Paradigm Monitor SE 6000F – Kimagasló hangzásélmény, megfizethető áron

A stílusos és megfizethető áron kínált új Monitor SE hangsugárzók jelenthetik a legjobb belépőjegyet a csúcskategóriás termékek hangzásvilágába. A termékek a legkorszerűbb, általában csak a magasan árazott termékekben alkalmazott technológiák alkalmazásával készültek.

Ennél is fontosabb, hogy az új Monitor SE termékek is a Paradigm csúcskategóriás termékcsaládjának a tagjai és a többi Paradigm hangsugárzóhoz hasonlóan úgy tervezték meg azokat, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy megváltoztassák a szórakoztató-elektronikai eszközökkel kapcsolatos nézeteit. Az 1982-ben alapított Paradigm közel 40 éve működik. Kezdetben a cél az volt, hogy a tudomány felhasználásával jobb, költséghatékonyabb hangszórókat építsenek. Jerry VanderMarel és Scott Bagby társalapítók több tudományos módszert használtak a hangszórók tesztelésére ahelyett, hogy csak hallgatták volna őket.

Kanada, ahol a Paradigm található, a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács (NRC) otthona is , amelynek célja az, hogy a kanadai vállalatok számára előnyt biztosítson azáltal, hogy hozzáférést biztosít a kutatási és fejlesztési célú csúcstechnikai tesztelő berendezésekhez. A Paradigm mindig is büszke volt arra, hogy a teljesítményt összekapcsolja az értékkel – és az évek során kiérdemelték hangszóróik hírnevét, amelyek túlteljesítik az ígéreteket, miközben erőteljes értékállóságot is kifejeznek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újonnan bevezetett Monitor SE termékcsalád jó példa erre, bár  a Paradigm cégnek bizonyos engedményeket kellett tennie a hangsugárzók alacsony árának szinten tartására. A Monitor SE család 4 modellből áll, 2 álló (Monitor SE 6000F és Monitor SE 3000F), egy polc (Monitor SE Atom) és egy center (Monitor SE 2000C) hangsugárzóból.

Kinézet, felépítés

A sorozat két álló típusa közül a nagyobbik 6000F egy divatosan keskeny és nyúlánk formájú öt hangszórós, három-utas bassz-reflex rendszerű hangsugárzó. A hátsó panelen egyetlen pár jól kidolgozott csatlakozó mindenféle kábelvégződést tud fogadni és biztonságosan rögzíteni, a két bassz reflexnyílás, az egyik a mélysugárzó triójához, a másik a középső tartományhoz. A hangsugárzó kabinete sima, egyszerű hasáb modern európai design igények szerint. A hangszekrény anyaga merev ?˝-coll vastag szilárd felépítésű MDF. Magas fényű, fehér vagy matt fekete színben kapható.

Hangszórókészlete csúcstechnológiás megoldásokat tartalmaz. A 25 mm átmérőjű, selyemfényű alumínium S-PAL? kupola-membránnal és neodímium mágnessel ellátott csipogó ferrofluid hűtéssel és a következő szabadalmakkal: X-PAL? technika, ami a tiszta alumínium kupola-membránt, másik a PPA? (Exclusive Perforated Phase-Aligning) pedig, a membrán előtt lévő különleges, perforált, fázisjavító előtét, amely javítja a hangterítést és védi a magas sugárzót a mechanikai sérülésektől.

Az ásványi anyaggal dúsított 140 mm átmérőjű polipropilén membránokkal szerelt közép és mély-hangszórók inverz porvédő kúppal vannak ellátva. A membránok kellően merevek és könnyűek a nagy amplitúdójú gyors mozgásokhoz. A fordított gumiperem a stabil tartást és gyors, erőteljes és tiszta megszólalást eredményez. Számítógéppel optimalizált másodrendű szűrőként kiképzett keresztváltója, a két frekvenciasávot tökéletesen egymásba simulva, dinamikusan szólaltatja meg 3,0 kHz (magas-/középsugárzó) és 800 Hz (középsugárzó/mélyhangszóró) keresztezési pontokkal.

Meghallgatás

A hangsugárzók elhelyezésénél fontos, hogy kellő távolságban (legalább 50-80 cm) legyenek a hátsó és oldalfalaktól valamint az akusztikát befolyásoló bútoroktól. A meghallgatáskor gondosan részletezett és mindent átfogó hangzáskép adta a legerősebb kezdeti benyomást. A 6000F-ek lehetővé tették, hogy a zene könnyedén áramolhasson, és megragadja a hallgatót, kiterjedt és részletes hangképet nyújtott.

A tónus eloszlása ??széles volt, de kielégítően lineáris, a basszus nem volt túlzottan hangsúlyos, és zökkenőmentes az átmenet az alacsony és a magas frekvenciák között. A basszus hangzás kellően részletes, de megnyugtatóan szilárd alapot adott a tonális spektrum többi részéhez. Nagyszerű volt a dimenzió is, amely a hangszereket a térben nagyon jól megkülönböztethetővé tette, miközben a két csatorna nagyon jól elkülönült egymástól. A vokálok tiszták, a magas frekvenciák szépen kötődtek a középtávhoz, míg a mély hangok biztosítják a teljes teljesítményhez szükséges súlyt.

A monitorok nagyon stabil teljesítményt nyújtanak a teljes dinamika tartományban, anélkül, hogy elveszítenék a fókuszt. Mivel ezeknek a hangsugárzóknak kellően nagy az érzékenysége (93dB), nem feltétlenül szükséges nagy teljesítményű erősítő használata. Igazi mindenes hangsugárzó, hiszen kitűnően teljesített jazz és klasszikus zenén is, de a legjobb teljesítményt pop-rock zenén produkálta. A műsoranyagban remek a színpadtér, a testes hangszerek, hangszer-csoportos megjelenítése. A kedvenc vinyl lemezeink meghallgatásakor előtérbe került a játékosság, kitágult a színpadkép.

Összegzés – ajánlás

A Paradigm bebizonyította nekünk, hogy nem kell sok pénzt költenie ahhoz, hogy pár jó minőségű, padlón álló hangsugárzót kapjon. A páronkénti 299900 Ft-ba kerülő Monitors SE 6000F olyan hangszórók, amelyek csodálatos élményt nyújthatnak bárki számára, akinek korlátozott a költségvetése. A Monitor SE 6000F modellt széles frekvencia átvitel, illetve dinamikus, nyílt hangzás jellemzi igazából műfaj független megszólalással, egyenletesen magas teljesítménnyel, és kitűnő ár-érték aránnyal. Ezért a hangszórók kiválóan működhetnek akár egy sztereó rendszerben, akár egy teljes surround rendszerben, amely mélysugárzót és surround hangszórókat tartalmaz. Nyilvánvaló, hogy a mélysugárzó használata még tovább növeli a teljesítményüket főként filmeknél.