PRO-JECT DEBUT PRO – A JÓK KÖZÖTT LEGJOBB

A Pro-Ject 30 éves jubileumát Debut PRO szíjhajtású lemezjátszó kiadásával ünnepelte. Az új lemezjátszó több kiváló tulajdonsággal is rendelkezik és az 1000 USD alatti árával veszélyezteti a Rega Planar 3 piaci pozícióját.

A közép kategóriába tartozó Debut széria első lemezjátszója 1998-ban került piacra. Azóta ennek különböző változatait ismerhettük meg. A Debut vonal legutolsó tagja a 2020-ban kibocsátott Debut Carbon Evo. A Debut Pro a Debut sorozat alapjaira épül, habár számos ponton újratervezték az elérhető jobb hangminőség érdekében. A módosítások egy része már korábban megjelent a magasabb kategóriába sorolható, más Project készülékekben.

Áttekintés, felépítés

A csomagolás a Pro-Ject-től megszokott gondosságú. A lemezjátszót félig összeszerelt állapotában kapjuk meg, így viszonylag gyorsan üzembe lehet helyezni. A meghajtószíj és a lemeztányér felhelyezése gyorsan elvégezhető. Ami több figyelmet igényel, az az ellensúly felhelyezése és a tűnyomóerő beállítása.

A Debut Pro lemezjátszó kivitelben követi a Pro-Ject hagyományokat. Megjelenése egyszerű és letisztult. A váz (lemezjátszó test) ennél a modellnél kizárólag matt fekete színű, a fém részek nikkelezettek. Csak a legszükségesebb kezelőszerveket találjuk rajta. Semmi automatika, Phono előerősítővel, vagy Phono előfokkal ellátott erősítővel használható. Az alumínium alkatrészei CNC marással készültek és nikkel bevonatot kaptak, ami egységesen jó megjelenést és tartósan jó minőséget biztosít. Az öregedő műanyag alkatrészek elhagyása garantálja a hangminőség állandóságát.

Alaplap / váz

Az alaplap MDF-ből készült, amibe bele vannak marva az egyes alkotó elemek – motor, futómű, hangkar – helyei. A váz aljára 3 db állítható, rezgéscsillapított fémláb került, ezek a korábbi Debut lemezjátszóknál is megtalálhatók voltak. Beállításukkal pontosan vízszintbe tudjuk állítani a lemezjátszót.

Motor

A futómű motorja egy elektronikus fordulatszám szabályozású szinkron motor, ami új felfüggesztést kapott, hogy minél kevesebb zaj jusson a hangszedőre. A tengelye egy két-átmérőjű lépcsőstengely. A magasabban lévő kisebb átmérőjű tengelyre kell helyezni a szilikon lapszíjat, ami a 33 ⅓ és a 45 ford./perc sebességekhez kell. A percenkénti 33 ⅓ és a 45 fordulatok átváltása egy háromállású kapcsolóval lehetséges, a középső állás a kikapcsolt állapot. A 78-as ford./perc eléréséhez a másik, a hengeres keresztmetszetű szíjat kell a tengely nagyobb (alsó) átmérőjű részére felhelyezni.

Tányér és tengely

A fekete színt kapott lemeztányér alumíniumból készült. Átmérője 300 mm. Tömege szemben a korábbi Debut lemezjátszók 1,7 kg-os lemeztányér tömegével, valamivel könnyebb, 1,5 kg, ami teljesen megfelel a HIFI lemezjátszóval szemben állított követelményeinek. A pereme alsó részébe TPE (Thermoplast elastomer) rezgéscsillapító gyűrűt helyeztek. A lemezjátszók esetében minden külső rezgés csillapítása nagyon fontos és mivel antimágneses, jól használható MC hangszedőkhöz is. A tengelye rozsdamentes acélból készült és rendkívül precíz illesztéssel egy bronz perselyben fut.

Hangkar

Az elektronikus sebességszabályozás, a viszonylagosan nagy lemeztányér tömeg és a fent említett futómű együttesen, kiegyenlített sima futást eredményez, aminek kis nyávogás és csekély magashang ingadozás az eredménye. Ennek kiküszöbölésére a Debut Pro a Debut sorozat lemezjátszói közül elsőként kapott egy darabból álló, karbon-alumínium kompozitból készített hangkart. A két anyag kombinációja merev és könnyű szerkezetet eredményezett, ami jó rezgéscsillapító és árnyékolást nyújt a benne futó elektromos vezető részére.

A függőleges nyomkövetési szög (VTA) és a tű oldalirányú dőlésének szöge (azimuth) – elsőként a Debut szériában – állítható. A hangkart egy 94 gramm tömegű ellensúllyal lehet kiegyensúlyozni, ami szintén kapott rezgéscsillapító elemet. A közepén TPE csillapítás van, amibe egy műanyag menetes betétet helyeztek. Ez teszi lehetővé az ellensúly és ezzel együtt a helyes tűnyomóerő beállítását. A hangkar-csapágy teljesen új tervezésű. Egy darab tömör alumíniumból lett kimarva, ami nikkel bevonatot kapott, így biztosítva az egyenletes, sima mozgást és jó nyomkövetést. A kar leengedését olaj csillapítású karlift segíti. A hangkar hossza 8,6”, túlnyúlása 218,5 mm, tömege 10,0 gramm

Pro-Ject / Ortofon Pick-IT PRO hangszedő

A hangkarra a Pick-IT Pro hangszedő gyárilag van szerelve és be is van állítva. A Pick-IT Pro hangszedőt az Ortofon gyártja a Pro-Ject igényeinek megfelelően. Alapja az Ortofon 2M hangszedője, de a Pro-Ject kívánsága szerint készült. Kapacitása alacsonyabb, kimeneti szintje kissé magasabb. Hangkaraktere viszont a hagyományos SPU hangszedők hangjára hasonlít. Jellemzői a gazdag basszus és a transzparens magasak. SPU hangszedőket használtak a műsorszóró állomások a 60-as években, ami egyet jelentett az “Ortofon” hanggal.

Meghallgatás

A teszteléshez használt hanglánc Pro-Ject Phono Box DS2 phono előerősítő, Alesis RA150 referencia végfok és Dynaudio BM6 hangdobozok. A rendszert bekapcsolva megállapítottam, hogy a Debut Pro futóművéről érkező zaj teljes hangerőnél sem hallható. Az átlagos szintű környezeti zajok sem jutnak el a hangszedőig, köszönhetően a kiváló csillapításnak.

Donald Fagen The Nightfly című többszörösen díjnyertes albuma 1982-ben készült (Warner Bros. Records Inc.) remek hangszerelésű dalokkal. Az első benyomás a sima és természetes hang. A mélyek kerekek, a magasak simák, a közepek jól definiáltak, az ének a helyén van. A tér elegendően széles, a hangszerek pozíciói jól meghatározhatók. Kristálytisztán lehet érteni a szekund súrlódásokkal teli vokál minden szólamát. A dinamika jó. Nem csak a lábdob és a basszus üt, a hangszereknek egyenként is megvan a belső dinamikája.

George Gershwin: Egy amerikai Párizsban a New Yorker Philharmoniker előadásában Leonard Berstein vezényletével CBS) A szimfonikus zenekar térben szélesen és mélyen helyezkedik el. A változatos zenei szövet rendkívül részletezett. A tér különböző pontjairól megszólaló színes zenekari effektek jól érvényesülnek. Az ütős hangszerek gyors tranziensei dinamikusak. A vonós szőnyegek tömörek vastagok.

Összesítés

A Pro-Ject Debut Pro jubileumi kiadású lemezjátszó tovább emelte, illetve meghaladta az előd Debut Carbon Evo színvonalát. Megjelenése, a fekete és nikkel elemek kombinációja eleganciát kölcsönöz az eszköznek. Az alkalmazott újítások és egyes elemek újratervezése javított a hangminőségen. A beépített TPE csillapítások csendesebb futóművet eredményeztek. A Pick-IT Pro hangszedő hangja meleg és teljesen kiegyenlített, dinamikus és kellően részletezett.

A hangszedőkar állítható és lehetővé teszi, hogy másik -akár MC – hangszedőt is használjunk, amit az alumínium lemeztányér is lehetővé tesz. A kimenet alacsony szintű, tehát phono előerősítőt kell használni hozzá. Aki jó minőségben és elérhető áron szeretne vinil lemezeket hallgatni, bátran válassza ezt a modellt. Kimondottan ajánljuk.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]