Philips 65OLED936 – CSÚCSMINŐSÉG PHILIPS MÓDRA

Néhány évvel ezelőtt bukkantak fel a hangprojektorral egybeépített televíziók első példányai, amelyek hamar megjelentek szinte minden nagy gyártó kínálatában.

Idővel a lelkesedés alábbhagyott, de azért még mindig vannak cégek, amelyek kitartanak a koncepció mellett. Közéjük tartozik a Philips is, hiszen a vállalat 2021-es modelljei közé is beemelt két ilyen darabot. Ezek egyike a Philips 65OLED936, amely egyébként a gyártó egyik idei csúcskészüléke és amelynek egy példánya eljutott a Sztereó – Sound & Vision magazin főhadiszállására is.

Elképesztő dizájn

Már az első pillantásra látszik, hogy nem egy hétköznapi televízióról van szó. A már említett hangprojektort ugyanis nem csak ráeszkábálták a képernyő aljára, hanem egybeépítették egy fém talppal és a nyakkal, melyekhez színvilágában is igazodik. Ez a megoldás pedig különleges, egyedi megjelenést kölcsönöz a készüléknek. Tehát a tévé már külsejével képes kiemelkedni a mostanra gigantikussá duzzadt termék óceánból. A talp a tapasztalataink szerint stabilan és fixen tartja a hatalmas képernyőt, amit nem sok televíziókészülék mondhat el magáról tartja, ám annak forgatására és döntésére nem nyílik lehetőség.

A kávák a mai divatnak megfelelően igen vékonyak és mivel egy síkban vannak a kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A csatlakozókínálat terén panaszra nem lehet okunk, a modellről nem hiányzik a legmodernebb HDMI 2.1 interfész sem, emellett található rajta HDMI 2.0, optikai digitális audio és LAN port is, valamint a fejhallgató kimenetet sem spórolták le. Itt kell megemlíteni, hogy a tv rendelkezik beépített Bluetooth adapterrel, valamint integrált WiFi-vel is, tehát lehetővé teszi a kompatibilis eszközök vezeték nélküli úton történő csatlakoztatását is.

Ambilight

Bár nem tartozik közvetlenül a dizájnhoz, de mivel alapvetően arra van hatással, hogy mit lát az ember a televízióból, ezért érdemes itt megemlíteni, hogy az OLED936 is megkapta a Philips exkluzív Ambilight technológiáját, annak is legfejlettebb négy oldalas változatát. Ez pedig a hátlapra szerelt töméntelen mennyiségű RGB LED segítségével képes fénygömböt varázsolni a készülék köré. Ráadásul a fénykibocsátó diódák képesek a színüket a képernyőn futó tartalom függvényében változtatni, aminek köszönhetően a fényglória tónusai is dinamikusan változnak. Mintegy kiszélesítik, megnövelik a képernyő méretét, ami látványos eredménnyel jár.

Nem először látunk Ambilight támogatású készüléket működés közben, de egyszerűen ez az élmény a századik alkalom után is letaglózó. Emellett beállítható, hogy egy színben világítson, vagy finoman pulzáljon, így a tv akár fényforrásként, hangulatvilágításként is használható, bár annak azért picit drága mulatság. De természetesen ez a szolgáltatás akár ki is kapcsolható, ha valakit éppen zavar valamilyen műsornál, vagy úgy érzi, hogy nincs rá szüksége.

Képminőség

A képminőségért egy LG OLED panel, valamint a Philips mérnökei által tervezett, tehát házon belül készülő 5. generációs P5 képfeldolgozó processzor felel. Ez utóbbi feladata a pontos szín- és mozgásvisszaadás, ugyanakkor a chip vezérli a különféle képmódosító eljárásokat is. A két komponens pedig a tapasztalataink szerint fantasztikus munkát végez együtt. A méréseink azt mutatták, hogy a színtér lefedettség elérte az iparági standardnak számító sRGB 150 százalékát, ami elképesztően jó eredmény.

Ráadásul a színhűségre sem lehet panasz, a Coloriméterrel végzett vizsgálataink szerint a megfelelő beállítások mellett az előre meghatározott szabványhoz képest az eltérés olyan minimális, hogy az emberi szemmel nem is vehető észre. Az OLED technológiából fakadóan a készülék képes a hibátlan, 0 nit fényerejű mélyfekete és ezáltal a végtelen natív kontrasztarány megteremtésére. Szintén a képalkotási eljárásnak köszönhető, hogy a tónusok belülről ragyognak, a halvány fátyolosodásnak a nyomát sem lelni.

Kijelző

A modell kijelzője 3840×2160 képpontos, azaz 4K-s. Ennek megfelelően pedig a részletességre nem lehet panasz, a ferde és görbe vonalak is borotvaélesek, mentesek az úgynevezett szőrösödéstől és a legfinomabb átmenetek perfekt visszaadása is biztosított. A már említett P5 processzor egyik legnagyobb fegyvere a felskálázás, ami képes az alacsonyabb felbontású, tehát Full HD vagy HD anyagok feljavítására egy hatalmas adatbázis és a mesterséges intelligencia révén. Ennek köszönhetően akkor is kihasználható a 4K panelben rejlő lehetőség, ha egyébként a forrásanyag nem ilyen jó minőségű.

A termék maximális képfrissítési rátája 120 Hz és támogatja a dinamikusan változó képfrissítési technológiát is, ami a játékosok, gamerek számára igen fontos lehet. Mint ahogy az is, hogy a bemeneti késleltetés a méréseink alapján csupán 12,1 msec, ami – bár elmarad a legjobb gamer monitorok által produkált teljesítménytől -, azért még mindig kiváló eredményt produkál. Tehát egy szó, mint száz, a Philips 65OLED936 játékra is alkalmas, akár a legújabb Xbox vagy PlayStation játékkonzolok mellett is kiválóan megállja a helyét. A mozgásmegjelenítés során hibákba egyáltalán nem futottunk bele.

Tehát az objektumok megkettőződésétől, szellemképesedéstől, után húzástól, után lövéstől nem kell tartani. Alacsony bitrátájú online streaming videók, illetve a szolgáltatók által biztosított média boxból érkező rossz minőségű tv adások esetén előfordulhat enyhe szaggatás, akadás. Ám ezen a Philips interpolációs technológiájának bevetésével lehet segíteni, hiszen aktív állapotában a processzor kiszámol virtuális képkockákat, amiket beilleszti a valódiak közé, aminek köszönhetően az agyunk folyamatosabbnak érzékeli a képernyőn látott mozgást.

Hang

A termék szerves részét képező hangprojektort a brit audio specialista Bowers & Wilkins készíti, és ez hallató is már az első pillanatban. A soundbar a full range hangszórók mellett tartalmaz egy nagyfrekvenciás hangsugárzót, illetve függőlegesen állított hangsugárzókat is. A basszusokkal nem bánik szűkmarkúan, ezek stabil alapot teremtenek a hangzásnak, ami kellően éles, telt és gazdag. A hangerő kellően nagy, hanghibákat nem tapasztalni, a készülék megkímél minket a zúgástól, búgástól, recsegéstől és a készülékház rezonanciából fakadó egyéb anomáliáitól. Nagyon jól teljesít.

A sztereó hangtér képzése meglepően jó, e téren egyértelműen kiemelkedik a legtöbb konkurens termék közül. Az előzetesen programozott hangprofilok sem hiányoznak, illetve természetesen itt az equalizer is, ami ugyancsak a felhasználó rendelkezésére áll, hogy a saját ízléséhez igazítsa a hangszíneket. A legtöbb televíziónál sokszor azt érezzük, hogy bizony a jobb hangzás érdekében szükség lenne egy külső hangrendszerre, ám a Philips OLED936 ez alól az a kivétel, amely talán erősíti a szabályt.

Kezelés

A tv a Google által fejlesztett okostévé rendszerre épül, tud magyarul, a grafikus kezelőfelülete viszont kicsit elnagyolt, néhol átláthatatlan. Emiatt azt érezzük, hogy a kezelés lehetne egy kissé felhasználóbarátabb. Viszont az is tény, hogy a sebességgel és a stabilitással nincs gond, ellentétben a korábbi verzióknál tapasztaltakkal.

A platformon kiemelt szerep jut a különféle internetes alkalmazásoknak. A kínálat több, mint 5000 applikációból áll, tehát jó eséllyel mindenki talál olyat, amely elnyerheti tetszését. Természetesen nem hiányoznak a manapság igen népszerű tartalomszolgáltató szoftverek sem, így elérhető a Netflix, a YouTube, az HBO Go, a Spotify vagy a Deezer által kínált videótartalmak, filmek, sorozatok és zeneszámok is.

Értékelő

A Philips 65OLED936 egy igazi, hamisítatlan csúcstelevízió, amely szinte minden téren kimagaslóan teljesít. A hangminőség a soundbarnak köszönhetően félelmetesen jó, így a termék akár elmélyült zenehallgatásra is alkalmas tud lenni. A látványvilág pedig szintén elsőrangú. Hibák nincsenek, a színek gyönyörűek, a mozgásmegjelenítés pazar és a felbontásra sem lehet panasz.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]