Panasonic TX-55LZ1500 – KIHAGYHATATLAN AJÁNLAT

A Panasonic a csökkentett árú OLED TV-je valóban az azok számára, akik már rendelkeznek egy valamire való hangrendszerrel.

A rivális OLED-gyártók valóban elkezdték az új típusú, nagy fényerejű panelkialakítások gyártását. Ennek az volt az oka, hogy a Panasonic hardverrel bővített OLED TV-i rendkívül sikeresek az európai piacon, igaz, ők már évek óta dolgoznak ezen, ráadásul kiváló eredményekkel…

Megfizethetőség a cél

A korábban tesztelt (és csodált) 139 cm-es (55”) LZ2000 modell továbbra is az árlista tetején áll, de van egy megfizethetőbb lehetőség azoknak az AV-rajongóknak, akik ugyanazt az élvonalbeli képminőséget szeretnék – jóval kevesebb pénzért. Az egyértelműség kedvéért az LZ1500 sorozat – amelyet egy 139 cm-es (55”) modell képvisel – pontosan ugyanazokat a képi megoldásokat kínálja, mint a fejlettebb modellek.

Nevezetesen a legújabb, nagy fényerejű „EX” OLED panelek egyikét, egy hűtőbordát, hogy a képernyő nagyobb fényerővel működhessen a tartós képmegmaradás kockázata nélkül, támogatja mindkét dinamikus HDR-formátumot és a Panasonic HCX Pro AI processzorának legújabb, nagyobb fényerő felszabadítására képes változatát.

Megfelelő képminőség

Ami a képminőséget illeti, most nem megyünk bele a részletekbe, elég, ha annyit mondunk, hogy ez a készülék éppúgy biztosítja mindazt a pontosságot, a kategóriájában vezető közel-fekete szín kezelést és a kifogástalan élességet, amiket már régóta élvezünk a Panasonic OLED tévéknél, mint a HDR intenzitást és színvisszaadást, amit csak az új EX panel/hűtőborda kombinációval vált elérhetővé.

Úgy tűnik, hogy a cég kiaknázza az 55LZ1500 dinamikus lehetőségeit néhány meglehetősen gazdag képi előbeállítással, amire számos lehetőség áll rendelkezésre, köztük a „Filmmaker Mode” vagy a kifejezetten Panasonic tévéknél található „creator’s intent” a márka elkötelezett hívei számára.

Ez a most kézbevett alacsonyabb felszereltségű készülék ugyanazt az az intelligens My Home Screen 7.0 rendszert használja, mint az LZ2000, továbbá a streaming szolgáltatások között megtaláljuk az Apple TV-t, a Disney+, valamint a Dolby Atmos minden olyan alkalmazását, amit a nézett film igényel.

A HDMI csatlakozók is pontosan ugyanazok, mint a nagy testvér esetében. Négy bemenete közül kettő alkalmas a 4K/120Hz-es játékra és a VRR-re, de nagyon fontos, hogy ebben az esetben a TV menüiben a 4K/120 bypass opciót kell kiválasztani, hogy a 4K/120 feedek teljes függőleges felbontásban jelenjenek meg.

Karcsúsított hangzás

Az 55LZ1500 fizikai megjelenésében különbözik az LZ2000-től; sokkal karcsúbb, mint a zászlóshajó modell. Ennek oka, hogy nem hordozza a 360°-os Soundscape Pro audiorendszert, amelynek széles, felfelé, előre és oldalra irányított hangsugárzói vannak, beleértve a képernyő alatti hangszórósort a 15 sugárformázó meghajtóval. Ehelyett a készülék egy 2 x 15 W-os sztereó tömböt kapott, amelyet egy 20 W-os beépített mélysugárzó és két passzív sugárzó egészít ki.

Nem meglepő módon az 55LZ1500 hangzása jóval elmarad az LZ2000-től. Az általa létrehozott hangszínpad sokkal kisebb, az Atmos mixek 3D-s térérzete jelentősen csökken, és a képek/effektek elhelyezése kevésbé pontos. Egy másik figyelemre méltó különbség a basszus teljesítménye. Itt nincs elég alacsony frekvenciás lendület vagy kiterjedés ahhoz, hogy létrehozza azt a méretet és testességet, amit a Dűne (4K Blu-ray) hatalmas Homokférgének első megjelenése megérdemelne.

A film azon pillanataiban, amelyek a rendszer számára kevesebb kihívást jelentenek, az 55LZ1500 készülék hangzása jó. A párbeszéd tiszta és a kontextus is jó, Hans Zimmer zenéje kis magabiztossággal hullámzik, és viszonylag hangosan is szól, de kimondottan élvezhető.

Összegzés

Ha valaki az 55LZ1500 fantasztikus képminőségét szeretné, csak lényegesen jobb beépített hanggal párosítani, akkor 160.000 forint felárat kell fizetnie az magasabb árszinten lévő 55LZ2000-ért. Ha viszont egy korábban beszerzett külső hangrendszer is rendelkezésre áll, akkor ez a kedvezőbb árú készlet biztosítja hozzá a Panasonic csúcsminőségű képét, de ugyanakkor ne feledjük, hogy van egy 164 centis (65”) modell is a választékban.

Ha valaki a Panasonic valaha volt legjobb képminőségét szeretné elérni anélkül, hogy fizetne az LZ2000 prémium hangjáért, ez a TV a megoldás. Elő lehet venni a kalkulátort, hogy mi éri meg a legjobban. Egy biztos, hogy a Panasonic ajánlata mindenképpen megfontolandó.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]