Samsung AU9000 – EGY HAGYOMÁNYOS LCD TV

Az elmúlt bő fél évtizedben a televíziós iparágban elképesztő mértékű technológiai forradalom zajlott le és zajlik mind a mai napig.

A TCL, a Samsung, az LG, a Sony és a Hisense és a Philips évről-évre előáll olyan megoldásokkal, amelyek gyökeres változást jelentenek a múltban uralkodó eljárásokhoz képest. A QLED, az OLED, a Mini LED és a Micro LED mind-mind olyan technológiák, amelyek képesek tovább tágítani ezen szektor korlátait.

Azonban ezzel párhuzamosan a gyártók a hagyományos LED LCD modellekről sem feledkeztek meg. Az erre épülő készülékek ugyanis az alacsonyabb áruknak köszönhetően még mindig óriási tömegek számára vonzóak, és ebből fakadóan az eladások gerincét még mindig ezen készülékek adják.

Ezt mi is érzékeljük, hiszen a Sztereó – Sound & Vision magazin olvasói levelekben sokszor érdeklődnek az ilyen termékek iránt. A közelmúltban pedig sikerült kipróbálnunk a Samsung AU9000 televízió 55 inches verzióját. Lássuk hát, hogy mit várhatunk 2021-ben egy hagyományos LCD készüléktől.

Kezelés – okostévé

A termék e tekintetben nem különbözik méregdrága rokonaitól, hiszen azokhoz hasonlóan a vállalat saját fejlesztésű, Tizen smart platformjára épül. Ez felelős a termék működtetéséért és az évek során végzett folyamatos munkának mostanra beérett a gyümölcse, hiszen a korábbi változatoktól eltérően a legfrissebb verzió már igen gyors és maximálisan stabil. A vezérlő perifériákon kiadott parancsokra sebesen reagál, akadozással, “gondolkodási idővel” nem kell számolni. Ennél is fontosabb, hogy fagyást, összeomlást, kéretlen újraindítást nem produkált, ilyesmibe nem futottunk bele.

A grafikus kezelőfelület magyar nyelven is kommunikál és a látványos, közérthető ikonoknak, illetve feliratoknak köszönhetően kellően felhasználóbarát. Az irányítás ebből fakadóan még annak sem okozhat problémát, aki egyébként idegenül mozog a különféle technológiai eszközök birodalmában. A távirányító kicsi, kecses és ergonomikus, viszont csak néhány gombot tartalmaz.

A termék képes együttműködni az USB bemeneten keresztül csatlakoztatott egérrel, valamint billentyűzettel, illetve a távirányító az ingyenesen letölthető Samsung SmartThings applikációnak hála, okostelefonnal és Tablettel is kiváltható. A termékből nem spórolták ki az egyik legérdekesebb Samsung extrát, az úgynevezett Remote Access (Távoli Elérés) funkciót sem. Ez lehetővé teszi a tévén keresztül egy távoli számítógép, vagy a felhőbe feltöltött Office dokumentumok közvetlen elérését, ami nagyon hasznos lehet, hiszen így a készülék munkára is használható.

Médialejátszó és internetes tartalmak

A készülék rendelkezik gyárilag már telepített médialejátszó szoftverrel, amelyre a helyi hálózatról, illetve az USB porton keresztül juttathatók el az állományok egy külső adattároló eszközről. A tapasztalataink szerint a formátumtámogatás nem tökéletes, de a legfontosabb audiovizuális szabványokkal a program azért gond nélkül boldogul, és a külső feliratok megjelenítése is megoldott.

Az okostévé rendszer organikus részét képezik azok az internetes appok, amelyek hasonlóan a telefonoknál már megszokott módon egy külön alkalmazásboltból telepíthetők és futtathatók. A kínálat nagyjából 250 darabból áll, tehát a mobiloknál megszokott bőségről azért itt nem beszélhetünk. Viszont tény, hogy a televíziós univerzumban ma legnépszerűbbnek számító applikációk nem hiányoznak. Azaz elérhető például a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime vagy épp az HBO GO gigantikus kínálata is. Ennél sokkal többre pedig egy tv esetében talán nincs is feltétlenül szükség. A böngésző sem hiányzik, tehát különféle weboldalak felkeresésére is mód nyílik egyszerűen.

Hangminőség

E téren érződik, hogy az AU9000 nem egy csúcskategóriás termék, hiszen a vállalat magasabbra pozícionált termékeivel ellentétben ebbe két darab, egyenként 10 wattos rejtett hangsugárzóból álló integrált audio rendszer került. A beépített mélysugárzók hiányában kiemelkedő megszólalásra nem képes, hiszen a basszusok alig hallhatók. Emiatt pedig az összhatás kicsit vékony, steril, hiányzik belőle az élet, a dinamizmus. A hangerőre nem lehet ugyan panasz, a termék gond nélkül képes egy nagyobb szoba megtöltésére és zavaró hanghibákat sem tapasztaltunk.

Mindez talán napjainkban már kevésnek tűnhet. Emiatt aztán azt mondanánk, hogy akinek fontos a minőségi megszólalás, annak mindenképpen csatlakoztatnia kell egy külső, dedikált hangrendszert is a televízióhoz. A készülékből egyébként nem hiányoznak az előzetesen különféle típusú tartalmakhoz optimalizált hangprofilok. Sőt, amennyiben valaki ezzel nem is akar egyáltalán foglalkozni, rábízhatja az egészet az elektronikára, amely automatikusan felismeri az épp lejátszott tartalom típusát és ahhoz igazítja automatikusan az egyes beállításokat. Meg kell még említeni a beszédhang kiemelése opciót, amely nagyon hasznos lehet, ha a dialógusokat valamiért nem jól halljuk.

Fontos, hogy a termékhez a Bluetooth technológia támogatása révén vezeték nélküli úton csatlakoztathatók különféle kompatibilis audio berendezések, például hangprojektor vagy egy fejhallgató is akár. Ez nagyon elegáns és igen kényelmes megoldás ami tapasztalataink szerint hibátlanul működik, hiszen az eszközök felismerték egymást, a párosítás pillanatok alatt lezajlott, a kapcsolat pedig végig stabil maradt.

Képminőség

A televízióba a Samsung által fejlesztett és gyártott VA LCD panel, illetve a szintén saját képfeldolgozó chip került. A paneltechnológia egyik nagy előnye a viszonylag jó kontraszt, ami szemre is nagyon jó, és a műszeres vizsgálat során is remek értékeket kaptunk. A tesztlaborban lefolytatott méréseink szerint a natív kontrasztarány eléri az 5000:1-et, ami kifogástalan eredmény.

Amennyiben pedig valaki még ezzel is elégedetlen, még mindig ott a lehetőség, hogy a Dinamikus Kontrasztot bekapcsolja, amely szoftveresen teszi markánsabbá a különbséget a világos és sötét tartalmak között. Ideális beállítások mellett a színpontosság fantasztikusan jó, a tónusok tehát gyönyörűek, naturalisztikusak, ahol szükséges ott ragyogó, ám ahol az kell, ott visszafogott.

Panel

A kijelző 3840 x 2160 képpont megjelenítését biztosítja, azaz 4K-s. Tehát a részletesség megfelelő, ráadásul a termék megkapta a vállalat egyedi felskálázási megoldását, amely képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására. Ehhez egy óriási adatbázist használ az elektronika, amely az ebben található minták segítségével kreál plusz pixeleket. A betekintési szög terén a modell közepesen teljesít, ugyanis 150 fok környékéről már érzékelhető a színek enyhe fakulása, de hát ez a VA paneltechnológia egyik sajátossága.

A készülék szavatolja a nagy dinamikatartományú videók, filmek, játékok visszaadását, azaz az ilyen jellegű anyagoknál az egyes képi tartományok fényereje a tartalomtól függően valós időben változik. Ez pedig a megszokottnál valósághűbb megjelenítést szavatol, viszont az is tény, hogy a maximális fényerő kisebb (392 nitet mértünk), mint amit a vállalat QLED televíziói produkálnak, így a HDR effekt nem annyira látványos, mint azoknál.

A mozgásmegjelenítés során az objektumok körül nem bukkant fel remegő aura, utánhúzás, szellemkép sem tapasztalható és az akadozást sem észleltünk. Mindenesetre, ha a alacsony felbontású forrásanyag miatt enyhe szaggatást tapasztalna valaki, az könnyen orvosolhatja a problémát az interpolációs technológia bekapcsolásával, amely virtuális, azaz a processzor által kiszámolt képkockákat illeszt be a valódiak közé, ami kompenzálja hibát. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, e téren tehát elmarad a jelenlegi legjobb készülékektől, ami az új generációs konzolokkal, vagy bivalyerős gamer PC-kkel rendelkező játékosok számára lehet fontos, az input lag pedig a méréseink szerint 14,5 ms, ami teljesen korrekt érték.

Remek dizájn

A fémkerettel övezett sötétszürke kávák a mai trendeknek megfelelően nagyon keskenyek, és kikapcsolt állapotukban láthatatlanok. A készülékház igen vékony, csupán 2,5 centiméter a mélysége, ami kifejezetten modern külsőt kölcsönöz a készüléknek. A nagy képernyő apró tappancsokon nyugszik, amelyeket nem a széleken, hanem középtájt helyeztek el. Bár első pillantásra tartottunk attól, hogy ezek nem tartják kellően masszívan a készülékházat, de később megbizonyosodtunk arról, hogy a televízió stabilan áll a lábán.

Ez a megoldás egyrészt szokatlan megjelenést kölcsönöz a készüléknek, másrészt meg előnye, hogy így egy kisebb asztalkára vagy állványra is felállítható a televízió. A csatlakozókínálat megfelelő, e téren a tv hozza azt, amit manapság joggal várhatnak el a felhasználók. Azaz vannak HDMI és USB portok, nem hiányzik a digitális audio kimenet és a LAN bemenet sem.

Értékelés

A Samsung AU9000 televízió bebizonyította, hogy 2021-ben is van még létjogosultsága a LED LCD televízióknak és hogy ebben a kategóriában is lehet még új fejlesztésekkel előállni. Az tény, hogy a készülék kép- és hangminőségével elmarad a jelenlegi csúcsmodellektől, ami az árán is érzékelhető, viszont dicséretes törekvés a Samsung részéről, hogy ezáltal szélesebb fogyasztói rétegek is hozzájuthatnak megfelelő minőségű és szolgáltatásaiban modern televízióhoz.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]