Philips OLED 806 RTF5 – Középkategóriás OLED a tesztlaborban

Az már korábban kiderült, hogy a Philips 2021-ben is több új OLED szériával lép színre. A vállalat továbbra sem lassít a tempón. A modellek már a boltokba kerültek nálunk is és a szerkesztőségünk is kapott tesztpéldányokat.

Az OLED 806 nevű készüléket a Philips jóvoltából elsők között tesztelhettük a világban, amely az idei OLED tévé kínálatban tudása és az ára alapján is a középszintet képviseli.

Mitől középkategóriás?

Nézzük rögtön, hogy az OLED 806, miben is marad el a prémium szintű rokonaitól! A panel ugyanaz, a képfeldolgozó chip szintén, a négy oldalas Ambilight sem hiányzik, viszont ebbe a televízióba azoktól eltérően nem soundbar, hanem a hagyományos, rejtett hangszórókat használó integrált audio rendszer került.

Kezdjük a hangzással

A fentiekből persze nem következik automatikusan, hogy be kellene érnünk a legtöbb tévénél megszokott, alapszintű megszólalással. Szó sincs erről, ugyanis a készülék egy 30 wattos, három membrános mélysugárzót is kapott, amelynek köszönhetően a basszus hangok is az átlagosnál erőteljesebben, gazdagabban szólnak.

Ebből fakadóan a dinamikáról sem kell lemondanunk, de tény, hogy a hangminőség nem éri el azt a szintet, amit a jóval drágább hangprojektoros modellek produkálnak. Egyrészt a sztereó hangtér nem annyira nyílt, nem érzékelhető olyan markánsan, és a tisztasággal is akadnak kisebb problémák, mivel a finom részleteket a készülék hajlamos néha összemosni és a hangzás sem annyira organikus, élettel teli, mint a hangprojektoros modellek esetében.

A televízióból természetesen nem hiányoznak az előzetesen programozott hangbeállítások és az equalizer sem. Támogatja a Bluetooth és Play-Fi adatátviteli protokollok használatát, aminek köszönhetően vezeték nélkül is csatlakoztathatók hozzá hangeszközök. Sőt ez utóbbi (Play-Fi) révén egy nagyobb, kompatibilis rendszerbe is integrálható. A tesztelés során ezek a szolgáltatások kifogástalanul működtek, a kapcsolat mindvégig stabil maradt, a párosítás pedig pofonegyszerű és villámgyors volt.

Képminőség

E téren kifejezetten szigorúak voltak az elvárásaink a cég korábbi OLED televízióinak ismeretében, és a Philips OLED 806 ezúttal sem okozott csalódást. A Philips elektronikája, a szokásnak megfelelően az LG Display kijelzőjére és a saját fejlesztésű, ötödik generációs P5 képfeldolgozó processzorra épül, a két komponens pedig ezúttal is tökéletesen kiegészítette egymást.

Ennek köszönhetően a televízió képi világa lenyűgözően jó. A képalkotási technológiából fakadóan elméletileg mód nyílik a hibátlan, 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt elérésére, és a műszeres méréseink arról tanúskodtak, hogy mindez a valóságban is működik.

A készülék biztosítja a HDR anyagok megjelenítését és mivel a maximális fényerő elég magas (körülbelül 900 nit), ezért a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok visszaadása kellően látványos. A megfelelő beállítások mellett a tónusok kifejezetten természetesek, naturálisak és az OLED-nek hála tisztán, markánsan ragyognak. A koloriméterrel végzett vizsgálatok alapján a színpontosság nagyon jó, a színtér lefedettség pedig eléri a 143% sRGB értéket, ami kiemelkedő értéknek minősül.

A fény eloszlása homogén képi tartalmak esetén is remek, de erre számítani is lehetett. Ennek köszönhetően az úgynevezett clouding (felhősödés) jelenségtől nem kellett tartanunk. A betekintési szög tökéletes, azaz még nagyon kiszorított pozícióból sem érződik a tónusok fakulása, illetve a zavaró invertálódás. A 806-os modell 4K, azaz 3840×2160 pixel megjelenítését biztosítja.

A már említett képfeldolgozó processzor tartalmaz egy felskálázási eljárást is, amely az alacsonyabb felbontású, Full HD és HD anyagoknál képes a felbontás feljavítására. Ehhez a processzor mesterséges intelligencia technológiát használ, amely így képes kipótolni a hiányzó képpontokat. Ennek köszönhetően tehát a 4K-ban rejlő erő akkor is kihasználható, ha a forrás minősége, felbontása nem olyan jó.

Mozgásmegjelenítés

Ezen a téren a Philips televíziók hagyományosan igen jól teljesítenek. Ez a jó sorozat az OLED 806 tévé esetében sem szakad meg, semmiféle anomáliát nem tapasztaltunk. Ebből fakadóan nem volt szükség az interpolációs technológia aktiválására, ami a processzor által valós időben kiszámolt képkockákat pakol a valódiak közé a mozgás folyamatos érzékelésének érdekében.

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz és a készülék támogatja a dinamikusan változó képfrissítési funkció használatát, azaz a készülék játékra is kifejezetten alkalmas lehet. Már csak azért is, mert bemeneti késleltetés csupán 14,5 msec, ami remek értéknek minősül.

Ambilight

A televízió megkapta a Philips Ambilight nevű extra szolgáltatását, ami mind a mai napig egyedülállóvá teszi a vállalat televízióit. Ez a technológia a hátlapra épített apró színes LED-ek százainak köszönhetően képes egy fényglóriát varázsolni a készülék köré. Ráadásul a diódák képesek valós időben, a tartalomtól függően változtatni a színüket, ezért az említett fényglória dinamikusan változik.

Mindez pedig elképesztően látványos, főleg, ha sötét szobában nézzük. Természetesen beállítható az is, hogy egy színben világítson, így akár hangulatvilágításként is használható, illetve, amennyiben úgy alakul, akkor ez a funkció értelemszerűen ki is kapcsolható.

Kezelés

A Philips OLED 806 a Google fejlesztői által megalkotott Android TV operációs rendszerre épül. Ez magyar nyelven is kommunikál, a grafikus kezelőfelület külsejét pedig meghatározzák a nagy méretű, színes ikonok. Elrontani nem lehet semmit és minden könnyen meglelhető. A tapasztalataink szerint a platform kellően sebes, a kiadott parancsokra gyorsan reagál, valamint itt kell megjegyezni azt is, hogy stabilitási problémák egyszer sem léptek fel.

A távirányító igényes kialakítású fémből készült, formatervezett periféria, amelyről a háttérvilágítást sem spórolták le. A távvezérlő kiváltható billentyűzettel, egérrel vagy egy ingyenesen letölthető applikációnak hála, okostelefonnal és Tablettel is.

A smart platform organikus részét képezik a különféle internetes alkalmazások, hiszen több ezer app közül válogathat a néző. Ezek között megtalálhatók az Android okostelefonokról ismert legnépszerűbb szoftverek is. A gyakorlati próba során semmilyen futtatási problémával nem találkoztunk, a tartalomszolgáltató appoknál pedig a kép- és hangminőség is kiváló volt.

Végül a külső

Korábban mindig ezzel kezdtük az értékelést, most kivételesen ez került a végére. A televízió külsejével nem okozott különösebb meglepetést, hiszen az alkalmazott formai elemek többségével már a korábbi Philips készülékeknél találkozhattunk. A megjelenést alapvetően meghatározó, nagyméretű éjfekete kijelző rendkívül vékony kávái kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A készülékház igen keskeny, de ez egy OLED tv készülék esetében nem okoz már meglepetést.

A képernyő két aprócska fém talpon nyugszik, amelyek stabilan tartanak, viszont a képernyő forgatását, döntését nem teszik lehetővé. A ki- és bemenetek terén panaszra nem lehet ok, a fontos csatlakozókat ugyanis nem spórolták le a termékről. Tehát található rajta HDMI 2.1 épp úgy, mint LAN, USB, vagy optikai digitális audio port például. Ennek köszönhetően az asztali médialejátszók, PC-k, konzolok, illetve házimozi vagy sztereó szettek egyszerűen és könnyedén csatlakoztathatók.

Vélemény

A Philips OLED 806 kapcsán egy remek televíziót ismerhettünk meg, aminél nem beszélhetünk gyengeségekről, hibákról. A kezelés és a hangzás is rendben van, a visszafogott minimalista dizájn nagyon tetszett és az Ambilight is nagyot dob a termék megjelenésén használat közben. A kép minősége terén pedig a Philips OLED 806 fantasztikusan teljesít. A színek gyönyörűek, a mozgásmegjelenítés hibátlan, a HDR anyagok visszaadása is remek. Egyszerűen nem lehet mibe belekötni, ez egy kiváló készülék.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]