PANASONIC SC-HTB700 – JÓKÉPŰ SOUNDBAR A NAPPALIBA

A televíziónkhoz passzoló hangprojektor megtalálása bizony nem könnyű feladat. A soundbárok piacán lenyűgöző számú modell között dúl a verseny, közülük pedig ezúttal a Panasonic SC-HTB700 készüléket vetettük tesztelés alá.

A Panasonic hangprojektora valamivel több, mint egy méter széles, cserébe mélysége csupán 13 cm, magassága pedig mindössze 8 cm, így a fő egység könnyen elhelyezhető egy TV készülék alatt. A Panasonic SC-HTB700 három beépített szélessávú hangszórójával igazi mozihangzásról gondoskodik: Az integrált DSP ügyes algoritmusainak köszönhetően kezeli a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokat is, ezáltal képes 3D térhang létrehozására. A soundbar hangzását egy erőteljes basszusokat szolgáltató aktív szubláda is támogatja, ami vezeték nélkül csatlakoztatva a fejegységhez gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető. A gyártó által közölt adatok szerint a mélynyomó 250 W, míg a soundbar 126 W teljesítményre képes, ami igen szép hangerőt tud eredményezni nappalinkban.

Technológia és felszereltség

Ahogyan azt már említettük, a hangprojektor belsejében három egyforma szélessávú hangszóró munkálkodik, melyekre egyenként 42 W teljesítmény jut. A 65 mm-es centersugárzó egy zárt házban foglal helyet a készülék frontjának a közepén, míg a bal- és jobboldali hangsugárzók egy-egy bass-reflex kamrában látják el feladatukat, melyek nyílása elől található. Ennélfogva a soundbar már önmagában is képes némi basszust létrehozni, így a különálló mélyládával igen jól kiegészítik egymást. A wireless szubláda ún. „downfire”, azaz lefelé sugárzó rendszerű, a karcsú, 180 x 408 x 306 mm-es (szélesség x magasság x mélység) méretekkel rendelkező bass-reflex házban pedig egy 160 mm-es, hosszúlöketű mélyhangszóró végzi a kemény munkát. Köszönhetően a műanyag és fa felhasználásával készült háznak, a mélyláda 5,4 kg-os össztömegével könnyű, és kényelmesen mozgatható.

A Panasonic SC-HTB700 hangprojektor közel az összes film- és audioformátumot kezeli, így például a Dolby Digital, Dolby Digital+, Dolby True HD, DTS ES vagy a Dolby Atmos, DTS:X, DTS Virtual:X és DTS Neural:X formátumokkal is képes megbirkózni. A készülék két HDMI bemenetet, egy ARC-képes HDMI kimenetet és egy optikai digitális audio bemenetet kínál, melyek mindegyike a hangprojektor alján elhelyezkedő mélyedésben található. Noha az itt elhelyezett USB port kizárólag szervizcélokra használatos, mivel a soundbar rendelkezik Bluetooth képességekkel is, semmi akadálya, hogy okostelefonról továbbítsunk rá zenéket.

Hol van a helye?

Ami a hangprojektor elhelyezését illeti, tehetjük a televízió elé egy tévéasztalra vagy a TV szekrény polcára, de alternatív megoldásként akár falra is szerelhetjük – az ehhez szükséges rögzítőelemeket a készülékhez mellékelve kapjuk. További kiegészítő az IR (infravörös) blaster, mely a TV távirányító jelét a televízió felé képes továbbítani arra az esetre, ha annak infravörös érzékelője a hangprojektor takarásában lenne – igazán elegáns megoldás.

A Panasonic SC-HTB700 soundbar rendszere a vezeték nélkül csatlakozó mélyládának és az automatikus felismerésnek köszönhetően rendkívül egyszerűen összerakható és üzembe helyezhető. A kicsinyke infra távirányító ugyan kevés gombbal rendelkezik, viszont a mindennapi használat során jól bevált, egyedül a menüben való navigálás során volt kezdetben szükségünk több odafigyelésre. A hangprojektor számos különféle presetet kínál arra, hogy a hangzást ínyünk szerint módosítsuk. A „Clear-Mode Dialog” beállítás például a beszéd minél jobb érthetőségéről gondoskodik, míg a „Stadion” mód az élő koncertek, a „Cinema” pedig a filmek esetén az ideális választás. Ha valaki szívesen néz filmeket az éjszakai órákban, bizonyára örömére fog szolgálni a „Low Volume”, illetve az „Auto Gain Control” funkció, melyek csökkentett hangerő mellett is tiszta és élvezhető hangzást biztosítanak anélkül, hogy az a szomszédokat zavarná.

A tesztelés során a Bluetooth kapcsolat egy szempillantás alatt létrejött, és végig kifogástalanul működött. Zenehallgatás során a „Standard” elnevezésű hangbeállítás győzött meg bennünket a leginkább, mellyel a Panasonic neutrálisan, mégis életszerüen szólt. Blu-ray lejátszóval összekötve a soundbar Standard és Cinema módban, a 3D Sound aktiválása mellett élvezetes hangzást kínált – telített basszusok és kiterjedt surround hangok, mindez figyelemre méltó dinamikával, ami még több kedvet csinál az embernek a házimozizáshoz.

Összegzés

A Panasonic második legnagyobb, SC-HTB700 hangprojektora nagyszerű filmes örömökről gondoskodik nappalinkban, ideális társként kínálkozik bármely 50” körüli képátlójú televízióhoz. Külseje mutatós, egyszerűen vezérelhető mind kézzel, mind távirányítóval, és Bluetooth-os kapcsolaton át is jó hangzást kínál.

(Herskovits Tamás)