REGA APOLLO CD-lejátszó – Online exkluzív teszt!

A REGA újabb generációs modellje a sokak által kedvelt Apollo-R CD lejátszóra építkezik, annak legjobb megoldásait örökíti tovább, miközben az elmúlt évek fejlesztéseit sem téveszti szem elől.

A REGA főként az analóg lemezjátszókról ismert, ugyanakkor a társaság a digitális formátumokat sem hanyagolta el annak ellenére, hogy viszonylag későn csatlakozott be a céleszközök gyártásába. Az első Apollo CD lejátszó alig másfél évtizede került a piacra és rendkívül jó fogadtatásra talált. Sokan dicsérték az egyszerű felépítésű, ám nagyszerű műszaki megoldásokat felvonultató készüléket. A sikeres receptet csak éppen megbolondítva a társaság elkészítette a következő (Apollo-R CD) generációs lejátszót, amihez a mérnökök saját fejlesztésű szoftvert és olvasást monitorozó/ellenőrző rendszert is terveztek.

Tartalomhoz a forma

A REGA CD lejátszók többek között funkcionálisan egyszerű felépítésnek és intuitív kezelésnek köszönhetik sikerüket nem véletlen, hogy a gyártó ezen a vonalon indult tovább. Az új modell több tekintetben az elődre hajaz, azonban külső megjelenést a társaság legújabb termékvonalához igazították. Maradt a jellegzetes kijelző, még a gombok elhelyezése is hozzávetőleg ugyanaz, mint amit korábban megszokhattunk. A gyártó továbbra is felső betöltésű mechanizmust preferálja és szerencsére a jellegzetes formájú, már-már védjegynek számító fedéltől sem szabadultak meg. A készülékház ezúttal is alumíniumból készült, minden illesztés pontos, nincsenek nyekergő elemek vagy lötyögő gombok, minden apró részlet az árkategórián túlmutató minőséget sugároz. A lejátszást befolyásoló rezgések ellen szendvics szerkezetű alváz és kétszeresen csillapított lábak biztosítanak védelmet.

Hagyomány és megújulás

Ahogy említettem a REGA ezúttal is felső betöltésű mechanizmust alkalmaz, amely lényegesen precízebb és tartósabb megoldás, mint a gyakran problémás tálcás változatok. A többször bizonyított mechanikát ezúttal is saját fejlesztésű szoftver és szervo-rendszer szolgálja ki. A felhasználói felületet újfent átalakították kicsit, dedikált mikroprocesszor szavatolja a rendszer stabilitását és biztosítja a lejátszott lemez inicializálásának sebességét. A digitális-analóg átalakításért Wolfson WM8742 DAC lapka felel, míg az integrált áramkör hagyományosan a legújabb REGA DAC modellből érkezett. A készüléket dedikált tápegységekkel szerelték, processzor, optikai blokk és lézer-dióda erősítő is saját táppal rendelkezik, amely jótékony hatással van a rendszerszintű működésre. A kimeneti erősítő diszkrét elemekből épült, alacsony torzítással (THD 0,0025%) rendelkezik. A hátoldalon a korábbi modelltől örökölt (RCA, optikai és digitális) konnektorok sorakoznak.

Pörgessük fel a korongokat

A jól bevált SANYO olvasó három apró ?bilincs? segítségével rögzíti a lemezeket, nagyjából hét-nyolc másodpercre van szüksége ahhoz, hogy beolvassa a tartalmakat. Bár a csomagban található egy kis méretű távirányító, amivel teljes körű módon felügyelhető a berendezés, én elsősorban az előlapi gombokra hagyatkoztam. Elsőként Leonard Cohen Death of a Ladies’ Man (1977) című felvételét tartalmazó lemezt etettem meg a készülékkel, amelyet elsősorban azért kedvelek, mert sokkal gazdagabb hangszerelésű, mint Cohen többi munkája, majd ellenpontként az Everybody Knows című nóta következett, mintegy visszaidézve kicsit a múltat. Mindkét esetben gyönyörű előadást hallhattam, utóbbi dalban tökéletesen jött vissza az előadó jellegzetes orgánuma, míg a korábbi felvételen a hangszerek elhelyezkedését igyekeztem megfigyelni. A klasszikusokat Wagner A bolygó hollandi című művének egy részlete képviselte, majd zárásként a Poets Of The Fall zenekar Ballad of Jeremiah Peacekeeper című opusza és egy kis kemény rock (Kiss – Detroit Rock City) következett. A tonális egyensúly minden műfaj esetében szépen megmaradt, a tengerészek kórusa elementáris erővel szólalt meg, minden hangszer és apró részlet a helyén volt, azonban a tér pontos leképezése alkalmanként problémát jelentett, de kategórián belül értékelve, mindez kevésbé releváns.

Végjáték

A lejátszás közben akadást, vagy pillanatnyi bizonytalanságot nem tapasztaltam a rendszer részéről, minden utasításomnak késedelem nélkül és pontosan engedelmeskedett. Az előlapi kijelző erősebb fényben is jól látható, bár a megjelenített karakterek lehetnének nagyobbak. A készülék teljes értékű lejátszóként vagy transzportként is használható, dedikált szettben elhelyezve a beépített DAC megkerülhető. Ha valaki komolyabb CD gyűjteménnyel rendelkezik és egy könnyen kezelhető, egyszerűen integrálható, precízen működő lejátszót keres, annak érdemes próbára tennie a REGA eszközét.

(Korek Péter)