Samsung HW-Q990C – DOLBY ATMOS PRÉMIUM ÁRON

A Samsung HW-Q990C soundbar kiváló teljesítményt nyújt zenék és filmek esetén is, de drága és ez csökkentheti a vonzerejét.

2016-ban a Samsung azt mondta, hogy a következő Bowers & Wilkins szeretne lenni, majd néhány hónappal később a vállalat felgyorsította ezt a törekvését, amikor megvásárolta az amerikai Harman Kardont. Bár a Samsung ma már a JBL és egy rakás más elismert márka tulajdonosa, a saját audio termékeit továbbra sem hanyagolja el.

A HW-Q990C a Samsung zászlóshajó hangprojektora és a legtöbb olyan elemet tartalmazza, amit az emberek egy 300 ezer forint feletti hangszórórendszerben keresnek. Ezek közé az extrák közé tartozik a Dolby Atmos és a vezeték nélküli streaming – méghozzá egyszerre mindkettő. Mindig is úgy gondoltam, hogy ha egy soundbar ennyibe kerül, akkor inkább egy AV-vevővel és hangszórókkal járunk jobban.

Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy sokan vannak, akik a soundbarok helytakarékossági és kényelmi szempontjait részesítik előnyben. A Samsung 990C a legjobb dedikált surround soundbar készlet, amit az elmúlt években hallottam, és állítom, hogy meghálálja azt, ha hajlandóak vagyunk többet fizetni az általa nyújtott kiváltságokért.

Tervezés és jellemzők

Általában azt szoktam mondani, hogy egy soundbar-ra maximum 100 ezer forintot költsünk, de azt kell mondjam, megvannak a határozott előnyei annak, ha egy nagyobb összeget szánunk erre a célra. Az olyan drágább modellek, mint például a Samsung 990C jobb funkciókat kínálnak, és ebbe bele tartozik a Wi-Fi streaming és a hangalapú támogatás is, ráadásul ez a konkrét modell jobb hangzást is ígér.

A Samsung 990C külsejét tekintve ugyanazt a zömök stílust képviseli, amit a vállalat már évek óta alkalmaz, ugyanakkor továbbra is magában hordozza azokat a hiányosságokat, amit a korábbi esetekben is láttam. Remek példa, hogy a kijelzőt egy hálós képernyő mögé rejtették, és így nehezen lehet leolvasni.

A Q990C egy 11.1.4 soundbar, de a 11 virtuális csatornára vonatkozó állítását kezeljük némi fenntartással. Célszerű inkább úgy gondolni rá, mint a szokásos 5.1.4 surround konfigurációra (bal, jobb, középső, két hátsó, mélysugárzó és négy magassugárzó csatorna), néhány további széles és oldalirányú meghajtóval a tágabb hanghatások érdekében.

A Q990C dekódolja az összes releváns formátumot, beleértve a Dolby Atmos-t és a DTS:X-et, miközben kompatibilis a Spotify Connect és az Apple AirPlay 2 hangszabványokkal is.

A készülék a Q Symphony eljárást is tartalmazza, amely párosítja a hangszórót a Samsung TV beépített hangszóróival, de tekintve, hogy ebben a készletben minden hangszóró jobb, mint a tévékbe kerülő hangszórók, nem hiszem, hogy ezt az opciót érdemes használni. Az egyéb audio trükkök közé tartozik a SpaceFit Sound Pro kalibrációs rutin és a hangot optimalizáló Active Voice Amplifier.

A csatlakozók között két HDMI 2.0 bemenet, HDMI eARC kimenet, digitális optikai, Bluetooth és Wi-Fi található. A távirányító kompakt és prémium érzetű, műanyag kivitel. Hiányzik belőle a tévés távirányítók napelemes töltője, de ha van Samsung tévénk, akkor annak távirányítójával vezérelhetjük a soundbar-t is.

Hangzás

A négy magassugárzó hangszórójával és a nagyméretű mélysugárzóval a Samsung kifogástalanul működik, amikor a filmes élményről van szó, de megnyugtató, hogy a Q990C zenelejátszása is kiváló. Ha Dennis Villenueve Dűne című filmjét elindítjuk, abban a jelenetben, amikor az ornitopterek leszállnak, hogy megpróbálják megmenteni a fűszerbányászokat a homokféregtől, a hangtisztaság volt az egyik szó, ami eszembe jutott.

A suttogó párbeszédek, a Paul Atreides légútjain átszűrődő fűszer hangja és a homokférgek mély dübörgése rendkívül hatásos volt, amiben nagyban segítettek a Samsung diszkrét hátsó hangszórói.

A dedikált magassugárzók javítják a térbeli hangzást, és a Q990C négy csatornája magával ragadó élményt nyújt a Dolby Atmos hanggal rendelkező tartalmakhoz. A Doctor Strange az Őrület multiverzumában című film első üldözési jelenetében az egymáshoz csapódó és a fejünk fölött elrepülő törmelékek hangja pontosan pásztázik a hátsó hangszórók és az előre és felfelé irányuló hangsugárzók között a térben, azt a benyomást keltve, hogy a sziklák valóban elszállnak.

A hangok tisztán szólalnak meg a káoszban a soundbar alapértelmezés szerint bekapcsolt aktív hangerősítő üzemmódjának köszönhetően. Külön hangerősítő módot is kínál, amelyet manuálisan kell engedélyezni, és amely tovább optimalizálja a párbeszédeket.

Ha csökkenteni szeretnénk egy film dübörgését, hogy ne zavarjuk a házban tartózkodó többi embert (vagy a szomszédokat), a soundbar rendelkezik egy éjszakai üzemmóddal, amely korlátozza a hang dinamikatartományát.

Az éjszakai és hangjavító üzemmódok csak a telefonon találhatók és a Samsung SmartThings alkalmazáson keresztül érhetők el, vagy a soundbar menürendszerében navigálva a távirányító vezérlőpadjának és az előlapon található apró alfanumerikus LED-kijelzőnek a segítségével.

Összegzés

A Samsung Q990C érezhetően jobban szól, mint más soundbarok, és jobban is van felépítve, ugyanakkor drágább is, de kiválóan teljesít úgy a zene, mind a filmek esetében, ami nem kis teljesítmény. Ha valaki teljes értékű Dolby Atmos hangzást keres egy soundbar rendszerben, akkor megtalálta. Nagyon nehéz a Samsung Q990C-nél jobbat találni. Megéri az árát.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]