Pro-Ject CD Box RS2 T – High-End CD lejátszás

Home Teszt Hangfalak, erősítők, hifi berendezések. Pro-Ject CD Box RS2 T – High-End CD lejátszás

A Box-design elve szerint egy-egy termék csak meghatározott funkciókat lát el, így ki-ki igényei szerint építheti fel hangrendszerét, semmi feleslegeset nem kell megvásárolnia. Ez a megközelítés érhető tetten a CD-Box RS2-T esetében is.

 

Tökéletes lejátszás a cél

 

A CD Redbook szabványnak tökéletesen megfelelő lejátszást kevés CD-játszó teljesíti, továbbá, a biztos adatkiolvasást csak nagyon precíz mechanika tudja biztosítani. Az olcsó CD-játszók a hibás olvasást az adatok interpolálásával korrigálják, ami gyengébb minőségű hangot eredményez. A CD-Box RS2 T mindezeket a problémákat kezeli és mivel nem kívánták drágítani a terméket – csak a tökéletes lejátszást tűzve ki célul – nem építettek be D/A átalakítót. Az eszköz három féle digitális kimenettel rendelkezik, amiken keresztül meglévő, jó minőségű DAC egységünkhöz csatlakoztathatjuk.

 

Megjelenés

 

A CD-Box RS2-T külső megjelenésében a Pro-Ject Reference Line többi készülékét követi, elegáns és ugyanakkor puritán. Méreteiben is illeszkedik az RS Line tagjaihoz. Az alumínium doboz elég masszív és kellően védi a beépített lejátszó mechanikát. Az egyszerű külső harmonizál a Pro-Ject filozófiájával. A lejátszó kézzel nyitható, felültöltős kialakítású, mellőzve ezzel a felesleges, a lejátszás minőségét zavaró elektromechanikus nyitó szerkezetet. A behelyezett CD lemezt egy alumínium-alloy ötvözetből készült, jól kiegyensúlyozott, mágneses, rezgéscsillapító korong stabilan rögzíti a mechanikához, így biztosítva a CD korongnak sima, rezgésmentes futást. Az előlapon vannak a kezelőszervek, és egy 3,5 coll-os LCD kijelző, amin az idők, a számok és a cd-text (ha van) nyomon követhető. A kezelőszervek csak a legfontosabb funkciók működtetését teszik lehetővé, de a mellékelt távirányítóval az összes szokásos CD lejátszó funkció kapcsolható. A digitális kimenetek, és a tápáram csatlakozó a hátlapon kapott helyet.

 

Mechanikai tulajdonságok

 

A készülék szíve a Stream Unlimited CD mechanika a CD-Pro 8 és a Blue Tiger CD-84 szervo-rendszer, aminek köszönhetően a CD-Box RS2-T tökéletesen valósítja meg a Redbook szerinti CD lejátszást. A CD-Pro 8 teste egy darab alumínium tömbből precíziós eljárással van kimarva. A szervo-rendszer közvetlenül erre az alumínium testre van szerelve. A teljes egység egy szabadalmaztatott anti-vibrációs rendszerrel van felfüggesztve, ami lehetővé teszi, hogy a külső rezgések csak szabályozott módon jussanak a készülék belsejébe. A CD mechanika stabil és jól rögzített, a külső hatások nem befolyásolják.

A rezgéscsillapítók egy nagyon merev szénszálas vázon vannak, ami szilárdan kapcsolódik a CD Box RS2 T házához. Ez a konstrukció kiváló merevséget biztosít, és ugyanakkor a teljes rezgés-spektrumban jó csillapítást ad. A szervo rendszer többi elemére is jellemző a kiváló anyag felhasználás. A szervorendszer – lejátszás szempontjából kritikus – csúszkái, és fogaskerekei krómozott acél ötvözetből készültek, ami időtálló meghibásodás mentes működést garantál. A felfüggesztési rendszer merev szénszálas lemezből, szénszálas csövekből, rugókból, szilikon csapokból és csavarokból áll. A felfüggesztés, a fedél és a lemezjátszó tányér 100% -os valódi szénszálból készült.

 

Kimenetek

 

A lejátszó alapvetően kétféle kimenettel rendelkezik. A professzionális felhasználók számára az AES3 (AES/EBU) protokollnak megfelelően a szimmetrikus XLR csatlakozó (110 ?-os árnyékolt, csavart érpárral 100 m távolságig). A konzumer elektronikai eszközök számára az S/PDIF kétféle változata. RCA csatlakozón keresztül koaxiális kábelen és TOSLINK csatlakozón keresztül optikai szálon. A hátlapon ezeken kívül található még egy HDMI kimenet is, ami kizárólag a Pro-Ject Pre Box RS2 T-hez való. Ez a kimenet az IS2 buszon keresztül létesít kapcsolatot, és MasterClock órajelet is továbbít a DAC részére, ezzel biztosítva a tökéletes együttműködést a két eszköz között, amivel a legjobb hangminőség érhető el.

 

Hang

 

A teszteléshez az iFi xDSD PRO átalakítót használtam. A teszteléshez egy másik jónevű japán gyártó CD lejátszóját is hallgattam, az RS2 T-vel összevetve. Mindkét CD lejátszót az optikai kimeneten keresztül kapcsoltam a D/A átalakítóhoz. A meghallgatások alatt rendre összehasonlítottam a két CD játszó hangját. A másik CD lejátszó mechanikai felépítése, a kereskedelemben kapható, jobb minőségű CD lejátszó szintjének felel meg.

 

Ebben a kategóriában értelmetlen arról beszélni, mennyi mély vagy magas van a hangban. Természetes elvárás, hogy minden frekvencia tökéletes egyensúlyban legyen. Az összes tesztanyagra elmondható, hogy Pro-Ject CD-Box RS2-T-t hallgatva a hang sokkal kontúrosabb volt. Az egyes hangszerek konkrétabban, jobban meghatározva szóltak. A tér mélyebb és rétegezettebb volt. A CD-Box RS2-T hangja tiszta, transzparens és torzításmentes, felhangokban gazdag. A másik CD lejátszó hangja az CD-Box RS2-T után hallgatva olyannak tűnt, mintha egy fényképet füst színű üvegen keresztül néznénk.