Philips 50PUS8804 UHD TV – Sokszínű és sokoldalú

A Philips televíziójában a kitűnő képminőség és a remek hangzás egymásra találtak. Piacra kerülése után nem sokkal mi is leteszteltük.

Az 50 hüvelykes, azaz 126 centis képátlóval rendelkező tesztmodellünk manapság már a „kisebb” tévék táborába sorolható, ráadásul a bemutatott készülék már 220 000 forintos áron is kapható, ami sokak számára vonzó lehet.

Megjelenés, csatlakozók és rendszerszintű okosságok

Az új Philips külseje egyszerű, letisztult és mégis mutatós. A két vékony akrilüveg láb elegáns módon támasztja meg a készüléket. A képernyő alatt található a szürke hangszóróselyemmel bevont, beépített soundbar, melyről később részletesebben is fogunk szót ejteni.

A Philips TV tunere alkalmas a DVB-T2 HD, a digitális kábelcsatornák, valamint a 4K és HDR műholdas adások vételére. Ezenkívül négy HDMI aljzatot kínál, melyek mindegyike Audio Return Channel (ARC – visszatérő audio csatorna), Ultra HD és HDR kompatibilis. A készüléken ezen felül egy analóg RCA bemenet, egy optikai digitális hangkimenet, egy fejhallgató kimenet és két USB port is helyet kapott. A készülék kábellel és WiFi-n keresztül is tud csatlakozni az otthoni hálózathoz és az internethez, kilencedik generációs Android TV operációs rendszert használ. A Philips Ambilight rendszere extraként új ébresztő funkciót is kínál, mely animált képekkel, ambilight fényekkel és kiválasztható zenével édesítheti meg egy új nap indulását. Amennyiben több színpompára vágyunk, Philips „Hue” LED fényforrásainak színe és intenzitása WiFi-n keresztül vezérelhető, így általuk a legkellemesebb hangulatfényeket hozhatjuk létre otthonunkban.

Beállítások, vezérlés és hangoskodás

A Philips az 50PUS8804 készülékhez egy új távirányítót mellékelt, melynek a hátoldalán megtaláljuk a korábbi modelleknél már megismert, praktikus alfanumerikus billentyűzetet. A funkciókat a távirányítón értelemszerűen csoportosították, így például a menü- és opciógombok, a Google Assistant mikrofon gombot szegélyezve helyezkednek el. A Philips Smart tévével a tesztelés során kimondottan gyorsan tudtunk navigálni az online alkalmazások között, továbbá az Android 9 rendszer Google Assistant és Alexa támogatást is kínál. Egyedül normál TV-üzemmódban tűnt hosszabbnak az átkapcsolási idő.

A 50PUS8804-ben dolgozó hangrendszer a Philips és a Bowers & Wilkins közös munkájának eredménye – ezt az együttműködést hivatott hirdetni a készülék két talpán olvasható két márkanév. A Bowers & Wilkins hangszóró-specialistái nagy tapasztalattal rendelkeznek az autó hifi területén, így jártasak a kis helyet igénylő különleges audio megoldásokban is. A készülékben előresugárzó kétutas hangszórókat, valamint kiváló minőségű dóm magassugárzókat alkalmaztak. A hangszóróselyem a dán Kvadrat textilgyár terméke, mely tökéletesen átereszti a megszólaltatott hangokat. A készülék hátoldalán mélysugárzóból és passzív radiátorokból álló kombinációval találkozunk, mely egy külön erre a célra kialakított házban foglal helyet.

A most bemutatott 50PUS8804 készülék az első LED LCD TV, melynek hangját egy Bowers & Wilkins rendszer adja. Az eredmény pedig, úgy véljük, magáért beszél. A tesztelés során éppen zene szólt, amikor egy arra járó kollégánk spontán megjegyezte „ez aztán tud!”. Vitathatatlan tény, hogy a készülékből érkező telt basszusok és a jól kontúrozott középhangok, valamint a tiszta magasak együttes kombinációja valóban kiteljesíti a hangzást. A Philips a gyári hangbeállításokon túl Film, Zene, Beszéd stb. mellett új funkciót is kínál, „KI Sound” néven. Ezt alkalmazva a televízió mindig az éppen lejátszott tartalomnak megfelelően automatikusan állítja be a legjobb hangzást. Mi viszont inkább maradtunk a kézi hangszínszabályozó mellett, mely ugyancsak rendelkezésre áll.

Van képe hozzá…

Az 50PUS8804 képe kiemelkedően jó, éles és kontraszt gazdag. A HDTV minőségű adások UHD felbontásra történő felskálázása jól működik, és a nagy teljesítményű LED háttérvilágításnak köszönhetően a tévé képe még egy világos szobában is jól látható.  A képminőséget illetően végeredményben az a meghatározó, melyik képmódot választjuk. Mozifilmekhez a legalkalmasabb beállítás a „Film” mód, legyen a forrása akár DVD, Blu-ray vagy TV adás. A fenti mód már a gyári beállításokkal is rendkívül kiegyensúlyozott színeket produkált, melyek megfelelnek a Rec. 709 szabványnak. A LED háttérvilágítás fényereje gyárilag magasra van állítva – ha ezt valamivel alacsonyabbra vesszük, azzal energiát spórolhatunk, ugyanakkor a látvány még így is kellemes marad. Ezt a módosítást a részletes képmenüben a “Kontraszt” alatt találjuk, ahová sajnos elég bonyolult úton juthatunk el.

Valamelyest csökkentett kontrasztbeállítással a Film mód megfelelő mozis hatást nyújtott az Indiana Jones, James Bond és Pókember filmekkel való tesztelés során. Aki nagy hangsúlyt fektet az egyenletesebb mozgásmegjelenítésre, javasoljuk, kapcsolja be a Perfect Natural Motion funkciót. Tekintettel az 50 Hz-es panelre, a mozgáskompenzáció szép munkát végzett, kellően egyenletes mozgásokkal és kevés után húzással.

Örvendetes dolog, hogy a 50PUS8804 valamennyi releváns HDR szabványt támogatja, beleértve a HDR10+ és Dolby Vision formátumokat. HDMI csatlakozón keresztül teszteltük a 10 bites színmélységű HDR képek megjelenítését, meggyőződhettünk az elsőosztályú jelfeldolgozásáról, ami a legnagyobb kihívásokat jelentő tesztképekkel is megbirkózott. A LED LCD technológiájú képernyő az intelligens Micro Dimming Pro funkciót alkalmazza, mely a környezet fényviszonyai alapján optimalizálja a képdinamikát. Szubjektív véleményünk viszont, hogy a tesztelés során a Netflix HDR és Dolby Vision formátumban streamelt saját gyártású produkcióival, valamivel jobb hatást nyújtott a készülék, mint HDR10 esetén.

Nincs mese. Kompakt kialakításával, kiváló képminőségével és Ambilight funkciókkal, valamint ütős hangzásával az 50PUS8804 televízió egy igazán sokoldalú megoldást kínál. Mellékesen az sem elhanyagolható, hogy általa akár kisebb nappaliba vagy hálószobába is házimozit varázsolhatunk.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]