Panasonic TX-65GXW904 – Nagyszabású, klasszis okostévé

A Panasonic TX-65GXW904 ideális választásnak bizonyulhat, ha olyan televíziót keresünk, amely a nagyméretű képernyő mellé egyszerű kezelhetőséget és okos kényelmi funkciókat kínál. Hogy miért? Megtudhatják alábbi cikkünkből.

Rendkívül vékony kialakítás és szál csiszolt fém keret – ezek a meghatározó elemei a TX-65GXW904 UHD TV tetszetős külsejének. A külcsín mellett praktikus, hogy a készülék keskeny lábai könnyűszerrel két különböző pozícióban is felszerelhetők. Ha kellően széles TV-asztallal rendelkezünk, a külső szerelési pozíció kínálkozik az alkalmasabb megoldásnak, viszont, ha a képernyőnél keskenyebb állványt használunk, a középső szerelési pontok vannak segítségünkre. Ilyenkor a lábak a képernyő középső harmadának két oldalán helyezkednek el, esztétikus megjelenést és egyben stabilitást kölcsönözve a Panasonic nagy képernyős tévéjének.

Felszereltség és csatlakozások

Ami a kínált funkciók körét és a csatlakozási lehetőségeket illeti, a TX-65GXW904 egyértelműen jeleskedik elsőosztályú felszereltségével. A kábeles, műholdas és antennás (DVB T2 HD) adások vételéhez ikertuner áll rendelkezésre, ezen kívül a készülék támogat minden elképzelhető egykábeles műholdas jelszétosztó rendszert, mint például az Unicable vagy a SAT-CR valamint a „Kathrein Static Mode”-ot.
A DVB ikertuner lehetővé teszi két TV adás egyidejűleg történő vételét. Például, ha a készülékhez USB-n keresztül egy merevlemezt csatlakoztatunk, egyszerre két különböző adást rögzíthetünk rá, illetve nézhetünk is, ráadásul a Panasonic képes arra is, hogy megosztott képernyőn egyszerre két külön képet jelenítsen meg egymás alatt.

A GXW904 az ikertuner mellett TV-IP funkciót is kínál, melynek segítségével valamennyi elérhető digitális TV adás a háztartásunkban található egyetlen TV-IP szerverről LAN vagy WLAN útján érkezik a TV készülékhez. TV-IP szerverként alkalmazhatunk számos Panasonic eszközt, mely digitális ikertunerrel rendelkezik, TV-IP vevőként pedig egytuneres Panasonic televíziók is szolgálhatnak. Azonban amint TV-szerverként kezdjük használni a GXW904-et vagy egy másik televíziót, az ikertuner használata automatikusan egyetlen adásra korlátozódik mind televíziónézés, mind rögzítés tekintetében.

Külső eszközök, mint például Blu-ray lejátszó vagy játékkonzol csatlakoztatására három HDMI bemenetet kapunk, melyek képesek fogadni az 50, illetve 60 fps sebességű, 10 bites színmélységű, 4K felbontású anyagokat. A HDR-es videók kezelésére is kiválóan alkalmas a Panasonic, hiszen támogatja a HDR10, HLG, HDR 10+ és Dolby Vision szabványokat. Ezeken túlmenően a nagy képernyős Panasonic hátoldalán analóg video- és audio csatlakozók is helyet kaptak néhány RCA bemenet formájában, az analóg fejhallgató kimenet pedig oldalt található. Ez utóbbi a készülék hangszóróitól függetlenül szabályozható, és egyben sztereo audiokimenetként is alkalmazható egy másik berendezés számára. A készülék Bluetooth funkciójának segítségével vezeték nélkül csatlakoztathatunk hozzá fejhallgatót vagy egyéb kiegészítőket, mint például billentyűzetet, beállítástól függően pedig használhatjuk audio átvitelére akár a televíziótól a hangfalak vagy a fejhallgató felé, vagy mobil eszközről (mobiltelefon, laptop) a TV irányába.

A három USB portnak köszönhetően (melyek közül kettő USB 2.0, egy pedig a gyors, USB 3.0 szabványú) a Panasonic rendkívül jó csatlakoztatási lehetőségeket kínál a tárolóeszközök számára, legyen szó zenék, fotók vagy videók lejátszásáról, vagy pedig TV adások külső merevlemezre történő rögzítéséről. Azonban sajnálattal tapasztaltuk, hogy noha az USB médialejátszó a legkülönbözőbb videó- és zenefájlokkal is megbirkózott a tesztünk során, a DTS hangsávokat nem játszotta le.

Csak okosan…

A Panasonic saját okostévé platformjára épít, és a „Home Screen 4.0” rendszerével egy igen jól strukturált kezelőfelületet kínál számunkra. Természetesen a vezető streaming szolgáltatók, mint a Netflix és az Amazon Prime saját alkalmazásai is megtalálhatóak itt, akárcsak a különböző csatornák HbbTV médiatékái. Egy gyakorlati jó tanács: Az igényes kialakítású távirányítón alul található a „My App” gomb, melyhez hozzárendelhetjük kedvenc alkalmazásunkat, ami így egyetlen gombnyomással elérhetővé válik. A „My App” gombhoz kiválaszthatjuk például a leginkább kedvelt streaming szolgáltatónkat vagy akár közvetlenül a felvett TV-adásokhoz is ugorhatunk vele. Emellett a legújabb Panasonic TV-ket, mint a 65GXW904, Google Assistant vagy Alexa segítségével hang által is vezérelhetjük. További kényelmi funkció, hogy a Panasonic okostévé a helyi hálózatban médiaszerverként tud szolgálni más eszközök számára, illetve alkalmazható TV-IP szerverként is.

Látványos finomságok

Manapság egyre több film készül HDR minőségben, nagyobb kontrasztot, több színt és még természetesebb képet kínálva. A leginkább elterjedt szabvány a HDR10, mind Ultra HD Blu-ray lemezek, mind streaming tartalmak esetében találkozhatunk vele. A HDR10 statikus metaadatokkal a film teljes egészére határozza meg a képdinamikát, míg a Dolby Vision és a HDR10+ dinamikus metaadatokkal dolgozik, melyek jelenetről jelenetre változhatnak. A Netflix például saját gyártású produkcióinál a Dolby Visionre épít, míg az Amazon Prime Video a HDR10+ szabványt alkalmazza. Az UHD TV csatornák HDR tekintetében kizárólag a „Hybrid Log Gamma” (HLG) eljárást használják, mely a régebbi 4K televíziókkal is kompatibilis.

Azonban nem számít, milyen HDR technikát alkalmaz a forrásanyag, hiszen a Panasonic TX-65GXW904 felső kategóriás LED LCD televízió valamennyi Európában releváns szabványt ismeri és kezeli. Különlegességként, az általa kezelt szabványok körét bővíti még a HLG Photo, melyet egyes Panasonic Lumix kamerák támogatnak. A HDR megjelenítés egyik kritériuma, hogy az akár 4000 cd/m2 fényerőhöz masterelt, magas kontrasztú képeket egy otthoni felhasználásra szánt, 500 cd/m2 fényerejű képernyő tulajdonságainak megfelelően tudja igazítani. A leginkább valósághű filmes HDR megjelenítést a TX-65GXW904 esetében a HDR True Cinema képmódnál tapasztaltuk, mely kellően meleg, finom árnyaltú színeket varázsolt a képernyőre. A HDR Mozi mód ezzel ellentétben (a gyári beállítások használata mellett) valamelyest hidegebb színekkel dolgozik, és egy bizonyos HD dinamikai funkciót alkalmazva a legvilágosabb képrészeknél esetenként még több részletet tesz láthatóvá.

A Panasonic TX-65GXW904 képernyőjében IPS folyadékkristály panelt és hatékony LED háttérvilágítást alkalmaztak, mely egyrészt rendkívül széles betekintési szöget biztosít, másrészt az A++ energiahatékonysági osztállyal mérsékelt energiaigényről gondoskodik. Noha az IPS technológia más képernyőkkel összehasonlítva kevésbé mély feketéket képes produkálni, a Panasonic kontraszt gazdag és mindenekelőtt kifejezetten természetes hatású képekkel örvendeztetett meg bennünket, amiben a LED backlight dimming is segített. Az, hogy az apró, finom részletek egyes esetekben beleolvadnak a legsötétebb képrészekbe, egy LED LCD televíziónál szinte elkerülhetetlen, és könnyen túltesszük magunkat rajta.

A műholdas UHD csatornák képe kifogástalan volt, noha a „hagyományos” HD minőségű TV adások felskálázása is igen jól sikerült a Panasonicnak. Itt a „Normal” képmód bizonyult a legjobbnak a mindennapi tévénézéshez, viszont javasoljuk a színhőmérséklet tekintetében a „normal” helyett a „meleg” beállítás használatát. A magas képminőség többek között a Panasonic által alkalmazott nagy teljesítményű HCX képprocesszornak köszönhető. Mozirajongók számára a True Cinema képmódot javasolnánk, melynek használatakor tanácsos a „16:9 overscan” kikapcsolása a képernyő beállítások között. Az összes képmód közül a True Cinema esetében tapasztaltuk a legjobb házimozis látványt, amelyről tesztünk során a „21 – Las Vegas Ostroma” és a „Casino Royal” filmek Blu-ray lemezes verzióinak segítségével győződtünk meg.

A készülékbe épített hangrendszer kezeli a népszerű hangformátumokat, beleértve a Dolby Atmos-t, és felettébb kellemes hangzást produkál. Az igazi házimozis érzés eléréséhez a négy fal között azonban külön hangrendszerbe szükséges invesztálnunk. Mindent összevetve a Panasonic TX-65GXW904 személyében egy igazán ügyes nagy képernyős mindentudóval van dolgunk. Látvány terén természetes képe és precíz szín visszaadása győzött meg bennünket, emellett pedig hangzásával és az általa kínált számos hasznos funkcióval szerzett nálunk jó pontokat.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]