PHILIPS 65OLED935 – KÉP ÉS HANG HARMÓNIÁJA

A Philips idén a 65OLED935 OLED televíziójával hozta az EISA 2020-2021 legjobb házimozi tévéjének járó díját. Kimagasló kép-és hangminősége mellett néhány igen ígéretes fejlesztést kapott a készülék, melyeket az alábbiakban ismertetünk.

Ismételten meg kell jegyezzük, hogy a Philips tévéket gyártó TP Vision igen komolyan veszi a fejlesztést készülékeinél, aminek újabb ékes – és díjazott – bizonyítéka a 65OLED935-ös modell, melyet ezúttal is a Bowers & Wilkins hangsugárzójával vérteztek fel, hogy a kitűnő képhez megfelelő hangrendszer is társuljon. A legnagyobb újdonságot értelemszerűen a negyedik generációs „P5 Perfect Picture Engine AI+” képfeldolgozó processzor jelenti.

Megjelenés

Nyilván a formatervezés valamint az esztétikai végeredmény megítélése, teljesen szubjektív kérdés, mindenesetre nekünk nagyon tetszik a Philips jelenlegi design iránya, ami szintén mintha a 65OLED935-ben forrott volna ki a maga teljességében. A szinte keretnélküli, vékony kijelzőhöz remekül passzol a T-alakú talpazatot adó, paralelepipedon – olyan hat lap által határolt térbeli geometriai alakzat, amelynek minden oldallapja paralelogramma – formájú Bowers & Wilkins hangrendszer, mely ezüst és szürke színvilágával, hideg és nemes megjelenést kölcsönös az egész készüléknek. Az összképbe még a szögletes kialakítású, Muirhead ( egy nagy múltú skót bőrmanufaktúra. – szerk. ) bőrborítású és megvilágított gombokkal ellátott távirányító is tökéletesen illeszkedik.

Felépítés

A kijelző felső egyharmadánál – köszönhetően az OLED panel szerkezetének – rendkívül vékony, míg a hátlap maradék kétharmada az elektronikát, a csatlakozókat és a Philips tévék sajátos, „Ambilight” 4 oldalas LED sorból álló hangulatvilágítást tartalmazza, így ez a rész jóval „vastagabb”. A külön egységet képező Bowers & Wilkins hangrendszer masszív és stabil állvánnyal rögzíthető a készülékhez, mely a hangsugárzó kábelét is elrejti. A hangrendszer felső része, ami a Dolby Atmos megszólaltatásához szükséges felfelé sugárzó hangszórókat fedi, ízléses alumíniumborítást kapott, míg a hangrendszer többi oldalát a hang kiváló áteresztésére tervezett, „akusztikusan átlátszó”, gyapjúval kevert Kvadrat (dán textilgyár) hangszórószövet takarja.

Lévén Bowers & Wilkins hangkeltőről van szó, nem hiányozhat a márka védjegyének számító, középen kiemelkedő magashangszóró sem. A kifinomult design és a prémium anyaghasználat tehát kézzelfogható. A hátlapon található 4 darab HDMI 2.0, 1 USB 2.0, 1 USB 3.0, Ethernet LAN RJ45, Digitális Optikai Audio-kimenet, Általános Interfész Plusz (CI+), 3.5mm jack fejhallgató-kimenet, valamint műholdas csatlakozó (Satellite). A vezeték nélküli kapcsolatok közül adott a kétsávos, 2×2 Wi-Fi 802.11ac és a Bluetooth 4.2-es változata. Mindegyik HDMI aljzaton támogatott az Audio visszirányú csatorna (ARC – Audio Return Channel).

Felszereltség

A HDMI 2.1-es szabvány funkciói közül, csak az ALLM (Auto Low Latency Mode) – magyarul: automatikus alacsony késleltetés idejű mód alkalmazható, ami azonnal bekapcsol, ha a televíziónkra játék konzolt vagy PC-t csatlakoztatunk, mindezt a gyors jelfeldolgozás, ezáltal a jobb játékélmény érdekében. Műsorfolyamot rögzíthetünk az egyik USB aljzatra kötött külső háttértárolóra, de ilyenkor nem lehetséges másik forrás nézése. Az Android 9.0 Pie okosrendszer zökkenőmentes működéséért egy négymagos ARM Cortex-A53 processzor felel, 3GB RAM memória és 16GB tárhely társaságában.

A manapság már alapnak számító előretelepített alkalmazásokon túl, úgymint a Netflix, Amazon Prime, YouTube számtalan alkalmazás közül válogathatunk igényünk szerint. A vezérléshez adott a hangutasítás, a Google Assistant és az Amazon Alexa is támogatott, de ezek csak angolul értenek. A rendszer használata során fagyásba, akadozásba nem futottunk bele, az utasításokat kellő gyorsasággal hajtotta végre a készülék. Az egész jól áttekinthető Android felületen hozzáadhatunk, illetve törölhetünk csatornákat, alkalmazásokat és számunkra megfelelően rendezhetjük is őket, mondjuk kategóriák szerint.

Szemben sok más konkurens gyártóval, a Philips nem támogatja az AirPlay 2 multiroom rendszert, helyette viszont rendelkezésre áll a pontosan ugyanezt a szerepet betöltő DTS Play-Fi, amely egy Wi-Fi alapú, több helyiséget vezeték nélküli hanggal ellátó rendszer, – nem találtam frappánsabb kifejezést a multi-room-ra – mely támogatja a különböző márkák kompatibilis hangsugárzóit. A telefonunkra, táblagépünkre telepített Play-Fi alkalmazás segítségével küldhetünk zenét mind a televíziónk, mind a többi csatlakoztatott vezeték nélküli hangsugárzóra, amellett, hogy értelemszerűen a tévénk hangját tudjuk kiterjeszteni a kompatibilis hangsugárzókkal.

Képminőség, újdonságok

A korábban már tesztelt, 55OLED805-ben található „P5 Perfect Picture Engine AI” képfeldolgozó processzorhoz képest, a 65OLED935 vezérlője csak egy „+” index jelölést kapott a mesterséges intelligenciát AI (Artificial Intelligence) takaró rövidítés mögé, azonban a „P5 Perfect Picture Engine AI+” négy figyelemre méltó fejlesztést takar a képminőség javítása szempontjából. 1; Továbbfejlesztett AI alapú képélesítés (improved AI-based sharpness), 2; továbbfejlesztett Perfect Natural Reality funkció, 3; új színsávosodást kiküszöbölő megoldás (anti-banding), 4; új beégés elleni védelem (anti-burn-in).

A P5 processzor különböző mértékű képélesítést tud végrehajtani az adott kép különböző pontjain, így például a sok részletet tartalmazó részeknél, a sűrű mintázatú textúrák megjelenítésénél, intenzívebb élesítést alkalmaz. A „Perfect Natural Reality” a Philips P5 processzor SDR-HDR átalakító funkciója, ami a hagyományos dinamikatartományú képet javítja fel kvázi nagy dinamikatartományúvá, – azáltal, hogy a fényes részeket, a színeket jobban kihangsúlyozza, – javítja az élességet és a kontrasztot, kiemelve a részleteket valósághűbb fényvisszaverődést nyújt, például havas tájaknál. Tartalomtól függően látható az eredmény, de közel sem olyan látványos, mint egy valódi HDR kép esetén.

Az „AI Smart Bit Enhancement 2.0” felel a színsávosodás csökkentéséért, megszüntetéséért amit, ha nem is tökéletesen, de igen jó hatékonysággal végez. Ezen funkcióhoz a „Noise Reduction” (zajszűrés) és az „MPEG Artifact Reduction” beállítások értékeit kell állítanunk. Annyi „mellékhatása” van ennek a funkciónak, hogy a sötét részletek elveszhetnek, főleg HDR tartalmaknál. Végezetül a legígéretesebb fejlesztés a gyártótól, az „Advanced Logo Detection” beégés elleni védelem. Ez gyakorlatilag 32 400 zónában pásztázza a kijelzőt és minden statikus elemet érzékel (pl. tévé csatornák logói, játékok felületi elemei). Ahol ilyen álló részt érzékel a rendszer, azon a kis részen leveszi a fényerőt, anélkül, hogy ez a kép többi részét befolyásolná. A Philips saját mérései alapján mind ez 95%-os hatékonysággal működik.

Tapasztalataink

A Philips 65OLED935 az LG idei csodatévéjének számító CX-es sorozat paneljét kapta meg, ami egy 4K ULTRA HD felbontású, 120Hz-es, 10 bites OLED panel. A Philips/TP Vision mérnökei igyekeztek a lehető legnagyobb fényerőt elérni a kijelzőn, ami hivatalosan 1000 nitet jelent, a mi tapasztalataink némileg szerényebbek voltak, 10%-os ablakban 820cd/m2, ami így is kimagaslóan jó érték, tekintettel az OLED panel jelenlegi korlátaira. A készülék támogatja az összes ma elérhető HDR formátumot. A képüzemmód beállítási lehetőségek igen szélesek, amik tartalmaznak egy „professzionális ISF nappali és éjszakai módot is.

A moziszerű filmnézéshez a „TrueCinema” képmód áll rendelkezésre, míg a „Movies” alkalmaz némi interpolációt a simább mozgás megjelenítése érdekében. Gyors mozgású tartalmakhoz a “Perfect Clear Motion” beállítás lehet az ideális. Némiképp rejtve ugyan, de rendelkezésre áll az idei év talán legérdekesebb beállítása is a Filmmaker Mode – szintén egy moziszerű képi beállítás – amit az Általános beállítások menün keresztül, a “HDMI Auto movie mode” aktiválásával tudunk elérni. Amikor a tévé jelet kap HDMI-n keresztül, azonnal átvált erre a képmódra. Tesztelésünk során mind SDR, mind HDR tartalmaknál igen jól teljesített az OLED935. A megtekintett filmek és sorozat epizódoknál kontrasztos, a finom árnyalatokat és részleteket is élethűen megjelenítő képeket kaptunk.

A mozgásmegjelenítésnél csak akkor futottunk problémába, amikor USB pendrive-ról kínáltuk meg egy rendkívül gyorsmozgású, magas bitrátájú 4K/60fps demó anyaggal. Ilyenkor a kijelző sarkainál szúrtunk ki némi akadozást, de más anyagoknál ilyen nem fordult elő. A Philips OLED935 talán legnagyobb gyengepontja a bemeneti késleltetés (input lag) az, ami nem igazán teszi alkalmassá a készüléket gyors mozgású játékokhoz. „Movies” képmód esetén több mint 70ms fölötti értéket kaptunk, míg „Game”, azaz játék képmód esetén ez 36ms körül volt, ami más gyártók 10ms körüli értékéhez képest igen magas. Ezen remélhetőleg a Philips mérnökei a jövőben javítanak.

Hangminőség

Talán a legnagyobb durranás, az új képjavító megoldások mellett, a már fentebb említett Bowers & Wilkins soundbar, ami pazarul muzsikált! A 3.1.2 csatornás konfigurációból álló hangrendszer 70 W összteljesítményt kínál. Megszólalása tiszta, ugyanakkor erőteljes volt nemcsak filmek esetén, hanem veszteségmentes zenei állományok lejátszása során is. Igen, ez a tévé soundbar még zenehallgatáshoz is kellemes volt. Persze igazi képességét, a Dolby Atmos hangsáv megszólaltatásakor mutatta meg, a helyiséget kitöltő virtuális tárhangzás megteremtésével. A Dolby mélyhangkiemelés és hangerő kiegyenlítés is hatásosnak bizonyult, ahogy rendkívül hasznosnak találtuk a tiszta párbeszéd funkciót is.

Ajánlás

A Philips 65OLED935 remek SDR és HDR mozi élményt kínál a filmek, sorozatok szerelmeseinek, számtalan képbeállítási lehetőséget felsorakoztatva és megpakolva a gyártó legújabb képjavító megoldásaival, amihez a Bowers & Wilkins soundbar biztosítja a kiváló hangzást, mindezt igényes kivitelezésben prezentálva. Az EISA díjat nyert Philips OLED935 55” és 48” méretben is elérhető, tekintettel a különböző igényekre.

(Denon Dániel)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]