REAL SMART TV 4K – MEGÉRKEZETT A REALME OKOSTÉVÉ

Új szereplő a magyar televíziós piacon Az eddig a telefonjairól és hordozható eszközeiről ismert Realme úgy határozott, hogy hazánkban is bevezeti televízióját, a szimplán csak Realme Smart TV 4K-nak nevezett terméket.

A Realme egyike az üstökösként semmiből feltörő kínai vállalatoknak, amely az elmúlt fél évtized alatt komoly tényezővé nőtte ki magát az okostelefonos szektorban. A cég vezetése már korábban is jelezte, hogy ezzel még nem elégedettek, itt nem fognak megállni, és a céljuk az, hogy a televíziós piacon is erős pozíciókat építsenek ki maguknak. Ezt az állítást tökéletesen alátámasztja, hogy a holding a közelmúltban már tévékkel is színre lépett, és ezek közül egy típus a hazai képviselet szerepét betöltő disztribútornak köszönhetően Már Magyarországon is elérhetővé vált.

Ez a Realme Smart TV 4K fantázianevű, RLMSMTV4K50 típusjelzésű berendezés, amelyet mi is szemügyre vehettünk közelről szerkesztőségünkben. Nagyon izgatottan vártuk a találkozást, hiszen mindig örömet okoz, ha egy új szereplő érkezik egy területre. Kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e esélye egy friss versenyzőnek a gyilkos versenyben, illetve hogy egyáltalán milyen készüléket képes lerakni az asztalra egy olyan cég, amely eddig inkább csak a telefonjaival vétette észre magát.

Hagyományos dizájn

Az várható volt, hogy a konszern a már megszokott stratégiát követi. Tehát nem ront ajtóstul a házba, nem radikálisan új termékekkel kezdi meg az ágazat ostromát, hanem a már bevált megoldásokra építve, jó ár/érték arányú modellekkel ágyazna meg a későbbi sikereknek. Ezek után nem lepett meg, hogy dizájn terén maradtak a Realme döntéshozói a konzervatív vonalaknál, hiszen a Smart TV 4K külseje meglehetősen átlagosnak nevezhető.

A kávák vékonyak, és egy síkban vannak a képernyővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlanok, ami azért jelzi, hogy itt egy modern készülékről van szó. A nagy kijelző két kis, oldalt elhelyezett, “V” alakú talpacskán nyugszik, amelyek stabilan tartják a megjelenítőt, azonban annak forgatását és döntését nem teszik lehetővé sajnos.

A képernyő egyébként a már megszokott módon a falra is felakasztható egyszerűen, ehhez mindössze egy szabványos, bárhol beszerezhető VESA konzolra van szükség. A ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, és ezek segítségével a várakozásoknak megfelelően számítógép, asztali médialejátszó, soundbar, házimozi szett, sztereó rendszer vagy játékkonzol is csatlakoztatható hozzá egyszerűen és gyorsan.

Látványvilág

A Realme Smart TV 4K hagyományos LED LCD technológiára épül, tehát nem kapta meg a fejlettebbnek számító QLED vagy OLED paneleket. Ez valamilyen szinten behatárolja a képességeit, de a tesztelés során arra jutottunk, hogy a mérnökök kihozták a legtöbbet a lehetőségekből. A VA technológiára épülő kijelzőnél a maximális natív kontrasztarány a vizsgálataink alapján 5510:1, ami remek értéknek minősül.

A kontrasztosság ráadásul szemre is megfelelő, és ha valaki még ezzel sem elégedett, akkor aktiválhatja a kontrasztjavítás opciót, amely szoftveresen növeli meg a különbséget a világos és sötét képrészletek között. Ennek következtében viszont számolni kell a nagyon finom átmenetek eltűnésével, szóval ezt a funkciók érdemes megfontoltan használni. Mi arra jutottunk, hogy animációs alkotásoknál vagy játékoknál válhat be igazán.

Megfelelő beállítások mellett a tónusok kifejezetten naturálisak, szépek. Az erre szolgáló koloriméter műszerrel végzett tesztelés során azt tapasztaltuk, hogy az iparági standardoktól csak minimális mértékben térnek el a tónusok. Még az olyan jellemzően problémás tartalmaknál sincs gond, mint az emberi arcbőr, homokos sivatagi táj vagy hullámzó vízfelszín. A betekintési szög terén közepesen teljesít, hiszen olyan 150 fok környékéről már világosan érzékelhető az árnyalatok enyhe fakulása, ám a látványt tönkre tevő invertálódástól nem kell tartani egyáltalán.

Modell Direct-LED háttérvilágítást kapott, azaz a fénykibocsátó diódákat rács alakzatban helyezték el a panel mögött. E megoldás drágább és többet is fogyaszt, mint amikor a keretbe építik ezeket, viszont cserébe a homogenitás lényegesen jobb. Az egyes képernyő szekciók fényereje közötti eltérés a vizsgálataink szerint valamivel kevesebb, mint 9 százalék (8,44 %), ami kiváló eredménynek számít. Ennél is fontosabb talán, hogy zavaró felhősödésbe, foltosodásba nem futottunk bele.

A termék szavatolja a nagy dinamikatartományú anyagok kezelését, azonban az is tény, hogy a maximális fényerő nem túl nagy (a méréseink szerint 375 nit), és emiatt az úgynevezett HDR hatás nem kifejezetten látványos. Bizony akadnak már olyan rivális televíziók a piacon, amelyek e téren jobb teljesítményt nyújtanak, igaz azok jellemzően lényegesen drágábbak.

A televízió 4K-s, azaz 3840 x 2160 panel megjelenítését szavatolja, ami megfelelő részletességet jelent. Viszont a felskálázás technológia hiányzik, azaz a képfeldolgozó chip nem képes mesterségesen feljavítani az alacsonyabb felbontású forrásanyagokat. A kijelző 60 Hz-es, azaz másodpercenként hatvan képkocka megjelenítését szavatolja, ami elmarad a jobb 120 Hz-es televízióktól. Emiatt játékra nem ez a legjobb készülék, annak ellenére, hogy a bemeneti késleltetés, azaz az úgynevezett input lag meglehetősen alacsony, csupán 11,5 ms.

Hang

A tévé két darab, a készülékházba rejtett, egyenként 12 wattos hangszóróval bír, és integrált mélysugárzóval sajnos nem rendelkezik. Ez a 2.0 csatornás rendszer pedig sajnos ebben a formában csodákra nem képes. Hanghibákat ugyan nem tapasztaltunk, és egy átlagos méretű lakásba a hangerő is kellően nagy. Viszont az is igaz, hogy a basszusokkal nagyon szűkmarkúan bánik, a dinamika hiányzik, a végeredmény pedig sajnos kicsit steril, természetellenes.

Az előzetesen, gyárilag programozott hangmódokat nem spórolták ki, amelyek a már megszokott módon a nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánják őket, amihez értelemszerűen nem kell ragaszkodni. Amennyiben valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, a hangszínszabályozó segítségével a saját ízléséhez szabhatja az arányokat.

Igen okos tévé

Mint ahogy azt a készülék neve is jelzi, ez a modell is az okostelevíziók táborát erősíti. A Realme egyelőre még biztosan nem gondolkozik saját platform kifejlesztésében, hiszen a Google által megalkotott Android TV rendszert licenszeli, így ez a készülék is erre épül. Ez a megoldás mostanra maximálisan kiforrott, hiszen stabilitással kapcsolatos problémákba egyáltalán nem futottunk bele, ugyanis fagyást, összeomlást nem tapasztaltunk.

A távirányító korrekt darab, amelyen keresztül a legtöbb fontos szolgáltatás szerencsére közvetlenül elérhető. Emellett a tv képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, és irányítható egy ingyenes applikáció révén telefonról vagy tabletről is. A magyar nyelven is kommunikáló menürendszer grafikus kezelőfelülete egy picit elnagyolt, kissé nehezen átlátható, de azért hamar meg lehet szokni.

Az Android TV egyik nagy előnye a konkurens megoldásokhoz képest a hatalmas alkalmazáskínálat. Nem túl meglepő módon e televízión is több, mint hatezer internetes applikáció futtatására ad módot. Ezeket számos kategóriába osztották, így jó eséllyel mindenki található köztük olyat, amely elnyeri a tetszését. Természetesen a manapság legnépszerűbbnek számító tartalomszolgáltató szoftvereket sem spórolták ki, és ezek között minden fontos darab, még az HBO Max és a Disney+ is megtalálható.

Megéri?

A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Realme Smart TV 4K távolról sem egy tökéletes televízió, de mindez az árán is meglátszik. A nálunk járt, 55 inches változat ugyanis 170 000 forintba kerül, a tudásához képest ez pedig remek összeg. A jelek szerint a Realme tehát egy életerős darabbal kezdi meg a magyarországi hódítást, de reméljük, hogy azért a jövőben nyitnak a felső kategória irányába is.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]