Samsung Q900R QLED 8K televízió – A felbontás bajnoka

A Samsung Q900R QLED 8K televíziója a világ legnagyobb felbontású QLED tévéje, ami számszerinti adatokat nézve lenyűgöző értéket produkál és ez szemmel láthatóan érzékelhető. Most mi is meggyőződhettünk ennek az igazságáról.

A Samsung és a Sharp elsőként dobta piacra a világ első kereskedelmi forgalomban is megvásárolható 8K televízióit. Ezek maximális felbontása 7680 x 4320 képpont, ami a jelenleg uralkodó 4K (3840 x 2160) négyszerese, a régebbi király Full HD (1920 x 1080) tizenhatszorosa. Tehát ezek olyan készülékek, amelyek minden korábbinál nagyobb részletességű mozgókép megjelenítésére képesek, és ezáltal elméletileg egy új szintet jelentenek a televíziózásban. Hazánkban hivatalosan csak a Samsung készüléke, a Q900R kapható, és egy példány hozzánk is eljutott.

Szerény dizájn, robosztus külső

A külsőt tekintve láthatóan az volt a terv, hogy a kép vigye el a hátán a terméket, ezért mellőzték a spéci díszítőelemeket. Az összképet szikár minimalizmus uralja, a végeredmény pedig robusztus, valahogy süt a készülékből az erő. A kávák vékonyak, a keret éjfekete, ami így remekül harmonizál a két szélen elhelyezkedő masszív talpakkal. A kijelző nem forgatható, viszont a tévét egy speciális konzol segítségével fel lehet tenni a falra, ami hézagmentesen simul a függőleges felülethez.

A Samsung felsőkategóriás tévékhez hasonlóan itt is egy külső, könnyen elrejthető dobozra került az összes csatlakozó, mindössze egyetlen, alig látható vékony kábel kígyózik elő a hátuljából, amin keresztül az áram is érkezik. A ki- és bemenetek révén, egyszerűen rádugható külső médialejátszó, mint például set top box, médiabox, játékkonzol, hangprojektor, sztereó hangrendszer vagy akár egy nagy teljesítményű házimozi szett is.

A látható különbség

A tévébe a Samsung saját, kvantumpontos QLED panelje és a 8K Quantum képfeldolgozó processzor került. A 8K felbontás valóban látható különbséget jelent a korábbi megszokotthoz képest. Olyan apró részletek is kivehetővé válnak, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. Így például, ha egy házat látunk messziről, akkor szó szerint benézhetünk minden szobába, és ott nem egy pacát látunk, hanem azt, hogy mi zajlik odabenn. Egy rétet ábrázoló videón pedig gyakorlatilag minden fűszál elkülönül, a virágok apró szirmai is kivehetőek. Ez pedig olyan élmény, amiben eddig egyszerűen nem volt részünk. A végeredmény így egy fokkal valóságosabbnak tűnik, mint eddig bármikor.

A készülék támogatja az úgynevezett HDR, azaz nagy dinamikatartományú filmek és videók megjelenítését. Ez pedig azt jelenti, hogy az elektronika attól függetlenül módosítja a fényerőt az egyes képrészleteken, hogy ott világos vagy sötét tartalom van. Az alkalmazott kvantumpontos technológiának sikerült elérni a 4000 nites maximális fényerőt, ami azt jelenti, hogy ez a HDR élmény sokkal intenzívebb, mint bármikor korábban. A kontrasztra nem lehet panasz, amit a műszerek is megerősítettek, hiszen 5100:1 valós kontrasztarányt mértünk, ami kimagaslóan jó eredménynek számít. A színek egyébként gyönyörűek, élénkek, szinte leugranak a képernyőről. A betekintési szögön pedig tovább sikerült javítaniuk a mérnököknek.

Az igaz, hogy egyelőre még nincs túl sok 8K műsor, ezért a Q900R-t ellátták egy speciális, felskálázási eljárással. Ez tulajdonképpen szoftveres úton, milliárdnyi előre eltárolt minta segítségével javítja fel az alacsonyabb felbontású videókat. Ezáltal pedig úgy is kihasználható a 8K felbontásban rejlő erő, hogy elméletileg nem is 8K-t nézünk. A mozgásmegjelenítésről szólva, rossz minőségű tévéadások, vagy ócska videók esetén bele-bele lehet futni zavaró akadozásba. Mindez jól orvosolható az Auto Motion Plus nevű funkció bekapcsolásával, amely virtuális, tehát a valóságban nem létező, a tv processzora által kreált, képkockákat illeszt be a valódiak közé.

Okos tévé ? Smart funkciók

A Samsung Q900R megkapta a Samsung saját fejlesztésű, Tizen okostévé rendszerét. A magyar nyelven is kommunikáló szoftver grafikus kezelőfelülete kicsit túlzsúfolt, emiatt kell egy kis idő, míg belejön az ember a használatába, és még így is előfordulhat, hogy csapkodni fog dühében, mert nem talál valamilyen menüpontot. A távirányító kifejezetten dizájnos darab, viszont kicsit kevés rajta a gomb, ezért csak néhány kiemelt szolgáltatás érhető el rajta keresztül közvetlenül. A távvezérlő egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén kiváltható Android vagy iOS alapú mobil eszközzel, emellett a tv képes együttműködni az USB-n keresztül rádugott billentyűzettel és egérrel is, ami a webes alkalmazások futtatása során jól jöhet.

Az okostévé rendszeren keresztül egyként közel 150 applikáció érhető el közvetlenül. Ezek között kiemelt arányban találhatóak meg a különféle tartalomszolgáltató alkalmazások. Így nem hiányoznak az olyan népszerű darabok, mint a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime, a Filmbox, a Deezer, a Spotify vagy a netrádiókat tömörítő TuneIn, hogy csak néhányat említsünk. Az appok betöltése villámgyors, és a futtatásuk során sem futottunk bele hibákba. Az ikermélynyomós, 4.2 csatornás beépített hangrendszer a legtöbb tévénél jobb megszólalást produkál, de amit hallunk, azért korántsem tökéletes.

Összegzés

A Samsung Q900R nem okozott csalódást! Az extrémen nagy, korábban sosem látott felbontás tényleg egy új szintet jelent a televíziózásban. A tévé tehát egyrészt innovatív, másrészt a fejlesztésekbe ölt idő pénz és energia ezúttal megtérült. Most már nincs más dolgunk, mint annak drukkolni, hogy minél több 8K tartalom kerüljön gyártásra , és minél hamarabb terjedjen el ez technológia , mert azzal mindannyian csak jól járhatunk.

Somfai Gábor