Philips 55OLED804 TV – A SZINTE TÖKÉLETES TÉVÉ

Home Teszt Hangfalak, erősítők, hifi berendezések. Philips 55OLED804 TV – A SZINTE TÖKÉLETES TÉVÉ

Manapság egyre jobban érzékelhető trend, hogy a televíziók megjelenése egyre egyszerűbbé, letisztultabbá válik, de ennek ellenére a Philipsnek sikerült kialakítania egy csakis a márkára jellemző sajátos formavilágot, aminek köszönhetően azonnal felismerhetők a termékei, így az 55OLED804 készülék láttán is egyből kiderül, hogy melyik vállalat „istállójából” érkezett.

 

Jellegzetes minimalizmus

 

A dizájn egyik alappillérét képezik a vékony, elegáns, fémből készült kis pálcika talpak, amelyek a készülék két széle felé helyezkednek el és amelyek alapvetően meghatározzák a tv megjelenését. A kávák keskenyek, mindössze egy centiméter szélesek és teljesen egy síkban vannak magával a kijelzővel. A fekete-ezüst színvilág nagyon jól mutat, az összhatás kifejezetten elegáns, a végeredmény figyelemfelkeltő, de nem bazári. A csatlakozókínálat megfelelő, hiszen a televízión található HDMI 2.1, USB, Ethernet LAN, digitális optikai audio, illetve fejhallgató port is. Emellett a készülék rendelkezik integrált WiFi és Bluetooth modulokkal is, valamint a fizetős műsorok vételéhez szükséges CI+ kártyaolvasó sem hiányzik róla.

 

Android okostévé

 

A Philips évekkel ezelőtt letette a voksát az Android TV smart platform mellett és ebbe a készülékbe is egy ilyen rendszer került. Egészen pontosan az Android 9 Pie verzióra épülő változat, amelynek működése gyorsabb, stabilabb, mint korábban. A grafikus kezelőfelületen is kisebb ráncfelvarrást végeztek, ennek következtében ez a verzió egy fokkal átláthatóbb, szellősebb, mint a korábbiak.

 

Majd egy évtizede már, hogy az okostévé rendszerek szerves részét a különféle internetes alkalmazások képezik és e téren az Android TV nagyon-nagyon jól áll. Több, mint 4000 (!) applikáció közül lehet választani, amelyek között megtalálhatók a különféle filmes, videós tartalommegosztó szoftverek, zenei adatbázisok, életmóddal, szórakozással, oktatással és hírszolgáltatással kapcsolatos appok. Természetesen a játékok is megtalálhatóak a kínálatban, és ezek között helyet kaptak professzionális grafikájú programok is, amelyek minőségükben akár a játékkonzolokra írt alkotásokkal is felveszik a versenyt.

 

A távirányító ezúttal is egy remek darab, amelynek a hátulján ott található egy teljes értékű klaviatúra, amely jelentősen megkönnyíti a fent említett alkalmazások, illetve a böngésző használatát. A tv emellett képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel és a távvezérlő egy ingyenes alkalmazás révén mobillal is kiváltható.

 

Erőteljes hangrendszer

 

A Philips évek óta törekszik arra, hogy a magasabb kategóriás televízióit az átlagnál erőteljesebb, komolyabb beépített hangrendszerrel lássa el, és e jó szokásukhoz az 55OLED804 esetében is tartották magukat. A készülékbe ugyanis egy 2.1 csatornás, integrált mélynyomóval kiegészített, 50 wattos maximális teljesítmény leadását szavatoló szett került. Az általa produkált hangminőség pedig messze fölülmúlja azt, amit a legtöbb televíziótól megszokhattunk. A basszusok is jól hallhatók, tiszták, a dinamika sem hiányzik és az arányok is rendben vannak. Egyedül a sztereó hangteret hiányoltuk, de ennek megteremtése fizikai akadályokba ütközik, hiszen egyszerűen nem lehet egymástól kellően nagy távolságra elhelyezni a hangsugárzókat.

 

Természetesen az előzetesen konfigurált hangprofilokat sem spórolták le, amelyek a szokásoknak megfelelően már elnevezésükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Az aktiválható funkciók között helyet kapott a dinamika kompresszió is, amely bekapcsolt állapotában megakadályozza, hogy csatorna- vagy forrásváltáskor zavaróan nagy legyen a hangerőkülönbség.

 

Képminőség

 

A televízióba az LG Display által gyártott 55 inches képátlójú 10 bites OLED panel, és a saját fejlesztésű, P5 Pro képfeldolgozó processzor került, amely a finomhangolást végzi. Ez felel ugyanis a végső képi világért, ez tartalmazza a különféle képmódosító, képjavító funkciókat, és a tapasztalataink alapján nyugodtan ki tudjuk jelenteni, hogy a munkáját nagyon jól végzi.

 

A színpontosság megfelelő beállítások mellett kiemelkedő, a színtér lefedettség pedig egészen elsőrangú. Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes, 0 candela fénysűrűségű fekete megteremtése, és ezáltal a végtelen natív kontrasztarány elérése biztosított. A pixelenkénti képvezérlésnek köszönhetően az egyes árnyalatok nagyon markánsak, és még a legfinomabb átmenetek hibátlan visszaadása is megoldott. A betekintési szög kifogástalan, azaz, hogy ha valaki tág szögből, oldalról tekint a kijelzőre, akkor sem fogja tapasztalni az egyes tónusok fakulását, torzulását. Mivel nincsen háttérvilágítás, hiszen a fény magukban a képpontokban keletkezik, ezért zavaró felhősödéstől, foltosodástól sem kell tartani. A mozgásmegjelenítés remek, anomáliákkal, akadozással, remegő aurával egyáltalán nem találkoztunk. A készülék természetesen 4K felbontású és a képfeldolgozó processzor megkapta a Philips egyedülálló felskálázási eljárását, amely képes feljavítani az alacsonyabb részletességű anyagokat.

 

A tv támogatja a nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítését, azaz az egyes képi tartományokon a fényerő valós időben változik annak függvényében, hogy ott világos vagy sötét az éppen látható tartalom, amely rendkívül valósághű képi világot eredményez. Mivel a maximális fényerő is kellően nagy, megközelíti az 1000 nit értéket, ezért a HDR effekt nagyon jól mutat, igazán látványos. A televíziót ellátták egy úgynevezett konverziós eljárással, amely képes a hagyományos alacsony dinamikatartományú tartalmakból HDR hatásút varázsolni, azonban ez egyelőre még nem minden esetben működik hibátlanul.

 

Extrák

 

Egy jobb Philips tévéből nem hiányozhat az exkluzív Ambilight technológia, amely a hátlapra szerelt vékony, színes LED sorok segítségével varázsol fényglóriát a képernyő mögé. E készülékbe a lehető legmodernebb, három oldalas változat került, amely arra is képes, hogy az egyes tartományokban a színét az éppen futó képi tartalomtól függően váltogassa. Ez rendkívüli módon látványos és nem mellékesen még rátesz a kontrasztosság érzetre is egy lapáttal. Amennyiben valakinek nincs ínyére ez a szolgáltatás, vagy úgy érzi, hogy nem passzol az éppen futó műsorhoz, akkor természetesen ki is kapcsolhatja bármikor.

 

Szintén hasznos extra lehet az előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás, amelynek segítségével kiváltható egy asztali eszköz. A szoftver a helyi hálózathoz csatlakozó egyéb termékeken található médiaállományok mellett az USB-n keresztül csatlakoztatott külső adattárolókon található videók és képek megjelenítésére, illetve az audio anyagok megszólaltatására is képes.

 

Értékelés – ajánló

 

A Philips az 55OLED504 televíziójával megmutatta, hogy még mindig elképesztő tartalékok rejlenek az iparágban, még mindig van és lehet hova fejlődni. És arról is tanúbizonyságot adott, hogy a márka továbbra is bombaerős, és képes abszolút elit kategóriás készülékeket letenni az asztalra, amelyek képesek felvenni a versenyt bármilyen más gyártó termékeivel. Legyen szó kép- vagy hangminőségről, kezelésről vagy dizájnról, ez a tv egyszerűen elsőrangú!

 

Somfai Gábor