iPhonnal két vasbeton födémen keresztül is használható. A megfelelő illesztéket kiválasztva jól ül a fülben megfelelő a külső zaj csillapítása. A beépített MEMS mikrofon hangja kicsit “telefonos”. A környezeti hang némi fehérzaj kíséretében hallható. A firmware frissítése után a zaj szintje valamelyest csökkent. A fülhallgatók érintéssel vezéreltek, de mivel ez nem terjed ki minden funkcióra szükség van a Panasonic Audio Connection app használatára.

Ha a mélyemelést bekapcsoljuk kellemes kiegyensúlyozott, hosszú időn át hallgatható hangot kapunk. Sajnos nem támogatja az aptX kodeket, ami hangminőség javulást eredményezne. Az appon keresztül beállítható, hogy ha nem megy a zenelejátszás hány perc után kapcsoljon ki. A be- és kikapcsolásnak azt a módját, hogy a töltőbölcsőbe helyezéskor kikapcsol, a kivételkor pedig bekapcsol jó megoldásnak találom.

Az IPX4 vízállóság azt jelenti, hogy ha véletlenszerűen víz fröccsen rá, vagy ha elkap bennünket egy zápor nem éri károsodás, ha mindez nem tart öt percnél tovább. Ha elveszítenénk az applikáció megmondja hol van a bal és a jobb oldali fülhallgató (utca, házszám) és (nem túl hangos) hangot bocsát ki hogy megtaláljuk. Sajnos Androidos eszközzel halk a hangja, de iPhone-nal kielégítő a hangerő. Tetszenek a trendi szolgáltatások és az innovatív megoldások és a hosszú üzemidő. Az ára egy leheletnyivel lehetne alacsonyabb.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]