Samsung HW-Q700A – Hangprojektor filmrajongóknak

A Samsung 2021 -ben bemutatta az új Neo QLED sorozatot, ami értelemszerűen párosult a hangprojektorok frissítésével. Az újak közül most a HW-Q700A 3.2.1. Dolby Atmos / DTS:X soundbart mutatjuk be olvasóinknak.

Az új Samsung HW-Q700A soundbart egy ugyancsak új sorozatú Samsung QNED 85A televízióval együtt tesztelhettük, amely igazi együttest alkotva, még impozánsabb módon közvetítette számunkra a vizuális és audio tartalmakat.

Felépítés és dizájn

Megjelenését tekintve a már megszokott hosszú főegység és egy méretes vezeték nélküli mélynyomó fogadott, melyek formailag alapjaiban egyeznek a gyártó többi hasonló termékével és praktikusan egyetlen elérhető fekete színben. Közelebbről nézve a soundbar felénk eső élei alul és felül enyhén vágottan néznek előre. A fémes hatású apró lyukakkal textúrázott grip alatt nyolc darab hangszóró rejlik.

Szemből jobb oldalon kapott helyet a kijelző, ami épp csak a szükséges infókat– bekapcsol, kikapcsol, bemenetek, kodek, hangerő – mutatja. Talán biztonsági szempontból, vagy csak a dizájn miatt, a felirat a fém rácsok alól világít.

Csatlakozók

A készülék hátuljának közepén találhatók a csatlakozási pontok. Számunkra itt a legfontosabb az eARC képes HDMI csatlakozó volt, amit egy második HDMI-vel egyetemben 90 fokban elfordítva tudjuk használni, nem pedig egyenesen bedugva. Rendelkezésre áll még ugyan itt egy optikai bemenet is, amivel a csatlakozási lehetőségek be is zárulnak. A 98 cm széles soundbar közepén, a tévéhez közelebb eső szélen tudjuk kezelni az eszközt – be/ki, hangerő fel/le és bemenet választás – valódi nyomást igénylő gombokkal.

Subwoofer és távirányító

A soundbar méretes aktív mélynyomója bluetooth-on kapcsolódik a főegységhez, bekapcsolt állapotát egy kék fény jelzi számunkra. Súlyát tekintve emeléskor nem igényel nagy erőfeszítést, alig 6 kilójával mondhatnánk könnyűnek hat.

A Samsung HW-Q700A távvezérlője viszont már annál izgalmasabb. Egy igazi kézre álló ergonomikus eszköz, ami kissé hajlított ívet kapott. Kezelése nagyon egyszerű, hangerő szabályozásnál a vízszintes csíkot kell előre, illetve hátra tolni, ám ha megnyomjuk akkor a néma üzemmód aktiválódik. Nálam ez többször akaratlanul is előfordult, de hamar meglehet szokni a kezelését. Természetesen a tévé távkapcsolójával a HDMI –CEC jóvoltából ugyancsak tudjuk állítani a hangerőt, ugyanez fordítva viszont már nem működik A saját távirányítóval a hangüzemmód váltása a legizgalmasabb kezelési funkció, ami nagyon látványos audio élményt nyújt…

Hangzás

A Q-szériás hangprojektoroknál a Samsung több érdekes technológiát alkalmaz a fejlettebb hangzás érdekében. A HW-Q700A is rendelkezik több alaphang beállítási móddal. De ezek közül is az ún. adaptív mód nyújtja a legnagyobb élményt, ami automatikusan – a vele kompatibilis Samsung tévékkel összekötve – az adott tartalmi témához illeszti a hangképet.

Ráadásul a helység bemérése során a kalibrált hang beállításához bevonja a televízió hangszóróit is, a térszerű – Q Symphony – hangversenyélmény megteremtésének érdekében. És ha még mindez nem lenne elég, akkor a Dolby Atmos teljes spektrumához opcionálisan hátsó vezeték nélküli szatellitsugárzókat is beszerezhetünk.

Meghallgattuk

A tesztelést online forrásból végezve, először mozielőzetesekkel kezdtem. Igazán kellemes csalódás volt, hogy a már nagyon elcsépelt középfrekvenciás hang, itt valóban a mozihangzáshoz állt közelebb, mint egy felerősített tv hangjához. Olyan érzés volt, mint a mozi lépcsőjén közeledni a vászonhoz, ami felől ezerrel dübörög a hang, ezúttal persze nem lebegett az emberen a ruha.

Az effektek, a robbanások, a párbeszédek tiszták és hatásosak voltak. A filmek egységesen szólaltak meg. A hangzás mindig a filmre fókuszálta a figyelmet. A vízszintes pozícióban fekvő főegység, vagy angolosan soundbar, körülbelül 45-fokos szögben jól érzékelhetően, szabályos V-alakban szórta maga előtt a hangot. Észrevehető volt, hogy a magas és a mély-közép mennyire uralta a hangzást, a mély tartomány vágását bő tűréshatárral a saját javára billentve és mindezt olyan pazar részletességgel, hogy a filmeknél majd később a zenéknél is, teljesség érzése volt az embernek.

Az előre beépített hangképeket – standard, surround, game pro, adaptive – a távirányítóval váltogatva hamar nyilvánvalóvá lett, hogy az adaptív üzemmódot elhagyni főben járó bűn. Minden más opció mintha kétréteg fátyol alatt szólt volna…
A hozzákapcsolt Samsung QN 85A QNED újszériás tévén a Netflix kínálatba belehallgatva elmondhatjuk, hogy a párbeszédek tiszták, természetesek voltak, zenék és kísérőzajok mozi szerűen kiszélesedve tökéletes hanghatással szólaltak meg.

Zenénél lehetett leginkább megfogni a HW –Q700A soundbar igazi jellemzőit, erényeit és gyengeségeit, melyek külön stílusokkal végig próbálgatva jól tetten érhetők voltak. Caroline Jones könnyed pop és pop/country-jánál remekül szóltak a ritmusgitárok, a dob, az ének. A színpad megfelelő szélességgel bírt. A lágy hangú Katie Melua jazz/blues varázslatának minden aprósága megjelent.

Pontosan megszólaló hangszerek és remek, telt hangszínek érvényesültek a hangzásban. Hard rock és metal daloknál azonban egyérteműen hiányzott a markánsan és feszesen megszólaló mélytartomány. Deep house és dance mixek hallgatásánál viszont remekelt. A billentyűs és technikai zenéknél konkrétan életre kelt a cucc. Itt a mélynyomó hiányosságait hatásosan palástolta a hosszabb löketű és lomhább basszus.

A soundbar az ütemek kiváló váltásaival és magas minőségű ének visszaadással tökéletesen uralta a hangképet. Az Inna, Flashbacks, Röyksoop – Here she comes again című daloknál a részletek kibontása, pl: a billentyűjáték – szépen elfedte a háttérben dolgozó kis mélynyomót. A magas és mély hangokat, egy app-segítségével személyre szabhatjuk.

Térhangzás

Térhangzású tesztanyagokkal kipróbálva, valódi háttér sugárzók híján is biztató megfigyelésre lehetett szert tenni. Nyilván az óriási megjelenítő is közrejátszott, a térben való mozgást – ha finoman is – de meg lehetett figyelni és horizontálisan is egész jól működött a dolog. Teljes és erőteljes Dolby Atmos hangzáshoz azért kelleni fognak a vezeték nélküli hangsugárzók.

SmartThings

A Samsung HW –Q700A soundbart, a Samsung SmartThings nevű applikációval mind IOS, mind Android alól vezérelhetjük. Használhatjuk távirányításra, magas/mély hangszín kialakítására, egyszóval személyre-szabásra és párbeszéd kiemelésre egyaránt. A Tap Sound funkcióval a hangprojektorhoz hozzá érintett telefonról is lehet zenét továbbítani vezeték mentesen. A kapcsolat létrejöttét a készülék vibrálással jelzi, és már indul is a lejátszás.

Összegzés

A Samsung HW –Q700A hangprojektor az új Samsung Neo QLED televíziókhoz ajánlott elsősorban. A párosítás révén remekül működő Q-Symphony vertikálisan is hozzátesz a térélményhez. Az Adaptív móddal párosítva a témának megfelelő automatikus hangzás választásban lehet részünk. Hangja részletező, pontos és igen hatásos, a filmhangja pedig igazán moziszerű élményt nyújt.

Zenehallgatásnál teljes hangképet kapunk, remek énekhanggal, gazdag hangszínekkel kényeztet. Mélynyomója miatt az erőteljes és komoly mélyek rajongóinak talán nem lesz a kedvence, de ezzel együtt is az egyik legjobb mozihangot produkálja, amit hangprojektortól hallottunk. A HW-Q700A filmrajongóknak erősen ajánlott.

(Dósa Miklós)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]