Samsung Premiere -TV HELYETT PROJEKTOR

Az úgynevezett ultrarövid vetítési távolságú projektorok az elmúlt években egyre nagyobb számban bukkantak fel. Olyan gyártók is színre léptek ilyen modellekkel, akik a hagyományos projektorokra korábban nem fordítottak sok figyelmet. A Samsung Premiere egy kifejezetten életképes alternatíva.

Közéjük tartozik a Samsung is, hiszen a dél-koreai konszern előrukkolt ilyen eszközökkel. A Premiere család jelenleg két tagból áll, amelyek közül mi a nagyobb tudású LSP9T típusjelzésű modellt vettük szemügyre közelebbről

Ultrarövid vetítési távolság?

A bevezetőben már utaltunk rá, hogy ez a készülék is az úgynevezett ultrarövid vetítési távolságú (Ultra Short Throwing – UST) projektorok egyre nagyobbá váló táborát erősíti. Ez pedig azt jelenti, hogy a speciális kialakítású lencséknek köszönhetően szinte centiméterekről képes óriási kép kivetítésére. És ebben semmilyen túlzás nincs, hiszen ha ezt a terméket öt centiméterre tesszük a vászontól, akkor is gigantikus, 90 inches, 16:9 képarányú képátlót kapunk és 100 inch-hez 11 centiméterre van szüksége. Ha valakinek van 25 centiméternyi helye, akkor pedig a 130 inches kép sem elérhetetlen álom.

Ebből két dolog látszik: Az egyik, hogy a Samsung Premiere-t azoknak szánják, akik hatalmas képben gondolkodnak. A másik pedig, hogy nem foglal sokkal több helyet egy televíziónál működés közben sem. Nem kell lezárni a fél szobát, nyugodtan lehet mászkálni a helyiségben, senki sem fog besétálni a képbe, megzavarva a szórakozást. Ez pedig óriási előny a hagyományos vetítőkkel szemben. Mindezt összegezve, bátran mondhatjuk, hogy a Samsung Premiere gyakorlatilag alkalmas lehet arra, hogy olyanok figyelmét is felkeltse a projektorok iránt, akik eddig mereven elzárkóztak ettől a termékcsaládtól.

Kialakítás

Ma már léteznek egészen speciális külsővel bíró ultrarövid vetítési távolságú projektorok is, azonban a Samsung Premiere esetében a mérnökök maradtak a hagyományosabb vonalaknál és formáknál. Tehát egy szép nagy téglatestről beszélünk, amely 55 centiméter széles, 14,1 centiméter magas, és 36,7 centiméter mély. A lencse a készülékház tetején kapott helyet középtájt, a termék orrán találhatók a ki- és bemenetek. Azaz három darab HDMI 2.0, és egy-egy USB 2.0, LAN, illetve optikai digitális audio port, valamint az antennacsatlakozók. Ki kell emelni, hogy a termék beépített WiFi-vel rendelkezik és a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológiát is támogatja.

A hátulján, a nézők felé fordítva pedig egy szövetburkolat látható, amely az integrált hangrendszert fedi. A készülék súlya 11,4 kilogramm, azaz kifejezetten mobilnak nem neveznénk, de még így is lényegesen könnyebben mozgatható, mint mondjuk egy televízió. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a termék használat után egyszerűen elrejthető, elpakolható, esetleg egy nyaralásra, sőt vendégségbe is el lehet vinni, hiszen az autóba gond nélkül befér.

Képminőség

A cég háza táján tisztában voltak vele, hogy a tények mellett minden más csak körítés, egy projektor esetében a hangsúly még mindig a képminőségen van. A Samsungnál érezhetően mindent beleadtak e téren, hiszen a Texas Instruments által fejlesztett DLP chipet használják, amely mögé egy három csatornás lézeres fényforrást pakoltak. Ez utóbbi megoldásnak köszönhetően a fényerő jó, a színpontosság és a színgazdagság pedig kiemelkedő. A megjelenített tónusok valósághűek, természetesek, igen organikusnak hatnak a vásznon. A tökéletes feketéről természetesen le kell mondani, de a kontrasztosság egészen rendben van, ráadásul a kontraszt érzet még növelhető is a dinamikus kontraszt funkció aktiválásával. A modell képes a 4K felbontás megjelenítésére, tehát a részletességre sem lehet panasz.

A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmi, de tényleg semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk ezen a téren. Ebből fakadóan nyugodtan kijelenthetjük, hogy a készülék sportközvetítésekhez vagy játékokhoz is kiválóan alkalmas, hiszen az ilyen típusú tartalmaknál mindennél fontosabb a mozgások tökéletes visszaadása. Egyes DLP vetítőknél mind a mai napig megfigyelhető az úgynevezett szivárvány effekt. Ilyenkor a három alapszín a másodperc egy tört részének idejére egyszerre felvillan, ami nagyon zavaró lehet. Viszont az jó hír, hogy a Samsung Premiere esetében ezzel a jelenséggel nem találkoztunk.

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, és a viszonylag nagy, 2800 ANSI lumen maximális fényerő miatt a HDR effekt meglehetősen látványos. Ez a fényerő egyébként azt jelenti, hogy akkor is élvezhető a vetített kép, ha nincs maximálisan besötétítve a szobában. Természetesen azt nem szereti, ha besüt a nap a helyiségbe, vagy erős mesterséges fény világít. E téren egy projektor nem lehet vetélytársa egy televíziónak, tehát a fényviszonyok alapvetően meghatározzák a kép minőségét. Viszont az is tény, hogy ideális körülmények között a Samsung Premiere LSP9T elsősorban a képméret miatt, jobban képes megteremteni a mozis élmény illúzióját, mint bármilyen tévé.

A készülék nem rendelkezik beépített trapéztorzítás funkcióval. Ha a kép nem teljesen téglalap alakú akkor a talpára szerelt talpacskák magasságának állításával, valamint a készülékház finom tologatásával korrigálhatjuk a hibát. A modell maximális zajszintje 32 dB, ami még épp az elfogadható kategórián belülre esik. De még így is előfordulhat, hogy teljes csöndben valaki hallhat igen enyhe ventilátorzúgást, ha erre érzékeny a füle. A projektor természetesen rendelkezik előzetesen programozott képmódokkal, amelyek már a nevükkel is jelzik, hogy a gyártó milyen típusú tartalmakhoz optimalizálta őket.

Integrált hangrendszer

Ma már nem megy csodaszámba, ha egy projektort hangszórókkal is ellátnak, de a Premiere esetében egy komplett mini hangprojektort építettek a készülékbe. A 4.2 csatornás, azaz integrált mélysugárzókkal megtámogatott rendszer maximális névleges kimeneti teljesítménye 40 watt. A hangerőre nem lehet panasz és a megszólalás minőségére sem. A basszusok projektortól szokatlanul telten, gazdagon szólnak, életet, tartást kölcsönözve a hangzásnak.

Hanghibákkal egyáltalán nem találkoztunk és nyugodt szívvel ki tudjuk jelenteni, hogy a Samsung Premiere produkálja az egyik legjobb hangminőséget az összes projektor közül, amivel valaha dolgunk volt. Annyira meggyőző a végeredmény, hogy nem is éreztük azt, hogy feltétlenül egy külső hangrendszert kellene mindenáron csatlakoztatni a termékhez, ami azért elég nagy szó. Természetesen a különféle hangprofilok sem hiányoznak és az arányok manuális módosítására szolgáló equalizert sem spórolták ki a projektorból.

Okosprojektor

A televízióknál már egy évtizede jelen vannak a smart funkciók, ezek a projektoros szektorba csak mostanában kezdtek beszivárogni. A Samsung mindenesetre erre is odafigyelt, hiszen a televízióinál már megismert Tizen alapú okos platformot költöztették be ebbe a modellbe. Ez pedig igen jó döntés volt, hiszen a grafikus kezelőfelület átlátható, magyar nyelven is kommunikál, így a vezérlés senkinek sem okozhat problémát.

A rendszer kellően stabil, azaz nem fagy le, nem kapcsolja ki magát és belassulástól sem kell tartani. A rendszer részét képezik az elérhető internetes alkalmazások, amelyek között megtalálhatóak az olyan, manapság igen népszerűnek számító appok, mint a Netflix, az Amazon Prime, a Spotify vagy épp a YouTube. Azaz úgy lehet filmeket, sorozatokat nézni az eszköz révén, hogy semmilyen más egyéb külső eszköz csatlakoztatására nincs szükség.

Értékelés

A Samsung a Premiere LSP9T személyében egy teljes mértékig életképes, akár egy prémium kategóriás televízió kiváltására is alkalmas projektort tett le az asztalra. A kép minősége elképesztően jó, a felbontás, a fényerő, a színpontosság és a HDR támogatás miatt is dicséretet érdemel. A Tizen alapú smart platformra épülő kezelés felhasználóbarát, a beépített hangrendszer pedig osztályon felüli megszólalást produkál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]