SAMSUNG Q800B SOUNDBAR – TÉRHATÁS SZÁMOS EXTRÁVAL

„Ellátogatott szerkesztőségünkbe” a rendkívül sokoldalúnak tűnő Samsung Q800B hangprojektor, amit a híre már jóval megelőzött. Kíváncsiak voltunk az igazságra, és alaposan górcső alá vettük a „jövevényt”!

A szűk két évtizede felbukkant hangprojektorok alapvető változásokat hoztak az otthoni kommersz audio berendezések univerzumába. A nagy közönség ugyanis az első pillanattól kezdve igen jól fogadta a termékcsaládot, amely mind a mai napig őrzi töretlen népszerűségét. Ez nem is meglepő, hiszen e modellek helyigénye kicsi, ám így is akad köztük jó pár olyan darab, amely kellő hangerőt és megfelelő hangminőséget produkál.

Nem csoda, hogy mára szinte teljesen kiszorították e szegmensből a korábban egyeduralkodónak számító, hagyományosabb kialakítású kompakt házimozi szetteket. Ma már rengeteg kisebb-nagyobb gyártó kínálatában megtalálhatóak az ilyen berendezések, és ennek megfelelően a választék is hatalmas. A Samsung az első olyan cégek egyike volt, amelyik meglátta a fantáziát a soundbarokban, és a konszern lelkesedése azóta sem csökken, hiszen a jelek szerint továbbra is nagyon bíznak e készülékekben.

A cég ennek megfelelően az idei évben is több új eszközzel lép színre, amelyek között megtalálhatóak a nagyobb tudású, különféle extra kényelmi funkciókkal is ellátott darabok. Ezek egyike a Samsung HW-Q800B típusjelzésű készülék, amely szerencsére hazánkba is megérkezett már egy ideje. A terméket a vállalat hazai képviselete rendelkezésünkre bocsátotta egy rövid tesztidőszak erejéig, így ki tudtuk próbálni.

Remek dizájn

Ez nem az a termékcsalád, ahol a dizájnerek nagyon tudnak villogni, hiszen adott a gerendaszerű készülékház, amelynél fontos, hogy minél laposabb legyen, hogy be tudjon férni a televíziók elé is könnyedén. Ettől függetlenül a Samsung HW-Q800B-n érződik, hogy a formatervezésért felelős munkatársak sem lazsáltak, hiszen amit tudtak, megtettek, hogy egy figyelemfelkeltő, futurisztikus, de mégis esztétikus külsejű terméket tegyenek le az asztalra.

A közel százhúsz centiméter széles modell sarkait nem csupán lekerekítették, hanem nemes egyszerűséggel lenyesték. Az ezüst színű készülékház pedig nagyon jól megy ehhez a kicsit sci-fit idéző megoldáshoz. A termék nagyon harmonikusan passzol a mai idők modern tévéihez, és picit olyan hatást kelt, mintha azok talpából nőne ki. Szóval az összhatás remek, a termék részét képező különálló mélyláda pedig kialakításában illeszkedik a soundbarhoz, amelyhez egyébként kábelek használata nélkül, vezeték nélküli úton csatlakozik.

És ha már itt tartunk: a központi egységként is funkcionáló hangprojektoron helyezték el a ki- és bemeneteket. Ezekből nincs sok, ugyanis az optikai digitális audio port mellett csupán két darab HDMI csatoló kapott rajta helyet. Ezek viszont támogatják a 4K HDR videojelek továbbítását is, és az is fontos, hogy a termék rendelkezik integrált WiFi-vel, valamint Bluetooth adapterrel is.

Tartalmak kezelése & extrák

A legegyszerűbb a kábeles megoldás, tehát ha a már említett csatlakozókon keresztül rádugjuk valamilyen készülékre. De vannak ennél kifinomultabb módszerek is, hiszen a Bluetooth támogatás révén vezeték nélkül is csatlakoztatható a kompatibilis eszközökhöz, tehát például egy televízióhoz, telefonhoz, tablethez vagy számítógéphez akár. A tapasztalataink szerint a készülékek gond nélkül felismerték egymást, a párosítás pofonegyszerű, és a kapcsolat végig stabil maradt. A hatótávolság körülbelül húsz méter, ami egy átlagos méretű otthonba tökéletesen elég.

Ez még nem minden, hiszen az eszköz a WiFi révén integrálható egy nagyobb okosotthon-rendszerbe, és így a helyi hálózatról is eljuttathatóak rá a tartalmak. Sőt, a Samsung Q800B megkapta a cég speciális Q-Symphony technológiáját is: WiFi-n keresztül ugyanis képes kapcsolatot teremteni a vállalat kompatibilis televízióival, és ilyenkor egyszerre szólnak a soundbar és a tv hangszórói. Ez pedig egy remek ötlet, és a kivitelezés is kiválóan sikerült, hiszen ez a szolgáltatás hibátlanul működik.

Ezen felül a termék képes bizonyos internetes tartalmak, azaz például a Spotify vagy a Deezer gigantikus zenei adatbázisának közvetlen elérésére is. Az ehhez szükséges utasítások az Amazon Alexa személyi asszisztens révén parancsszavakkal is kiadhatóak, tehát konkrétan meg lehet mondani a terméknek, hogy milyen dalokat játsszon le. Emellett a Samsung Smart Things applikáció használatával mobil eszközről is egyszerűen aktiválható ez a szolgáltatás.

Ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni, hogy a vezérlés, tehát például a hangerő módosítása vagy a hangmódok közötti váltás történhet az Alexa révén parancsszavak, a Smart Thingsnek köszönhetően mobil alkalmazásával is. De nem feledkeztek meg a hagyományos módszerről sem, ugyanis a berendezés dobozában megtalálható egy hagyományos távirányító is. Ennek fogása az ergonomikus kialakítás révén kényelmes, és a rajta elhelyezett gombok segítségével könnyen elérhető minden fontos szolgáltatás.

Hangminőség

Az extrák és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások is jelentőséggel bírnak, de azért egy hangprojektor alapú termék esetében még mindig a legfontosabb a hang minősége. Szerencsére a Samsung Q800B e téren nem okoz csalódást, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy kiemelkedik az átlagos mai mezőnyből.

Az 5.1.2 csatornás berendezés öt darab elülső hangszóróval bír, melyek közül egy-egy darab a készülékház szélére került, enyhén oldalra forgatva. Emellett két felfelé sugárzó hangszóróval, valamint ugyebár egy dedikált mélyládával rendelkezik. E kialakítás pedig elméletben lehetővé teszi a surround hatású hangzás megteremtését úgy, hogy ahhoz nem szükségesek egyéb szatellit hangszórók vagy plusz komponensek.

Kipróbáltuk különféle zenei anyagok mellett a Fraunhofer Institute surround teszt állományaival is, és arra jutottunk, hogy a Samsung Q800B esetében a dolog tényleg működik. Ugyanis megfelelő minőségű, azaz több csatornás forrásanyag használata esetén a felhasználó valóban úgy érzi, hogy a hangok mindenhonnan érkeznek a füléhez. Ráadásul nem csupán oldalról, hiszen a függőlegesen pozícionált egységek a plafon felé szórják a hangokat, amelyek onnan visszaverődve a magasból jutnak el a hallgatóhoz. Emellett természetesen a tradicionális sztereó hangtér megteremtése is biztosított.

Zajosodást, sistergést, búgást nem tapasztaltunk, és a statikus zörejektől is megkímélt. Azaz hanghibáktól a tapasztalataink alapján nem kell tartani, de hát ez azért alapelvárás. A tisztaság terén meglepően jól teljesít, még az apró finomságok hiteles visszaadásával is jól boldogult. Azt nem mondanánk, hogy olyan a végeredmény, mintha egy high-end audio szettet hallgatnánk, de a saját mezőnyében ez a termék kiemelkedően teljesít.

A dedikált mélynyomónak hála a basszusok kifejezetten telten, gazdagon, széles spektrumban szólalnak meg, szilárd alapot biztosítva az életszerű, organikus hangzás létrehozásához. A hangerő mértéke – ahogy azt várhattuk – megfelelő, sőt azt mondhatjuk, hogy egy átlagos méretű ingatlanban nem is lehet kihasználni maximálisan a benne rejlő lehetőségeket.

Természetesen a gyárilag, előzetesen programozott hangprofilokat sem spórolták ki a termékből, azaz az arányok megváltoztatására is egyszerűen mód nyílik. Emellett a termék megkapta az adaptív hangszabályozás technológiát is, ami azt jelenti, hogy az intelligens elektronika a tartalom típusa alapján automatikusan módosítja a paramétereket és a beállításokat, hogy a végeredmény a legideálisabb legyen.

Végszó

A Samsung Q800B egy remek felső kategóriás hangprojektor alapú eszköz, amely tökéletesen reprezentálja, hogy milyen messzire jutott ez a termékcsalád az elmúlt majd’ két évtized során. A hang minősége a várakozásoknak megfelelően remek, és a kapcsolódó egyéb szolgáltatások is rendben vannak, kifejezetten hasznosak. A termék kellően sokoldalú, abszolút megfelel a felhasználók által támasztott mai igényeknek.

(Horváth Péter)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]