PHILIPS THE ONE – NEM CSAK A NEVÉBEN

LED LCD televízióban is tud még újat mutatni a Philips. De mit tud a The One fantázianevű Philips televízió? Megnéztük, kipróbáltuk és leteszteltük ezt a szokatlan nevű készüléket.

A Philips 2022-ben is óriási figyelmet fordít a hagyományosabb LED LCD televíziókra, hiszen a cég idén is több vadonatúj ilyen készülékkel lépett színre. Ezek között megtalálható egy különlegesebb modell, a The One fantázianevű tv, amelynek kiemelt szerepet szán a gyártó. Azt kívánják ezzel demonstrálni, hogy a vállalat a hagyományosabb kijelzőtechnológiára épülő, némileg kedvezőbb árú termékek szegmensében is képes versenyképes készülékeket az asztalra tenni.

A Philips PUS8807 típusjelzésű televízió modern külsővel bír, hiszen a mai divatnak megfelelően a kávái elképesztően vékonyak és egy síkban vannak magával a kijelzővel. Ennek köszönhetően a néző csak egy hatalmas egybefüggő, töretlen felületet lát, amelyhez ki- és bekapcsolt állapotban egyaránt nagyon jól passzol az ezüstös színű, szokatlan alakú talp. Az viszont tény, hogy a készülékház vastagsága lényegesen nagyobb, mint amit a gyártó OLED televízióinál manapság megszokhattunk, mondhatnánk kissé robusztusabbnak tűnik azoknál.

Már akadnak olyan televíziók, amelyeknél a tunereket, illetve a ki- és bemeneteket egy külső csatlakozóra építik, azonban a The One esetében maradtak a tradicionális úton, így tehát ezek a hátlapra kerültek. A csatlakozókínálatra nem lehet semmi panasz, minden manapság használatos fontos, népszerű port megtalálható a készüléken, még a legmodernebbnek számító HDMI 2.1 csatolót sem hagyták le róla.

Emellett a televízió rendelkezik integrált Bluetooth adapterrel és WiFi-vel, tehát a vezeték nélküli adatátviteli technológiák használatát is biztosítja. Azt érdemes megemlíteni, hogy az elvárásoknak megfelelően nem kötelező talpra állítani, hiszen egy szabványos VESA konzol segítségével egyszerűen fellógatható a falra, vagy bármilyen masszív függőleges felületre is akár.

Android TV

A helyi hálózatra, illetve az internetre csatlakoztatás lehetősége pedig igen lényeges tulajdonság. A termék ugyanis az Android TV platformnak köszönhetően kiemelkedően sok, közel hatezer webes app telepítését teszi lehetővé különféle témakörökben. Ezeken keresztül pedig döbbenetes mennyiségű híroldal, edzésterv, recept, videó, film, sorozatepizód, kép vagy zeneszám érhető el igen egyszerűen.

A manapság népszerű, sokak által a hagyományos televíziózás alternatívájaként használt olyan applikációk, mint a Disney+, HBO MAX, Amazon Prime Videó, Filmbox, Netflix vagy YouTube sem hiányoznak. Ezen szoftverek megkeresése, installálása és futtatása pofonegyszerű, a nagy ikonoknak és a magyar nyelvű támogatásnak köszönhetően azoknak sem okozhat problémát, akik egyébként idegenül mozognak a technológiai berendezések világában vagy még nem volt dolguk ilyen rendszerrel.

Az Android TV korábbi verzióival korábban akadtak igen komoly problémák, mi is találkoztunk régebben olyan Philips televízióval, amely lefagyott, összeomlott, de ez a modell ilyen hibákat szerencsére nem produkált. A stabilitással tehát végre már nincs gond és a sebességre sem lehet panasz, hiszen kellően gyorsan reagál a készülék a vezérlőeszközökkel kiadott parancsokra. A távirányító kifejezetten ízléses darab, és azok a funkciógombok sem hiányoznak róla, amelyek segítségével minden fontos szolgáltatás közvetlenül elérhető.

A távirányító kiváltható az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, sőt egy ingyenesen letölthető app révén mobil eszközzel is. Ha már e készülékek kerültek szóba, akkor meg kell említeni, hogy a televízió a Miracast technológia révén a kompatibilis telefonok, tabletek képének vezeték nélküli úton történő tükrözésére is képes.

Ambilight

Az extrák sorának ezzel még nincs vége, hiszen a Philips The One megkapta a gyártó egyedülálló, és elképesztően sikeres technológiáját, az Ambilightot. Az Ambilight maga a csoda, mert ez az eljárás varázslatos fényaurát hoz létre a képernyő körül, látszólag a semmiből. Ez persze nem így van, hiszen a glória a hátlapra szerelt három sornyi RGB LED-ből születik meg. Beállítható, hogy a fénygömb egyes részeinek a színe az aktuális tartalom függvényében valós időben változzon, ami tényleg mágikusan fest, főleg sötétben.

Emellett az Ambilight lámpaként is használható, hiszen arra is képes, hogy egy meghatározott árnyalatban világítson, akár úgy is, hogy a kijelző egyébként ki van kapcsolva. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez egy olyan plusz szolgáltatás, ami óriási hozzáadott értéket jelent, és alkalmas arra, hogy kiemelje a Philips The One televíziót a mai, gigantikus méretű termékóceánból.

Hang

Az idei kínálatban is megtalálhatóak olyan Philips televíziók, amelyek a megszokottnál lényegesen komolyabb hangrendszerrel bírnak. A The One nem tartozik ezek közé, hiszen mindössze két darab, egyenként tíz wattos, rejtett hangszóró került bele. Tehát ez egyben azt is jelenti, hogy ezúttal a beépített mélysugárzó is kimaradt és így be kell érni egy 2.0 csatornás, 20 wattos, integrált hangrendszerrel.

Mindez pedig érződik a megszólaláson is, hiszen a készülék a basszusokat igen-igen visszafogottan adagolja. Emiatt gyakorlatilag alig érzékelhetőek a mélyek, és ebből fakadóan meglehetősen steril, természetellenes a megszólalás, hiányzik belőle az élet.Tragédiáról azért nincs szó, hiszen a hangerő kellően nagy és egyéb hibákba sem futottunk bele, tehát a termék megkímél bennünket a zörejektől, a zörgéstől, a búgástól. A beszédhangok visszaadása rendben van, viszont a sztereó hangtér megteremtése már sajnos nem az igazi.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy már egy középkategóriás soundbar vagy több komponensből álló szett is lényegesen jobb megszólalást produkál. Filmezésre, videózásra és játékra azért még így is alkalmas a televízió, de zenehallgatásra már nem igazán válik be, ehhez egyéb audio kiegészítőkre van szükség.

Képi világ

A Philips The One esetében a kép minősége két pilléren, a cég egyik csodafegyverének számító, ötödik generációs P5 képfeldolgozó processzoron, illetve egy Direct-LED háttérvilágítású LCD panelen nyugszik. A kijelző 10 bites, 1,07 milliárd árnyalat megjelenítését szavatolja és a méréseink szerint az sRGB színtér 137,6 százalékának a lefedésére képes. Azaz a színgazdagságra nem lehet panasz, mint ahogyan a színpontosságra sem.

Az ennek mérésére szolgáló műszerrel elvégzett vizsgálataink alapján ugyanis az átlagos delta E érték mindössze 0,8, ami azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenő szín gyakorlatilag megegyezik az iparági standardban előírttal. Az LCD technológiával nem lehetséges a tökéletes fekete megjelenítése, de amit látunk, megközelíti azt. A kontrasztosság jó és aki ezzel nem elégedett, az szoftveres rásegítéssel, azaz a dinamikus kontraszt funkció aktiválásával markánsabbá teheti a különbséget a világos és sötét tartalmak között.

Az itt is bevetett Direct-LED eljárás egyik előnye elvileg a háttérfény egyenletes eloszlása, és a vizsgálataink alapján e televízió esetében ez a valóságban is így van. Zavaró felhősödés-foltosodás nem érzékelhető és az egyes képszekciók fényereje közötti eltérés maximuma mindössze 5,5 százalék, ami kimagaslóan jó értéknek minősül.

A maximális képfrissítési ráta a várakozásoknak megfelelően 120 Hz és a dinamikusan változó frekvencia technológia, az AMD FreeSync, támogatása is megoldott. A bemeneti késleltetés kellemesen alacsony, mindössze 10,1 milliszekundum, és mindezek miatt azt mondhatjuk, hogy a termék játékra is kiválóan alkalmas.

A készülék magától értetődően képes a nagy dinamikatartományú anyagok visszaadására is, de mivel a fényerő nem kiemelkedően magas – 500 nit a méréseink szerint –, ezért bár érzékelhető, de nem kiemelkedően látványos a HDR hatás.

Bizonyítvány

A Philips ismét bemutatta, hogy felesleges leírni a hagyományosabb LED LCD technológiát, hiszen ebben a kategóriában is színre lehet még lépni remek televíziókkal. A The One ugyanis egy egészen korrekt készülék, remek kezeléssel, sok extrával, és pazar, nagy színpontosságú képi világgal.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]