PANASONIC HZ1500E – JAPÁN NEHÉZTÜZÉRSÉG

A Panasonic, tradicionalista különutas felfogásával megint megmutatta, hogyan kell televíziót gyártani!

Igen, a HZ1500 drága, vannak hiányosságai, de mint azt megszokhattuk a nagy múltú japán gyártótól, a képminőség az egyetlen és legfontosabb szempont náluk. Ezt ezúttal remek hangminőséggel toldották meg egy kiváló soundbar segítségével. Az eredmény magáért beszél… Újdonság a Filmkészítői képüzemmód és a Dolby Vision IQ.

Egy kis bevezető

Nem titok, hogy a Panasonic AV üzletága évek óta nehézségekkel küzd. Ennek oka nyilván több tényezőre vezethető vissza, mindez az elmúlt másfél évtized társadalmi, technológiai változásaiból fakadó fogyasztói igények eltolódása, valamint új és rendkívül dinamikus riválisok megjelenéséből adódik, egy teljesen megváltozott és átrendeződött piacon, vagy éppen – és a fentiekkel szoros összefüggésben – teljesen új marketing stratégiák és csatornák elterjedéséből fakadóan.

A Panasonic ilyen kiélezett és gyorsan változó környezetben igyekszik kiváló minőségű képmegjelenítőket értékesíteni minél szélesebb közönségnek. Ennek jegyében örömteli, hogy az elmúlt években az elérhető árú televíziók szegmensében is gyárt kiváló képminőségű OLED tévéket, de a prioritás továbbra is a prémium kategória maradt. Ennek ékes bizonyítéka a két méretben is kapható – 55” (139cm) és 65” (165cm) – HZ1500-as modell. A 2020-as Panasonic OLED TV sorozatban e fölött már csak a szintén két méretben elérhető zászlóshajó, az egyedi panellel gyártott HZ2000 áll. Nézzük mit is nyújt az 55 hüvelykes HZ1500!

Megjelenés

A Panasonic a 2020-as modelljeinél is maradt a visszafogott, letisztult formavilágnál, amit mi cseppet sem bánunk. Szinte az egyetlen különbség a tavalyi modellekhez képest, hogy a zászlóshajó HZ2000-en kívül, mindegyik modell a korábbi szögletes helyett kerek talpat kapott. Üdvözöltük, hogy a talp forgást is biztosít a készülék számára 15°-ban előre és hátra. Ez apróság, mégis hasznos tud lenni, amivel utoljára közel 10 évvel ezelőtt találkoztunk a gyártó kínálatában. Ízlés kérdése, de nekünk a Panasonic HZ1500 komolyságot és hűvös eleganciát sugárzó megjelenése nagyon tetszett. Visszafogott, mégis vonzza a tekintetet. A kijelző alatt fut végig a keskeny soundbar egészen a káva két széléig, ami szintén csak hozzáad az egységes összképhez.

Felépítés

A HZ1500 elég „testes”, hiszen szokásos módon a kijelző mögött kaptak helyet a csatlakozók és a két felfelé sugárzó „magassági” hangszóró, melyek a Dolby Atmos hangsáv megszólaltatásáért felelnek. Csatlakozók tekintetében, 4 darab HDMI 2.0b (melyek közül a HDMI 2 támogatja az ARC és eARC funkciókat), 1 darab USB 3.0, 2 darab USB, Digitális Optikai Audio kimenet, 3.5mm fejhallgató-kimenet, Ethernet, analóg és digitális jelvevő, valamint CI+ nyílás. A HDMI aljzatok közül három lefelé néz és csak egy helyezkedik el oldalt, ami ergonómiailag nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A HDMI 2.1-es szabvány funkciói közül csak az ALLM támogatott. Sajnáltuk, hogy az idei Panasonic készülékek nem HDMI 2.1-es aljzatokkal lettek ellátva, támogatva annak minden funkcióját, legfőképpen a 4K@120fps és VRR (változó képfrissítés) képességeket.

Vélhetően ezt stratégiai okokból hagyták ki az idei készülékekből, amit remélhetőleg és várhatóan a jövő évi modellekben már teljes egészében implementálni fognak. Ez amúgy „elvárás” is lesz, tekintettel az év végén megjelenő új generációs konzolok miatt. A távirányító a Panasonic tévéknél ismert, hagyományos kialakítású műanyag borítású eszköz, ami kellően szellős elrendezésű és logikus gombkiosztással bír. A készülék árára való tekintettel, jobban értékeltünk volna egy fémházas távirányítót.

Kapcsoljuk be

Az első bekapcsoláskor egyből beállíthatjuk a készülék akusztikai tulajdonságait, köszönhetően a „Space Tune” funkciónak. Ezt persze később is megtehetjük. A Panasonic okostévé rendszere, a saját fejlesztésű – a Firefox-tól megörökölt – My Home Screen 5.0 változata, ami továbbra is egyszerű kinézetű, de gyorsan és jól működő. Érdemi újdonság az elődjéhez képest, hogy a többi gyártót követve, a platform kezdőfelületén megjelennek a legnépszerűbb streaming szolgáltatók, úgymint – a videofilek számára egyre inkább szitokszóvá váló – Netflix, Amazon vagy YouTube. Mint arra már feljebb utaltunk, az okos szolgáltatásokkal való bűvészkedés szerencsére távol áll a Panasonic-tól. A készülék menüje logikus, könnyen kezelhető, amellett, hogy rengeteg beállítást kínál tulajdonosának.

Képminőség

Ó igen! A képminőség tekintetében elolvadtunk a gyönyörtől! Nagyon régen nem tapasztaltunk olyat, hogy egy televízió már a gyári képbeállításaival is szinte tökéletes képmegjelenítést nyújt. Úgy látszik, hogy a Panasonic OLED tévéknél – legalábbis tesztalanyunknál – nemcsak marketing bullshit, hogy a hollywoodi stúdiók szakembereivel konzultáltak az ideális képkalibrálással kapcsolatban. Szinte mindegyik képüzemmód használható volt a hozzáillő tartalomhoz, persze a számunkra legmegfelelőbb beállítást, ez esetben is manuálisan értük el. A Panasonic HZ1500 4K Ultra HD felbontású, 10 bites, 120Hz-es képfrissítésű panelje, mind SDR, mind HDR tartalmak esetén kiválóan látja el feladatát, köszönhetően a gyártó házon belül fejlesztett HCX PRO intelligens képfeldolgozó processzorának.

A natív 4K anyagok mellett, remekül skálázta fel az alacsonyabb felbontású tartalmakat. Ugyan a hagyományos analóg tévécsatornákon sugárzott műsorszámokkal a HZ1500 sem tud csodát tenni, de ahogy a jó minőségű DVD lemezeken tárolt filmeket felskálázta, az rendkívül elismerésre méltó. Full HD Blu-ray lemezekről lejátszott filmeket meg szinte natív 4K felbontásban jelenítette meg. A népszerű streaming szolgáltatók tartalmai is remekül néztek ki az 55”-es a „Master HDR Panel” kijelzőn. Tudása, képességei csúcsát természetesen nagy dinamikatartományú 4K Ultra HD Blu-ray filmeknél mutatta meg igazán.

Beállítások, képüzemmódok

A Filmkészítői (Film maker) mód tényleg a mozivásznon megjelenő filmek hatását idézte, ami szintén nagyon jól sikerült. Persze ebbe is bele lehet kötni jogosan, hogy nagyon leveszi a fényerőt, de szerencsére erre is kínál ideális megoldást az Egyéni beállítással vagy a másik újdonsággal, a Dolby Vision IQ-val. Ez utóbbi – ami a Dolby Vision továbbfejlesztett változata – a helyiség fényviszonyaihoz igazítja a kép tulajdonságait. A filmrajongók mondjuk, annyira nem fogják értékelni a Dolby Vision IQ azon tulajdonságát, hogy a Noise Reduction (zajcsökkentés), az MPEG Remaster and Resolution és az Intelligent Frame Creation (IFC) ilyenkor inaktívak, és nem lehet rajtuk állítani. Ez a filmek mozgásmegjelenítését befolyásolja, de remélhetőleg ezt a gyártó egy firmware frissítéssel orvosolni fogja.

A képüzemmódok kínálata, mint azt már említettük, igen széles, mely Dinamikus, Normál, Mozi, Valódi mozi, Filmkészítői üzemmód, Egyéni, Professzionális fotó, Professzionális1, Professzionális2 (isfccc), Sport, Játék, DolbyVision (élénk, világos, sötét) és Netflix-kalibrált üzemmódokat nyújt. A nagy dinamikatartományú képformátumok közül az összes támogatott, így a HDR10, HDR10+, HLG, HLG kép és a Dolby Vision is adott. 10%-os ablakban a maximális fényerő közel 660 nit volt, ami nem a legkiemelkedőbb, de hiányérzetünk nem volt e téren. Sokkal inkább húztuk a szánkat a Játék módban kapott 22ms-os késleltetés (input lag) értékénél, aminek javítására remélhetőleg jövőre szintén ráfekszenek a gyártó mérnökei. Az Ultra HD tévékhez előírt BT.2020 szabványnál 71%, míg a DCI-P3 esetén 96%-os volt a színtér lefedettség. A HZ1500 képminőség terén szinte minden esetben kiemelkedően teljesített. Szubjektív megítélés szerint a HZ1500 az év eddigi legjobb 4K OLED tévéje.

Hangminőség

A Panasonic ezen a téren is kiemelkedőt tudott nyújtani, mivel a 2.1.2 csatornás soundbar széles hangtérrel, erőteljes mélyekkel, tiszta közép és magas hangokkal töltötte meg a helyiséget. A 80 Watt összteljesítményű hangrendszer kellő térérzettel és lendülettel adta vissza a Dolby Atmos objektum alapú hangsáv effektjeit. A párbeszédek tiszták és érthetőek maradtak még a sokcsatornás Dolby és DTS hangsávok esetén is. Részemről most nyert bizonyosságot, hogy van létjogosultsága a minőségi(!) beépített soundbaroknak.

Ajánlás

A Panasonic HZ1500 4K OLED televíziója nagyon magasra tette a lécet képminőség terén, amin azért is meglepődtünk, mert már a tavalyi GZ sorozat modelljei is kiforrott, szinte hibátlan képet produkáltak. Az ismertetett hiányosságok ellenére, a Panasonic láthatóan ezúttal is igyekezett a legjobbat nyújtani, ami sikerült. A Panasonic TX-55HZ1500-at igen magas ára ellenére bátran ajánlom minden képminőség iránt elkötelezett filmrajongónak azzal a megjegyzéssel, hogy bárcsak ez lenne az alapszint képmegjelenítés terén!

(Denon Dániel)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]