Samsung Q950TS 8K TV – TECHNOLÓGIAI BRAVÚR

A Samsung 2020 év elején sokkolta a világot azzal, hogy sikerült elkészítenie a világ első valóban keret nélküli televízióját. Ez a Q950TS, amely nem mellesleg 8K felbontású, és megkapta a cég legfejlettebb képalkotási eljárásait.

Forradalmi külső

A Q950TS televízión első pillanatra látszik, hogy nem egy hétköznapi darab. A kávákat ugyanis gyakorlatilag sikerült eltüntetni, és a képernyőt pusztán egy vékony fém keret övezi. Ennek hatására a termék olyan hatást kelt, mintha a kép a levegőben lebegne. Ehhez hasonlót eddig még nem láttunk korábban, és ez már önmagában elég ahhoz, hogy innovációt és erőt sugározzon.

Mint minden más felső kategóriás Samsung tévé esetében, itt is egy külső dobozba (One Connect Box) kerültek a csatlakozók, a tunerek, az elektronika egy része és a táp. Ennek köszönhetően mindössze egyetlen vékony vezeték kígyózik elő a termék hátuljából, ami szintén jót tesz a megjelenésének.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a készülék megkapta a legújabb HDMI 2.1 portot, ami az újgenerációs konzolokkal, illetve gamer PC-kkel való együttműködés miatt létfontosságú. Emellett nem hiányzik a digitális optikai audio, az USB, valamint CI+ port sem. A tv egyébként rendelkezik beépített WiFi-vel, valamint a Bluetooth technológiát is támogatja. Ennek révén pedig vezeték nélkül is csatlakoztathatóak hozzá kompatibilis hangeszközök.

QLED képminőség

A Samsung elkötelezett támogatója a QLED képalkotási eljárásnak a prémium kategóriában, tehát e modelljük is erre a technológiára épül. A készülékbe a saját fejlesztésű 8K QLED panel, valamint a szintén házon belül készülő 8K Quantum képfeldolgozó processzor került. Az alapok tehát igen jók, hiszen minden adott volt a remek képminőség megteremtéséhez. A készülék pedig nem is okozott csalódást. A 8K felbontás pont a négyszerese annak, amit a jelenleg uralkodó 4K produkál, a részletesség tehát fenomenális. Az ebben rejlő lehetőségeket a vállalat felskálázási megoldásának köszönhetően akkor is ki lehet használni, ha maga a forrásanyag nem 8K.

A mesterséges intelligenciát is alkalmazó algoritmus ugyanis egy hatalmas adatbázis segítségével képes létrehozni virtuális képpontokat. A műszeres méréseink szerint színpontosság, és a színtér lefedettség is kiemelkedő, e téren jelenleg ez a készülék ott van a világ legjobb televíziói között. A kontraszt is remek, e téren ez a készülék magasan felülmúlja hagyományos társait. És ugyanezt mondhatjuk el a betekintési szögről is, amely kiváló. Mindössze 170 fok környékénél kezdtük el azt tapasztalni, hogy enyhén fakulnak a tónusok, ám invertálódástól még ilyenkor sem kell tartani.

A termékbe a vállalat egyik csodafegyvere, a FALD (Direct-LED Full Array Local Dimming) háttérvilágítás került. Ennél a LED-eket rengeteg egyedileg vezérelhető csoportba osztották, ami nagyon pontos fényerő szabályozást tesz lehetővé. Ez pedig igen fontos szerepet játszik a nagy dinamikatartalmú videók, filmek és játékok hiteles visszaadásánál. Ráadásul a maximális fényerő is kiemelkedő, eléri a 3000 nit értéket, ennek következtében a HDR tartalmak igen látványosak. A 120 Hz-es maximális képfrissítési frekvenciát produkáló készüléknél a mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan. Szellemképesedés, elmosódottság, duplikálódás egyáltalán nem tapasztalható.

Rossz minőségű forrásanyag használata esetén bele lehet futni enyhe akadozásba, ám ezen az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia aktiválásával hatékonyan lehet segíteni. A készülék támogatja a közelmúltban elterjedt gamer funkciókat. Azaz a dinamikusan változó képfrekvenciát (VRR), illetve az alacsony késleltetés mód (ALLM) használatát. És mivel az input lag kifejezetten alacsony, mindössze 13,9 ms, ezért a televízió játékra is kiválóan alkalmas. Még akkor is, ha egy vadonatúj PlayStation 5 vagy Xbox Series X konzolt csatlakoztatnak hozzá.

Okos tv

A televízió a Samsung exkluzív, Tizen operációs rendszer alapú okostévé rendszerére épül. A korábbi verziók óta sokat dolgoztak rajta, amelynek meg is lett az eredménye. A platform mostanra kellően gyors, nem akad, és a stabilitással sincs semmilyen gond, hiszen nem fagyott, újraindulásokat nem produkált.

A grafikus kezelőfelület egy picit lehetne szellősebb, de a használata azért így sem okozhat senkinek problémát, pláne, hogy magyar nyelven is kommunikál. Az eligazodást színes, látványos ikonok is segítik, és a struktúra is kellően logikus. A távirányító egy szokatlanul dizájnos darab. Kár, hogy picit kevés rajta a gomb, így egyes fontos szolgáltatások nem érhetőek el róla közvetlenül.

A távirányító egy ingyenes alkalmazás révén kiváltható telefonnal vagy táblagéppel. Emellett a készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákkal is. Mindez nagyon hasznos lehet a különféle netes applikációk futtatása során, mert hát ezek sem hiányoznak a termékből.

Körülbelül 200 app közül választhat a felhasználó, amelyek között megtalálhatóak a híroldalak, játékok, és a manapság igen divatosnak számító tartalomszolgáltató szoftverek (Netflix, YouTube, HBO Go, Amazon Prime stb.) is. A tesztelés során arra jutottunk, hogy ezek tökéletesen működnek, a futtatás során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk.

Egyedi hangrendszer

A Samsung az idei évre előállt egy olyan új megoldással, amelyek célja, hogy feljavítsák a televíziók megszólalását. Ez az Object Tracking Sound+, amely elméletileg képes arra, hogy hitelesen adja vissza, hogy milyen irányból is érkezik a hang a néző felé. Tehát a például a képernyő jobb felső sarkában egy gitáros látható, a bal alsóban pedig egy patak látható, akkor ez utóbbi irányból fogjuk hallani a vízcsobogást, a szemközti átlóból pedig a hangszert.

A legjobb, hogy ez tényleg működik! Mindez pedig annak köszönhető, hogy a vállalat direkt ehhez az eljáráshoz fejlesztett extra hangszórókkal látta el a készüléket. Ezek a függőlegesen pozicionált hangsugárzók a termék hátlapjának jobb- és bal felső részén kaptak helyet. Emellett a modellből a dedikált mélysugárzók sem hiányoznak, aminek révén egy komplex 4.2.2 csatornás, 70 wattos integrált audio rendszerrel bír a Samsung Q950TS.

Ennek köszönhetően a hangminőség terén magasan felülmúlja azt, amit a legtöbb mai tv produkál. A basszusokkal sem bánik szűkmarkúan, ebből fakadóan a dinamika sem hiányzik, és az arányok is rendben vannak. A tisztaság terén akadnak kisebb problémák, hiszen egyes finom részleteket hajlamos elkenni, elmosni, de ez csak zenehallgatásnál tűnik fel. A teljesítmény megfelelő, azaz a termék gond nélkül képes akár egy nagyobb szobát is megtölteni hangokkal. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a Samsung Q950TS azon ritka televíziók közé tartozik, amelyeknél nem éreztük, hogy feltétlenül szükség lenne egy külső hangrendszer beüzemelésére, ami nagyon nagy szó.

Természetesen az előzetesen programozott hangprofilokat sem spórolták ki, amelyek a szokásoknak megfelelően már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmakhoz optimalizálta őket a gyártó. Amennyiben pedig valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, az equalizer segítségével még mindig a saját ízlésének megfelelően módosíthat a hangszíneken. Korábban már említettük, hogy támogatja a Bluetooth használatát, ami azt is jelenti, hogy a kompatibilis lejátszó eszközökről is eljuttatható a hang vezeték nélküli úton a tévére, amely így tehát akár egy sokoldalú otthoni hangrendszerként is bevethető.

Értékelés, vélemény

A vállalat a Samsung Q950TS személyében egy abszolút felső kategóriás modellt tett le az asztalra, amely jelenleg ott van a világ legjobb televíziói között. A kezelés és a megszólalás is elsőrangú, a dizájn, valamint a kép minősége pedig egyszerűen fantasztikus.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]