SAMSUNG HW-Q950A – EGY CSÚCS DOLBY ATMOS SZETT

A Samsung a legtöbb nagy tv gyártóhoz hasonlóan jó ideje beemelte a kínálatába a hangprojektorokat is, amelyeket alapvetően a televíziók hangrendszerének kiváltására szánnak.

A dél-koreai cég ráadásul a legtöbb vetélytársánál nagyobb hangsúlyt fektet erre a termékcsoportra. Portfóliójukban az egyszerűbb masinák mellett megtalálhatóak a komplex, több komponensből álló, számos extrát kínáló soundbar alapú szettek is. A konszern 2021-ben egy újabb taggal bővítette prémium kategóriás termékeinek családját. A Samsung HW-Q950A típusjelzésű modell, tényleg egy kifejezetten izgalmas készülék, amit most bemutatunk olvasóinknak.

Kialakítás

A termék lelke, a központi egység szerepét betöltő hangprojektor. Ehhez csatlakozik vezeték nélküli úton egy különálló mélyláda, illetve két extra hátsó hangfal. E megoldás óriási előnye, hogy elfelejthetjük a szobán keresztülkígyózó kábeleket, amelyek elrejtése komoly feladat. Illetve ennek köszönhetően viszonylag szabadon pakolhatjuk ide-oda a helyiségben az egyes komponenseket. A gyakorlati próba során arra a következtetésre jutottunk, hogy a rádiós kapcsolat remek, kellően stabil, annyira, mintha hagyományos vezetékeket használnánk.

Méret és csatlakozók

Maga a hangprojektor meglehetősen nagy készülék, 123 centiméter széles, ami egy minimum 55”, de inkább 65” inches tévéhez passzol. A magassága 6,9 centiméter, tehát egy átlagos méretű televízió elé gond nélkül befér. Vannak már olyan soundbárok, amelyeknél extrém dizájn megoldások fedezhetők fel, ám ez nem tartozik közéjük, a Samsung megjelenése meglehetősen konzervatív. Ezzel persze nincs semmilyen probléma, nekünk kifejezetten tetszett az elegáns külső.

Azt már említettük korábban, hogy a soundbar maga a központi egység, ennek megfelelően a ki- és bemenetek is itt kaptak helyet. E téren a kötelező minimumot hozza a modell, hiszen a 4 db. HDMI 2.0 mellett mindössze egy optikai digitális audio port található rajta. Természetesen a Bluetooth adaptert nem spórolták ki belőle, és az integrált WiFi sem hiányzik, azaz a különféle vezeték nélküli adatátviteli technológiákon alapuló kapcsolatok megteremtésére is módot ad.

Mélyláda

Korábban a Samsung mélynyomók között akadtak kifejezetten extrém kinézetű darabok, ám a HW-Q950A esetében visszatértek a tradicionális formatervezési vonalhoz. Ennek köszönhetően a subwoofer minimalista, semleges külsővel bír. Gyakorlatilag ugyanezt mondhatjuk el a szatellit hangszórókról is, amelyek megjelenése visszafogottnak is nevezhető, hiszen szimpla téglatestekről van szó. Ezeknél érezhetően odafigyeltek a kompakt kialakításra, a szélesség csupán 12,5, a magasság 20,3, a mélység pedig 14,1 centiméter. Ebből fakadóan akár egy könyvespolcra vagy kisebb szekrénykére is egyszerűen feltehetők.

Hangminőség

A Samsung HW-Q950A egy 22 hangszórót tartalmazó, 11.1.4 csatornás szett, a készülék a mai trendeknek megfelelően rendelkezik felfelé pozícionált hangszórókkal is. Ezek közül egy-egy található a szatellit, hátsó hangfalakon, illetve két darab a soundbar két szélén helyezkedik el. A feladatuk ebből fakadóan, hogy a hangokat a plafon felé sugározzák és az onnan történő visszaverődést használják ki a minél tökéletesebb 3D surround hangzás megteremtéséhez. Tehát ennek révén a hangok nem csak szemből, oldalról és hátulról érkeznek, hanem a magasból is. Ezáltal pedig lehetségessé válik, legalábbis elméletileg az úgynevezett objektumalapú hangszabványok, tehát a Dolby Atmos és a DTS:x helyes megszólaltatása is.

A korábbi tapasztalataink alapján meglehetősen szkeptikusak voltunk, azonban a HW-Q950A kellemes csalódást okozott. Annyi más vetélytársától eltérően ugyanis ez esetben tényleg működik a visszaverődés segítségével megalkotott térhatású hangtér. Ráadásul meglehetősen pontosan, mint ahogyan az a különféle tesztanyagok meghallatása során megállapíthattuk. Próbáltuk filmmel, videóval, játékkal, illetve természetesen a Fraunhofer Institute szintetikus tesztállományaival is, és mindegyik esetében meglehetősen meggyőző volt a végeredmény.

Fontos kiemelni, hogy ebben óriási szerepet játszottak a már említett, dedikált külső hátsó kompakt hangfalak, amelyek bombabiztos alapot teremtettek a megfelelő hangzáshoz. Ismét bebizonyosodott, hogy a különféle virtuális surround technológiák egyelőre még nem képesek visszaadni a hagyományos, több komponensből álló szettek által produkált minőségű megszólalást.

A mélyláda kiválóan teszi a dolgát, a basszusok kellően tisztán, erőteljesen dörrennek meg, a középtartománnyal és a magasakkal sincsen különösebb probléma. Hanghibákkal, zúgással-búgással, a készülékház rezonanciájából fakadó zörgéssel, statikus zörejekkel nem találkoztunk, és a finom részletek visszaadása is biztosított. A készülék rendelkezik több előzetesen programozott hangprofillal, amelyeket különféle típusú tartalmakhoz optimalizáltak.

Az Adaptív hangfunkció bekapcsolásával pedig az éppen aktuális anyaghoz automatikusan igazodnak a beállítások. Amennyiben valaki nem elégedett a végeredménnyel, még mindig a rendelkezésére áll az equalizer, hogy a saját ízléséhez szabj egy átlagosnál nagyobb szobában, lakásban sem éreztük, hogy halk lenne.

Mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy a Samsung HW-Q950A pazar hangminőség megteremtésére képes. Emellett videózás, filmezés, tévé nézés és rádiózás mellett akár zenehallgatásra is alkalmas. Ki kell emelnünk a sportközvetítéseket, amelyeknél tényleg félelmetesen jó hangulat megteremtését teszi lehetővé.

Kezelés, extrák

A csomagolásban található egy kifejezetten dizájnos kis távirányító, amellyel a fontos szolgáltatások közvetlenül elérhetők. Emellett hangprojektor tetején található egy kezelőpanel, amelyekkel szintén elvégezhetők az alapparancsok. Ha viszont valaki a termékben rejlő összes lehetőséget szeretné kihasználni, akkor az okostelefonra ingyenesen letölthető Samsung SmartThings appot kell beüzemelnie.

Ez magyar nyelven is kommunikál és többek között lehetővé teszi, hogy a termék integrálását egy magasabb szintű okos otthon rendszerbe. Emellett módot ad különféle internetes zenei alkalmazások elindítására. Hallgathatunk többek között a különféle online rádióállomásokat, illetve válogathatunk a Spotify és a Deezer kínálatából is, hogy csak néhány példát említsünk.

Arról korábban írtunk, hogy a modell támogatja a Bluetooth használatát. Ez a tapasztalataink szerint hibátlan működik, a párosítás pofonegyszerű, a kapcsolat végig maximálisan stabil maradt, az eszközök azonnal felismerték egymást, a párosítás pedig egy pillanat alatt lezajlott. Emellett fontos megemlíteni, hogy a termék képes WiFi-n keresztül is kapcsolódni a gyártó magasabb kategóriás televízióihoz.

Ilyenkor pedig arra is van lehetőség, hogy egyszerre szóljon a hangprojektoros szett és a tv, ami értelemszerűen remek hangélményt eredményez. Ha valaki a hagyományos vezetékes megoldást preferálja, azzal sincs gond, hiszen a már említett csatlakozók révén használhat S/PDIF optikai digitális vagy HDMI kábeleket is. Ez utóbbi esetében természetesen a 4K HDR videojelek továbbítása is megoldott.

Értékelés

A Samsung HW-Q950A termékkel a dél-koreai vállalat nagyon magasra tette a lécet. A készülék amellett, hogy viszonylag kevés helyet foglal, képes a pazar minőségű térhatású hangzás megteremtésére, úgy, hogy az objektumalapú szabványok kezelése is támogatott. Emellett az is tény, hogy a készülék kellően sokoldalú, nem pusztán a tv hangrendszerének kiváltására szolgál, hanem akár otthoni audio eszközként is tekinthetünk rá, amely számos különféle eszközzel képes együttműködni, legyen az tv, asztali médialejátszó, játékkonzol, számítógép vagy telefon, esetleg táblagép.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]