Philips 55OLED807 – KÖZÉPKATEGÓRIÁS ÉLLOVAS

A Philips továbbra is a globális televíziós iparág egyik legerősebb, legmeghatározóbb szereplőjének számít az értékesített darabszám és a bevétel tekintetében is.

A kiváló eredmények elérésében kiemelkedő szerep jut az OLED televízióknak, amelyekből ma már komplett sereget épített ki a vállalat. A kínálatukban megtalálható az abszolút prémium- és belépő modellek mellett egy arany középutat képviselő termék is. Ez a Philips OLED807, amelynek 55 inches, tehát 139 hüvelykes képátlóval bíró változatát vizsgáltuk meg működés közben szerkesztőségünkben.

Képminőség

A képminőség terén nem késztet semmiféle kompromisszum megkötésére a termék, hiszen kiváló komponensekre épül. Megkapta az LG Display továbbfejlesztett OLED EX paneljét, amely a korábbi típusoknál nagyobb fényerő elérését teszi lehetővé. A színpontosságért, a mozgásvezérlésért pedig az a 6. generációs, mesterséges intelligenciával felvértezett, saját fejlesztésű P5 képfeldolgozó processzora felel, ami tartalmaz jó néhány képjavító, képmódosító eljárást.

A panel 3840 x 2160 képpontos, azaz 4K-s, ami kifogástalan részletességet szavatol, és nem is csak akkor ha sikerül ilyen típusú forrásanyaghoz hozzájutni. Ugyanis a chip rendelkezik egy felskálázási eljárással, amely egy hatalmas adatbázis és a mesterséges intelligencia segítségével képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására. Tehát az algoritmus megnézi, hogy mi hiányzik, és azt a saját, több milliónyi eltárolt képi mintájának felhasználásával képes kiegészíteni. Ezáltal a Full HD és a HD anyagok esetében is ki lehet használni a nagy felbontásban rejlő lehetőségeket.

A modell természetesen szavatolja a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok kezelését, és még a legfejlettebbnek számító Dolby Vision, valamint HDR10+ Adaptive szabványokkal is boldogul. Itt jön képbe az említett OLED EX panel, amely a méréseink szerint 1250 nites maximális fényerőt produkál. Ennek köszönhetően pedig a HDR tartalmak visszaadása sokkal-sokkal látványosabb annál, mint amit általában az OLED televízióktól megszokhattunk.

Ha már az OLED-nél tartottunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy az alkalmazott képalkotási eljárásnak hála az egyes pixelekben akár maximálisan meg is lehet szüntetni a fényt, ami által elérhetővé válik a 0 nites, tökéletes fekete, illetve ebből fakadóan a végtelen natív kontraszt megteremtése. Szintén a 10 bites, 1,07 milliárd árnyalat megjelenítését szavatoló OLED panelnek köszönhető az is, hogy a tónusok minden fátyolosságtól mentesen ragyognak.

A P5 processzor pedig kiválóan végzi a dolgát, hiszen a színhelyesség kimagaslóan jó, és a koloriméterrel elvégzett tesztelés során arra a megállapításra jutottunk, hogy a modell akár professzionális videós, fotós vagy grafikai munka során is bevethető ennek köszönhetően. A várakozásoknak megfelelően a betekintési szög hibátlan, azaz még teljesen kiszorított pozícióból sem érzékelhető az árnyalatok fakulása, vagy legenyhébb fokú torzulása sem. A homogenitásra sem lehet panasz, hiszen a zavaró felhősödés jelenséggel egyáltalán nem találkoztunk a hosszas tesztelési procedúra során.

A Philips televíziók mindig is híresek voltak a remek mozgásmegjelenítésükről, és e téren e televízió is gyakorlatilag hibátlanul teljesít. Semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, tehát után húzásba, szaggatásba nem futottunk bele, és az objektumok körül sem jelent meg vibráló aura. A mai elvárásoknak megfelelően a kijelző input lagja kifejezetten alacsony, csupán 10,4 millisecundum a méréseink alapján.

Emellett másodpercenként akár 120 képkocka megjelenítését is szavatolja, és támogatja a beérkező képi jelek függvényében dinamikusan változó képfrissítési frekvencia (AMD FreeSync) eljárás használatát. Mindez pedig azt jelenti, hogy a legmagasabb szintű játékos igények kielégítésére is képes, és akár a legmodernebb játékkonzolok mellett is bevethető.

Hang

A modell a megszokottnál lényegesen komolyabb, 70 wattos, 2.1 csatornás integrált hangrendszerrel bír. A hátoldalra szerelt nagy teljesítményű mélysugárzónak hála a basszus hangokkal sem bánik szűkmarkúan, eltérően a legtöbb mai televíziótól. Ennek köszönhetően a megszólalás kifejezetten dinamikus, organikus, mozi szerű. E téren bizony a legtöbb vetélytársánál lényegesen jobban teljesít. A hangerő is megfelelő és zavaró hanghibákat, tehát például statikus zörejeket, zúgást vagy búgást sem tapasztaltunk. A tisztasága megfelelő, bár az igen finom részleteket azért hajlamos elkenni, viszont a sztereó hangtér megteremtése során nem remekel.

Természetesen az előzetesen programozott hangprofilokat ezúttal sem spórolták ki a mérnökök, mint ahogy az equalizert sem, amelynek a révén mindenki a saját ízléséhez szabhatja az arányokat, a hangképet. A készülék egyik érdekessége a beépített kalibrációs funkció, amelynek használatával a szoba egy kívánt pontjába koncentrálható a lehető legjobb minőségű megszólalás. Ehhez nem kell mást tenni, mint odavinni a távirányítót, és az azon elhelyezett mikrofont használva az elektronika automatikusan elvégzi a beállítások és paraméterek módosítását.

Ambilight

A televíziót ellátták a Philips exkluzív Ambilight nevű technológiájával is, amely a hátlapon elhelyezett rengeteg LED dióda segítségével varázsol igen látványos fénygömböt a képernyő köré. Az Ambilight rendkívül látványos, főleg ha bekapcsoljuk, hogy az éppen futó képi tartalom függvényében változzon a glória egyes részeinek színe valós időben. Ez tényleg nagyon figyelemfelkeltő, és persze az is beállítható, hogy a készülék csak egy színben világítson állandó fényerővel vagy pulzálva. Így akár a televízió egyfajta különleges lámpaként, fényforrásként is bevethető a lakásban.

Okosabb nem is lehetne

Mint a Philips minden más OLED televíziója, ez a készülék is a Google smart platformot használja. Ez az Android TV nevű megoldás, amely magyar nyelven is kommunikál, és a tapasztalataink szerint kellően felhasználóbarát. A régebbi verzióknál bizony rengeteg komoly problémát tapasztaltunk, hiszen előfordult fagyás, akadás, összeomlás. Ám mostanra az ilyen jellegű gondokat sikerült orvosolni, ugyanis mi már semmi ilyen jellegű hibával nem találkoztunk.

Az Android TV számos extrát kínál, ilyen például a képernyőtükrözés, vagy a hangalapú keresés, illetve a látványos grafikus kezelőfelület. Emellett természetesen a rendszer szerves részét képezik a különféle közvetlenül elérhető internetes alkalmazások, amelyek közül, több, mint 5000 darab áll rendelkezésre. A kínálat hatalmas, és a mennyiség mellett a minőségre lehet panasz, hiszen a manapság rendkívül népszerűnek számító, hagyományos televíziózást szépen lassan nyugdíjba küldő tartalomszolgáltató applikációk sem hiányoznak.

Dizájn és értékelés

A Philips 55OLED807 egy kifejezetten letisztult, minimalista külsejű készülék, amelyen érződik, hogy a tervezők egy olyan modellt szerettek volna letenni az asztalra, amely bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető. Ennek köszönhetően a termék elegáns, visszafogott dizájnnal bír, köszönhetően többek között a finom megmunkálású, dizájnos talpnak, amely lehetővé teszi a képernyő forgatását is.

A termék természetesen akár a falra is felakasztható, és csatlakozók terén is megfelel a mai kor által támasztott követelményeknek. Mindent mérlegre téve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez a televízió senkinek sem okozhat csalódást. Gyakorlatilag nincs gyenge pontja, és így mindenkinek jó szívvel tudjuk ajánlani, aki egy remek, nem hivalkodó, de nagy tudású televíziót keres.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]