PHILIPS 55OLED805 – Igényes mindenes

A Philips tévéket gyártó TP Vision láthatóan komolyan veszi az OLED technológiában rejlő potenciált és figyelemre méltó fejlesztésekkel vértezi fel legújabb televízióit. Az új Philips 55OLED805 pontosan ezt bizonyítja és tesztünk során erről magunk is megbizonyosodtunk.

A Philips 55”-es OLED805 készüléke őszintén szólva, már első pillantásra meglepett kicsit. Kicsomagolásakor, még inkább felállításakor, egyből érezni lehetett, hogy egy minőségi készüléket vettünk a kezünkbe, annak ellenére, hogy a gyártó viszonylag pénztárca kímélő árazással dobja piacra. Kellemes első benyomás volt, amit továbbiak követtek.

Megjelenés

A tavalyi 804-es modellhez képest nem sok változás történt a külcsínben, eltekintve az élére állított, keskeny téglalap alapú hasáb lábaktól, amiket nagyon könnyen lehetett rögzíteni a készülékhez. Mondanunk sem kell, a stabilitással ezúttal sem volt gond. A kijelző fényes felületét, diszkrét fémkáva határolja, míg a tévé hátuljának körülbelül háromnegyede minőségi műanyag borítást kapott.

Ez alatt lapul minden elektronika, ennek a peremén fut végig az igencsak látványos és a Philips televíziók védjegyének számító Ambilight hangulatvilágítás, és a hátsó panel közepén kapott helyett a mélynyomó is. A készülék testének mélysége – szerencsére – nem volt szempont, de vélhetően nem sokan fognak belekötni az 5,8 cm-es „vastagságba”.

Az OLED kijelzőknél tekintettel kell lenni arra is, hogy a panel bizony hőt is termel, és annak szüksége van térre, hogy szellőzhessen. A hangszórókat a kijelző alá rejtették, ahogy ezt manapság a legtöbb gyártó teszi. Az 55OLED805 tévéhez a Philips készülékeknél már megszokott, rombusz alapú hasáb formájú távirányító jár. Nekünk tetszik, annak ellenére, hogy a gombok zsúfoltan vannak elhelyezve, elég sajátos elgondolás alapján, ráadásul egy síkban, aminek köszönhetően elég nehezen lehet megszokni a gyakran használt gombok helyélt.

Ezt az apró kellemetlenséget ellensúlyozza, hogy a gombok rendelkeznek megvilágítással. Ami a csatlakozásokat illeti, a szokásos kínálatot kapjuk, így (szinte) minden adott: 4 x HDMI 2.0, 2 x USB, általános interfész plusz (CI+), digitális optikai kimenet, fejhallgató-kimenet, műhold csatlakozó és Ethernet-LAN RJ-45. Vezeték nélküli kapcsolathoz kétsávos Wi-Fi 802.11ac és Bluetooth 4.2 áll rendelkezésünkre.

Kezelés, szolgáltatások

Az Android 9-es kiadására épülő okos rendszer kellően gyors és áttekinthető, kezelése könnyű. A „motorháztető” alatt egy 4 magos ARM Cortex-A53-as processzor végzi a dolgát, 3GB RAM társaságában, 16GB tárhellyel. Az előzetesen telepített alkalmazások között találjuk a Google Play Movies, Google Play Music, Google keresés, YouTube, Amazon Instant Video, BBC iPlayer és Netflix szolgáltatásokat.

A Google Assistant és Amazon Alexa hangvezérlést sem spórolták le, gondolva azokra, akiknek esetleg szüksége lenne, ezen szolgáltatásokra. A DTS Play-Fi multi-room hangrendszernek köszönhetően, ezzel kompatibilis vezeték nélküli hangsugárzókkal kiterjeszthetjük, vagy más helységekbe is elvihetjük a készülék hangját.

Képminőség

Az igazi meglepetés itt ért minket, mivel az 55OLED805, köszönhetően az LG Display által gyártott OLED panelnek és a legújabb, házon belül fejlesztett „P5 AI Perfect Picture Engine” képfeldolgozó processzornak, remek képminőséggel találkoztunk. A maximálisan, közel 900 nit fényerejű (10%-os ablakban), 100 Hz natív képfrissítésű, 10 bites, Ultra HD felbontású kijelző, már alapbeállításon is egész jó képet produkált. A képbeállításoknál természetesen teljesen igényünkre és tartalomhoz szabhatjuk a képet, amihez kellő opciót kínál a menü.

A leginkább kiemelendő, hogy a már említett „P5 AI Perfect Picture Engine” mesterséges intelligenciájú mélytanulásos algoritmusa, mennyire tiszta és éles képet produkált, és amit igazán a HD és Full HD felbontású tartalmak felskálázásánál értékeltünk. Szinte valódi 4K képet varázsolt egy-egy ilyen videóból. A natív 4K tartalmak szinte hibátlanul jelentek a kijelzőn. Ismételten az „Ad Astra” című filmet említenénk meg, ahol a holdjárós jelenetnél részletgazdagon és kontrasztosan jelent meg a napsütötte Hold felszín a világűrrel a háttérben. Talán a mozgásmegjelenítésbe tudnánk belekötni egy kicsit, a gyors mozgású jelenetek reprodukálásakor, de ezen a „Pure Cinema Mode” beállítással tudtunk segíteni.

A legjobb képbeállítást az Élénk (Vivid) HDR esetén a Szín (Colour) és az Élesség (Sharpness) csökkentésével, a Fényerő (Brightness) növelésével és a „Light Sensor”, valamint a Zajcsökkentés (Noise Reduction) kikapcsolásával kaptuk, a „Pure Cinema Mode” alkalmazása mellett. A Philips 55OLED805 támogatja az összes HDR képformátumot, így a HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision. A Dolby Vision nem kapta meg az idén bevezetett „IQ” fejlesztést, ami a megjelenített HDR tartalom képét, a helyiség fényviszonyaihoz igazítja. A szintén az idei modellekben debütált „FILMMAKER” képmódot – ami hivatalosan a rendezői elképzelés szerinti mozifilmszerű képbeállítást takarja – elvileg megkapták a Philips televíziók, ezt azonban „Movie” képmód alatt találjuk.

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a „FILMMAKER” módot először a Panasonic és az LG alkalmazhatja Európában, a megállapodás szerint. Ez persze csak felvetés. Sajnos a HDMI 2.1-es csatlakozó szabványból csak az ALLM-et (Auto Low Latency Mode – automatikus alacsony késleltetési mód) támogatott, ami kevésnek tűnik, ahhoz, hogy megszólítson olyanokat is, akik esetleg játszanának is a tévén. Ebből a szempontból értékeltük volna, ha legalább a VRR (Variable Refresh Rate – változtatható képfrissítés) implementálásra kerül.

Az input lag (bemeneti késleltetés) amúgy elég nagy, több mint 33ms, ami igen messze van a manapság elvárható 10ms körüli értéktől. Ettől eltekintve az 55OLED805 egy remek képminőséget kínáló, kifejezetten házimozizásra szánt 4K HDR televízió, ami mellesleg a DCI-P3 színtér közel 99%-át lefedi…

Hangzás

A hangkeltésért egy 2.1 csatornás, kijelző alá rejtett hangszórópár felel, plusz a hátlapra szerelt mélynyomó. Ezek 2 x 10W, a mély 30W teljesítmény leadására képes. Összességében tiszta és dinamikus hangzást biztosít, a basszus kellően erős, így a Dolby és DTS többcsatornás hangformátumok egész határozottan szólaltak meg, a dialógusok tisztán érthetőek voltak. Nyilván nem mérhetjük össze egy dedikált hangrendszer teljesítményével, de meglepően jól muzsikált a Philips megoldása.

Ajánlás

A Philips az 55OLED805-tel sokakat meglepett, kiváló képmegjelenítésével, nagy teljesítményű hangzásával és remek kezelhetőségével. Szinte minden szempontból egy rendkívül jól összerakott készüléket mutatott be a Philips, ami valódi alternatívát jelenthet más gyártók hasonló minőségű és tudású termékével szemben. Ha valaki kifejezetten csak film és sorozat nézésére tervez egy ízlésesen minimalista megjelenésű, Ambilight hangulatvilágítást is kínáló, könnyen kezelhető 4K HDR televíziót, annak bátran merjük ajánlani a Philips 55OLED805-öt. Nem véletlenül nyerte el az EISA 2020-2021 Best Buy OLED TV díját.

(Denon Dániel)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]