Philips Performance The One – Jól árazott Ambilight TV

A Philips 2019-ben azzal a céllal indította útjára a Performance családot, hogy a kedvezőbb árú, középkategóriás modellek között is elérhetővé tegyék a vállalat exkluzív technológiáit. Köztük elsősorban az Ambilight névre hallgató eljárást, amely mind a mai napig megkülönbözteti a gyártó készülékeit a riválisoktól.

A tavalyi eredményekkel a cég elégedett volt, amit jól mutat, hogy tavaly egy újabb készülékkel bővítették a családot, a The One fantázianevű, 8505 típusszámú modell kapcsán.

Figyelemfelkeltő külső

A televízió külsejével is szerették volna jelezni, hogy itt nem egy átlagos, hétköznapi LCD televízióról van szó. A készülék ugyanis az ezüstös fényezésű káváknak, és az ehhez színben passzoló, formatervezett talpnak köszönhetően szinte vonzza a tekintetet. A keret természetesen a mai trendeknek megfelelően rendkívül vékony, a nyakkal egybeépített talp pedig stabilan tartja a képernyőt, úgy hogy annak forgatását is lehetővé teszi. A figyelemfelkeltő külsejű termék természetesen a falra is egyszerűen felakasztható egy szabványos VESA konzol segítségével.

A ki- és bemenetekkel nem spóroltak a mérnökök, ennek köszönhetőn minden olyan port megtalálható a Philips Performance The One típusú televízión, amelyre ma szükség lehet. Ennek köszönhetően egy házimozi szett, soundbar, számítógép vagy akár egy nextgen játékkonzol egyszerű csatlakoztatása is megoldott. A termék rendelkezik integrált WiFi-vel, valamint biztosítja a Bluetooth technológia használatát is. Ennek révén pedig vezeték nélküli úton is csatlakoztatható hozzá külső audio eszköz, tehát például a kompatibilis fej- vagy fülhallgató, illetve hangszóró is.

Android alapokon

A Philips már több, mint fél évtizede letette a voksát a Google-féle Android TV okostévé platform mellett. Így aztán nem meglepő módon a Performance The One televízióba is e rendszer legfrissebb verziója került. A sebességére és stabilitására ma már nem lehet panasz. A grafikus kezelőfelület viszont egy kicsit átláthatatlan a túlságosan nagy méretű ikonok, és sok reklám miatt. De azt is muszáj megemlíteni, hogy magyar nyelven is kommunikál, és azért a használatába viszonylag rövid idő alatt bele lehet jönni.

A smart platform szerves részét képezik a közvetlenül elérhető webes applikációk. Több, mint 5000 darabból áll a letölthető és telepíthető szoftverek kínálata, és ez az amiben az Android TV rendszer a rivális megoldások fölé nő. Köztük megtalálhatóak a manapság megkerülhetetlennek számító, igen népszerű tartalomszolgáltató appok, tehát a Netflix, a YouTube vagy az Amazon Prime például. Akad jó pár csodás grafikájú játék is a szokásos androidos alkalmazások mellett, ám a viszonylag gyenge hardver miatt ezek futtatása nem problémamentes.

Ambilight

Már korábban említettük, hogy a készülék megkapta a Philips exkluzív Ambilight technológiáját. Ez a hátlap három oldalára szerelt színes LED-ek segítségével egy nagyon látványos fényglóriát varázsol a képernyő köré. Ráadásul a mérnökök azt is megoldották, hogy a fények színe automatikusan változzon az aktuális képi tartalom függvényében. Ennek köszönhetően tehát egy dinamikus fénygömb jön létre, amely ráadásul a kontrasztra is igen jó hatást gyakorol.

Az említett aprócska LED-ek egyébként kizárólag fényforrásként is használhatóak, tehát akár hangulatvilágítást biztosító lámpaként is bevethetőek bármely otthonban. Az Ambilight egy remek szolgáltatás, amely kifogástalanul működik e termék esetében is, és egyértelműen hozzáadott értéket jelent. Egy olyan funkció, amely képes arra, hogy kiemelje a Philips Performance The One televíziót a gigantikus termékválasztékból.

Alap hangrendszer

A Philips korábban bemutatott már olyan televíziókat, amelyek igen fejlett, nagy teljesítményű, remek hangzást biztosító integrált hangrendszerrel láttak el. Tehát a vállalat birtokában van a szükséges tudásnak, viszont ez esetben egy alapszintű megoldás mellett tették le a voksukat. Minden bizonnyal költségtakarékossági okok állnak tehát a mögött, hogy miért két darab 10 wattos rejtett hangsugárzó került a készülékházba.

Hanghibák egyáltalán nem jelentkeztek, tehát búgástól, zúgástól, valamint a vibrációból fakadó zörejektől is megkímélt. Viszont tény, hogy a basszusokkal szűkmarkúan bánik, emiatt pedig a dinamika hiányzik, és a sztereó hangtér megteremtése is problémákba ütközik. A termékből természetesen nem hiányoznak a különféle típusú tartalmakhoz optimalizált, előzetesen programozott hangmódok sem. Amennyiben valakinek ezek közül egyik sem nyeri el a tetszését, akkor még mindig a rendelkezésére áll az equalizer, hogy módosítson az arányokon.

Képminőség

A márka csúcsmodelljeitől eltérően ebbe a televízióba nem OLED, hanem egy LED háttérvilágítású LCD kijelző került, amely a cég saját fejlesztésű képfeldolgozó chipjével dolgozik együtt. Az alkalmazott képalkotási metódusból fakadóan a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt visszaadásár nem nyílik lehetőség.

A műszereinkkel végzett mérések során ~4700:1 valós kontrasztarányt tudtunk kipréselni belőle, ami viszont teljesen jó értéknek számít, pláne a középkategóriában. Amennyiben egyébként valaki nem elégedett a kontrasztossággal, akkor a Dinamikus Kontraszt nevű képmódosító funkció aktiválásával növelheti a sötét és világos részek közötti különbséget, viszont ez a finomabb átmenetek eltűnésével jár együtt.

A koloriméterrel végzett vizsgálatok során arra az eredményre jutottunk, hogy ideális beállítások mellett a színpontosság megfelelő, de nem extrém módon kiemelkedő. Emiatt aztán grafikai munkára nem ez a készülék a legalkalmasabb megoldás. A színtérlefedettség viszont remek, és a kritikus képi tartalmak visszaadása is problémamentes. A maximális képrfissítési ráta 60 Hz, és hiányoznak a manapság a prémium szinten hódító gamer funkciók. Ebből fakadóan játékra is van ennél jobb termék az igen alacsony 13,9 ms input lag ellenére.

A mozgásmegjelenítés egyébként teljesen rendben van, semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele. Azaz akadozást, szaggatást, elmosodóttságot nem tapasztaltunk, és a mozgó objektumok körül sem jelent meg remegő aura. Sok mai tévénél még mindig komoly problémát okoz az utánhúzás effekt, de ilyesmitől itt nem kell tartani. Rossz minőségű, jellemzően médiaboxból érkező digitális tévéadások, illetve alacsony bitrátájú forrásra épülő online streaming esetén enyhe zajosodás olykor jelentkezhet, azonban ezen hatékonyan lehet segíteni a Zajcsökkentés szolgáltatás bekapcsolásával.

A modell 4K (3840 x 2160) felbontású, és akkor is ki lehet használni a nagy részletességben rejlő lehetőségeket, ha nem ilyen minőségű a képi jel, ami a képernyőre érkezik. A modell megkapta a Philips egyedi felskálázás technológiáját, amely hatalmas, több millió mintát tartalmazó adatbázis, illetve egy trükkös algoritmus segítéségével képes kiegészíteni a valódi képpontokat mesterségesekkel. A készülék biztosítja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését. A maximális fényereje 600 nit, ami elég ahhoz, hogy a HDR effekt látványos legyen. Viszont tény, hogy e téren a gyártó nagyobb fényerejű, magasabb kategóriás modelljei azért valamivel jobban teljesítenek.

Értékelés – Vélemény

A Philips a Performance The One (8505) televízió személyében egy remek középkategóriás televízióval állt elő. Az Andrioid TV rendszerre épülő kezelés remek, felhasználóbarát, és az elérhető alkalmazások köre is megfelelő. Az integrált hangrendszer hozza a kötelezőt, de tény, hogy nem ez a televízió legerősebb oldala. A kép minőség terén viszont nagyon jól teljesít! A képi világ megfelelő beállítások mellett egészen remek, és hibákat egyáltalán nem tapasztalni. A megjelenés, kiegészítve a fantasztikus Ambilight technológiával, pedig egészen elsőrangú.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]