Pro-Ject T2 W – STREAMELD A VINYLT!

A Project cég T1 sorozatú lemezjátszóival a kis pénzzel rendelkező, de igényes zenehallgatásra éhes közönséget szólítja meg.

A T2 W lemezjátszó ennél továbblépett. A T1 sorozat szolgáltatásait egy továbbival bővítette phono vagy vonal kimenet, elektronikus fordulatszám váltás, és bluetooth hangtovábbítás és megjelent a hálózatra streamelt hanglemez lejátszás, ami által a multiroom rendszereken is megnyílik a fekete lemezek élvezete.

Megjelenés és felépítés

A Pro-Ject T2 W lemezjátszó a Pro-Ject hagyományokat követi, a megjelenést letisztult vonalak, szép felületek jellemzik. A forma a funkciót szolgálja minden felesleges sallang nélkül, nincs beépített automatika, minden a jó hangminőségért van. Háromféle színben készül: dió, fehér és fekete. A szerkesztőségünkbe került példány tükörfényes fekete színben pompázik. A lemezjátszó alaplapja (chassis) egy egyszerű 18 mm vastag MDF lap, ami egy darabból lett kimarva és nem tartalmaz műanyag részeket.

Az MDF lap sűrűségénél fogva kevésbé érzékeny a környezetből érkező nemkívánatos rezgésekre. Az alaplap három rezgéscsillapító gumi-műanyag kompozit lábon nyugszik, melyeknek alsó felülete filccel bevont. Mindez megakadályozza, hogy a környezet alacsony frekvenciás rezgései a lemezjátszó alaplapjára jussanak. Három lába ugyan stabil állást biztosít, de mivel sajnos nem állítható a magasságuk, ügyelni kell, hogy a lemezjátszót vízszintes felületre helyezzük.

A motornak a lemeztányér-csapágynak és a hangkar rögzítésének, valamint az egyéb elektronikai elemeknek a helye az MDF lapból precíz, CNC megmunkálással lett kimarva. Azon túl, hogy az üregek helyet biztosítanak a szerkezeti elemeknek, az állóhullámok kialakulását is gátolják. Akárcsak a T1 sorozatnál, itt is üveg lemeztányért alkalmaztak, ami 10 mm vastag és 1,7 kg tömegű és tökéletesen sík.

A viszonylag nagy tömegű lemeztányér és az elektromos fordulatszám-szabályozás együttesen valósítják meg, hogy a nyávogás és a periodikus hangmagasság ingadozás legmagasabb értéke, 33 ⅓ fordulatnál 0,19%, 45 ford./perc-nél csupán 0,17% legyen. Az üveg tányért a gyártó a „zero-rezonance” jelzővel illeti, ami hihető is. A lemeztányér egy jó minőségű fekete filc lemezalátétet kapott, ami eredményesen gátolja a lemezek statikus feltöltődését.

A T2 W hajtóműve egy elektronikus fordulatszám szabályozással ellátott, precíz váltóáramú motor. A fordulatszám átváltása a lemezjátszó-chassis bal oldalán elhelyezett háromállású kapcsolóval, elektronikusan úton lehetséges. A meghajtást egy szilikongumi lapszíj továbbítja a lemezjátszó altányérnak, aminek tengelye egyben a lemezjátszó-futómű siklócsapágyának tengelye is.

Maga a siklócsapágy az előbb említett tengelyből, edzett acélból készült, és egy bronz perselyből áll. Ez az összeállítás nagyon sima és zajtalan futást eredményez. A csapágy elemei ultrapontos, 0,001 mm-es tűréssel illeszkednek egymáshoz csakúgy, mint ahogy az a Pro-Ject korábbi lemezjátszóiban is megtalálható.

Az egyenes 9 col hosszú hangkar a hangszedő tartóval egy darabot alkot és alumíniumból készült. A hangkarra szerelték az ellensúlyt, ami egy rezgéscsillapító gumibetéten keresztül kapcsolódik hozzá, de a tűnyomóerő gyárilag nincs beállítva. A helyes tűnyomóerőt az ellensúly előre-hátra mozgatásával lehet beállítani. Az ellensúlyt egy hernyócsavar rögzíti, amit először a mellékelt imbuszkulccsal ki kell lazítani, majd a pontos beállítás után vissza kell rögzíteni.

Az ellensúly helyzetének pontos beállítása türelmet igényel, mivel simán mozgatható előre-hátra, bár ezt a súly rezgéscsillapító gumírozása némileg akadályozza. Talán célszerűbb lett volna egy menetes ellensúlyt alkalmazni, amit könnyebb beállítani. A hangkart olajcsillapítású lifttel engedhetjük le.

A lemezjátszó rugós anti-skatinggel van szerelve, ami egy kis forgatógombbal kb. egy 15 fokos tartományban állítható 1,5-2,5 értékek között. A gyárilag beállított 2-es érték pontosan a 20 mN tűnyomóerőhöz megfelelő. A pontos beállítás itt is nehéz, mert ha nem pontosan függőleges síkban tekintünk rá, nem esnek egybe a jelzések.

A T2 W-t egy Sumiko Rainier mozgómágneses hangszedővel szerelték fel és beépítettek egy phono előerősítőt is, ami vonalszintű kimenettel rendelkezik, így gond nélkül kapcsolható az erősítők vonalszintű bemenetére (AUX, CD, Tuner, Tape…). RIAA korrektor nem szükséges. A Sumiko sokat tud a hangszedő gyártásáról. A céget 1982-ben alapították, és a mai napig Japánban gyártja az összes hangszedőjét. A Rainier mozgó mágnes hangszedő a cég Oyster termékcsaládjának megfizethetőbb végén helyezkedik el.

Ezt a hangszedőt úgy tervezték, hogy merev felépítésével minimalizálja a nem kívánt belső rezonanciákat. Az elliptikus tűje jól segíti a nyomkövetést az ajánlott 20 mN tűnyomóerő mellett. Mint általában, most is kipróbálhatunk különböző tűnyomóerőket az ajánlott 18-22 mN határértékek között, hogy ízlésünknek megfelelő eredményt kapjunk. A Sumiko Rainier MM hangszedő jól átgondolt kialakítása miatt jól illeszkedik a hangszedőtartóba. Az 5mV-os kimeneti szintje meglehetősen általános, ezért nem okoz problémát a lemezjátszóba épített phono fokozatnak.

Csatlakozás a WIFI hálózathoz és webinterfészhez

Amint a lemezjátszó megkapja a tápfeszültséget csatlakozik a helyi WIFI hálózatra. Ennek kapcsolódási paraméterei a “Pro-Ject Control” applikáción keresztül kezelhetők. Az applikáció letölthető iOs-re illetve Androidra is. Bekapcsolás után a piros led fénye mutatja a Wifi modul indulását. A lemezjátszó röviddel ezután kapcsolódik a hálózatra. Ha a mobil applikációból kiolvassuk a kapcsolódás IP címét és azt bármilyen internet böngészőbe beírjuk, megnyílik a Pro-Ject Control felület, ami ugyanolyan, mint a mobilra telepíthető applikáció.

Ezeken a felületeken számos beállítást lehet tenni. Ha Ethernet kábelt használunk azonnal csatlakozik a hálózathoz, amit a visszajelző led zöld fénnyel jelez. Ha van a hálózathoz kapcsolódó streamer, a Pro-Ject Control App. ezt automatikusan megtalálja. A felületén csak ki kell választanunk, melyik eszközünkre streamelünk.

A streamer kezelő felületén megjelenik az éppen lejátszott szám címének helyén az “Audio Stream” felirat, jelezve, hogy kapcsolódik a két eszköz. Innentől a lemezjátszó képes a hálózaton zenét streamelni. A WIFI visszajelző led mellet található WiFi Control gomb rövid lenyomásával, a vezérlő alkalmazáson legutóbb kiválasztott eszközre kapcsolható a lemezjátszó anélkül, hogy az alkalmazásba be kelljen lépni.

A két másodpercen túli lenyomás ki- illetve bekapcsolja a WiFi modult. A T2 W az UPnP-t (Universal Plug and Play) használja a digitális audio folyamok átadására. Maga a stream, gyártótól függően MP3 vagy a veszteségmentes FLAC formátumú lehet. A FLAC 48 kHz/ 24 bit formátumú, míg az MP3 256 kbit/sec. Ez szintén az applikációban állítható be.

Meghallgatás

A teszthez használt eszközök: iFi ZEN Stream hálózati médialejátszó, Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra, Alesis RA150 referencia erősítő, Dynaudio BM6 monitorhangfalak. Mahler 2. “Feltámadás” szimfóniáját hallgattuk meg először 180 grammos Pro-Ject kiadásban. Tonálisan kiegyensúlyozott vastag erőteljes hangot hallunk. Kellemesen meleg és dinamikus a hangzás. Jól érvényesülnek az üstdob effektjei és a rézfúvósok erőteljes fortissimoi. A tér nyitott, a színpad kellően mély. A szólóénekesek hangja nyílt és természetes. A tér rétegezettsége jól érzékelhető.

A The Manhattan Transfer Vocalese lemezén világhírű jazz muzsikusok briliáns előadásában hallhatunk örökzöld jazz dalokat. A ritmusszekció ütősen dinamikusan szólal meg, a vokálok és szólóhangszerek kellő kiemelést kapnak, a többi hangszer jól, részletezetten szólal meg a térben kissé hátrébb. A hangra általánosan a kiegyensúlyozottság jellemző puha masszív basszussal, jól részletezett közepekkel. A magas tartomány sima, mentes a bántó csúcsoktól.

Összegzés

A Pro-Ject T2 W egyedülálló a maga kategóriájában. Olyan dolgot tud, amit a többi lemezjátszó nem, a WIFI hálózatra streamelni a vinil hangzást. Lehetővé teszi, hogy kedvenc lemezeinket több streamer együttes használatával akár multiroom alkalmazásban is hallgassuk. Igaz, hogy ebben az esetben az analóg jel már digitális hálózaton kerül továbbításra.

A T2 W minősége felülmúlja a T1 sorozat tagjait. A hangja kiváló. A felépítése a Pro-Ject lemezjátszóktól megszokott megoldásokat és minőséget hozza. Jó, hogy a phono előfok be van építve, megkönnyítve ezáltal az erősítőkhöz való csatlakozást. A streamelés lehetőségét nem csak otthon használhatjuk ki, hanem azokban az intézményekben is, ahol ugyanazt a műsort különböző helyiségekbe akarjuk eljuttatni.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]